luka80 09.02.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) tutaj @ANANASEK-WROCŁAW chyba chodziło o drewniany słup na pietrze a nie na betonowy w saloniehttp://images38.fotosik.pl/322/71443e36dbdf5f2bm.jpg a tutaj likwidacja gabinetu na dolehttp://img542.imageshack.us/img542/2944/bd9ee0b56fa8490f.jpg Edytowane 9 Lutego 2012 przez luka80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 09.02.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 no tak, faktycznie. Ale w takim razie ten słup na poddaszu powstał w wyniku likwidacji pokoju na rzecz antresoli tak? Bo chyba nie ma nigdzie w projekcie takich słupów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 09.02.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Słup na poddaszu znajduje się w ścianie pokoju 2/2, nazywa się S1 i u nas został wyeliminowany poprzez wymurowanie ściany nośnej i wsparcie dachu na słupie opartym na tej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANANASEK-WROCŁAW 14.02.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 podnosząc dach wydłużyłem tylko jętki tak aby były na oryginalnej wysokości a krokwi nie ruszałem. Jeśli wydłużysz krokwie będziesz mieć olbrzymi okap około 2m. Kotłowni nie przenosiłem w inne miejsce jedynie zmieniłem wejście- z łazienki drzwi suwane. ścianę w której były drzwi wyciągnąłem odrobinę w kierunku przedpokoju. Jeśli chcesz mogę przesłać skan projektu na e-mail. Kociołek z podajnikiem zmieści się w kotłowni oryginalnej ale musi stać równolegle do ściany garażu (moim zdaniem mało funkcjonalne rozwiązanie bo będzie ciasno), lub prostopadle jeśli ściany przesunie się o jakieś 15-20cm. Oczywiście to wszystko zależne jest od tego jaki chcesz kociołek. Wejdź na stronę producenta tam na pewno znajdziesz rysunki i dane kociołka, sprawdź wymiary i zobacz czy się zmieści. W weekend kończę robić łazienkę zrobię fotki i wstawię do netu. A fotki kotłowni i moich rozwiązań już gdzieś wstawiałem poszukaj linków wcześniej. na stronie 38 pisałeś ,że po podniesieniu ściany kolankowej wydłużałeś trochę krokwie.jeśli tak to można wiedzieć o ile. Czy ktoś rozważał pompę ciepła w ambrozji? Podzielcie się swoimi przemyśleniami na ten temat(wady((oprócz kosztów)),zalety,co przesądziło,że zrezygnowaliście z tego rozwiązania,ponieważ dotychczas nie wyczytałem aby ktoś się na takie cudo zdecydował ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 14.02.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Przepraszam, małe sprostowanie - wydłużyliśmy krokwie o 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 15.02.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 "Czy ktoś rozważał pompę ciepła w ambrozji?"Moja Ambrozja bedzie miała pompe ciepła. Juz mam wycenę, ale chcę jeszcze trochę potargować. Bedzie to ecopowerc9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 17.02.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 właśnie weszłam sobie na strone dobredomy i zauważyłam, że moja ambrozja tak naprawdę stała się amazonką JAk kupowałam projekt to jeszcze amazonki nie było a szkoda, bo mniej zmian w projekcia bym mia la. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda9k 17.02.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Witam wszystkich.Co prawda będę budować inny domek, ale ambrozja była długo moją faworytą , więc namiętnie śledzę Wasze forum.Prośba do Drake i Pawti o namiary na wszystkich Waszych fachmanów z małym opisem "warto "lub " szukaj innych", oraz jakie składy bud. nie zdzierają.z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawti81 19.02.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witaj magda9k,co prawda ja dopiero na wiosnę ruszam z budową i na temat moich fachowców nie zabordzo mogę sie wypowiedzieć,ale z opini innych inwestorów u których pracowali,wiem że są godni polecenia i dlatego ich wziołem(a po za tym widziałem ich robotę osobiście,wygląda to nieżle!).Jeżeli chodzi o materiały budowlane to zamawiałem w Lublinie na Krochmalnej w SYKE tam było najtaniej,a objeżdziłem chyba cały powiat.Stal kupiłem u Piotrowskiego w Strzyżewicach on żelastwo ma najtańsze w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 19.02.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam wszystkich. Co prawda będę budować inny domek, ale ambrozja była długo moją faworytą , więc namiętnie śledzę Wasze forum. Prośba do Drake i Pawti o namiary na wszystkich Waszych fachmanów z małym opisem "warto "lub " szukaj innych", oraz jakie składy bud. nie zdzierają. z góry dziękuje. W wolnej chwili sklecę listę, ale za kilka dni dopiero (na razie wyczerpałem zasób wolnych chwil) Na forum lubelskim czasem dawałem namiary na fachmanów - jak przeszperasz moje posty, to na szybko coś znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaRobert 20.02.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Witam,Razem z mężem budujemy Ambrozję od kwietnia 2011r., w tej chwilii mamy stan surowy zamknięty. No i teraz zaczyna się najgorszy etap: wybór płytek, mebli, kolorów farb. Mam ogromną prośbę do wszystkich o zdjęcia wnętrza Ambrozji, szczególnie kuchni, łazienek, salonu. Szukamy inspiracji, zastanawiamy się jak urządzić wnętrza, podsuncie proszę jakieś rozwiązania, pomysły, wklejajcie zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 20.02.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Witam, Razem z mężem budujemy Ambrozję od kwietnia 2011r., w tej chwilii mamy stan surowy zamknięty. No i teraz zaczyna się najgorszy etap: wybór płytek, mebli, kolorów farb. Mam ogromną prośbę do wszystkich o zdjęcia wnętrza Ambrozji, szczególnie kuchni, łazienek, salonu. Szukamy inspiracji, zastanawiamy się jak urządzić wnętrza, podsuncie proszę jakieś rozwiązania, pomysły, wklejajcie zdjęcia. http://moj.extradom.pl/budowa-i-remont/realizacje-projektow-domow/projekty-gotowe/projekt-domu-ambrozja-i-wrp1102/galeria.aspx tu jest trochę zdjęć, poza tym wkozaz i mirox na tym forum też wklejali zdjęcia z wewnątrz ja osobiście czekam na wnętrze Drake'owej Ambrozji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaRobert 21.02.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Oczywiście przejrzałam forum i widziałam fotki miroxa i wkozaz, ale proszę o więcej! Napewno część z Was ma już domy wykończone wewnatrz całkowicie, albo chociażby częściowo i możecie się pochwalić funkconalną kuchnią, piękną łazienką, kominkiem itd. Ja znalazłam w sieci ten adres: http://www.jk.arkadia.mojabudowa.pl. Bardzo fajna stronka. Autorka buduje Arkadię, czyli naszą Amrozję z dachem czterospodowym, ale rozkład wnętrz jest identyczny. Szczerze polecam. Pare pomysłów napewno zaimplementuje w swoim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 22.02.2012 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 a u mnie wczoraj ruszyło ogrzewanie na rozgrzanie domu z 6 stopni do 18 i utrzymanie temperatury poszło 12 m3 propanu po dogrzaniu utrzymywanie temperatury kosztuje jakieś 20 pln dziennie przynajmniej tak na dziś zobaczymy jak będzie w praniu ale ciesze się bo to mnie przybliża sporo do konca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 24.02.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 podbijam wychodzi 30-40 pln dziennie i tak jest nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 24.02.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 podbijam wychodzi 30-40 pln dziennie i tak jest nieźle hoho, 40 pln dziennie to juz nie brzmi dobrze, no ale domek jest jeszcze mokry, wiec musi wyschnąć. a dogrzewasz kozą lub kominkiem, czy to sam gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubuś P 24.02.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Witam wszystkich. Na wiosnę ruszamy z budową Ambrozji. Mamy już pozwolenie na budowę, a obecnie jesteśmy na etapie gromadzenia materiałów. Mam w związku z tym pytanie: ile metrów przewodów elektrycznych potrzeba na wykonanie instalacji i czy robiliście tyle tablic co w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzieci1719509862 25.02.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Ja mam tylko jedną tablicę w garażu a ile kabla potrzeba to nie wiem bo u nas materiały dawał elektryk . Cała instalacja kosztowała 5 tyś tj. Materiał+robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 26.02.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam wszystkich. Na wiosnę ruszamy z budową Ambrozji. Mamy już pozwolenie na budowę, a obecnie jesteśmy na etapie gromadzenia materiałów. Mam w związku z tym pytanie: ile metrów przewodów elektrycznych potrzeba na wykonanie instalacji i czy robiliście tyle tablic co w projekcie? Na wykonanie instalacji wg. projektu to raczej ciężko odpowiedzieć, bo każdy dopasował ją do swoich preferencji Dwie strony wcześniej podawaliśmy ile poszło u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 27.02.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 garaż nieogrzewany jezcze kilka mostkó termicznych no i grzeję gazem z butli - dorzuciłem ostatnio do instalacji kominek z płaszczem - zużycie spadło do 2 m3 gazu za noc a w dzień kilka - kilkanaście szczapek potrafi ogrzać wodę w kotle do 60 stopni więc kocioł się nie włącza narazie nie jest źle do domu codziennie jest wprowadzane kilkadziesiąt litrów wody - jakoś musi to odparować w domu utrzymuję temperaturę na dole 22 stopnie na górze 24 stopnie. Do tego dom jest wietrzony ale zużycie spada faktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts