zbijar 30.08.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 zapomniałam się jeszcze zapytać-czy warto zwiększac łazienkę na dole, czy taki rozmiar jak w projekcie jest ok?? Na pewno likwiduje spizarnie, tylko nie wiem czy na korzysc samej kuchnii, czy tez poprzesuwac te scianki na korzysc łazienki tez?? Witaj, my rozwiązaliśmy tak jak piszesz, spiżarka została zlikwidowana na koszt większej kuchni i łazienki, a ścianki zostały przesunięte. Jak powiększysz łazienkę, to wejdzie tam kabina 90x90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 30.08.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) Zgadzam sie z tym, ale fachowcy powiedzieli nam ze wiezbe trzeba by bylo przeliczyc jeszcze raz bo sie zwiekszy obciazenie a my juz zamowilismy. Powiedzcie jeszcze czy robiliscie jakies okno (wlaz) u gory na klatce schodowej czy nie jest tam ewentualnie za ciemno bez okna. pozdr. Jesli wiezbe robicie zgodnie z wymiarami z projektu to nie ma potrzeby ponownego jej przeliczania gdyz jest ona przeszacowana na warunki panujace w naszym kraju. (JEST NAPRAWDE SOLIDNA) Ja polozylem deskowanie bez dodatkowego przeliczania po konsultajach z architektem. Dach jest bardzo solidny i wytrzymal bardzo silne wiatry duzo sniego i nawet nie drgnal A fachowcy beda wam tak mowic ze wzgledu na to iz polozenie deskowania nastepnie papy itd jest bardziej pracochlonne niz folia laty i kontrlaty wiec juz wiesz dlaczego tak wam powiedzieli Mimo wszystko dobrze sie zastanowcie bo warto a pozniej nie ma odwrotu. Klatki schodowej nie doswietlalismy gdyz tzw swietliki sa bardzo drogie i nie daja duzo swiatla a klatka jest widna od okien z parteru i szyb w drzwiach na pietrze. Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez wkozaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_k 31.08.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 A jak wielkość salonu? ja zastanawiam się nad likwidacją ściany działowej między gabinetem i tym samym jego kosztem powiększenie salonu. Dla mnie jest za mały. Po wstawieniu dużego narożnika i stołu zostanie 0 wolnej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 31.08.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 A jak wielkość salonu? ja zastanawiam się nad likwidacją ściany działowej między gabinetem i tym samym jego kosztem powiększenie salonu. Dla mnie jest za mały. Po wstawieniu dużego narożnika i stołu zostanie 0 wolnej przestrzeni. Jesli zlikwidujesz podcien to bedzie naprawde duzy!Jesli zostwisz podcien to warto zlikwidowac scianke miedzy salonem a gabinetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka80 01.09.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 mam dylemat który beton komórkowy wybrac do mojej Ambrozji. Ile sie nie naczytam nt. ytong vs solbet to i tak nic nie wiem. Z tego co kojarze, niektórzy tu budowali z solbetu pioro/wpust. Jesteście zadowoleni? Zamierzam budowac 24+15 sturopian i nie wiem, czy warto przepłacac za ytong. A moze ktos porównywał ceny tych dwoch materiałów i moze mi podac róznice? Ile m2 scian zewnetrznych jest w Ambrozji II? tutaj to chyba musisz sam zdecydować i zaglądnąć do portfela, miałem ten sam dylemat im więcej czytałem tym bardziej nie mogłem zdecydować co wybrać, różne są szkoły tyle samo zwolenników co przeciwników, czy ytong, ceramika, solbet, ja wybrałem solbetowe 24 na kleju te z uchwytami (nie pióro wpust) plus 15 styropian, ważne żeby jak najszybciej je zabezpieczyć. np. kolega zrobił z ytonga miał być do tego tylko tynk, gdy przyszli majstry od tynków stwierdzili że tyle samo wyniesie położenie styropianu 5cm plus siatka klej, co wyrównanie ścian samym tynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 05.09.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 więc może ja pomarudzę dzisiaj i w środę mam spotkanie z firmami na wycenę robót i mam do was pytanko: oprócz tych standardowych pytań czyli ile to kosztuje i w jakim czasie o co jeszcze wypytać takie firmy, na co zwrócić uwagę i np. co sobie zastrzec w umowie?? Może mogłabym skorzystać z waszego doświadczenia i być mądrzejszą przed szkodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa_jr 05.09.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 466szt. - kilkanaście zostało W każdym z kominów są 4 kanały wentylacyjne i po jednym spalinowym średnicy 200mm. Czy między obudową komina (pustakiem) a cegłą klinkierową należy zostawić szczelinę? Jeżeli tak to jaką dużą? i jak to zakończyć na samej górze? Szukam już dłuższy czas informacji na ten temat w necie, ale ciężko żeby cokolwiek znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 05.09.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Czy między obudową komina (pustakiem) a cegłą klinkierową należy zostawić szczelinę? Jeżeli tak to jaką dużą? i jak to zakończyć na samej górze? Szukam już dłuższy czas informacji na ten temat w necie, ale ciężko żeby cokolwiek znaleźć. U nas robili to tak: Od fundamentów szli kominem systemowym do przejścia przez strop, strop został wzmocniony wokół kominów i na nim szła już obmurówka pustaków kominowych cegłą pełną, ustawioną w pion (na 6cm szerokości i 12cm wysokości). Gdy doszli do przejścia przez połać dachu, to już nie dawali pustaków kominowych, tylko szli klinkierówką ustawioną w poziom (12cm szerokości i 6cm wysokości). Komin zatem był węższy o szerokość ścianek pustaków. Nigdzie nie zostawiali szczeliny. Na górze zakończone pełnymi cegłami klinkierowymi i wymazane izolbetem lub takim cudem do izolacji balkonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 05.09.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 więc może ja pomarudzę dzisiaj i w środę mam spotkanie z firmami na wycenę robót i mam do was pytanko: oprócz tych standardowych pytań czyli ile to kosztuje i w jakim czasie o co jeszcze wypytać takie firmy, na co zwrócić uwagę i np. co sobie zastrzec w umowie?? Może mogłabym skorzystać z waszego doświadczenia i być mądrzejszą przed szkodą? Ciężko cokolwiek doradzić. Podział inwestycji na etapy, protokolarny odbiór każdego etapu przez kierbuda i wypłata transz po usunięciu poprawek - ale tutaj trzeba podpierać się projektem budowlanym - trzeba umieścić w nim wszelkie zmiany. Ja zauważyłem, że przy wycenie jedna z ekip chciała ekstra kasę przy murowaniu kominów z klinkieru, murków przed wejściem czy wylewanie schodów betonowych (bo w projekcie są drewniane). Z drugim murarzem przesiedziałem chyba ze 2 godziny, kiedy to wypytał mnie o większość szczegółów, czym wzbudził moje zaufanie i wygrał casting na wykonawcę Życie jednak pokazuje, że pierwszą umowę podpiszesz, a później to już... po polsku Generalnie zapłata za robotę jak najpóźniej, najlepiej całość po zakończeniu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simskor 06.09.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Ja zapłaciłem 30000 zł za robotę murowaną (oczywiście wszystkie betony były lane z pompy)- podpisz umowę na etapy z terminem realizacji- dowiedz się czy mają swoje stemple do szalowania stropu (bo jak nie to masz dodatkowy wydatek koło 2000zł- módl się abyś trafił na solidnych i słownych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 07.09.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 wow, 30 tyś. to naprawde supercena, nie sądze, ze mi ktoś w moim rejonie taką da. Perwszą wycene mury+dadach miałam na 70.000:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 07.09.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 u mnie Dąbrowa Górnicza za wymurowanie wzięli 23 tysiące netto, w cenę nie wchodziło: - wymurowanie kominów ponad więźbę - zrobienie schodów przed domem ( ale to dostałem gratis - za tzw. bufet ) - zasypywanie i zagęszczanie (bo nie mieli zagęszczarki, ale jak przywiozłem to zrobili za free ) Dodatkowo współpraca układała się wzorowo - jak Kiero miał jaieś zastrzeżenia chłopaki poprawiali. Rozliczałem się po każdym etapie: - fundamenty - ściany nośne, słupy plus ścianki działowe parteru - strop i schody na poddasze - ściany nośne poddasza, przygotowanie pod wykonanie dachu, i ściany działowe poddasza. Patrząc z perspektywy czasu nie zmieniłbym za wiele, ale mając doradzić 1. zatrudniłbym swojego kierownika budowy lub nadzór inwestorski. 2. Po wybraniu wykonawcy wziąłbym umowę i poprosił kierownika lub nadzór o sprawdzenie czy umowa zawiera wszystkei etapy i czy wszystko Ci wybudują w cenie, ew. to czego nie zrobią wypisać również w umowie 3. Przed wybraniem wykonawcy, nawet dodatkowo płacąc kierownikowi budowy pojechał na 2, 3 budowy poprzednie zobaczyć jak się budowało i porozmawiać z ludźmi u których firma robiła jakie były mniej więcej problemy ( to bardzo ważne, gdyż jeśli nie jesteś budowlańcem nie oceniz sam czy dom jest wybudowany zgodnie ze sztuką budowlaną i jak układają się kontakty międzyludzkie - wg. mnie to jest najważniejsze, jełśi potrafisz się dogadać z ekipą to wtedy świat staje się mniej problemowy. P.S Dach mam robiony za 16 tyś więc cały dom wychodzi mnie 39 tyś a miałem też wyceny na 80 tyś większość jednak w przedziale około 50-55 tyś. i po dołożeniu 200 pln chłopcy wymurowali mi kominy ponad więźbę co prawda z kominów systemowych i zrobienie akrylem ale jednak :)jakby ktoś chciałnamiary na firmę chętnie udostępnię - chłopcy działają na śląsku i małopolsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzastin18 07.09.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 do REDSKY jeśli nadal istnieje możliwość obejrzenia Twojego domku to bardzo prosimy o jakiś telefon kontaktowy albo adres:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makoko 12.09.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Witam, pytanie się nasunęło...czy w garażu swobodnie wchodzi brama taka z mechanizmem na suficie, czy może należy podnieść trochę strop?dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 12.09.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 W przypadku Wiśniowskiego min. nadproże dla bramy standardowej powinno mieć 20cm (choć warto zostawić jeszcze 2cm zapasu). Za dopłatą 100zł można zamontować taką bramę również do nadproża o wys. 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 12.09.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Ja mam bramę mirola wydaje mi się ze nadproże minimalne 7 cm a maksymalne 20 cm w każdym bądź razie nie było żadnego problemu podczas pomiaru żeby człowiek stwierdził że nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronowianka 13.09.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 witam, obserwuję ten wątek od dłuższego czasu. Mamy zamiar budować podobny domek do ambrozji ale z dachem czterospadowym. projekt ten to arkadia;) Mimo wszystko układ wnętrz jest tem sam:)redsky czy mógłbyś dać nam namiar na twoja ekipę budowlaną? My budujemy w Krakowie. Czy możesz polecić tych chłopaków? Ceny jakie chcą firmy są w różnych przedziałach.. A ta jest wyjątkowo atrakcyjna. Ważne jest też, że już u kogoś budowali:) Bedziemy ogromnie wdzięczni za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 13.09.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 dostałam wycenę z jednej firmy. Pewnie nie najtańsza, jaką mogłabym znaleźć, ale firma sprawdzona i polecana przez koleżankę. POwiedzcie, czy czegoś brakuje w tej wycenie ( z teg co widze to sciągnięcie humusu, ale dalej sie nie orientuję) Oferta cenowa na wykonanie stanu surowego budynku mieszkalnego „Ambrozja II” Droszków 1. Wykonanie ław fundamentowych (w gotowym wykopie- szalowanie- wykonanie zbrojenia z gotowych strzemion- zalanie betonem z gruszki2. Wykonanie ścian fundamentowych z bloczków betonowych- wymurowanie ścian fundamentowych- wykonanie izolacji pionowej- wykonanie izolacji poziomej3. Parter- wymurowanie ścian nośnych- osadzenie nadproży i wykonanie nadproży na mokro4. Chudziak5. Wykonanie ścian działowych parteru6. Wykonanie stropu Terriwa- ułożenie stropu- zaszalowanie- zazbrojenie- zalanie gotowym betonem z gruszki - wykonanie podciągów- wykonanie słupów, balkonu7. Poddasze- wymurowanie ścian nośnych- wymurowanie ścian kolankowych z trzpieniami- wymurowanie szczytów- wykonanie wieńca obwodowego8. Wymurowanie ścian działowych poddasza9. Wykonanie 2 kominów z gotowych elementów z wykończeniem nad dachem10. Wykonanie instalacji kanalizacyjnej podposadzkowej z materiałem 11. Schody zewnętrzne, wejściowe, żelbetowe12. Schody wewnętrzne żelbetowe13. Koparka – wykonanie prac ziemnych pod dom jednorodzinny do -1,2m. wraz z zasypaniem Cena – 39900,00 zł14. Dach na gotowo, więźba dachowa, pokrycie, orynnowanie, osadzenie okien dachowych, na gotowo standard – cena 75,00zł/1m2 Wszystkie prace dodatkowe podlegają osobnej wycenie Oferta nie zawiera VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 13.09.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Witam, tak na dzień dzisiejszy wygląda nasza AMBROZJA. Jeszcze przed zimą tylko okna, najprawdopodobniej z profilu Brugmann kolor orzech no i jeszcze schody i taras. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 13.09.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 dostałam wycenę z jednej firmy. Pewnie nie najtańsza, jaką mogłabym znaleźć, ale firma sprawdzona i polecana przez koleżankę. POwiedzcie, czy czegoś brakuje w tej wycenie ( z teg co widze to sciągnięcie humusu, ale dalej sie nie orientuję) Oferta cenowa na wykonanie stanu surowego budynku mieszkalnego „Ambrozja II” Droszków 1. Wykonanie ław fundamentowych (w gotowym wykopie - szalowanie - wykonanie zbrojenia z gotowych strzemion - zalanie betonem z gruszki 2. Wykonanie ścian fundamentowych z bloczków betonowych - wymurowanie ścian fundamentowych - wykonanie izolacji pionowej - wykonanie izolacji poziomej 3. Parter - wymurowanie ścian nośnych - osadzenie nadproży i wykonanie nadproży na mokro 4. Chudziak 5. Wykonanie ścian działowych parteru 6. Wykonanie stropu Terriwa - ułożenie stropu - zaszalowanie - zazbrojenie - zalanie gotowym betonem z gruszki - wykonanie podciągów - wykonanie słupów, balkonu 7. Poddasze - wymurowanie ścian nośnych - wymurowanie ścian kolankowych z trzpieniami - wymurowanie szczytów - wykonanie wieńca obwodowego 8. Wymurowanie ścian działowych poddasza 9. Wykonanie 2 kominów z gotowych elementów z wykończeniem nad dachem 10. Wykonanie instalacji kanalizacyjnej podposadzkowej z materiałem 11. Schody zewnętrzne, wejściowe, żelbetowe 12. Schody wewnętrzne żelbetowe 13. Koparka – wykonanie prac ziemnych pod dom jednorodzinny do -1,2m. wraz z zasypaniem Cena – 39900,00 zł 14. Dach na gotowo, więźba dachowa, pokrycie, orynnowanie, osadzenie okien dachowych, na gotowo standard – cena 75,00zł/1m2 Wszystkie prace dodatkowe podlegają osobnej wycenie Oferta nie zawiera VAT nie brakuje ściągnięcia humusu, jak na mój gust masz to w punkcie 13. jak dla mnie brakuje wykonania kawałka stropu monolitycznego, w tej chwilei nie pamiętam gdzie on dokłdnie w projekcie jest ale jest napewno część terivy a cześć monolitu. Zapytałbym czym będą wykańczać komin czy klinkier czy akryl czy płytka klinkierowa - to dosyć ważne i z doświadczenia wiem ze wpływa mocno na cenę. No i brakuje mi doprowadzenia powietrza do kominka - szczegół ale dosyć ważny. Wykonanie słupów, balkonu - w projekcie są 3 balkony powinno być balkonów - szczegół ale jakże ważny więcej się chyba nie dopatrzyłem - ale i godzina późna Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts