Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My zdecydowaliśmy się z mężem na "Rusałkę" z dobrych domów. Projekt bardzo podobny do Ambrozji, ale wejście do domku jednak odpowiada nam bardziej z Rusałki. Nie mogę znależć żadnych zdjęć z realizacji ani żadnego forum o Rusałce, jeśli ktoś napotka na takie informacje, byłabym wdzięczna za wiadomość:) Forum Ambrozji śledzimy dalej, jak by nie było domki są do siebie bardzo podobne:)

witam

widzę że prawie wszyscy podnoszą ścianę kolankową czy przy tym podnosicie lukarnę? przedłużacie krokwie? co wydłuża okap, czy kąt dachu na szczycie zmieniacie? bo jak nie to dom idzie do góry

wydaje mi się, że lukarna szła w górę razem z resztą dachu, wydłużaliśmy lekko krokwie, obniżaliśmy jętki, kąta nie zmienialiśmy

My zdecydowaliśmy się z mężem na "Rusałkę" z dobrych domów. (...) Nie mogę znależć żadnych zdjęć z realizacji ani żadnego forum o Rusałce, jeśli ktoś napotka na takie informacje, byłabym wdzięczna za wiadomość:)

Ponieważ jest to świeżutki projekt i wielce prawdopodobne, że jesteście pionierami, którzy jako pierwsi zbudują sobie taki domek :)

porotherm 25 cm długość chyba 38 cm czy tam 37,5 ;) no i plus fuga tak okno po lewej stronie jest praktycznie zrównane ze ścianką działową poniżej fotka

DSC_0219.JPG

a krokwie możemy policzyć mniej więcej

nad garażem mam 17 dachówek a nad domem mam 22 dachówki ruppceramika rubin 13v

długość krycia wg. producenta od 33 do 36 cm przyjmijmy 34,5 ;) więc wyszło by koło 7.6 m nad domem i 5,9 m nad garażem jak ściągnę fotki z telefonu to wyślę jak wyglądają okapy

Edytowane przez redsky

• 3 weeks później...
My w sumie już też mamy "coś" zrobione w naszej Ambrozji II troszkę zmienionej. Budujemy w Wąsoszu kolo Rawicza (pogranicze dolnośląskiego i wielkopolskiego) . Zapomnieliśmy tylko o jeden rzeczy: niektórzy "chowali" podciąg w stropie - my za późno się opamiętaliśmy i teraz tak się głowimy, jak go wykorzystać :) Obecnie mamy dach deskowany. Za wymurowanie fundamentów, kominów, ścian nośnych, schodów wewnętrznych zapłaciliśmy 20 tys. zł - nie wiem czy to dużo, czy mało:) Fundamenty kopaliśmy sami (taki nasz mały wkład). Ceny wahały się od 20 tys. brutto do 60 tys. netto za wykonanie tych samych robót - rozbieżność straszna. Powiem Wam, że ładny ten nasz domek, jak już stoi :)

Witam, czy jest ktoś kto jest na etapie budwy AMBROZJI z oklic Lublińca, Olesna lub Kluczborka kto umożliwiłby nam zobaczenie domu. Jesteśmy już posiadaczami działki i obecnie jestesmy na etapie wyboru projektu. Podoba nam się AMBROZJA jednak najpierw chcielibyśby zobaczyć w realu. Pozdrawiamy wszystkich Ambrozowiczów.

My mamy już w domku projekt Rusałeczki:) (i grilla na taras, a co:DDD)

Zastanawiamy się jak rozwiązać problem schodów na poddasze, w projekcie są 19cm wysokie i 27cm długie? (nie wiem czy to dobre określenie, ale wiadomo o co chodzi), no i są tzw. problemowe a my wolelibyśmy ze spocznikiem, niższe i dłuższe...

no w końcu coś zaczęło się dziać na forum :) u mnie kostka położona - ogrodzenie wykonane :) ogród na dniach będe kończył - została mi do pomalowania klatka schodowa :), akuratnie trochę się rzuciłem pomóc szwagrowi :) w tydzień opanowaliśmy prawie cała elektrykę :), jeszcze tylko trzeba wpuścić fachowca zeby spiął wszystko w skrzynce podbił papiery i po zabawie :) także wykonanie elektryki to nic trudnego :).

My mamy już w domku projekt Rusałeczki:) (i grilla na taras, a co:DDD)

Zastanawiamy się jak rozwiązać problem schodów na poddasze, w projekcie są 19cm wysokie i 27cm długie? (nie wiem czy to dobre określenie, ale wiadomo o co chodzi), no i są tzw. problemowe a my wolelibyśmy ze spocznikiem, niższe i dłuższe...

dołożyć jeszcze jeden schodek wjeżdżając schodami bardziej w stronę salonu,

obniżyć wysokość parteru (np. do 2,6m) - prawie o jeden schodek mniej potrzeba, obniżając do 2.5m mamy już mniej o półtora schodka,

obniżyć garaż w stosunku do reszty domu - znów potrzeba mniej schodków do spocznika, ale za to trzeba dołożyć schodek za spocznikiem