Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podnosząc dach wydłużyłem tylko jętki tak aby były na oryginalnej wysokości a krokwi nie ruszałem. Jeśli wydłużysz krokwie będziesz mieć olbrzymi okap około 2m. Kotłowni nie przenosiłem w inne miejsce jedynie zmieniłem wejście- z łazienki drzwi suwane. ścianę w której były drzwi wyciągnąłem odrobinę w kierunku przedpokoju. Jeśli chcesz mogę przesłać skan projektu na e-mail. Kociołek z podajnikiem zmieści się w kotłowni oryginalnej ale musi stać równolegle do ściany garażu (moim zdaniem mało funkcjonalne rozwiązanie bo będzie ciasno), lub prostopadle jeśli ściany przesunie się o jakieś 15-20cm. Oczywiście to wszystko zależne jest od tego jaki chcesz kociołek. Wejdź na stronę producenta tam na pewno znajdziesz rysunki i dane kociołka, sprawdź wymiary i zobacz czy się zmieści. W weekend kończę robić łazienkę zrobię fotki i wstawię do netu. A fotki kotłowni i moich rozwiązań już gdzieś wstawiałem poszukaj linków wcześniej.

na stronie 38 pisałeś ,że po podniesieniu ściany kolankowej wydłużałeś trochę krokwie.jeśli tak to można wiedzieć o ile. Czy ktoś rozważał pompę ciepła w ambrozji? Podzielcie się swoimi przemyśleniami na ten temat(wady((oprócz kosztów)),zalety,co przesądziło,że zrezygnowaliście z tego rozwiązania,ponieważ dotychczas nie wyczytałem aby ktoś się na takie cudo zdecydował )

Witam wszystkich.

Co prawda będę budować inny domek, ale ambrozja była długo moją faworytą , więc namiętnie śledzę Wasze forum.

Prośba do Drake i Pawti o namiary na wszystkich Waszych fachmanów z małym opisem "warto "lub " szukaj innych", oraz jakie składy bud. nie zdzierają.

z góry dziękuje.

Witaj magda9k,co prawda ja dopiero na wiosnę ruszam z budową i na temat moich fachowców nie zabordzo mogę sie wypowiedzieć,ale z opini innych inwestorów u których pracowali,wiem że są godni polecenia i dlatego ich wziołem(a po za tym widziałem ich robotę osobiście,wygląda to nieżle!).Jeżeli chodzi o materiały budowlane to zamawiałem w Lublinie na Krochmalnej w SYKE tam było najtaniej,a objeżdziłem chyba cały powiat.Stal kupiłem u Piotrowskiego w Strzyżewicach on żelastwo ma najtańsze w okolicy.

Witam wszystkich.

Co prawda będę budować inny domek, ale ambrozja była długo moją faworytą , więc namiętnie śledzę Wasze forum.

Prośba do Drake i Pawti o namiary na wszystkich Waszych fachmanów z małym opisem "warto "lub " szukaj innych", oraz jakie składy bud. nie zdzierają.

z góry dziękuje.

W wolnej chwili sklecę listę, ale za kilka dni dopiero (na razie wyczerpałem zasób wolnych chwil) ;) Na forum lubelskim czasem dawałem namiary na fachmanów - jak przeszperasz moje posty, to na szybko coś znajdziesz ;)

Witam,

Razem z mężem budujemy Ambrozję od kwietnia 2011r., w tej chwilii mamy stan surowy zamknięty. No i teraz zaczyna się najgorszy etap: wybór płytek, mebli, kolorów farb. Mam ogromną prośbę do wszystkich o zdjęcia wnętrza Ambrozji, szczególnie kuchni, łazienek, salonu. Szukamy inspiracji, zastanawiamy się jak urządzić wnętrza, podsuncie proszę jakieś rozwiązania, pomysły, wklejajcie zdjęcia.

Witam,

Razem z mężem budujemy Ambrozję od kwietnia 2011r., w tej chwilii mamy stan surowy zamknięty. No i teraz zaczyna się najgorszy etap: wybór płytek, mebli, kolorów farb. Mam ogromną prośbę do wszystkich o zdjęcia wnętrza Ambrozji, szczególnie kuchni, łazienek, salonu. Szukamy inspiracji, zastanawiamy się jak urządzić wnętrza, podsuncie proszę jakieś rozwiązania, pomysły, wklejajcie zdjęcia.

http://moj.extradom.pl/budowa-i-remont/realizacje-projektow-domow/projekty-gotowe/projekt-domu-ambrozja-i-wrp1102/galeria.aspx

tu jest trochę zdjęć, poza tym wkozaz i mirox na tym forum też wklejali zdjęcia z wewnątrz

ja osobiście czekam na wnętrze Drake'owej Ambrozji ;)

Oczywiście przejrzałam forum i widziałam fotki miroxa i wkozaz, ale proszę o więcej!:) Napewno część z Was ma już domy wykończone wewnatrz całkowicie, albo chociażby częściowo i możecie się pochwalić funkconalną kuchnią, piękną łazienką, kominkiem itd. Ja znalazłam w sieci ten adres: http://www.jk.arkadia.mojabudowa.pl.

Bardzo fajna stronka. Autorka buduje Arkadię, czyli naszą Amrozję z dachem czterospodowym, ale rozkład wnętrz jest identyczny. Szczerze polecam. Pare pomysłów napewno zaimplementuje w swoim domu :)

a u mnie wczoraj ruszyło ogrzewanie :) na rozgrzanie domu z 6 stopni do 18 i utrzymanie temperatury poszło 12 m3 :) propanu ;) po dogrzaniu utrzymywanie temperatury kosztuje jakieś 20 pln dziennie :) przynajmniej tak na dziś :) zobaczymy jak będzie w praniu :) ale ciesze się bo to mnie przybliża sporo do konca :)

Witam wszystkich. Na wiosnę ruszamy z budową Ambrozji. Mamy już pozwolenie na budowę, a obecnie jesteśmy na etapie gromadzenia materiałów. Mam w związku z tym pytanie: ile metrów przewodów elektrycznych potrzeba na wykonanie instalacji i czy robiliście tyle tablic co w projekcie?:welcome:

Witam wszystkich. Na wiosnę ruszamy z budową Ambrozji. Mamy już pozwolenie na budowę, a obecnie jesteśmy na etapie gromadzenia materiałów. Mam w związku z tym pytanie: ile metrów przewodów elektrycznych potrzeba na wykonanie instalacji i czy robiliście tyle tablic co w projekcie?:welcome:

Na wykonanie instalacji wg. projektu to raczej ciężko odpowiedzieć, bo każdy dopasował ją do swoich preferencji ;)

Dwie strony wcześniej podawaliśmy ile poszło u nas.

garaż nieogrzewany jezcze kilka mostkó termicznych no i grzeję gazem z butli - dorzuciłem ostatnio do instalacji kominek z płaszczem - zużycie spadło do 2 m3 gazu za noc a w dzień kilka - kilkanaście szczapek potrafi ogrzać wodę w kotle do 60 stopni więc kocioł się nie włącza :) narazie nie jest źle do domu codziennie jest wprowadzane kilkadziesiąt litrów wody - jakoś musi to odparować w domu utrzymuję temperaturę na dole 22 stopnie na górze 24 stopnie. Do tego dom jest wietrzony ;) ale zużycie spada faktycznie