Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słyszałem że teraz twoja ekipa ,krzyczą sobie 30 tys,a czasami i więcej.Ale wydaje mi się że niedługo murarze to i za 15 tys. wymurują,rozmawiałem dzisiaj ze swoim projektantem,który twierdzi że rok temu o tej samej porze miał 30% więcej projektów do zrobienia,coraz mniej ludzie domów budują ,pewnie przez kredyty,coraz trudniej o nie.

Jak te 40zł/m2 jest ceną z wszystkimi dodatkami (montaż okien dachowych, obróbka kominów, montaż rynien, itp.) to cena wręcz okazyjna, choć domyślam się, że chyba raczej za krycie blachą niż dachówkę ;) W 2010r. żaden nie chciał zejść poniżej 55zł/blachę i 65/dachówkę, a objechałem ich chyba z dziesięciu (rekord to 90zł/m2 krycia dachówką) :)

W listopadzie dogadywałem się z murarzem i on mi dał namiar na tych dachowców,bo oni razem współpracują,(no wiesz jeden poleca drugiego),no i zaraz na drugi dzień dzwoniłem do tego od dachu i mi powiedział 40zł/m2,to ja go pytam czy tyle też za dachówke ,a on twierdzi że tak i kazał mi zadzwonić po nowym roku żeby sie umówić na zerknięcie na projekt,ale jeszcze niedzwoniłem,sam jestem ciekawy co mi teraz powie,bo ta cena naprawde jest okazyjna,a oglądałem jego robotę,bo w Żabiej krył kilka dachów,no to wygląda to nieżle.

U mnie jest gazowy kondensat Buderusa (w bardzo, ale to bardzo dobrej cenie) grzejący ok. 60m2 podłogówki na dole + łazienka na górze oraz reszta w grzejnikach. A cen nie pamiętam, na forum lubelskim podawali trochę niższe za punkt, ale u mnie było kompleksowo - ja podawałem jakie ogrzewanie gdzie chcę mieć, a wszystko kupował i przywoził Pan Krzysiek. Jak się kiedyś zmuszę, to podliczę w końcu ile wszystko kosztowało :)

a powiedz mi ,co ty sądzisz o schodach na góre całych z drewna nie lanych,choruje na takie schody,ostatnio byłem u gościa w Bełżycach,postawił dom ale nie Ambbrozję tylko coś innego,jego schody były po prostu piękne,i to jeszcze niedrogie bo za materiał i robociznę zapłacił 7 tys.A jak takie schody sprawdziły by się w naszym projekcie,ciekawe?

mirox robił drewniane samonośne:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb2a62721ebf58ef.html

Ja uważam to za stratę miejsca (pod schodami mam dodatkowe pomieszczenie - powiedzmy spiżarkę, choć wcisnęliśmy tam też zasobnik do cwu), ale chętnie przygarnę namiar na tego speca za 7 tysi, bo wisi nade mną wizja okładania moich betonowych drewnem i bym porównał ile wyjdzie obłożenie.

Witam wszystkich serdecznie. Planujemy budowę domu w tym roku, ale jak na razie jesteśmy w rozsypce. Posiadamy działkę i szukamy projektu. Chciałam zapytać jak wygląda mniej więcej koszt wybudowania Ambrozji? Niestety będziemy musieli wziąć kredyt na część budowy i chcemy wiedzieć jak kosztorys wygląda w praktyce.

Pozdrawiam