Drake 05.08.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam! Również zdecydowaliśmy się wraz z mężem na ten cudowny domek. Jesteśmy na etapie stropu nad domem - teriva. W związku z tym muszę już zdecydować jaki ma być balkon frontowy. Wymarzyłam sobie taki podpierany trapezowymi słupami. I tu prośba do Drake czy mógłby podać mi wymiary swojego balkonu i słupów na dole i u góry. P.S. Drake od kilku dni podziwiam zdjęcia w Twoim albumie. Domek wygląda idealnie, cudownie, super. Taki właśnie mi się marzy. Pozdrawiam Balkon ma 3m szerokości (tak mniej więcej szerokość lukarny przed ociepleniem) i 2m długości. Filary na dole podstawa kwadratowa o boku 60cm, przy opaskach na górze 50cm. Odległość między filarami = 180cm. Odległości od ściany frontowej niestety nie pamiętam, ale to coś około 120-140cm. I w imieniu naszej Ambrozji dziękujemy za słowa pochwały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam, czy macie może gdzieś pod ręką jaka jest powierzchnia dachu w Ambrozja I, chciałem policzyć sobie koszt dachówki, a projekt mam u architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_k 05.08.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Jeśli dobrze pamiętam dach to 220m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Jeśli dobrze pamiętam dach to 220m. super, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Nazwa koloru scian "Aprikose 15" a opaski "Hawana 14" firmy CAPAROL See attachment please Pozdrawiam Jaro Jaro czy możesz mi napisać jaki kolor masz dachówki i jakiej firmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j_a_r_o 05.08.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Jaro czy możesz mi napisać jaki kolor masz dachówki i jakiej firmy ? Moją Ambrę pokrywa: MONZAPLUS - DACHÓWKA ŚREDZKA FALISTA PLUS - KASZTANOWA ANGOBOWANA FIRMY Röben Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Dzięki bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fanta001 06.08.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Czy ktoś w ambrozji ma już kominek? Chodzi mi o rozwiązanie, bo my zmieniliśmy w trakcie kształt zabudowy (kominek z płaszczem).Czy jak już jest salon umeblowany to kominek nie wygląda zbyt potężnie? A u nas ambrozja zbliża się ku końcowi, myślę że w połowie września będzie przeprowadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 06.08.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Czy ktoś z Was robił ogrzewanie podłogowe na całości domu ? Interesuje mnie jakie odległości dawaliście rurek, czy wszystkie takie same czy w strefie brzegowej mniejsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makoko 06.08.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Witam, projekt przewiduje, że materiałem na ściany zewnętrzne jest Ytong 36,5. Z czego budowaliście Wasze Ambrozje, czy zamieniając materiał należy w projekcie wprowadzić bardzo istotne zmiany?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simskor 06.08.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Ja buduje ceramika porotherm 25 DRYFIX - nic nie zmieniałem w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa_jr 06.08.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Drake czy mogłabym wiedzieć czym ocieplałeś dom i od czego jest ta skrzyneczka z prawej strony domu, na dole, za rynną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa_jr 06.08.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 My budujemy z gazobetonu i również, w związku z tym, w projekcie nic nie zmienialiśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 06.08.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Drake czy mogłabym wiedzieć czym ocieplałeś dom i od czego jest ta skrzyneczka z prawej strony domu, na dole, za rynną? Ocieplałem styropianem 15cm lamba=0,031. Skrzyneczka to szafka na zawór instalacji gazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa_jr 07.08.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa_jr 07.08.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Czy możecie mi dać jakieś rady w związku z zakładaniem dachu (więźby jak i dachówki) na Ambrozji? Czy jest tu coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę? A może zastosował ktoś jakieś inne rozwiązania niż w projekcie?Moi budowlańcy są raczej z tych, których należy pilnować więc muszę się znać na wszystkim.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 07.08.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Czy możecie mi dać jakieś rady w związku z zakładaniem dachu (więźby jak i dachówki) na Ambrozji? Czy jest tu coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę? A może zastosował ktoś jakieś inne rozwiązania niż w projekcie? Moi budowlańcy są raczej z tych, których należy pilnować więc muszę się znać na wszystkim. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Obróbka kominów: jak z cegły klinkierowej, to pełnej z pełną fugą, z wcinką na obróbkę, od strony szczytowej komina poza podstawową warstwą membrany jeszcze druga z wywiniętą rynienką szerszą niż komin, trzeba dobrze za ciapać uszczelniaczem dekarskim kratki wentylacyjne, bo tamtędy też sobie woda lubi zaciekać. Obróbka boków krokwi blachą: jak będą zawijać blachę, to niech ją tak wyprofilują, żeby podbitka wsuwała się pod zagięcie, to wtedy nie jest konieczna dodatkowa listwa J (u mnie opuścili za nisko względem krokwi (lub krokwie wyschły i się skurczyły), wygięli za krótki "nos" blachy i się nie dało). Moi mistrzowie z niewiadomych mi po dziś dzień przyczyn kładli membranę na dach nad garażem i nie dociągnęli jej do ściany budynku, tylko zakończyli na ostatniej krokwi, jak się pojawią kończyć obróbki po ociepleniu, to się dopytam skąd taki mądry pomysł zrodził się w ich profesjonalnych umysłach To chyba tyle grzechów moich dachowców, które wyszły po miesiącach obserwacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa_jr 07.08.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Już wiem o co chodzi. Dziękuję za podpowiedzi. Zapamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa_jr 11.08.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 A jakie polecacie rury wentylacyjne?Z czego i jakiej średnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 13.08.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam, czy ktoś z Was likwidował może mostki termiczne występujące na balkonach przez zastosowanie łącznika balkonowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts