Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Również zdecydowaliśmy się wraz z mężem na ten cudowny domek.

Jesteśmy na etapie stropu nad domem - teriva.

W związku z tym muszę już zdecydować jaki ma być balkon frontowy. Wymarzyłam sobie taki podpierany trapezowymi słupami. I tu prośba do Drake czy mógłby podać mi wymiary swojego balkonu i słupów na dole i u góry.

P.S.

Drake od kilku dni podziwiam zdjęcia w Twoim albumie. Domek wygląda idealnie, cudownie, super. Taki właśnie mi się marzy.

Pozdrawiam

Balkon ma 3m szerokości (tak mniej więcej szerokość lukarny przed ociepleniem) i 2m długości. Filary na dole podstawa kwadratowa o boku 60cm, przy opaskach na górze 50cm. Odległość między filarami = 180cm. Odległości od ściany frontowej niestety nie pamiętam, ale to coś około 120-140cm.

I w imieniu naszej Ambrozji dziękujemy za słowa pochwały :)

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś w ambrozji ma już kominek? Chodzi mi o rozwiązanie, bo my zmieniliśmy w trakcie kształt zabudowy (kominek z płaszczem).

Czy jak już jest salon umeblowany to kominek nie wygląda zbyt potężnie?

A u nas ambrozja zbliża się ku końcowi, myślę że w połowie września będzie przeprowadzka.

Czy możecie mi dać jakieś rady w związku z zakładaniem dachu (więźby jak i dachówki) na Ambrozji? Czy jest tu coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę? A może zastosował ktoś jakieś inne rozwiązania niż w projekcie?

Moi budowlańcy są raczej z tych, których należy pilnować więc muszę się znać na wszystkim.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Czy możecie mi dać jakieś rady w związku z zakładaniem dachu (więźby jak i dachówki) na Ambrozji? Czy jest tu coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę? A może zastosował ktoś jakieś inne rozwiązania niż w projekcie?

Moi budowlańcy są raczej z tych, których należy pilnować więc muszę się znać na wszystkim.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Obróbka kominów: jak z cegły klinkierowej, to pełnej z pełną fugą, z wcinką na obróbkę, od strony szczytowej komina poza podstawową warstwą membrany jeszcze druga z wywiniętą rynienką szerszą niż komin, trzeba dobrze za ciapać uszczelniaczem dekarskim kratki wentylacyjne, bo tamtędy też sobie woda lubi zaciekać.

Obróbka boków krokwi blachą: jak będą zawijać blachę, to niech ją tak wyprofilują, żeby podbitka wsuwała się pod zagięcie, to wtedy nie jest konieczna dodatkowa listwa J (u mnie opuścili za nisko względem krokwi (lub krokwie wyschły i się skurczyły), wygięli za krótki "nos" blachy i się nie dało).

Moi mistrzowie z niewiadomych mi po dziś dzień przyczyn kładli membranę na dach nad garażem i nie dociągnęli jej do ściany budynku, tylko zakończyli na ostatniej krokwi, jak się pojawią kończyć obróbki po ociepleniu, to się dopytam skąd taki mądry pomysł zrodził się w ich profesjonalnych umysłach ;)

To chyba tyle grzechów moich dachowców, które wyszły po miesiącach obserwacji ;)