Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wydaje mi się, że wcale nie drożej niż murowany z bloczków. Na ten 1m nad ziemią poszło z 28m3 betonu = ok. 6500zł. Nie wiem czy dodatkowe zbrojenie było wsadzane w górną warstwę. Deski i tak się jeszcze przydadzą, więc koszt pomijamy. Ciekawe ile wyszła robocizna.

Na wymurowanie z bloczków potrzeba przynajmniej 1200 bloczków, powiedzmy, że z tonę cementu, murarza, co z 2000zł skasuje i już mamy ładną sumkę ;)

A wylewany fundament to nie to samo, co murowany ;)

Ekipa wzięła 3500PLN mają jeszcze w tych pieniądzach wykonać instalacje kanalizacyjną i pierwszą wylewkę. W części fundamentu nad ziemią jest dodatkowe zbrojenie a w ziemi są belki wykonane z 5-u drutów fi14. Koszt wykonania fundamenty na chwile obecną ok.21tys. Na fundamencie nie mam co oszczędzać a teren też nie jest idealny. Później już nie poprawi więc lepiej teraz wykonać solidnie niż później kombinować.

• 2 weeks później...
Witam, w związku z tym, że wątek dotyczący helike w zasadzie nie istnieje, a ambrozja jest projektem bardzo podobnym, zwracam się do Was z pytaniem, co sądzicie o takich zmianach w projekcie helike (mamy wjazd na działkę od zachodu). Salon powiększony o wykusz, taras nieco powiększony także, kuchnia w miejsce pokoju, a w drugiej z propozycji powiększony także wiatrołap, a łazienka przeniesiona na miejsce pomieszczenia gospodarczego. Ponadto kotłownia i skład paliwa stałego za garażem

parter_big.gif.jpg

parter_big1.gif.jpg

Edytowane przez Dzustaa

Witam, mam pytanie i prośbę do Drake co do ilości BK. Mam obliczone ilości przez majstra i wydaje mi się że trochę za dużo tego mu wyszło. Jeżeli kolega pamięta ile i jakiego BK do budowy zużył to bardzo bym prosił o odpowiedź. Pzdr

Już słabo pamięta ;)

Ale odgrzebał archiwalną wypowiedź:

Co prawda chłopaki jeszcze nie dokończyli wszystkich szczytów, ale pójdzie mi tak gdzieś... 1344szt. całych + 700szt. połówek (m.in. ścianka kolankowa podniesiona o jeden pustak i dodatkowa ścianka między kuchnią a wykuszem oraz dwie garderoby w pokojach na górze).

Całych została paleta. Połówek zabrakło 30szt.

Witam, w związku z tym, że wątek dotyczący helike w zasadzie nie istnieje, a ambrozja jest projektem bardzo podobnym, zwracam się do Was z pytaniem, co sądzicie o takich zmianach w projekcie helike (mamy wjazd na działkę od zachodu). Salon powiększony o wykusz, taras nieco powiększony także, kuchnia w miejsce pokoju, a w drugiej z propozycji powiększony także wiatrołap, a łazienka przeniesiona na miejsce pomieszczenia gospodarczego. Ponadto kotłownia i skład paliwa stałego za garażem

Szczerze odpowiem.

Domek całkowicie straci swój urok, jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny. Elewacja frontowa straci symetrię. Lukarna nie będzie centralnie na elewacji frontowej. Żeby wydłużyć garaż trzeba będzie chyba podbić w górę dach nad garażem i niemalże zrówna się z dachem głównym. Kotłownia utworzona w garażu jest za wąska. Na oko ma szerokość ok. 1m i patrząc na nasze garderoby to za mało dla tego typu pomieszczenia. Kocioł na ekogroszek z podajnikiem potrzebuje min. 150cm na szerokość (i tak wtedy nie spełnia norm, ale się mieści). Komin będzie usadowiony w niskiej części dachu = będzie wizualnie bardzo wysoki - patrz projekt agatka chyba - jak w cegielni.

Jeśli zdajesz sobie z tego sprawę, to ok, to Twój dom i będzie bardziej komfortowy od standardowego. Z dwóch propozycji wybieram drugą ze względu na większy wiatrołap.

Witam, koncepcje miałem podobną czyli wylać fundament poczekać do wiosny następnego roku i kontynuować dalej budowę. Niestety załatwianie formalności zajęło trochę więcej czasu więc fundament wylany dopiero w tym roku w kwietniu a z murami startujemy koniec czerwca. Pozdrawiam kolegę(sugerując się nickiem ta sama służba :D

Dokonaliśmy następujące zmiany:

- okno w gabinecie zamiast drzwi balkonowych

- likwidacja spiżarki, przez co powiększyłam kuchnię i wiatrołap

- likwidacj wyjścia w jadalni, całkiem zamurowaliśmy otwór

- wydłużyliśmy garaż i z części zrobiliśmy kotłownię, piec na ekogroszek spokojnie wejdzie, a kotłownia, która jest w oryginale posłuży jako spiżarka

- u góry łazienkę robimy nad garażem, a z części także pralnię, dostawiłam 2 okna dachowe w łazience i 1 okno w pralni

- a zamiast łazienki, która jest w oryg. projekcie robimy garderobę, reszta bez zmian

- obecnie zastanawiamy się nad dostawieniem 2 filarów przed wejściem, co o tyn sądzicie?