AnetaPaweł 04.04.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Widzę, że nikt nam nie pomoże.. No nic, miłego budowania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 04.04.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Proszę powiedzcie, czy zmienialiście cokolwiek jeśli chodzi o więźbę? Dałam do wyceny dach i dwóch cieśli powiedziało mi, ze więżba nie jest poprawnie zrobiona w tym projekcie. Zmiany, jakie zaproponowałjeden z nich to to zwiększenie przekroju i długości płatwi, dodanie jednej płatwi podwojenię jętek (ale chyba nie wszędzie i dodanie jednego słupa. Co wy sądzicie o takich zmianach? Czy wasi cieśle zwracali jakieś uwagi nt więźby? Please pomóżcie bo chyba osiwieje przez ten weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 04.04.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 U mnie cieśle dali dwie dodatkowe belki przy lukarnie - to wszystko tak to dach jest obliczony dosyć mocno do przodu - w sensie bedzie w stanie wytrzymać dużo większe obciążenia niż przewidywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 04.04.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 U mnie każda wycena zaczynała się takim komentarzem, który głównie podyktowany jest tym, że "ja to robię po swojemu, bo jest lepiej" i nijak ma się do tego, że dach jest zaprojektowany źle. Ja mam pozmieniane i dach wytrzymał już drugą zimę. Te podwójne jętki, to kleszcze i mają jedną wadę - dużo trudniej ociepla się strop wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 04.04.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 U mnie każda wycena zaczynała się takim komentarzem, który głównie podyktowany jest tym, że "ja to robię po swojemu, bo jest lepiej" i nijak ma się do tego, że dach jest zaprojektowany źle. Ja mam pozmieniane i dach wytrzymał już drugą zimę. Te podwójne jętki, to kleszcze i mają jedną wadę - dużo trudniej ociepla się strop wełną a co dokładnie zmieniłes Drake? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 05.04.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 a co dokładnie zmieniłes Drake? Konstrukcja lukarn - są wsparte na ścianie szczytowej lukarny i nie mają tych czterech pionowych słupków. Kleszcze zamiast jętek. Brak górnej deski kalenicowej w zamian za wiatrownice. Przekroje krokwi zmniejszone na 8x18. Słup konstrukcyjny skrócony i wsparty na ścianie nośnej (w projekcie sięgał do podłogi poddasza). Okapy na boki chyba wysuwali na 62cm, nie wiem ile zakładał projekt. I pewnie jeszcze coś, o czym nawet nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 05.04.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Dzięki Drakenasz ciesla prosił o zwiekszenie przekroju (płatwi w szczegolności), juz sama nie wiem a przypomnij mi proszę, jaki masz kolor okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 05.04.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 orzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 05.04.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 hehehe a u mnie skończone parkiety więc wrzucę fotkę http://www.kuba.smsnet.pl/DSC_0267.JPG no i taras http://www.kuba.smsnet.pl/DSC_0259.JPG oraz balkon http://www.kuba.smsnet.pl/DSC_0258.JPG zaniedługo weźmiemy się za dalsze prace przy elewacji konczymy łazienki i wprowadzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaRobert 09.04.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam.Zostało nam trochę dachówki (160 sztuk ) Creaton balance, czarna angobowana czy może ktoś chce odkupić ?? Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez JoannaRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaRobert 09.04.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) http://D:/dokumenty/moje/zdjęcia/2012-03-18 marzec 2012/zd Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez JoannaRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_k 09.04.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Witam, Czy może ktoś mi podać ile m2 powierzchni do otynkowania wyszło w naszym projekcie? Tak chcę orientacyjnie wyliczyć ile zapłacimy. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 09.04.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Witam, Czy może ktoś mi podać ile m2 powierzchni do otynkowania wyszło w naszym projekcie? Tak chcę orientacyjnie wyliczyć ile zapłacimy. Pozdrawiam, 600-700m2 - Ambrozja I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 12.04.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 mam pytanko w zasadzie dwa potrzebuję powierzchnię netto i brutto ścian zewnętrznych i informację czy elewację liczyli Wam brutto czy netto ( ze względu na obróbkę przy oknach ) niestety częściowo jestem przeprowadzony a elewacja nie jest wykonczona i nie mogę ogarnąć do końca gdzie w pudłach mam projekt druga sprawa dostałem ofertę na wykończenie elewacji ( w tej chwili mam przyklejony styropian i zakołkowany ) dostałem wycenę 80 pln/m2 wykonczenia i nie interesuje mnie nic dotarcie styropianu/rusztowanie/siatka/klej/tynk to wszystko zapewnia wykonawca wraz z wykonaniem - czy to drogo ? bo po podliczeniu wydawało mi się w miarę ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 12.04.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 mam pytanko w zasadzie dwa potrzebuję powierzchnię netto i brutto ścian zewnętrznych i informację czy elewację liczyli Wam brutto czy netto ( ze względu na obróbkę przy oknach ) niestety częściowo jestem przeprowadzony a elewacja nie jest wykonczona i nie mogę ogarnąć do końca gdzie w pudłach mam projekt druga sprawa dostałem ofertę na wykończenie elewacji ( w tej chwili mam przyklejony styropian i zakołkowany ) dostałem wycenę 80 pln/m2 wykonczenia i nie interesuje mnie nic dotarcie styropianu/rusztowanie/siatka/klej/tynk to wszystko zapewnia wykonawca wraz z wykonaniem - czy to drogo ? bo po podliczeniu wydawało mi się w miarę ok. Powierzchni wyliczyłem chyba 270m2 brutto. Moja elewacja kosztowała 30000zł, łącznie z podbitką wyniosło to 111zł/m2. Ciężko mi się wypowiadać co do kosztów, bo u mnie masę pieniędzy nabiły wszelkie ozdobniki (obwódki wokół okien, podpory, opaski wokół kolumienek czy łuczki przy filarach i podcieniu). Styropian kosztował ponad 5000zł. Robocizna 14000zł. Generalnie jeśli elewacja będzie na masę prosta (bez tych wszystkich moich dodatków), to 30-36zł/m2 robocizny. Przy położonym styropianie odchodzi 1/3 kosztów - przynajmniej ja tak rozliczałem się z fachowcami za garaż - styropian ja, zaciągnięcie klejem 1/3 kwoty całkowitej. Położenie struktury to kolejna 1/3. Chyba jak kiedyś czytałem, to w cenie 80zł/m2 ludzie mieli mieć kompleksowo od podstaw położoną elewację. Nie piszesz też w jakich materiałach mają Ci to zrobić (tynk tynkowi nie równy) oraz czy robią podbitkę w tym koszcie. Wydaje mi się, że to jednak drogo jak na prace, które sam wykonałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 12.04.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Oczywiście bez podbitki ja to liczyłem mniej więcej tak że z metra klej na dwa razy + siatka + tynk biorą około 30-35 pln - kiedyś miałem okazję kupić tynk z baumitu w cenie około 34 złotych za m2 to już jest jakieś 70 pln dlatego pisałem że to w miarę tanio w smie siatką też bym sobie sam zaciągnął bo to nie problem - problemem jest znalezienie czasu i wynajęcie rusztowania chociaż to drugie nie jest aż tak dużym problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 13.04.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Hmm, nie wiem jak u Was się mają ceny ale ja akurat jestem na topie bo teściowie mają robić elewację w najbliższym czasie i ekipa powiedziała im 85 PLN za m2 na gotowo ze wszystkim. Przyznam że nie wiem jaki styropian wiem że ma być 10cm tynk firmy ALPOL. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 13.04.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 czekajcie bo czegoś nie rozumiem patrzę na swoje faktury w myślach bo mam je na budowie i częściowo w biurze rachunkowym jedziemy sam materiał Styropian 6000 pln ( styropian 15 cm) klej do styroipanu i do siatki 900 pln siatka 800 pln narożniki do oprawiania około 400 pln tynk jak już pisałem 34 pln/m2 przyjmując 200 m2 mamy 6800 minimalna robocizna wszystkiego za m2 z jaką się spotkałem to 40 pln/m2 czyli 8000 przy moim obliczeniu. suma wyszła mi 22100 i to przy minimalnej stawce za robociznę - spotykałem również stawki za robociznę w wysokości 55 pln. dzieląc to na 200 m wychodzi 110 pln za m2, a nie policzyłem kołków pianek do wypełniania szpar i kilku innych narzędzi przydatnych do roboty. Styropian kupowałem termoorganiki elewacja standard czy tak jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 13.04.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Tak to bywa niby ten sam kraj ale inny region i ceny inne. Majster wyliczył 220m2 x85PLN daje 18700PLN. Teściowie osoby już starsze więc brałem udział w rozmowach z majstrem i dlatego jestem zorientowany(przynajmniej tak mi się wydaje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 14.04.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 jesteś jesteś przekolorowałem troszkę cenę tynku w niskodopłacanym kolorze plus przy styro 10 cm wychodzi mniej m3 a wtedy i niższa cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts