Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...21ebf58ef.html ,tu można zobaczyć drewniane schody.

link nie działa

@Drake ile kosztowała Cię instalacja z kominka, turbina plus rozprowadzenie?

@wkozaz jak sprawuje się piecyk, palisz tylko eko groszkiem? jaki koszt miesięczny tej zminy?

Edytowane przez luka80

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam :) Wokaz czy mógłbyś wrzucić kilka fotek z rozwiązaniem sufitu podwieszanego w salonie, kuchni i jadalni ?? Będę wdzięczna bo bardzo zaciekawiła mnie Twoja aranżacja. Dzieki :)

https://picasaweb.google.com/116597356024837706918/Foty?authkey=Gv1sRgCIyHvsTg-OymBg

tu znajdziesz kilka fotek daj znac jak co to wstawie wiecej

link nie działa

@Drake ile kosztowała Cię instalacja z kominka, turbina plus rozprowadzenie?

@wkozaz jak sprawuje się piecyk, palisz tylko eko groszkiem? jaki koszt miesięczny tej zminy?

Kociołek sprawuje się super, pale tylko ekogroszkiem, w sumie mam 300m2 do ogrzania i na poddaszu mam tylko jedna warstwę wełny w krokwie, ( drugą dopiero będę robił) i nie ma gipsówek. Schodzi razem z ciepłą wodą około 100kg tygodniowo (jeden zasobnik na 7dni) miesięcznie 400kg. Jest tylko jeden minus- dużo syfu w kotłowni przy zasypywaniu i czyszczeniu kociołka :( Chcę jeszcze sprawdzić pellets w tym sezonie ciekawe ile pójdzie, Takie faktyczne zużycie będę mógł podać w przyszłym sezonie bo teraz jest jeszcze dom mokry, wygrzewany i nie jest dokończone ocieplenie poddasza.

Witam . Z żoną jesteśmy zdecydowani na 99% na ten projekt w wersji z podwójnym garażem.nie zdążyłem przeczytać jeszcze wszystkich postów (jestem na 15 stronie) ale chciałem już zapytać czy są tu osoby,które budują ambrozję w okolicy wrocławia.nie ukrywam ,że bardzo chciałbym obejrzeć ten dom "na żywo".być może zagląda tu jeszcze "łukasz i magda",którzy opisywali tu swoją budowę z kotowic w 2009 roku.będę wdzięczny za jakiekolwiek rady lub opinie związane z budową tego domu.

Witam,jestem tu nowy i chciałbym się dowiedzieć coś o budowie ambrozji.zauważyłem,iż znacznie powiększyłeś garaż,mógłbyś przedstawić mi jak w związku z tym rozplanowałeś pomieszczenia w domu.czy powiększenie garażu miało na celu przeniesienie tam pom. Gosp.

A i jeszcze jedno:czy ktoś podwyższał ścianę kolankową a jeśli tak to czy można gdzieś obejrzeć zdjęcia takiej ambrozji ?

ja zaczynam w marcu kolo Zielonej Góry, czyli jakies 150 km od Wrocławia. Jeśli chodzi o ścianke kolankową, to na pewno sa tu osoby, które podwyższały, jak bedziesz czytał dalej, to na pewno napotkasz na zdjecia.

Witam,jestem tu nowy i chciałbym się dowiedzieć coś o budowie ambrozji.zauważyłem,iż znacznie powiększyłeś garaż,mógłbyś przedstawić mi jak w związku z tym rozplanowałeś pomieszczenia w domu.czy powiększenie garażu miało na celu przeniesienie tam pom. Gosp.

Do kogo to pytanie??

Jak poczytasz trafisz na link do moich zdjęć a tam są fotki podwyższonej ścianki kolankowej.

Witam!!! Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaki jest koszt wykonania przyłącza instalacji gazowej do budynku, wraz z projektem w Ambrozji i jakie są miesięczne koszty ogrzewania gazem. My zdezydowaliśmy się na gaz, mamy podłogówkę na całym dole i na górze w łazience, kupiliśmy już piec i grzejniki. Tylko teraz przerosły nas koszty przyłącza gazu. Projektant wycenił nam za przyłącze 30 m -5 000 zł. + projekt (czy to dużo?). Dodatkowo jeszcze musimy zapłacić gazowni 2000 zł. Pozdrawiam i proszę o podpowiedz

Ostatnio wykonywałem przyłącze od butli na propan butan do domu w pierwotnym kosztorysie miało być 32 metry - koszt 1680 pln ( projekt zewnętrzny, wewnętrzny, wykonanie przyłacza zewnętrznego ) jeśłi nie wykorzystam 5 butli koszt bedzie 5000 instalacja wewnątrz ( jakies 10 metrów rury) kosztuje mnie 1300 pln netto poprzednie kwoty to brutto. W tej cenie nie musiałem się interesować niczym :) widziałem gościa raz przyjechał obejrzał podpisałem pełnomocnictwa i później przywieźli butlę i wykonali przyłacze ( koszt po mojej stronie 200 pln za koparkę).

Cena ogrzewania gazem zależy od zbyt wielu czynników. Znajomy mając podobny dom średnio w skali roku płaci 400-500 pln miesięcznie. Ale tak jak napisałem wszystko zależy od wielu czynników ( ocieplenie, niewelacja mostówk termicznych, kocioł, ilość podłogówki, jakość wykonania itd itp). W zamian masz instalację nie wymagającą obsługi

BTW jeśłi myślicie o ogrzewaniu gazem a jesteście przed budową domu zainteresujcie się już i porozmawiajcie ze swoi wykonawcą - u mnie wyszło że jeden komin jest niepotrzebvny ( koszt około 3000 pln - wyrzucone w błoto, chyba że kiedyś bede chciał inny rodzaj ogrzewania).

Edytowane przez redsky

u nas chyba przyłącze 65m do budynku kosztowało 1300zł (robocizna gazownika),

koparka (ze 2h kopania i zasypanie),

projekt przyłącza był w pakiecie adaptacji projektu (całość chyba 3500zł), za co w gazowni opuścili 400zł, ale wzięli jeszcze 1000zł za podłączenie do sieci,

koszt punktu to zdaje się 190zł (punktów było 3: zawór na budynku, kuchenka gazowa i kotłownia),

kominiarz 80zł,

no i materiał, z którego pamiętam tylko, że szafka gazowa z fundamentem kosztowała 400zł.

Teraz grzejemy sobie jeszcze niezamieszkały dom na dole do 14 stopni, na górze ok. 12 stopni. Jeszcze kilka mostków termicznych do wyeliminowania (progi w drzwiach wejściowych i do garażu, druga warstwa wełny i schody strychowe do założenia), a teraz wychodzi ok. 350zł w poprzednim miesiącu, w tym wyjdzie z 650zł. Przy normalnych temperaturach w pomieszczeniach kwoty zapewne przynajmniej podwoją się, ale wtedy też wieczorami będzie pracowała kotłownia "kominkowa" ;)

W razie czego przewód spalinowy do kotła węglowego czeka na użycie, tylko że przy koszcie zużycia gazu ok. 4000zł/sezon raczej pozostaniemy przy gazie i kominku.

Jak ktoś ma ochotę zasponsorować miesiąc grzania do 21st. w całym domu, to chętnie poddam się temu eksperymentowi :D

Czasem jak czytam, że ktoś grzeje samym gazem i wychodzi 350zł miesięcznie w sezonie grzewczym, to na pewno prawdy nie mówi ;)

@wkozaz przy podniesieniu ścianki kolankowej przedłużałeś dach? czy został jak w projekcie?

z tego co pamiętam to przenosiłeś kotłownie w inne miejsce? pytam bo nie wiem czy piec z podajnikiem mieści się w kotłowni tej z projektu czy trzeba coś kombinować

Podnosząc dach wydłużyłem tylko jętki tak aby były na oryginalnej wysokości a krokwi nie ruszałem. Jeśli wydłużysz krokwie będziesz mieć olbrzymi okap około 2m. Kotłowni nie przenosiłem w inne miejsce jedynie zmieniłem wejście- z łazienki drzwi suwane. Ścianę w której były drzwi wyciągnąłem odrobinę w kierunku przedpokoju. Jeśli chcesz mogę przesłać skan projektu na e-mail. Kociołek z podajnikiem zmieści się w kotłowni oryginalnej ale musi stać równolegle do ściany garażu (moim zdaniem mało funkcjonalne rozwiązanie bo będzie ciasno), lub prostopadle jeśli ściany przesunie się o jakieś 15-20cm. Oczywiście to wszystko zależne jest od tego jaki chcesz kociołek. Wejdź na stronę producenta tam na pewno znajdziesz rysunki i dane kociołka, sprawdź wymiary i zobacz czy się zmieści. W weekend kończę robić łazienkę zrobię fotki i wstawię do netu. A fotki kotłowni i moich rozwiązań już gdzieś wstawiałem poszukaj linków wcześniej.

ja zaczynam w marcu kolo Zielonej Góry, czyli jakies 150 km od Wrocławia. Jeśli chodzi o ścianke kolankową, to na pewno sa tu osoby, które podwyższały, jak bedziesz czytał dalej, to na pewno napotkasz na zdjecia.

Witam. Też chciałbym być pewien terminu rozpoczęcia budowy ale wciąż analizuję projekt tego domu.Czy posiadasz już projekt? Dokonywałeś jakichkolwiek zmian? Na zdjęciach Łukasza i Magdy (http://www.fotosik.pl/u/ambrozja1/zdjecia/4) z 2010 roku na środku jednego z pomieszczeń na piętrze jest drewniany słup. Na rysunkach otrzymanych z pracowni Dobrych Domów żadnego słupa nie widzę. Na forum gazeta.pl ktoś już coś pisał o tym słupku(http://forum.gazeta.pl/forum/w,43732,97209026,,Projekt_domu_prosze_o_opinie.html?v=2).O co tu chodzi? Czy ktoś rozważał już powiększenie tego domu na szerokość lub spotkał się z projektem podobnego domu ale troszkę większego ,160-180m.

Witam. Też chciałbym być pewien terminu rozpoczęcia budowy ale wciąż analizuję projekt tego domu.Czy posiadasz już projekt? Dokonywałeś jakichkolwiek zmian? Na zdjęciach Łukasza i Magdy (http://www.fotosik.pl/u/ambrozja1/zdjecia/4) z 2010 roku na środku jednego z pomieszczeń na piętrze jest drewniany słup. Na rysunkach otrzymanych z pracowni Dobrych Domów żadnego słupa nie widzę. Na forum gazeta.pl ktoś już coś pisał o tym słupku(http://forum.gazeta.pl/forum/w,43732,97209026,,Projekt_domu_prosze_o_opinie.html?v=2).O co tu chodzi? Czy ktoś rozważał już powiększenie tego domu na szerokość lub spotkał się z projektem podobnego domu ale troszkę większego ,160-180m.

Witam,

o ile sie nie myle w tamtej ambrozji jest słup bo zlikwidowano ścianę od gabinetu aby powiększyć salon. Ja natomiast zlikwidowałam podcien (oraz wykusz), mam tam prostą ścianę i salon z jadalnią wyszedl mi dokladnie 36,5m. oraz zlikwidowałam spizarke, przez co kuchnia ma jakies 11m. Podobnych projektów jest pewnie dużo, ale ja w takim metrażu nie rozglądałam się, więc dokładnie nie powiem. Mi się podobał BW-12, ale na moją działkę trochę za szeroki.