simskor 13.08.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 a co to jest łacznik balkonowy??To jest taka płachta jakby twardej wełny mineralnej??Jeżeli tak to takie cos chyba u mnie zastosowali ale muszę się upewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 13.08.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 a co to jest łacznik balkonowy?? To jest taka płachta jakby twardej wełny mineralnej?? Jeżeli tak to takie cos chyba u mnie zastosowali ale muszę się upewnić Poniżej link do jednej z firm, która produkuje łączniki balkonowe http://www.halfen.pl/t/91_7062.html Ta firma również robi łączniki balkonowe http://www.schock.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 13.08.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Ja jeszcze od siebie dodam, że zamawiając drzwi balkonowe dopytajcie o taki dodatkowy profil pcv, który montuje się pomiędzy drzwiami a posadzką. Na ogół widzę, że monterzy podpierają drzwi cegłami, a inwestor się potem martwi jak to skutecznie zatkać, żeby nie przeciekało i nie było mostka po wylewkach ostatecznej posadzki, że o sztywności samych drzwi nie wspomnę. A żeby nie było, że nie na temat, to nie zastosowałem. Chyba to dosyć drogi cymes był, jeśli się nie mylę. Uznałem, że 5cm betonu obłożone z każdej strony styropianem wystarczająco zminimalizuje mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 18.08.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam wszystkich budujących Ambrozję. Ja też (już prawie) podjęłam decyzję, aby wybudować ten fajny domek. Teraz muszę pilnie prześledzić wszystkie posty i do roboty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 18.08.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam, pytanie mam do Tych forumowiczów co używali do zakończenia komina cegły klinkierowej. Ile zużyliście cegły na kominy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 18.08.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam, pytanie mam do Tych forumowiczów co używali do zakończenia komina cegły klinkierowej. Ile zużyliście cegły na kominy. Pozdrawiam. 466szt. - kilkanaście zostało W każdym z kominów są 4 kanały wentylacyjne i po jednym spalinowym średnicy 200mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzastin18 20.08.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 mam pytanie do fireman3 i misiaa8888 - czy moglibyśmy u któregoś z Was obejrzeć Ambrozję na żywo?? jesteśmy z Oświęcimia- mój e-mail [email protected] P.S. do DRAKE (przepiękny domek!!)-proszę o e-mail abym mogła wypytać dokładnie o wszystkie zmiany:) pozdrawiam forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 20.08.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 P.S. do DRAKE (przepiękny domek!!)-proszę o e-mail abym mogła wypytać dokładnie o wszystkie zmiany:) pozdrawiam forumowiczów Pisz przez PW - taki sam efekt jak mailem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka80 22.08.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 witama jak wygląda sprawa wentylacji w kuchni nad okapem? czy wentylacja jest zaprojektowana do komina na którym stoi kominek i to wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 22.08.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 witam a jak wygląda sprawa wentylacji w kuchni nad okapem? czy wentylacja jest zaprojektowana do komina na którym stoi kominek i to wszystko? W projekcie (rzut parteru) masz takie dwa kółka z opisem WENTYLACJA DACHOWA wylot sufitowy (anemostat) + system kanałów elastycznych fi 150mm - jedno kółko to wentylacja do spiżarki, drugie do kuchni, zakończone na dachu kominkiem wentylacyjnym. W projekcie nie ma zaprojektowanej wentylacji w kominie "kominkowym", która miałaby otwór od strony kuchni. Ja dołożyłem sobie jeden kanał wentylacyjny przy tym kominie i wypuściłem jeden kominek wentylacyjny na dachu, bo nie mamy spiżarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka80 22.08.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) no tak, przeoczyłem to, przydała by się wentylacja bliżej kuchni, coś się wymyśli, dzieki za podpowiedź u mnie pomału prace ruszają LINK, schody robiliście razem z fundamentami czy później? Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez luka80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzastin18 22.08.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 my wkońcu też zdecydowaliśmy się na Ambrozję-mam pytanko tak może troszkę odbiegające w przyszłość czy ma ktoś z Was namiar na jakiegoś projektanta wnętrz?? z góry wielkie dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.ss 24.08.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam ,mam pytanie do osób, które wylewały okrągłe kolumny.Interesuje mnie średnica kolumn, uzbrojenie czy jest konieczne oraz na jakim etapie je się wylewa.Czy przy wylewaniu balkonu czy w etapie późniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 24.08.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Ja mam kolumny srednicy 25cm. Jak kazdy element z betonu tak i slupy te musza miec zbrojenie a zalewa sie je najlepiej razem z balkonami i stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 24.08.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 mam dylemat który beton komórkowy wybrac do mojej Ambrozji. Ile sie nie naczytam nt. ytong vs solbet to i tak nic nie wiem. Z tego co kojarze, niektórzy tu budowali z solbetu pioro/wpust. Jesteście zadowoleni? Zamierzam budowac 24+15 sturopian i nie wiem, czy warto przepłacac za ytong. A moze ktos porównywał ceny tych dwoch materiałów i moze mi podac róznice? Ile m2 scian zewnetrznych jest w Ambrozji II? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota i Piotr 26.08.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie. Muszę powiedzieć, że ostatni tydzień upłynął mi pod znakiem tego forum Czytałam wszystkie posty jak powieść w odcinkach Na projekt Ambrozji II zdecydowaliśmy się już jakiś czas temu i chociaż nie przestaliśmy szperać w różnych katalogach i srtonkach z projektami - wciąż, jak bumerang wraca do nas Ona - Ambrozja Teraz jesteśmy pewni, że jest to dom idealny dla naszej rodziny. Oczywiście tak, jak wy, my także mamy swoje plany zmian w projekcie. Cudownie było śledzić postępy Waszych prac i oglądać wspaniałe efekty końcowe. Jesteście dla nas prawdziwą skarbnicą wiedzy - o budowie wiecie chyba wszystko Mirox, Drake, Wkozaz - jeszcze wiele razy będę czytać Wasze posty i przeglądać galerie Mam ogromną nadzieję, że gdzieś niedaleko od Świdnicy ktoś buduje, lub już zbudował cacko, które zechciałby nam pokazać i udzielić kilku wskazówek. Wy także chcieliście zobaczyć w realu to, co na pamięć znaliście tylko z projektu Pozdrawiamy i liczymy na szczęście Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez Dorota i Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 26.08.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Witamy na forum i obiecujemy służyć (mam nadzieję) dobrą radą i (mam nadzieję) pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 26.08.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Witam. my jesteśmy na etapie więźby a konkretnie, pozostały nam do wymurowania kominy dokończenie łacenia i położenie dachówki.Ambrozje mamy wymurowaną z BK firmy TERMALICA 36,5 klasa 400 i nie planujemy żadnych styropianów tylko tynk. Strop mamy wylewny i nie widać żadnych belek w prawdzie zużyte zostało trochę więcej stali ale efekt bezcenny. Schody mamy wylewane majstry tak się postarali że zamiast stopni zabiegowych mamy spocznik. Jutro postaram się wrzucić fotki obecnego stanu. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_k 27.08.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Ja właśnie szukam okien dachowych. Co sądzicie o marce Rooflite? Co prawda wymiar max okna to 78 x 140, trochę mniejsze niż w projekcie, ale cena kompletu okno z nawiewnikiem+kołnierz za 750zł zachęca i ponoć wykonanie też dobre. 160 ma niewiele firm i ceny od 1100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 27.08.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 My mamy okna 140-tki i w zupełności wystarczają. Marki tej jednak nie znam, mamy Veluxy. 3 x GGL +1 x GGU kosztowały chyba 4000zł, a można jeszcze było wybrać tańsze GZL. Velux mogę szczerze polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts