Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a co to jest łacznik balkonowy??

To jest taka płachta jakby twardej wełny mineralnej??

Jeżeli tak to takie cos chyba u mnie zastosowali ale muszę się upewnić

Poniżej link do jednej z firm, która produkuje łączniki balkonowe

http://www.halfen.pl/t/91_7062.html

Ta firma również robi łączniki balkonowe

http://www.schock.pl

Ja jeszcze od siebie dodam, że zamawiając drzwi balkonowe dopytajcie o taki dodatkowy profil pcv, który montuje się pomiędzy drzwiami a posadzką. Na ogół widzę, że monterzy podpierają drzwi cegłami, a inwestor się potem martwi jak to skutecznie zatkać, żeby nie przeciekało i nie było mostka po wylewkach ostatecznej posadzki, że o sztywności samych drzwi nie wspomnę.

A żeby nie było, że nie na temat, to nie zastosowałem. Chyba to dosyć drogi cymes był, jeśli się nie mylę. Uznałem, że 5cm betonu obłożone z każdej strony styropianem wystarczająco zminimalizuje mostek.

mam pytanie do fireman3 i misiaa8888 - czy moglibyśmy u któregoś z Was obejrzeć Ambrozję na żywo?? jesteśmy z Oświęcimia- mój e-mail [email protected]

P.S. do DRAKE (przepiękny domek!!)-proszę o e-mail abym mogła wypytać dokładnie o wszystkie zmiany:) pozdrawiam forumowiczów

witam

a jak wygląda sprawa wentylacji w kuchni nad okapem? czy wentylacja jest zaprojektowana do komina na którym stoi kominek i to wszystko?

W projekcie (rzut parteru) masz takie dwa kółka z opisem WENTYLACJA DACHOWA wylot sufitowy (anemostat) + system kanałów elastycznych fi 150mm - jedno kółko to wentylacja do spiżarki, drugie do kuchni, zakończone na dachu kominkiem wentylacyjnym. W projekcie nie ma zaprojektowanej wentylacji w kominie "kominkowym", która miałaby otwór od strony kuchni. Ja dołożyłem sobie jeden kanał wentylacyjny przy tym kominie i wypuściłem jeden kominek wentylacyjny na dachu, bo nie mamy spiżarni.

mam dylemat który beton komórkowy wybrac do mojej Ambrozji. Ile sie nie naczytam nt. ytong vs solbet to i tak nic nie wiem. Z tego co kojarze, niektórzy tu budowali z solbetu pioro/wpust. Jesteście zadowoleni? Zamierzam budowac 24+15 sturopian i nie wiem, czy warto przepłacac za ytong. A moze ktos porównywał ceny tych dwoch materiałów i moze mi podac róznice? Ile m2 scian zewnetrznych jest w Ambrozji II?

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Muszę powiedzieć, że ostatni tydzień upłynął mi pod znakiem tego forum :) Czytałam wszystkie posty jak powieść w odcinkach :) Na projekt Ambrozji II zdecydowaliśmy się już jakiś czas temu i chociaż nie przestaliśmy szperać w różnych katalogach i srtonkach z projektami - wciąż, jak bumerang wraca do nas Ona - Ambrozja :) Teraz jesteśmy pewni, że jest to dom idealny dla naszej rodziny. Oczywiście tak, jak wy, my także mamy swoje plany zmian w projekcie. Cudownie było śledzić postępy Waszych prac i oglądać wspaniałe efekty końcowe. Jesteście dla nas prawdziwą skarbnicą wiedzy - o budowie wiecie chyba wszystko :) Mirox, Drake, Wkozaz - jeszcze wiele razy będę czytać Wasze posty i przeglądać galerie :) Mam ogromną nadzieję, że gdzieś niedaleko od Świdnicy ktoś buduje, lub już zbudował cacko, które zechciałby nam pokazać i udzielić kilku wskazówek. Wy także chcieliście zobaczyć w realu to, co na pamięć znaliście tylko z projektu :) Pozdrawiamy i liczymy na szczęście :) Edytowane przez Dorota i Piotr

Witam. my jesteśmy na etapie więźby a konkretnie, pozostały nam do wymurowania kominy dokończenie łacenia i położenie dachówki.Ambrozje mamy wymurowaną z BK firmy TERMALICA 36,5 klasa 400 i nie planujemy żadnych styropianów tylko tynk. Strop mamy wylewny i nie widać żadnych belek w prawdzie zużyte zostało trochę więcej stali ale efekt bezcenny. Schody mamy wylewane majstry tak się postarali że zamiast stopni zabiegowych mamy spocznik. Jutro postaram się wrzucić fotki obecnego stanu. Pozdrowionka