redsky 24.06.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 żaden komin wentylacyjny nie zostaje wszystko włazi w wentylację mechaniczną a ona ma wyprowadzenie i zaciąg w ścianie a dokładniej wedsług oferty to ma to byc zrealizowane tak. Proponowanym miejscem montażu jest pomieszczenie garażowe skąd za pomocą instalacji nawiewno wywiewnej powietrze zostanie doprowadzone lub odebrane z poszczególnych pomieszczeń zgodnie z ich przeznaczeniem. Instalacja oparta na bazie kanałów i kształtek z blachy stalowej ocynkowanej z izolacją zewnętrzną gr 20mm oraz przewodów elastycznych typu Sonoduct. Nawiew jak i wywiew realizowany nawiewnikami sufitowymi o przekroju kołowym . Zaczerpywanie jak i wyrzut powietrza poprzez elementy wentylacyjne zabudowane w ścianie zewnętrznej budynku. co do ceny to niesttey na taki domek tyle to kosztuje przy czym pamiętajmy że w konfiguracji bez GWC mam sprawność układu 70% i czyste powietrze w domu poniżej parametry układu: - 210m3/h powietrza nawiewanego i wywiewanego - 70% - rzeczywisty współczynnik odzysku ciepła przy danej wydajności- ≤ -6º temperatura przy jakiej występuje wstępne szronienie na wymienniku ciepła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Persefona 02.07.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witam. Cieszę się, że znalazłam ten wątek, będę na pewno śledzić go na bieżąco:) Za jakiś czas ( może rok, może dwa ) chcemy budować nasz wymarzony dom. Bardzo spodobał nam się projekt domu Persefona ( http://www.extradom.pl/projekt-domu-persefona-wrw1032.aspx ) , mieliśmy okazję zobaczyć go na żywo w stanie deweloperskim i powiem szczerze, że zrobił na nas olbrzymie wrażenie ! Ale gdy emocje opadły uznaliśmy , że dodatkowy pokój na parterze jest konieczny i Persefona jest jednak trochę za duża.... Ambrozja póki co jest najbliższa ideału, w związku z tym szukamy wszelkich informacji o tym projekcie. Zależy nam bardzo na zdjęciach ( których niestety jest mało ) tak, aby móc porównać projekt z Persefoną. Nie wiem ile osób już wybudowało ten domek, ja nie znalazłam w necie zbyt wielu zdjęć. Podzielcie się swoimi fotkami ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 02.07.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 (edytowane) Persefona przejrzyj ten wątek tam są zdjątka -w razie czego za 1,5 miesiąca zapraszam do siebie będzie już dach i być może okienka i zapraszam na mojego bloga http://www.ambrozja.mojabudowa.pl zdjęcia wklejam na bieżąco Edytowane 2 Lipca 2011 przez redsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fanta001 03.07.2011 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Moja Budowa ambrozji 2 - niedługo będzie dużo więcej zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Persefona 03.07.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Dziękuję bardzo ! Zobaczyłam wszystkie fotki, fajnie rosną domki A czy ktoś już skończył budowę Ambrozji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekradom 03.07.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam Czy jest może ktoś kto buduje Ambrozję w okolicach radomia, bardzo byśmy chcieli zobaczyć na żywo jak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 03.07.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam Czy jest może ktoś kto buduje Ambrozję w okolicach radomia, bardzo byśmy chcieli zobaczyć na żywo jak wygląda. Jak wyjeżdżałem z Radomia na Wierzbicę, to na wylocie po lewej stronie chyba widziałem budujące się Ambrozje w bliźniaku, złączone garażami, a kilkadziesiąt metrów dalej po prawej stronie stała pojedyncza. Ale zaznaczam, że mogę się mylić, bo mi się spieszyło i nie wnikałem czy to na pewno Ambrozje były Pamiętam, że budowała się jedna w Radomiu i jedna w Pionkach. Na jakim etapie są budowy niestety użytkownicy dawnoooo się już tu nie chwalili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Rafuski 03.07.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam Czy jest może ktoś kto buduje Ambrozję w okolicach radomia, bardzo byśmy chcieli zobaczyć na żywo jak wygląda. Napisałam ci prywatną wiadomość ponieważ my budujemy Ambrozję w okolicy Radomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simskor 07.07.