Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę powiedzcie, czy zmienialiście cokolwiek jeśli chodzi o więźbę? Dałam do wyceny dach i dwóch cieśli powiedziało mi, ze więżba nie jest poprawnie zrobiona w tym projekcie. Zmiany, jakie zaproponowałjeden z nich to to zwiększenie przekroju i długości płatwi, dodanie jednej płatwi podwojenię jętek (ale chyba nie wszędzie i dodanie jednego słupa. Co wy sądzicie o takich zmianach? Czy wasi cieśle zwracali jakieś uwagi nt więźby? Please pomóżcie bo chyba osiwieje przez ten weekend.:bash:

U mnie każda wycena zaczynała się takim komentarzem, który głównie podyktowany jest tym, że "ja to robię po swojemu, bo jest lepiej" i nijak ma się do tego, że dach jest zaprojektowany źle. Ja mam pozmieniane i dach wytrzymał już drugą zimę. Te podwójne jętki, to kleszcze i mają jedną wadę - dużo trudniej ociepla się strop wełną ;)

U mnie każda wycena zaczynała się takim komentarzem, który głównie podyktowany jest tym, że "ja to robię po swojemu, bo jest lepiej" i nijak ma się do tego, że dach jest zaprojektowany źle. Ja mam pozmieniane i dach wytrzymał już drugą zimę. Te podwójne jętki, to kleszcze i mają jedną wadę - dużo trudniej ociepla się strop wełną ;)

a co dokładnie zmieniłes Drake?

a co dokładnie zmieniłes Drake?

Konstrukcja lukarn - są wsparte na ścianie szczytowej lukarny i nie mają tych czterech pionowych słupków. Kleszcze zamiast jętek. Brak górnej deski kalenicowej w zamian za wiatrownice. Przekroje krokwi zmniejszone na 8x18. Słup konstrukcyjny skrócony i wsparty na ścianie nośnej (w projekcie sięgał do podłogi poddasza). Okapy na boki chyba wysuwali na 62cm, nie wiem ile zakładał projekt. I pewnie jeszcze coś, o czym nawet nie wiem.

mam pytanko w zasadzie dwa :)

potrzebuję powierzchnię netto i brutto ścian zewnętrznych i informację czy elewację liczyli Wam brutto czy netto ( ze względu na obróbkę przy oknach )

niestety częściowo jestem przeprowadzony a elewacja nie jest wykonczona i nie mogę ogarnąć do końca gdzie w pudłach mam projekt :)

druga sprawa dostałem ofertę na wykończenie elewacji ( w tej chwili mam przyklejony styropian i zakołkowany ) dostałem wycenę 80 pln/m2 wykonczenia i nie interesuje mnie nic :) dotarcie styropianu/rusztowanie/siatka/klej/tynk to wszystko zapewnia wykonawca wraz z wykonaniem - czy to drogo ? bo po podliczeniu wydawało mi się w miarę ok.

mam pytanko w zasadzie dwa :)

potrzebuję powierzchnię netto i brutto ścian zewnętrznych i informację czy elewację liczyli Wam brutto czy netto ( ze względu na obróbkę przy oknach )

niestety częściowo jestem przeprowadzony a elewacja nie jest wykonczona i nie mogę ogarnąć do końca gdzie w pudłach mam projekt :)

druga sprawa dostałem ofertę na wykończenie elewacji ( w tej chwili mam przyklejony styropian i zakołkowany ) dostałem wycenę 80 pln/m2 wykonczenia i nie interesuje mnie nic :) dotarcie styropianu/rusztowanie/siatka/klej/tynk to wszystko zapewnia wykonawca wraz z wykonaniem - czy to drogo ? bo po podliczeniu wydawało mi się w miarę ok.

Powierzchni wyliczyłem chyba 270m2 brutto. Moja elewacja kosztowała 30000zł, łącznie z podbitką wyniosło to 111zł/m2. Ciężko mi się wypowiadać co do kosztów, bo u mnie masę pieniędzy nabiły wszelkie ozdobniki (obwódki wokół okien, podpory, opaski wokół kolumienek czy łuczki przy filarach i podcieniu). Styropian kosztował ponad 5000zł. Robocizna 14000zł. Generalnie jeśli elewacja będzie na masę prosta (bez tych wszystkich moich dodatków), to 30-36zł/m2 robocizny. Przy położonym styropianie odchodzi 1/3 kosztów - przynajmniej ja tak rozliczałem się z fachowcami za garaż - styropian ja, zaciągnięcie klejem 1/3 kwoty całkowitej. Położenie struktury to kolejna 1/3.

Chyba jak kiedyś czytałem, to w cenie 80zł/m2 ludzie mieli mieć kompleksowo od podstaw położoną elewację.

Nie piszesz też w jakich materiałach mają Ci to zrobić (tynk tynkowi nie równy) oraz czy robią podbitkę w tym koszcie. Wydaje mi się, że to jednak drogo jak na prace, które sam wykonałeś.

Oczywiście bez podbitki ;) ja to liczyłem mniej więcej tak że z metra klej na dwa razy + siatka + tynk biorą około 30-35 pln - kiedyś miałem okazję kupić tynk z baumitu w cenie około 34 złotych za m2 to już jest jakieś 70 pln dlatego pisałem że to w miarę tanio ;) w smie siatką też bym sobie sam zaciągnął bo to nie problem - problemem jest znalezienie czasu i wynajęcie rusztowania chociaż to drugie nie jest aż tak dużym problemem :)

czekajcie bo czegoś nie rozumiem :) patrzę na swoje faktury :) w myślach bo mam je na budowie i częściowo w biurze rachunkowym ;) jedziemy sam materiał :)

Styropian 6000 pln ( styropian 15 cm)

klej do styroipanu i do siatki 900 pln

siatka 800 pln narożniki do oprawiania około 400 pln

tynk jak już pisałem 34 pln/m2 przyjmując 200 m2 mamy 6800

minimalna robocizna wszystkiego za m2 z jaką się spotkałem to 40 pln/m2 czyli 8000 przy moim obliczeniu.

suma wyszła mi 22100 i to przy minimalnej stawce za robociznę - spotykałem również stawki za robociznę w wysokości 55 pln.

dzieląc to na 200 m wychodzi 110 pln za m2, a nie policzyłem kołków pianek do wypełniania szpar i kilku innych narzędzi przydatnych do roboty. Styropian kupowałem termoorganiki elewacja standard czy tak jakoś ;)