Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Ambrozjowiczów!

Zaczynamy naszą przygodę z budową domku wiosną przyszłego roku. Załatwiamy papierologię i rozglądamy się za ekipą. Chcemy zapytać jak kształtowały się ceny robocizny za sso? Do tej pory ekipa polecona przez redsky wydawała się najsensowniejsza. Budowali już Ambrozję, zapraszają na budowę na rozmowę i zaproponowali 45tys za całość z dachem oczywiście. Do wczoraj to była najniższa wycenia. Dostaliśmy informację od innego wykonawcy, że może nam zaproponować 36 tys. Cena sporo niższa co z jednej strony wydaje się być okazją a z drugiej niepokoi, że wykonawca może nie być solidny. Czy nasze obawy są uzasadnione? Z góry dziękujemy za wsparcie!

O&M

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kurczę podnieśli się ja płaciłem rok temu u nich 39 z dachem ;) swoją drogą 36 to faktycznie mało. Jak sprawdzałem Remontera pojechałem - obejrzałem robotę - porozmawiałem z inwestorem .... najlepiej chyba tak inaczej się nei dowiecie :) no i mądrze sporządzona umowa :) a wiem co mówię bo już jesteśmy na finiszu ;) czytaj już mieszkamy :)

redsky z tego co pamiętam to mówiłeś, że oni robili Ci tylko mury.. Chyba nie polecałeś Pana z którym ta firma współpracuje:) Co do ekipy za 36 tys już nieaktualne. Pan rozmyślił się twierdząc, że za daleko:P Może przeraziło go moje pytanie gdzie budował i czy można zobaczyć:p

Więc na razie zostaje firma nr 1:) W sumie to ja zaokrągliłam w górę bo mówił, że 30 tys roboty murowane a dach 60zł/m2 więc sumarycznie wyjdzie jakieś 43.500:) A pojawiały się wyceny 70 tys i wyżej...:o

A można się targować z wykonawcą?:p

Witam!

Czytam forum i tak patrzę na wasze ceny to jakoś nie mogę się napatrzeć. My wylaliśmy już fundamenty a w sierpniu stawiamy stan surowy otwarty i u nas ekipa powiedziała 23tyś za robociznę a cieśla 7 tyś a ekipy mam z polecenia i widziałam ich domy. Nie wiem czy te różnice cenowe to w zależności chyba od tego gdzie mieszkamy bo inaczej nie umiem sobie tego wytłumaczyć.

Witam!

Czytam forum i tak patrzę na wasze ceny to jakoś nie mogę się napatrzeć. My wylaliśmy już fundamenty a w sierpniu stawiamy stan surowy otwarty i u nas ekipa powiedziała 23tyś za robociznę a cieśla 7 tyś a ekipy mam z polecenia i widziałam ich domy. Nie wiem czy te różnice cenowe to w zależności chyba od tego gdzie mieszkamy bo inaczej nie umiem sobie tego wytłumaczyć.

no niestety, różnice są i to ogromne. W lubuskim średnie ceny to 40 tyś mury, 70-85 zl/m2 za dach.

Witajcie,

my będziemy budować nasz domek pod Opolem. PnB już mamy, ekipa w pogotowiu, tylko bank się zastanawiał, aż tu dziś telefon, że opinia pozytywna :wiggle:

Nasza Ambrozka też trochę pozmieniana: powiększenie kuchni kosztem spiżarki, powiększony garaż na szerokość 1,20 i wydłużony na równo z domem, tym samym dach od strony ogrodu- jako całość, rezygnujemy z balkonu nad salonem ( jest od strony południowej ), a w dużym pomieszczeniu nad garażem będzie siłka (dla męża) i sucha suna (wejście z łazienki).

Zastanawiam się jeszcze nad powiększeniem łazienki na dole kosztem kotłowni bo będzie ogrzewanie gazowe i piec nie zajmuje dużo miejsca, ale chodzi mi po głowie jeszcze Reku więc się wstrzymam.

Dużo rzeczy nie wiem, bądź po prostu nie rozumiem więc pozwolicie że będę pytać Was bardziej "zaawansowanych" :)

Dzięki za fotki i rady- są bardzo pomocne :)

Mój przyjaciel właśnie wybrał ten projekt i jest na etapie fundamentów ( no chyba że już dalej).

reambra- masz zdjęcia może? jestem ciekawa jak wygląda u ciebie rozwiązanie tego balkonu.

Ostatnio byłam na forum pracowni MG, jednak nie zauważyłam tam tylu zdjęć co tu, dzięki :)

reambra- masz zdjęcia może? jestem ciekawa jak wygląda u ciebie rozwiązanie tego balkonu.

zdjęcia nie mam, bo domu jeszcze nie mam ale prawdopodobnie będzie wyglądał tak

http://img10.allegroimg.pl/photos/400x300/23/95/82/40/2395824057

lub tak http://www.kowalmet.com.pl/uploads/images/balustrady-balkonowe/thumb_015-balustrady-balkon.jpg

Witam

jestem tu "nowa" więc proszę o wyrozumiałość :-)

my również zamierzamy budować Ambrozję

moje pytanie to czy ma ktoś może do podesłania kosztorys?

chciałabym zobaczyć co, jak i ile :-)

z góry dziękuję i pozdrawiam

Ok to tak :) na początek nie lubię tego ale powiem - na forum istnieje funkcja szukaj - po przejrzeniu tematu całego a warto ( mnie kiedyś zajeło to dwa popołudnia - teraz to pewno ze 4 ;)) napewno dowiesz się co do cen, co do kosztorysu to odpowiem tak jak ktoś kiedyś już na tym forum odpowiedział, kupując kosztorys w pracowni należy za niego zapłacić ;) a druga sprawa jest taka że jest on psu na budę ;) a życie weryfikuje wszystko ;) . Naprawdę nie czepiam się a jak przeczytasz( przejrzysz ) temat od począrtku to poznasz nasze rozwiązania i pewne porady, które moim zdeniem przed rozpoczęciem budowy są bezcenne.

Pozdrawiam Kuba

Tak to blacha dachówkowa Ruukki, model Finnera .

Najładniejsza blacha na rynku:P

Zgadzam się, że blacha jest bardzo ładna .Mam pytanie jaki jest jej koszt?Jaką folię najlepiej kupić?

My też się przymierzamy do zakupu tej blachy tylko obawiam się czy nie widać za bardzo łączeń i śrub bo są to wąskie elementy.U nas będzie kolor ceglasty więc na pewno śruby będą bardziej widoczne.Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...