puchacz.sowa 11.01.2012 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 murarz jestem sam , a natproża to 11 cm ytong 14 beton 11 ytong pod betonem 3 cm styrodur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgusia13 11.01.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witajcie! Dawno temu oglądałam Ambrozję u Artura w Augustowie pod Lesznem i wtedy utwierdziłam się w przekonaniu, że tylko AMBROZJA Projekt zrobił nam zaprzyjaźniony architekt - kosztował nas 300 zł Będzie to AMBROZJA II z małymi zmianami. Jak powiedziałam, tak też zrobiłam. Nie mamy na dzisiaj za dużo, bo tylko fundamenty, ale ile serca włożyliśmy w to! Środki finansowe mamy ograniczone, nawet "bardzo ograniczone" na chwilę obecną. Więc postanowiliśmy fundamenty wykopać sami, żeby było taniej, no i miały być równiutkie. i takie wyszły Ale pewnej nocki przyszła ulewa i po fundamentach. W kaloszach całych z gliny "budowaliśmy" na nowo ścianki. Jednak otwory na beton powiększyły się, więc poszło więcej betonu niż planowaliśmy. Ale ile bylo przy tym ubawu. Wszyscy kopali i potem wozili piach, aby obsypać ścianki: ja, mąż, siostry z chłopakami, babcia, tata i mama. Ekipa zgodziła się wybudować nasz domek za 20 tys. (bez ścian działowych - tylko nośne, schody wewnętrzne - szalowanie i lanie, kominy). Za zrobienie fundamentów wzięli 4 tys. Dach zrobi nam mój tata - ma firmę blacharsko - dekarską od 20 lat Za darmo oczywiście Zrobiliśmy tylko jeden poważny błąd: mamy teren delikatnie spadzisty. Wielka maszyna zebrała nam humus, a Panowie geodeci wyznaczyli poziom. Wydawało się ok, ale teraz okazuje się, że musimy podnieść o jeden bloczek M poziom, bo posadzka w garażu byłaby poniżej poziomu gruntu, a tego nie chcemy. Ale człowiek uczy się na błędach. Oby innych. W miarę postępu robót umieszczę jakieś zdjęcia. Nasze zmiany: - schody będą tak jakby z dwupoziomowym spocznikiem - kotłownia z tyłu garażu (garaż pogłębiony) - likwidacja spiżarki, przesunięcie dzięki temu ścianki wiatrołapu i powiększeni łazienki na dole - wyjście na taras (drzwi okienne) w salonie w miejscu okna, a zamiast drzwi okiennych (szerokich) w podcieniu - okno - zastanawiamy się nad likwidacją pokoju na dole albo przesunięciem ściany maksymalnie do okna w malym pokoju, co spowoduje trochę większy salon. Do ogrzewania wody - kolektory słoneczne (oczywiście z Dotacją z NFOŚiGW) na dachu garażu i jeden zasobnik (zamiast dwóch) na wodę zarówno z kolektorów, ja i ze zwykłego centralnego - kolektory również będą podgrzewały nam wodę w podłogówce, jak i do zmywarki. Na dzisiaj to chyba już wystarczy mojego wypracowania Papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 15.01.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Do ogrzewania wody - kolektory słoneczne (oczywiście z Dotacją z NFOŚiGW) na dachu garażu i jeden zasobnik (zamiast dwóch) na wodę zarówno z kolektorów, ja i ze zwykłego centralnego - kolektory również będą podgrzewały nam wodę w podłogówce, jak i do zmywarki. Kolektory będą podgrzewały wodę w c.w.u. i podłogówce zimą? Rozmawiałem już z kilkoma osobami, którzy mają to rozwiązanie u siebie i jeszcze nikt nie powiedział, że zimą kolektory ogrzeją mu c.w.u., że o dodatkowym odbiorniku ciepła nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 16.01.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 mam pytanko-ile płaciliscie za robocizne za ulozenie stropu teriva w ambrozji najlepiej II? Mam wycene na calosc, ale okazalo sie, ze jednak bedzie strop kanalowy i nie wiem ile ekipa powinna zejsc z ceny za nie robienie terivy. Dzieki za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgusia13 22.01.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o kolektory, to nie będą zimą jedynym rozwiązaniem, bo wiadomo - nie dadzą rady samodzielnie Ale akurat wiem, że temperatura dochodzi do 40 stopni, bo pracuję w banku przy kredytach na takie kolektory i ludzie bardzo sobie chwalą to rozwiązanie - woda potrafi być naprawdę ciepła Ale zwykły piec też będziemy mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaroslawMoskal 23.01.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Witam Zamieszczam zdjecia troche innej Ambrozji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 23.01.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Jest PnB w środę skladałam a dzisiaj juz jest. Myslałam, ze mam jeszcze jakis miesiac na pozbieranie materiałów a tu taki surprise, muszę się w końcu pozbierac bo niedlugo zaczynamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 23.01.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Witam Zamieszczam zdjecia troche innej Ambrozji W końcu wynaleźli fajnie zakończoną blachodachówkę Ciężko odróżnić od dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawti81 23.01.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Drake,podrzuć ile poszło Ci kabla 3x1,5 a ile 3x2,5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 24.01.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Drake,podrzuć ile poszło Ci kabla 3x1,5 a ile 3x2,5 ? Czasami zastanawiam się nad sensem takich pytań przecież to wszystko zależy co człowiek chce mieć i jak zorganizowane - jak na mój gust to kabla po prostu dokupuje się na bieżąco a instalację robi się i tak po swojemu z tego co pamiętam mnie poszło 400 m 2,5 mm2 i 200 m 1,5 mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawti81 24.01.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 pytam orientacyjnie o ten kabel,niechce sie wygłupić i kupować zbyt dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 25.01.2012 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 u mnie poszło 300m 3x2,5 i 500m 3x1,5, przynajmniej wg. rozpiski, bo miarką tego nie sprawdzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 25.01.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 pytam orientacyjnie o ten kabel,niechce sie wygłupić i kupować zbyt dużo. Kabel to nie rzecz deficytowa ja wolałem dokupywać niż jakby mi miało zostać a i tak zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 25.01.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Kabel to nie rzecz deficytowa ja wolałem dokupywać niż jakby mi miało zostać a i tak zostało Moje pierwsze krążki były kupowane trochę taniej niż wyszły te dokupowane (jakieś 25zł na krążku), bo pochodziły z zapasów sprzed podwyżki miedzi, więc pozwolę sobie nie zgodzić się z tą tezą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 26.01.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Drake ale zobacz na różnicę między twoimi ilościami a moimi i teraz zadecyduj ile masz kupić zresztą sam napisałeś że dokupywałeś chyba ze masz możłiwość zwrotu to wtedy brałbym jak jest taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 26.01.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Bo tak z elektrykiem wykoncypowaliśmy, że z 200m 1,5mm pójdzie i trzeba było dokupić Wyciągając wnioski z naszych ilości można śmiało kupić po 200-300mb. i dokupować na resztę. U mnie zapewne więcej 1,5mm, ponieważ mam wyciągnięte przewody oświetleniowe w każdy róg dachu, lampki przy stopniach schodów też tym przewodem pociągnięte i mam sporo łączników schodowo-krzyżowych porobione, a to wydłuża obwody. Na garaż za domem też kilkadziesiąt metrów został. No i ze 100m mogło wylądować u elektryka w garażu, ale raczej o to go nie podejrzewam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawti81 26.01.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Z tym kablem to też jest ciekawie,w zeszłym tygodniu była niższa cena,a na poczatku tego tygodnia była nowa dostawa przewodów do hurtowni i już oczywiście w nowej wyższej cenie.Panowie wyciągnąłem sobie średnią z waszych ilości zużytego kabla i kupiłem 300m jednego i 300m drugiego,dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzieci1719509862 27.01.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 CZEŚĆ mam pytanie jakie macie w swoich AMBROZJACH schody. Proszę o jakiś fotki .Interesują mnie drewniane, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_kub 29.01.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Wstawiłem nowe fotki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b32ff548e18c324d.html Więżba już prawie jest A jak idzie innym budujacym ambrozje. Moze ktos wrzuci jakies fotki?? witam Wokaz czy mógłbyś wrzucić kilka fotek z rozwiązaniem sufitu podwieszanego w salonie, kuchni i jadalni ?? Będę wdzięczna bo bardzo zaciekawiła mnie Twoja aranżacja. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawti81 29.01.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...21ebf58ef.html ,tu można zobaczyć drewniane schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts