Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drake mam pytanie odnośnie kominów. Oba kominy robiłeś z czterema otworami wentylacyjnymi i ten w kotłowni też? Jakiej firmy są te systemy i gdzie kupowałeś?

Kombinuję żeby nie robić tych kominków na dachu tylko umieścić przewody went.w kominie.Czy rura 200mm wystarczy do kominka?i jaka idzie w kotłowni ?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

do kominka 200 jak najbardziej w kotlownii chyba 160, jeśłi ktoś ma zaplanowane gazowe ogrzewanie, polecam porozmawiać z jakimś specem od gazu - ja w tej chwili nie wybudowałbym drugiego komina - stoi bezużytecznie, tylko włożył do wentylacji rury spiro a komin do spalin z gazu zrobił na ładnej nierdzewce.

Drake mam pytanie odnośnie kominów. Oba kominy robiłeś z czterema otworami wentylacyjnymi i ten w kotłowni też? Jakiej firmy są te systemy i gdzie kupowałeś?

Kombinuję żeby nie robić tych kominków na dachu tylko umieścić przewody went.w kominie.Czy rura 200mm wystarczy do kominka?i jaka idzie w kotłowni ?

Tak, oba kominy mają po 4 kanały wentylacyjne, z czego w kominie w kotłowni w jednym z nich wsadzona jest rura do kociołka gazowego.

Kominy systemowe, kanały spalinowe 200mm, pustaki wentylacyjne podwójne, producent Lewtak koło Lubartowa:

http://lewtak.pl/firma/oferta/id/14

Były tańsze niż schiedel czy leier i w zasadzie to decydowało o wyborze. Jakby co, to zostały mi dwa pudła otuliny z wełny mineralnej do rur ceramicznych (chyba mi za dużo wydali) - mogę tanio opchnąć ;)

Mi niestety nie udało się wyeliminować kominków wentylacyjnych. Jeden biegnie z kuchni (choć mam jeden kanał w kominie "kominkowym" otwarty w stronę kuchni, ale uważam, że to za daleko), drugi z łazienki na dole (bo nie przylega do żadnego komina), trzeci z łazienki na górze (ale wydaje mi się, że nie spełni zadania, ze względu na niewielką długość rury między stropem łazienki a dachem) i czwarty do odpowietrzenia kanalizacji.

Do kominka 200mm w sam raz, do kotła na paliwo stałe chyba wystarczy 160mm, jak pisał redsky, ale lewtak takiego nie produkował, a że większy otwór nie zawadzi, to jest. U mnie też na razie nie używany, ale jak gaz będzie zżerał za dużo pieniądza, to wyląduje w kotłowni kocioł na ekogroszek i w sam raz się przyda.

Redsky i Drake bardzo dziękuję za odpowiedzi .Nie wiem jak to u mnie będzie bo na razie zakup kominów czeka do 15/05 aż przyjadą płyty stropowe.Ja wymyśliłam coś takiego,że w kotłowni mają być dwa kanały went.do łazienki (ściągnęłam rozwiązanie od Ciebie Drake z tymi zmianami kotłownia-łazienka) i kotłowni a przy kominku 4.Na razie ma to przemyśleć kierownik. Jak ustalę co i jak to ewentualnie odezwę się odnośnie tej wełny.

Oto kilka fotek Naszej Ambrozji

https://picasaweb.google.com/116597356024837706918/AMBROZJAIIPoMaYchModyfikacjach?authkey=Gv1sRgCNv15-WUoI_znQE

Przed Nami jeszcze "duuuużżżoooo" :) pracy

A tak było jeszcze niedawno:

http://www.fotosik.pl/u/wkozaz/zdjecia/1

Edytowane przez wkozaz

Czy ktos z was ma zamontowany kociol z podajnikiem Defro Akm Uni ?jesi tak to prosze o opinie... dzieki:)

Ja miałem go kupić ale ostatecznie zdecydowałem się na ten:

http://www.heiztechnik.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=20&lang=pl

25kW retorta obrotowa i sterownik HT-tronic 500.

Po pierwszym sezonie grzewczym mogę powiedzieć z całą pewnością: Rewelacyjny kociołek i śmiało mogę go polecić.

Powyżej są linki do zdjęć a tam są fotki mojej kotłowni.

Edytowane przez wkozaz

Witam !!!

Drake jaki masz wymiar swoich kolumn(wejscie glowne), chodzi mi o szerokosc u gory jak i na dole. Napisz prosze jaka wysokosc ma slupek zaporowy od schodow z polbruku(wejscie glowne. Nie moge nigdzie tego znalezc, polbruk sprawa oczywista,ale zewnetrzna warstwe schodow musiales osadzic na zaprawie cementowej jako morek zaporowy.

Dzieki Krzysiek

Witam !!!

Drake jaki masz wymiar swoich kolumn(wejscie glowne), chodzi mi o szerokosc u gory jak i na dole. Napisz prosze jaka wysokosc ma slupek zaporowy od schodow z polbruku(wejscie glowne. Nie moge nigdzie tego znalezc, polbruk sprawa oczywista,ale zewnetrzna warstwe schodow musiales osadzic na zaprawie cementowej jako morek zaporowy.

Dzieki Krzysiek

Filary frontowe na dole mają 64cm, a na górze 54cm. Ale jeszcze dziś wieczorem to potwierdzę, bo już nie pamiętam dobrze.

Palisada przy schodach akurat u mnie pochodzi z Jadaru

http://www.jadar.pl/www/296,palisada_nostalit_decor

i ma 25cm wysokości.

U mnie wyszlo 40 tysiakow na Viessmanie Vitodens 200. 50 metrow kwadratowych podlogowki, na gorze po kaloryferze w kazdym pokoju, na dole kaloryfer w gabinecie, salonie i wykuszu, po kaloryferze w lazienkach. Dodatkowo w kotlowni mam bufor zbiornik 150 litrow na wode i wymiennik ciepła bo mam kominek z plaszczem wodnym, 4 osobne obiegi na podlogowke. Orurowanie w pexie z Sanhy.

U nas na chwile obecną koszt to 7,5 tys. W tą cenę wliczone jest; instalacja CWU z recyrkulacją, kanalizacja, dwa rozdzielacze dół i góra ,rozprowadzona instalacja do grzejników oraz 3 obwody podłogówki-łazienka góra oraz dół, wykusz, kuchnia, korytarzyk, hol . Za kaloryfery mam wycenę na 4,8 tys. panelowe firmy RADSON, piec na Ekogroszek firmy hef z bocznym czopuchem jako nietypowa jednostka plus jeszcze trochę kosztownej drobnicy. Całość ma się zamknąć w 26tys(z robocizną). Pozdrawiam

Witam ponownie !!mam pytanko do osob,ktore wstawily juz okna.

Czy wasze szyby tez maja liczne ryski? U nas jest ich mnostwo, wiekszosc z nich widac jedynie pod pewnym katem jak sie mocno przystawi nos do szyby, co nie zmienia faktu ze nowy produkt powinien byc wolny od wad. Ale i zdarzylo sie kilka mocno widocznych "esow floresow" + 3 uszkodzenia wewnetrzne. Poki co czekamy na eksperta z drutexu, ale podobno wg polskich norm jesli rysy z 2m nie widac to jej nie ma..wiec cudu sie nie spodziewamy- iz wszystkie szyby zostana wymienione.

No ale juz rozmawialismy z naszym adwokatem i najprawdopodobniej bedziemy sie sadzic z przedstawicielem.

Przestrzegam wszystkich aby lepiej sprawdzali swoje okna przy montazu i nie placili "papudrokom".

My u Siebie nie widzieliśmy żadnych rys na szybach :)

" ale podobno wg polskich norm jesli rysy z 2m nie widac to jej nie ma..wiec cudu sie nie spodziewamy"

nie słyszałem nigdy o tym, co by nie było jeśli zaświeci Tobie słońce przez szybę która jest porysowana to nawet z 5m będzie widać ;)

Oj, my zanim dokonaliśmy zakupu okien co się nie naczytaliśmy rożnych opinii ale to ja każdy. Wiedzieliśmy jedno na pewno nie okna firmy Drutex, zresztą sama nazwa źle się kojarzy( przynajmniej mi) z druciarstwem. A co do rys to kwestia przyzwyczajenia, wiem coś o tym. Sprawa dotyczy TV jak to na pół rocznym LCD nasz 3 letni syn orzechem włoskim przyozdobił matryce kilkoma ryskami. Po tygodniu czasu przyzwyczaiłem się i już tak bardzo nie zwracałem na to uwagi ale że TV był ubezp. to został wymieniony na nowy. Ale jak przychodzi nowy towar i od razu jest uszkodzony to bym nie zdzierżył. Wytrwałości i powodzenia