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Witam Czy ktoś z Was kładł Koramic L15 renesansowąile Wam wyszło sztuk dachówki podstawowej?? w projekcie Ambrozja II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 14.07.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Witam wszystkich, Ja również zdecydowałem się na budowę domu wg. projektu Ambrozja I. Z góry przepraszam jeżeli zadam głupie pytanie ale jestem nowicjuszem w tym temacie, a wiele osób z Was ma już doświadczenie w tym temacie. Chciałem się Was zapytać czy po wybudowaniu domu można w nim zamieszkać czy dom musi swoje odstać ? Mam propozycję kupna działki (10arów) i domu za 410 000zł (stan deweloperski). Budowa rozpoczęła by się we wrześniu a skończyła na koniec roku, czy to dobra cena ? Dom będzie budowany z betonu komórkowego. Może ktoś z Was wybudował już taki dom w okolicach Krakowa i można by było go zobaczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 14.07.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Witam wszystkich, Budowa rozpoczęła by się we wrześniu a skończyła na koniec roku, czy to dobra cena ? Cena dobra, choć nie wiem po ile chadzają tam działki i jakich materiałów zamierzają użyć. Termin wybudowania do stanu deweloperskiego w mojej ocenie nierealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 14.07.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Działka kosztuje 9 000 zł/a Czemu myślisz, że to za krótki okres do wybudowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 14.07.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Moim zdaniem 410tys za stan deweloperski to duzo mozna pokabinowac, samemu zalatwic znizki na materialy poszukac tanszych wykonawcow sso itp a czas budowy stanu sso to okolo 3mce nastepnie tynki 1tydz + schniecie, posadzki razem z schnieciem 1tydz, elektryka hydraulika okolo 2-3tyg, szpachlowanie scian 2tyg gipsowki ocieplenie poddasza 2tyg wiec juz sie zbiera, pozatym deweloper zrobi to na jak najtanszych materialach itd. no i trzeba brac pod uwage pogode a ta zmienna jest a od pazdziernika zaczynyja sie przymrozki a nikt o zdrowych zmyslach nie zgodzi sie lac np stropow przy mrozie. Mi wyszlo 400tys ale za powiekszona amrozje 320m2 pow calkowitej , i wykonczona pod klucz z tym ze wykonczeniowke elektryke i hydraulike robilem sam czyli dodaj jakies 50 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 14.07.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Witam, nasza Ambrozja I powstaje 80km od Niepołomic, stan na dzień dzisiejszy, zalany strop. Też budujemy z betonu komórkowego a konkretnie z TERMALI-ki. Szczerze ,co do ceny to nie mam rozeznania ale co do czasu budowy to bym poważnie się zastanowił. Jeżeli masz czas i chęć to się skontaktuj przez priv. i umożliwię oglądnięcie stanu obecnego. W mojej okolicy jest już wybudowana AMBROZJA II tylko właściciele są na emigracji. Pzdr Ja również zdecydowałem się na budowę domu wg. projektu Ambrozja I. Z góry przepraszam jeżeli zadam głupie pytanie ale jestem nowicjuszem w tym temacie, a wiele osób z Was ma już doświadczenie w tym temacie. Chciałem się Was zapytać czy po wybudowaniu domu można w nim zamieszkać czy dom musi swoje odstać ? Mam propozycję kupna działki (10arów) i domu za 410 000zł (stan deweloperski). Budowa rozpoczęła by się we wrześniu a skończyła na koniec roku, czy to dobra cena ? Dom będzie budowany z betonu komórkowego. Może ktoś z Was wybudował już taki dom w okolicach Krakowa i można by było go zobaczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 14.07.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Moim zdaniem 410tys za stan deweloperski to duzo Odejmując koszt działki = 90000zł, to już realna kwota (320000zł) w dobrych materiałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 14.07.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Wraz z żoną zdecydowaliśmy się właśnie na zakup tego projektu (chciałbym jeszcze raz podziękować Joli i Darkowi za możliwość oglądnięcia tego domku w realu - to utwierdziło nas w przekonaniu, że właśnie taki domek chcemy). Jako że jestem w temacie budowy domu zielony jak trawa na wiosnę (na razie ) proszę o informację: - z jakich materiałów budujecie? (ściany zewn., dach itp.) - czym chcielibyście ogrzewać wasze domki? - czy jest coś szczególnego (ewent. jakieś wady projektowe czy coś takiego) na co należy zwrócić uwagę? Na razie jesteśmy na etapie papierków, więc z czasem pytań będzie z pewnością przybywać. Tymczasem życzę wszystkim bezproblemowej budowy i trafnych decyzji PS. Czy buduje ktoś jeszcze Ambrozję w Małopolsce? Pozdrawiam Marcin Witaj Marcinoss, my szykujemy się do budowy Ambrozji w Niepolomicach czyli blisko od Was. Na jakim etapie już jesteście i czy możesz przesłać jakieś zdjęcia ? Pozdrawiam Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 14.07.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Odejmując koszt działki = 90000zł, to już realna kwota (320000zł) w dobrych materiałach. Dzięki za odpowiedź. Okazało się, że dom będzie budowany z maxa i kryty dachówką. W sobotę będę wiedział więcej szczegółów, to pewnie będzie więcej pytań. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wypowiedzi. P.S. jeżeli dom będzie gotowy, to czy można się do niego wprowadzić czy musi swoje odstać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 14.07.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Odejmując koszt działki = 90000zł, to już realna kwota (320000zł) w dobrych materiałach. No jesli cena dotyczy stanu deweloperskiego z dzialka to jest ok ale jezeli nie to jest drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 15.07.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Jak dla mnie wprowadzenie się jest nierealne - w tej chwili mam poumawiane ekipy SSO około 3 miesiące i niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć, dom musi wyschnąć - zamierzam moją budowę zamknąć w rok +/- 2 miesiące wystartowałem z początkiem czerwca przed wrześniem będę miał SSO i wtedy się zacznie zabawa - szczerze to nei wydaje mi sie żeby udało się wybudować i zagospodarować przed zimą. 410 tyś z działką jaka by nie była to dobra kwota, aczkolwiek wolę sam pojeździć/podzwonić za materiałami i nadzorować bo buduję dla siebie - a jak budują developerzy miałem okazję słyszeć i częściowo widzieć - i właśnie tutaj w sumie najbardziej bym się zastanowił. Pewno 90 % osób na tym forum, któe budowały razem z ekipami i mieli na to wpływ się ze mną zgodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 15.07.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Jak dla mnie wprowadzenie się jest nierealne - w tej chwili mam poumawiane ekipy SSO około 3 miesiące i niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć, dom musi wyschnąć - zamierzam moją budowę zamknąć w rok +/- 2 miesiące wystartowałem z początkiem czerwca przed wrześniem będę miał SSO i wtedy się zacznie zabawa - szczerze to nei wydaje mi sie żeby udało się wybudować i zagospodarować przed zimą. 410 tyś z działką jaka by nie była to dobra kwota, aczkolwiek wolę sam pojeździć/podzwonić za materiałami i nadzorować bo buduję dla siebie - a jak budują developerzy miałem okazję słyszeć i częściowo widzieć - i właśnie tutaj w sumie najbardziej bym się zastanowił. Pewno 90 % osób na tym forum, któe budowały razem z ekipami i mieli na to wpływ się ze mną zgodzi. Witam, Redsky, dzięki za odpowiedź. Nie wiem czy to jest deweloper czy tylko jakiś pośrednik. Jutro będę wiedział więcej. Tak przypuszczałem, że to za krótki okres. Nam tak bardzo się nie spieszy bo mamy gdzie mieszkać, gotówka też jest. Na początku szukaliśmy gotowego domu ale okazało się, że większość, które oglądaliśmy nie spełniała naszych oczekiwań. Projekt Abrozji I jest dla nas bardzo dobry, generalnie nie wprowadzałbym żadnych zmian. Jeżeli chodzi o szukanie tańszych materiałów, to powiem szczerze, że nie mamy za bardzo czasu. Najbardziej odpowiada nam ten projekt no i miejsce w którym jest posadowiona działka. Jeszcze jej nie widziałem ale znam tą okolicę. Zobaczymy co wyjdzie jutro. Jeżeli chodzi o kwestię budowy przez dewelopera czy przez ekipę, to przeczytałem całe forum i można powiedzieć, że tak jedni jak i drudzy mają + i -. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts