Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mniej, z 15-16tys. chyba kosztowało (15zł/m2 - robocizna, chyba 5 palet cementu 480zł/t na posadzki i tynki łącznie, 2 wywrotki piasku 600zł/wywrotkę zdaje się i paletę wapna - nie pamiętam po ile).

Instalacja elektryczna + alarmowa + antenowa + sieciowa - ok. 10-12tys. średnio. Hydrauliczna - nie mam rozeznania ile kosztowało przed tynkami. Instalacja do odkurzacza centralnego - podobno 1000-1600zł (sam nie mam, to nie powiem ile konkretnie).

ja robiłem bez łazienki na górze garażu i części dołu wyszło 500 m2 po 22 pln z materiałem gipsowy - praktycznie pod malowanie.

Instalacja elektryczna + alarmowa około 10 tyś instalacja cenrtalnego jak pisałem wyżej 40 tyś

kanalizacja + woda ok 8 tyś -z tymże to u mnie powiązane z centralnym i dosyć mocno poszedłem w PEX i Viessmana.

W tej chwili sobie ocieplamy :) na połowie domu mam już styropian położony - robimy w dwie osoby dwa dni myślę ze w tydzień zrobię styro+ klej+siatka - w keiszeni zostaje około 6 tyś.

jeśli chciałbyś robić rekuperację - u nas około 16 tyś została mi instalacja gazowa do zrobienia - ale to podobno całkiem niewiele :) będę wiedział w poniedziałek góra sroda :)

Czołem Ambrozjowicze!

Od jakiegoś czasu śledzę ten temat na bieżąco. Szukaliśmy z żoną projektu który spełniałby wszystkie nasze założenia. Zaciekawiła nas Ambrozja z salonem od południa, czyli Helike. Dzięki uprzejmości Jarka (fireman3 - jeszcze raz dzięki :) ) mieliśmy okazję zobaczyć ten projekt na żywo. Teraz już wiem że to jest to! Projekt zamówiony, zaczynamy zatem zbierać dokumenty. Pozdrawiam!

witam mam pytanie ile was wyniosła budowa stanu surowego otwartego? i z czego lepiej budować z cegły czy pustaka?dzięki i pozdrawiam.

już Ci piszę:

Mnie wyniosło tak:

Stan surowy zamknięty z drzwiami tymczasowymi: ok 180 tyś w tym:

21 tyś stolarka okienna z montażem i z bramą garażową

ok. 52 tyś dach (całość z robocizną )

fundamenty ok. 38 tyś

mury i resztę mozesz sobie sam wyliczyć :)

Co do technologii to to na co cię stać :) można budować ze wszystkiego - ja budowałem z porothermu 25 cm - jeśli miałbym dużo kasy i super sprawdzoną ekipę teraz wybudowałbym z porothermu dry-fix :) lub jak projekcie z itonga, lub silikatu :)

Dziś odebrałem świadectwo energetyczne naszej Ambrozji I.

I tak:

Ep=150,3

Ek=122,0

Eu=96

Warunki dla Lublin Radawiec, a patrząc na stronę Archonu, to jedna z najzimniejszych stacji - na zachodzie wartości te będą niższe.

Te wartości oznaczają, że teoretycznie na ogrzewanie gazem ziemnym w sezonie wydamy ok. 4000zł. Gdybyśmy mieli kocioł na ekogroszek, to wydatki kształtowałyby się w okolicach 3000zł.

Ciekawe jak będzie się to miało do rzeczywistości.

W piątek w końcu doczekaliśmy się montażu stolarki :) Powoli też zaczynają robić się schody. Czekamy teraz na drzwi, jeszcze jakieś 2 tygodnie. W załączniku dodałem fotkę jaki wzór, kolor orzech będzie. Pozdrowionka dla wszystkich

Fireman pięknie ci sie udało zegrac kolory dachu i okien-czy moge wiedziec co to za dachówka i jakie okienka :-)

Dziś odebrałem świadectwo energetyczne naszej Ambrozji I.

I tak:

Ep=150,3

Ek=122,0

Eu=96

Warunki dla Lublin Radawiec, a patrząc na stronę Archonu, to jedna z najzimniejszych stacji - na zachodzie wartości te będą niższe.

Te wartości oznaczają, że teoretycznie na ogrzewanie gazem ziemnym w sezonie wydamy ok. 4000zł. Gdybyśmy mieli kocioł na ekogroszek, to wydatki kształtowałyby się w okolicach 3000zł.

Ciekawe jak będzie się to miało do rzeczywistości.

4 tys. za gaz to chyba nie tak strasznie ?? Ja tak pobieznie liczylam okolo 4500-4800 i zaczęłam zastanawiać sie nad pompą. No, ale tak jak piszesz, życie zweryfikuje te liczby

Okmamy małe podsumowanie ile mi wyszło styropianu na ocieplenie:

zamówiłem 135 paczek po 2m2 w paczce czyli zgodnie z sugestią 270 m2

Zostało mi 20 paczek do oddania czyli 40 m2 - wystarczyło 230 m2 :) i mam jeszcze trochę, ale niewiele odpadów, które mogę wykorzystać :)

poszło 16 worków kleju do styropianu i 14 pianek do klejenia styropianu ( zamiast kleju bo zastał nas mróz, podczas roboty)

na wypiankowanie szczelin w elewacji między styropianami zużyłem około 5 pianek poliuretanowych.

To chyba na tyle - wykonywałem sam w 10 dni w 3 osoby mamy przygotowane wszystko pod siatkę, w lato 3-4 osobowa ekipa ( u mnie byli to moi znajomi ) jest w stanie ocieplić dom z położeniem siatki w 2 tygodnie.

Zysk na ocieplaniu około 5000 tyś.

zamówiłem 135 paczek po 2m2 w paczce czyli zgodnie z sugestią 270 m2

Zostało mi 20 paczek do oddania czyli 40 m2 - wystarczyło 230 m2 :)

a pisałem, żebyś brał max. 240m2, toś się nie słuchał :p

wykonywałem sam w 10 dni w 3 osoby mamy przygotowane wszystko pod siatkę, w lato 3-4 osobowa ekipa ( u mnie byli to moi znajomi ) jest w stanie ocieplić dom z położeniem siatki w 2 tygodnie

gdzie, o gdzie znajdę takich dobrych znajomych, co to za darmo przyjdą i mi pomogą? ;) Jak się pytam kto mi pomoże doły kopać, to nie ma żadnego :)