Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

niekoniecznie :) za darmo ale po niskiej stawce :) na tyle niskiej że mi się to opłacało :) a są to ludzie którzy zajmują się wykonczeniówką - tylko akurat nie mieli roboty.

Sowa.Puchacz - czemu nie liczysz swojego zysku ?? zepsułeś coś - coś nie teges ??

ja mam pytanie z innej beczki :) czy ktoś z was ogrzewa Ambrozję gazem płynnym ? ile tego idzie na rok ? przy normalnych temperaturach w domu ?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A u mnie wczoraj dachoweczki polecialy 7 sztuk i stad moje zapytanie co ile macie zalozone spinki na dachowke.Czy to prawda ze powinny byc zalozone co 5 lub 7 ??

U nas chyba na cały dach poszło 200szt. Pan od dachu twierdził, że jedyne miejsca, w których może wypaść dachówka, to kosze, bo są tam małe docinki i nie ma jak ich przyczepić spinkami. Jak dotąd na dachu leżą nieruszone, a wieje zawsze solidnie ;)

Przypadkiem wpadłem na projekt, który może zainteresować osoby, które chciałyby zlikwidować podcień w Ambrozji i wydłużyć garaż, żeby wcisnąć z tyłu kotłownię. Trochę kontrowersyjna jest ta tylna lukarna, no i garaż na tym samym poziomie, co dom - nie można zrobić wejścia z klatki schodowej.

http://www.domplan.pl/Karmelita/Karmelita.html

na fundamenty mi poszło:

18 kubików betonu na ławy

1000 sztuk bloczku fundamentowego

15 kubików betonu na chudziak

około 15 ton piasku

i mam zapisane ze 60 worków cementu + 30 plastyfikatorów

stal kupowałem na cały dom z tym że ja mam strop cały monolityczny wyszło mi tego 2 tony fi 12 i 600 kg fi 6

Na resztę SSO:

pustaki porotherm 25 - 2300 - zosta ła jakaś paleta (miałem ściankę kolankową podniesioną o jeden pustak i jedną lukarnę mniej.

pustaki porotherm 11,5 - 1200 - została jedna paleta.

Cegły na wykończenie murów i nadproża wewnątrz domu - 700 sztuk

Kominy oczywiście indywidualnie -u mnie 2x8,66 m

Beton na strop 24 kubiki ( zalewane razem ze słupami i podciągami - bez wykuszu)

Beton na wieniec - 4,5 kubika

Beton na schody około 3 kubików

Cementu około 150 worków

do tego około 200 stempli i 6 kubików desek ;) ( Tartak oszukiwał szczególnie na deskach)

Na dach poszło:

Drzewo 11 kubików w tym:

- Płatwy 14x20:

7.70m - 1szt

4.5m - 1szt

6.20m - 2szt

4.90 - 2szt

Murłaty: 14x19:

4.5m - 4szt

3m - 6szt

Łaty 800 MB

Kontrłaty 350 MB

Jętki:

4m - 4szt

6m - 15szt

Krokwy 18x8

7.80m - 32szt

6m - 16szt

220 m2 dachówki

6 okien daxchowych FAKRO

to z grubsza tyle

tez wpadlam na ten projekt ale mnie sie podoba ten podcien w ambrozji poza tym dla mnie wazne byly schody aby aby widoczne z salonu a w tym projekcie tego brakuje aha no i umiejscowenie kominka tez bardziej dzieli salon od kuchni.a lukarna tylnia akurat bardzo mi sie podoba i ten asymetryczny taras - bajka ale nie ma to jak boski nektar.POzdrawiam.Panowie dolozyli spinek.

• 2 weeks później...

Pozwolę sobie, w imieniu Ogółu (i mam nadzieję, że Ogół się nie obrazi, że w jego imieniu wypowiadam się ;) ), powitać Cię na forum i od razu podpowiedzieć, że w Prawiednikach widziałem chyba dwie Ambrozje (przynajmniej z zewnątrz je przypominają) - jedną po lewej stronie, jadąc w kierunku Mętowa (SSO), drugą po prawej w oddali, wykończoną, ale tam trzeba dojechać jakąś boczną drogą.

No i namiar na hydraulika z Żabiej też mogę podesłać na PW :p ...i na ociepleniowca z Tuszowa czy tam z Bychawki :)