Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam pytanie do tych osób które ocieplały poddasze wełną. Ile wyszło wam m2 ? Pozdrawiam

208,8m2 Isover super-mata 18cm - zostało raptem pół rolki, ale ja ocieplałem aż do szczytu dachu - przez całą długość krokwi i całe jętki. Drugiej warstwy jeszcze nie położyliśmy, na razie czeka na to 136m2 isover super-mata 5cm.

Chętnie dowiem się ile mi jeszcze brakuje.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Drake za odpowiedź ale ja nie planuje aż tak ocieplać, do jętek i dość. Licze że wyjdzie całość ok 150m

aj nie szkoda Ci zaledwie 50 m2 a straty ciepła nieporównywalnie większe bedziesz miał. ja kupiłem 200 m2 rotaflexu czeskiego 18 cm na to pójdzie stelaż i jeszcze 5 wełny do tego w podłodze pomiędzy stropem poddasza a poddaszem użytkowym 15 wełny ;) oszalałem :)

na szybko przeliczyłem patrząc najprościej:

dwie ściany o długości 15 metrów i wysokości 2,7 + 15 cm stropu + do murłaty metr bo podniosłem ściankę kolankową w zaokragleniu daje mi 4x30= 120 m2 minus okna ale to liczę jako naddatek

ściany boczne zaokrąglając obie do wysokości 3 metrów i 10 metrów długości daje mi kolejne 60 metrów.

i teraz ściany szczytowe - wysokość większej to około 4,5 m szerokość 10m wzór na pole trójkąta 1/2a*h czyli 0,5*4,5*10 = daje 22,5 - zaokrąglę do 25 m2 a oba szczyty niech dadzą raZme 50 m2

to daje mi 230 m 2 styropianu na ocieplenie z dosyć dużym naddatkiem na okna

Oczywiście dochodzą pierdoły typu słup ( pytanie czy ocieplać styropianem aż 15 wszystkei strony? zostaje do ocieplenia od spodu podcień, no i pewno trochę odchodzi na ścinki na szczytach

zamawiam rusztowanie na 200 m2 :) i 240 m2 styopianu czyli wyjdzie 36 m2 styropianu po cenie około 170 pln za m2 za genderkę i tutaj się zastanawiam czy nei wziąść termoorganiki

Kurde patrzcie na to ;) z forum dobrych domów ;)

"Witam,

W projekcie Ambrozja I ściany zaprojektowano z Ytonga, o grubości 36,5cm. Powierzchnia ścian zewnętrznych wynosi 151,7 m2.

Pozdrawiam"

Albo cvzegoś nie ogarniam;)

P.S Dżastinpamiętam o projekcie tylko muszę się odkopać z robotą ;)

No to policzmy dla mojego domu:

powierzchnia ścian netto: 151m2

powierzchnia okien: ok. 35m2

powierzchnia bramy garażowej i drzwi wejściowych: ok. 10m2

podniesiona o 25cm ścianka kolankowa: ok. 12m2

powierzchnia balkonów: 10m2

powierzchnia filarów: 10m2

sufit nad podcieniem: 6m2

powierzchnia łuków przy schodach i tarasie + donica: ok.5m2

powierzchnia poniżej poziomu 0.00m (ocieplenie od poziomu -0.25m): ok. 5m2

Daje nam to w sumie 243m2.

Załóżmy 10% margines błędu i mamy moje 270m2 :)

I teraz każdy może sobie dodać/odjąć różnice w stosunku do mojego ocieplenia - jakiś tam przybliżony wynik otrzyma ;)

aj nie szkoda Ci zaledwie 50 m2 a straty ciepła nieporównywalnie większe bedziesz miał. ja kupiłem 200 m2 rotaflexu czeskiego 18 cm na to pójdzie stelaż i jeszcze 5 wełny do tego w podłodze pomiędzy stropem poddasza a poddaszem użytkowym 15 wełny ;) oszalałem :)

To popatrz na mnie:

poddasze użytkowe:

18cm+2x5cm na skosach

18cm+5cm na suficie

poddasze nieużytkowe:

18cm

szkoda, że nie udało się w tym roku wprowadzić, bo bym jeszcze mógł przedstawić wyniki zużycia gazu :D Jak dokończę w zimie ocieplenie tego poddasza, to jeden miesiąc puszczę wszystko na 21st.C - zobaczymy czy nie zejdę na zawał :D

No to policzmy dla mojego domu:

powierzchnia ścian netto: 151m2

powierzchnia okien: ok. 35m2

powierzchnia bramy garażowej i drzwi wejściowych: ok. 10m2

podniesiona o 25cm ścianka kolankowa: ok. 12m2

powierzchnia balkonów: 10m2

powierzchnia filarów: 10m2

sufit nad podcieniem: 6m2

powierzchnia łuków przy schodach i tarasie + donica: ok.5m2

powierzchnia poniżej poziomu 0.00m (ocieplenie od poziomu -0.25m): ok. 5m2

Daje nam to w sumie 243m2.

Załóżmy 10% margines błędu i mamy moje 270m2 :)

I teraz każdy może sobie dodać/odjąć różnice w stosunku do mojego ocieplenia - jakiś tam przybliżony wynik otrzyma ;)

Widzisz ja mam jeden balkon ;) zamówię 250 :) później będę dokupywał :)

Widzisz ja mam jeden balkon ;) zamówię 250 :) później będę dokupywał :)

ale balkony ocieplane były od spodu i po bokach "dwójką" czy "trójką" ;) 240 spokojnie powinno wystarczyć, dowieźć 3 paczki potem łatwiej niż sprzedać czy zamienić :p

A moja instalacja to typowy polski standard: dół (poza gabinetem) - podłogówka, góra - grzejniki. Kociołek gazowy kondensat Buderus GB072 24kW, dodatkowo kominek 14kW z DGP do wszystkich górnych pokoi za pośrednictwem turbiny.

Aaaa, zapomniałem, u nas też na górze w łazience podłogówka + grzejnik drabinkowy, w kibelku na dole takie samo zestawienie. Co do materiałów to nic nie powiem, bo nie miałem siły "doktoryzować" się kolejnymi wieczorami z dziedziny hydrauliki, więc wszystko powierzyłem w ręce zaufanego hydraulika. Miałem tylko wolną rękę w wyborze kociołka.

Jeśli to nie tajemnica, ile taki Viesiek wychodzi w zakupie?

Aaaa, zapomniałem, u nas też na górze w łazience podłogówka + grzejnik drabinkowy, w kibelku na dole takie samo zestawienie. Co do materiałów to nic nie powiem, bo nie miałem siły "doktoryzować" się kolejnymi wieczorami z dziedziny hydrauliki, więc wszystko powierzyłem w ręce zaufanego hydraulika. Miałem tylko wolną rękę w wyborze kociołka.

Jeśli to nie tajemnica, ile taki Viesiek wychodzi w zakupie?

Cała instalacja w Vieśku 40 dych

Edytowane przez redsky