Drake 02.11.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Witam, mam pytanie do tych osób które ocieplały poddasze wełną. Ile wyszło wam m2 ? Pozdrawiam 208,8m2 Isover super-mata 18cm - zostało raptem pół rolki, ale ja ocieplałem aż do szczytu dachu - przez całą długość krokwi i całe jętki. Drugiej warstwy jeszcze nie położyliśmy, na razie czeka na to 136m2 isover super-mata 5cm. Chętnie dowiem się ile mi jeszcze brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 02.11.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Dzięki Drake za odpowiedź ale ja nie planuje aż tak ocieplać, do jętek i dość. Licze że wyjdzie całość ok 150m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 02.11.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Kurde patrzcie na to z forum dobrych domów "Witam, W projekcie Ambrozja I ściany zaprojektowano z Ytonga, o grubości 36,5cm. Powierzchnia ścian zewnętrznych wynosi 151,7 m2. Pozdrawiam" Albo cvzegoś nie ogarniam;) P.S Dżastinpamiętam o projekcie tylko muszę się odkopać z robotą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 02.11.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Dzięki Drake za odpowiedź ale ja nie planuje aż tak ocieplać, do jętek i dość. Licze że wyjdzie całość ok 150m aj nie szkoda Ci zaledwie 50 m2 a straty ciepła nieporównywalnie większe bedziesz miał. ja kupiłem 200 m2 rotaflexu czeskiego 18 cm na to pójdzie stelaż i jeszcze 5 wełny do tego w podłodze pomiędzy stropem poddasza a poddaszem użytkowym 15 wełny oszalałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 02.11.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 na szybko przeliczyłem patrząc najprościej: dwie ściany o długości 15 metrów i wysokości 2,7 + 15 cm stropu + do murłaty metr bo podniosłem ściankę kolankową w zaokragleniu daje mi 4x30= 120 m2 minus okna ale to liczę jako naddatek ściany boczne zaokrąglając obie do wysokości 3 metrów i 10 metrów długości daje mi kolejne 60 metrów. i teraz ściany szczytowe - wysokość większej to około 4,5 m szerokość 10m wzór na pole trójkąta 1/2a*h czyli 0,5*4,5*10 = daje 22,5 - zaokrąglę do 25 m2 a oba szczyty niech dadzą raZme 50 m2 to daje mi 230 m 2 styropianu na ocieplenie z dosyć dużym naddatkiem na okna Oczywiście dochodzą pierdoły typu słup ( pytanie czy ocieplać styropianem aż 15 wszystkei strony? zostaje do ocieplenia od spodu podcień, no i pewno trochę odchodzi na ścinki na szczytach zamawiam rusztowanie na 200 m2 i 240 m2 styopianu czyli wyjdzie 36 m2 styropianu po cenie około 170 pln za m2 za genderkę i tutaj się zastanawiam czy nei wziąść termoorganiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 02.11.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Hmm, no to teraz faktycznie zastanowić się trzeba . Planowałem między krokwy(bo mam 18-stki) 15 cm SUPER MATY i w poprzek 10cm PROFIT MATY na strop 6cm styropianu i wyleweczke. Zanim dokonam realizacji będziemy myśleć. A jutro w końcu montaż stolarki( 5 tygodni oczekiwania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 03.11.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Kurde patrzcie na to z forum dobrych domów "Witam, W projekcie Ambrozja I ściany zaprojektowano z Ytonga, o grubości 36,5cm. Powierzchnia ścian zewnętrznych wynosi 151,7 m2. Pozdrawiam" Albo cvzegoś nie ogarniam;) P.S Dżastinpamiętam o projekcie tylko muszę się odkopać z robotą No to policzmy dla mojego domu: powierzchnia ścian netto: 151m2 powierzchnia okien: ok. 35m2 powierzchnia bramy garażowej i drzwi wejściowych: ok. 10m2 podniesiona o 25cm ścianka kolankowa: ok. 12m2 powierzchnia balkonów: 10m2 powierzchnia filarów: 10m2 sufit nad podcieniem: 6m2 powierzchnia łuków przy schodach i tarasie + donica: ok.5m2 powierzchnia poniżej poziomu 0.00m (ocieplenie od poziomu -0.25m): ok. 5m2 Daje nam to w sumie 243m2. Załóżmy 10% margines błędu i mamy moje 270m2 I teraz każdy może sobie dodać/odjąć różnice w stosunku do mojego ocieplenia - jakiś tam przybliżony wynik otrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 03.11.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 aj nie szkoda Ci zaledwie 50 m2 a straty ciepła nieporównywalnie większe bedziesz miał. ja kupiłem 200 m2 rotaflexu czeskiego 18 cm na to pójdzie stelaż i jeszcze 5 wełny do tego w podłodze pomiędzy stropem poddasza a poddaszem użytkowym 15 wełny oszalałem To popatrz na mnie: poddasze użytkowe: 18cm+2x5cm na skosach 18cm+5cm na suficie poddasze nieużytkowe: 18cm szkoda, że nie udało się w tym roku wprowadzić, bo bym jeszcze mógł przedstawić wyniki zużycia gazu Jak dokończę w zimie ocieplenie tego poddasza, to jeden miesiąc puszczę wszystko na 21st.C - zobaczymy czy nie zejdę na zawał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 03.11.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 No to policzmy dla mojego domu: powierzchnia ścian netto: 151m2 powierzchnia okien: ok. 35m2 powierzchnia bramy garażowej i drzwi wejściowych: ok. 10m2 podniesiona o 25cm ścianka kolankowa: ok. 12m2 powierzchnia balkonów: 10m2 powierzchnia filarów: 10m2 sufit nad podcieniem: 6m2 powierzchnia łuków przy schodach i tarasie + donica: ok.5m2 powierzchnia poniżej poziomu 0.00m (ocieplenie od poziomu -0.25m): ok. 5m2 Daje nam to w sumie 243m2. Załóżmy 10% margines błędu i mamy moje 270m2 I teraz każdy może sobie dodać/odjąć różnice w stosunku do mojego ocieplenia - jakiś tam przybliżony wynik otrzyma Widzisz ja mam jeden balkon zamówię 250 później będę dokupywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 03.11.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Drake jeszcze trzeba by było napisać jak masz skonstruowaną instalację do grzania domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 03.11.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Widzisz ja mam jeden balkon zamówię 250 później będę dokupywał ale balkony ocieplane były od spodu i po bokach "dwójką" czy "trójką" 240 spokojnie powinno wystarczyć, dowieźć 3 paczki potem łatwiej niż sprzedać czy zamienić A moja instalacja to typowy polski standard: dół (poza gabinetem) - podłogówka, góra - grzejniki. Kociołek gazowy kondensat Buderus GB072 24kW, dodatkowo kominek 14kW z DGP do wszystkich górnych pokoi za pośrednictwem turbiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 03.11.2011 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 U mnie Viessman vitodens 200 na dole podłogówka mieszna z 3 grzejniczkami na górze podłgówka w łazience i grzejniczki w każdym pokoju, do tego kominek Lechma z płaszczem wodnym - zobaczymy jaką będzie miał wydajność. Cała instalacja na elementach Viessmana robiona w PEXie Sanhy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 04.11.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Aaaa, zapomniałem, u nas też na górze w łazience podłogówka + grzejnik drabinkowy, w kibelku na dole takie samo zestawienie. Co do materiałów to nic nie powiem, bo nie miałem siły "doktoryzować" się kolejnymi wieczorami z dziedziny hydrauliki, więc wszystko powierzyłem w ręce zaufanego hydraulika. Miałem tylko wolną rękę w wyborze kociołka. Jeśli to nie tajemnica, ile taki Viesiek wychodzi w zakupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puchacz.sowa 06.11.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]83572[/ATTACH]a moja ambrozja ... Edytowane 7 Listopada 2011 przez puchacz.sowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 06.11.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 W piątek w końcu doczekaliśmy się montażu stolarki Powoli też zaczynają robić się schody. Czekamy teraz na drzwi, jeszcze jakieś 2 tygodnie. W załączniku dodałem fotkę jaki wzór, kolor orzech będzie. Pozdrowionka dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 07.11.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 zarąbiste te drzwi dąb czy egzotyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 07.11.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Syna mam , dom się buduje tak że brakowało tego trzeciego co powinien facet zrobić więc padło na dąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 08.11.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) Aaaa, zapomniałem, u nas też na górze w łazience podłogówka + grzejnik drabinkowy, w kibelku na dole takie samo zestawienie. Co do materiałów to nic nie powiem, bo nie miałem siły "doktoryzować" się kolejnymi wieczorami z dziedziny hydrauliki, więc wszystko powierzyłem w ręce zaufanego hydraulika. Miałem tylko wolną rękę w wyborze kociołka. Jeśli to nie tajemnica, ile taki Viesiek wychodzi w zakupie? Cała instalacja w Vieśku 40 dych Edytowane 9 Listopada 2011 przez redsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekDąbrowa 11.11.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witajcie, może ktoś pamięta (bo nie mam czasu szukać) ile m2 wychodzi tynków wewnętrznych - może być orientacyjnie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 11.11.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 620-700m2 - Ambrozja I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts