Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie! Dawno temu oglądałam Ambrozję u Artura w Augustowie pod Lesznem i wtedy utwierdziłam się w przekonaniu, że tylko AMBROZJA :)

Projekt zrobił nam zaprzyjaźniony architekt - kosztował nas 300 zł :) Będzie to AMBROZJA II z małymi zmianami.

Jak powiedziałam, tak też zrobiłam. Nie mamy na dzisiaj za dużo, bo tylko fundamenty, ale ile serca włożyliśmy w to! Środki finansowe mamy ograniczone, nawet "bardzo ograniczone" na chwilę obecną. Więc postanowiliśmy fundamenty wykopać sami, żeby było taniej, no i miały być równiutkie. i takie wyszły :) Ale pewnej nocki przyszła ulewa i po fundamentach. W kaloszach całych z gliny "budowaliśmy" na nowo ścianki. Jednak otwory na beton powiększyły się, więc poszło więcej betonu niż planowaliśmy.

Ale ile bylo przy tym ubawu. Wszyscy kopali i potem wozili piach, aby obsypać ścianki: ja, mąż, siostry z chłopakami, babcia, tata i mama.

Ekipa zgodziła się wybudować nasz domek za 20 tys. (bez ścian działowych - tylko nośne, schody wewnętrzne - szalowanie i lanie, kominy). Za zrobienie fundamentów wzięli 4 tys. Dach zrobi nam mój tata - ma firmę blacharsko - dekarską od 20 lat :) Za darmo oczywiście :)

Zrobiliśmy tylko jeden poważny błąd: mamy teren delikatnie spadzisty. Wielka maszyna zebrała nam humus, a Panowie geodeci wyznaczyli poziom. Wydawało się ok, ale teraz okazuje się, że musimy podnieść o jeden bloczek M poziom, bo posadzka w garażu byłaby poniżej poziomu gruntu, a tego nie chcemy. Ale człowiek uczy się na błędach. Oby innych.

W miarę postępu robót umieszczę jakieś zdjęcia.

Nasze zmiany:

- schody będą tak jakby z dwupoziomowym spocznikiem

- kotłownia z tyłu garażu (garaż pogłębiony)

- likwidacja spiżarki, przesunięcie dzięki temu ścianki wiatrołapu i powiększeni łazienki na dole

- wyjście na taras (drzwi okienne) w salonie w miejscu okna, a zamiast drzwi okiennych (szerokich) w podcieniu - okno

- zastanawiamy się nad likwidacją pokoju na dole albo przesunięciem ściany maksymalnie do okna w malym pokoju, co spowoduje trochę większy salon.

Do ogrzewania wody - kolektory słoneczne (oczywiście z Dotacją z NFOŚiGW) na dachu garażu i jeden zasobnik (zamiast dwóch) na wodę zarówno z kolektorów, ja i ze zwykłego centralnego - kolektory również będą podgrzewały nam wodę w podłogówce, jak i do zmywarki.

Na dzisiaj to chyba już wystarczy mojego wypracowania :)

Papa :)

Do ogrzewania wody - kolektory słoneczne (oczywiście z Dotacją z NFOŚiGW) na dachu garażu i jeden zasobnik (zamiast dwóch) na wodę zarówno z kolektorów, ja i ze zwykłego centralnego - kolektory również będą podgrzewały nam wodę w podłogówce, jak i do zmywarki.

Kolektory będą podgrzewały wodę w c.w.u. i podłogówce zimą? Rozmawiałem już z kilkoma osobami, którzy mają to rozwiązanie u siebie i jeszcze nikt nie powiedział, że zimą kolektory ogrzeją mu c.w.u., że o dodatkowym odbiorniku ciepła nie wspomnę ;)

Jeśli chodzi o kolektory, to nie będą zimą jedynym rozwiązaniem, bo wiadomo - nie dadzą rady samodzielnie :) Ale akurat wiem, że temperatura dochodzi do 40 stopni, bo pracuję w banku przy kredytach na takie kolektory i ludzie bardzo sobie chwalą to rozwiązanie - woda potrafi być naprawdę ciepła :) Ale zwykły piec też będziemy mieli.

Drake,podrzuć ile poszło Ci kabla 3x1,5 a ile 3x2,5 ?

Czasami zastanawiam się nad sensem takich pytań :) przecież to wszystko zależy co człowiek chce mieć i jak zorganizowane - jak na mój gust to kabla po prostu dokupuje się na bieżąco a instalację robi się i tak po swojemu :) z tego co pamiętam mnie poszło 400 m 2,5 mm2 i 200 m 1,5 mm2

Kabel to nie rzecz deficytowa ja wolałem dokupywać niż jakby mi miało zostać :) a i tak zostało :)

Moje pierwsze krążki były kupowane trochę taniej niż wyszły te dokupowane (jakieś 25zł na krążku), bo pochodziły z zapasów sprzed podwyżki miedzi, więc pozwolę sobie nie zgodzić się z tą tezą.

Bo tak z elektrykiem wykoncypowaliśmy, że z 200m 1,5mm pójdzie i trzeba było dokupić :) Wyciągając wnioski z naszych ilości można śmiało kupić po 200-300mb. i dokupować na resztę.

U mnie zapewne więcej 1,5mm, ponieważ mam wyciągnięte przewody oświetleniowe w każdy róg dachu, lampki przy stopniach schodów też tym przewodem pociągnięte i mam sporo łączników schodowo-krzyżowych porobione, a to wydłuża obwody. Na garaż za domem też kilkadziesiąt metrów został. No i ze 100m mogło wylądować u elektryka w garażu, ale raczej o to go nie podejrzewam ;)

Z tym kablem to też jest ciekawie,w zeszłym tygodniu była niższa cena,a na poczatku tego tygodnia była nowa dostawa przewodów do hurtowni i już oczywiście w nowej wyższej cenie.Panowie wyciągnąłem sobie średnią z waszych ilości zużytego kabla i kupiłem 300m jednego i 300m drugiego,dzięki za pomoc!

Wstawiłem nowe fotki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b32ff548e18c324d.html

Więżba już prawie jest :) A jak idzie innym budujacym ambrozje. Moze ktos wrzuci jakies fotki??

witam :) Wokaz czy mógłbyś wrzucić kilka fotek z rozwiązaniem sufitu podwieszanego w salonie, kuchni i jadalni ?? Będę wdzięczna bo bardzo zaciekawiła mnie Twoja aranżacja. Dzieki :)