fireman3 20.05.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Witam u nas też się rozpoczęło, fundamenty wylane teraz jeszcze tylko zasypać, pierwsza wylewka i cierpliwe czekać na swoją kolejkęhttp://DSC00387 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 20.05.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 może się uda to się ,,pochwalę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simskor 20.05.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 A dlaczego fundament szalowany nie mógł być kopany?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 21.05.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Kopany też był. W ziemi jest około 0,9 m a nad ziemią 1 m łącznie fundament ma 1,9m(działka jest położona niżej niż droga) i jest cały wylewany.Poszło 53m3 betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simskor 21.05.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 HESUS to ile kosztował ten fundament - nie taniej było go pociągnąć z bloczków betonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 21.05.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Wydaje mi się, że wcale nie drożej niż murowany z bloczków. Na ten 1m nad ziemią poszło z 28m3 betonu = ok. 6500zł. Nie wiem czy dodatkowe zbrojenie było wsadzane w górną warstwę. Deski i tak się jeszcze przydadzą, więc koszt pomijamy. Ciekawe ile wyszła robocizna. Na wymurowanie z bloczków potrzeba przynajmniej 1200 bloczków, powiedzmy, że z tonę cementu, murarza, co z 2000zł skasuje i już mamy ładną sumkę A wylewany fundament to nie to samo, co murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 23.05.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Ekipa wzięła 3500PLN mają jeszcze w tych pieniądzach wykonać instalacje kanalizacyjną i pierwszą wylewkę. W części fundamentu nad ziemią jest dodatkowe zbrojenie a w ziemi są belki wykonane z 5-u drutów fi14. Koszt wykonania fundamenty na chwile obecną ok.21tys. Na fundamencie nie mam co oszczędzać a teren też nie jest idealny. Później już nie poprawi więc lepiej teraz wykonać solidnie niż później kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strażak sam 1 05.06.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 witam ponownie jak myślicie czy jest sens zrobić w tym roku piwnice,drenaż i zasypać wszystko a w przyszłym dokończyć?Czy odpuścić i w przyszłym roku zrobić wszystko?dzięki za odp pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 06.06.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Witam, mam pytanie i prośbę do Drake co do ilości BK. Mam obliczone ilości przez majstra i wydaje mi się że trochę za dużo tego mu wyszło. Jeżeli kolega pamięta ile i jakiego BK do budowy zużył to bardzo bym prosił o odpowiedź. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 06.06.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, w związku z tym, że wątek dotyczący helike w zasadzie nie istnieje, a ambrozja jest projektem bardzo podobnym, zwracam się do Was z pytaniem, co sądzicie o takich zmianach w projekcie helike (mamy wjazd na działkę od zachodu). Salon powiększony o wykusz, taras nieco powiększony także, kuchnia w miejsce pokoju, a w drugiej z propozycji powiększony także wiatrołap, a łazienka przeniesiona na miejsce pomieszczenia gospodarczego. Ponadto kotłownia i skład paliwa stałego za garażem Edytowane 6 Czerwca 2011 przez Dzustaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 06.06.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Witam, mam pytanie i prośbę do Drake co do ilości BK. Mam obliczone ilości przez majstra i wydaje mi się że trochę za dużo tego mu wyszło. Jeżeli kolega pamięta ile i jakiego BK do budowy zużył to bardzo bym prosił o odpowiedź. Pzdr Już słabo pamięta Ale odgrzebał archiwalną wypowiedź: Co prawda chłopaki jeszcze nie dokończyli wszystkich szczytów, ale pójdzie mi tak gdzieś... 1344szt. całych + 700szt. połówek (m.in. ścianka kolankowa podniesiona o jeden pustak i dodatkowa ścianka między kuchnią a wykuszem oraz dwie garderoby w pokojach na górze). Całych została paleta. Połówek zabrakło 30szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 06.06.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Witam, w związku z tym, że wątek dotyczący helike w zasadzie nie istnieje, a ambrozja jest projektem bardzo podobnym, zwracam się do Was z pytaniem, co sądzicie o takich zmianach w projekcie helike (mamy wjazd na działkę od zachodu). Salon powiększony o wykusz, taras nieco powiększony także, kuchnia w miejsce pokoju, a w drugiej z propozycji powiększony także wiatrołap, a łazienka przeniesiona na miejsce pomieszczenia gospodarczego. Ponadto kotłownia i skład paliwa stałego za garażem Szczerze odpowiem. Domek całkowicie straci swój urok, jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny. Elewacja frontowa straci symetrię. Lukarna nie będzie centralnie na elewacji frontowej. Żeby wydłużyć garaż trzeba będzie chyba podbić w górę dach nad garażem i niemalże zrówna się z dachem głównym. Kotłownia utworzona w garażu jest za wąska. Na oko ma szerokość ok. 1m i patrząc na nasze garderoby to za mało dla tego typu pomieszczenia. Kocioł na ekogroszek z podajnikiem potrzebuje min. 150cm na szerokość (i tak wtedy nie spełnia norm, ale się mieści). Komin będzie usadowiony w niskiej części dachu = będzie wizualnie bardzo wysoki - patrz projekt agatka chyba - jak w cegielni. Jeśli zdajesz sobie z tego sprawę, to ok, to Twój dom i będzie bardziej komfortowy od standardowego. Z dwóch propozycji wybieram drugą ze względu na większy wiatrołap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 06.06.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Dzięki Drake, wychodzi na to że majster wykonał w miarę dokładne obliczenia. Wszystkiego dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 06.06.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Witam, koncepcje miałem podobną czyli wylać fundament poczekać do wiosny następnego roku i kontynuować dalej budowę. Niestety załatwianie formalności zajęło trochę więcej czasu więc fundament wylany dopiero w tym roku w kwietniu a z murami startujemy koniec czerwca. Pozdrawiam kolegę(sugerując się nickiem ta sama służba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 07.06.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Drake, dziękuję za konstruktywne uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 08.06.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 a czy ktoś z was budował z porothemru 25 P+W ? jak tak to ile wam tego wyszło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strażak sam 1 08.06.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 dzięki fireman3 no chyba ta sam:)No tak się zastanawiam co z tym fantem zrobić zobaczę jak dostane kwity a może ktoś jeszcze się wypowie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaa8888 08.06.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Witam. Podobnie jak wiele osób wybrałam projekt Ambrozja III. Jesteśmy na etapie wykańczania dachu.. gdyby był ktoś zainteresowany wymianą spostrzeżeń nt. ewentualnych zmian w projekcie to bardzo proszę.. pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna21 09.06.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Witam, my także budujemy ambrozję 1, do misiaa8888, jesteśmy na podobnym etapie, za ok.2tyg. kładziemy dachówkę, kiedy planujecie zakończyć, my przy dobrych wiatrach chcemy wejść na zimę, ale to też zależy od funduszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna21 09.06.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Dokonaliśmy następujące zmiany:- okno w gabinecie zamiast drzwi balkonowych- likwidacja spiżarki, przez co powiększyłam kuchnię i wiatrołap - likwidacj wyjścia w jadalni, całkiem zamurowaliśmy otwór- wydłużyliśmy garaż i z części zrobiliśmy kotłownię, piec na ekogroszek spokojnie wejdzie, a kotłownia, która jest w oryginale posłuży jako spiżarka- u góry łazienkę robimy nad garażem, a z części także pralnię, dostawiłam 2 okna dachowe w łazience i 1 okno w pralni - a zamiast łazienki, która jest w oryg. projekcie robimy garderobę, reszta bez zmian- obecnie zastanawiamy się nad dostawieniem 2 filarów przed wejściem, co o tyn sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts