Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zastanawiam się nad drzwiami tarasowymi, przy standardowym założeniu (położeniu kanapy) wyjście na taras robi się problemowe, koszt drzwi rozsuwanych do standardowych (rozwiernych) to różnica 2tys, jak to u was wygląda?

ps. w końcu zaczyna przypominać dom ;)

P9030045.jpg

Edytowane przez luka80

przy standardowym założeniu (położeniu kanapy) wyjście na taras robi się problemowe

U nas są standardowe rozwierne. Kanapa przesunięta jest w stronę ściany "telewizyjnej", przeciwnej do ściany z drzwiami. Dzięki temu mamy przejście do komody stojącej w rogu i możemy wyjść na taras.

Nawet gdyby były tam drzwi przesuwne, to i tak do nich trzeba jakoś dojść, więc jakaś przestrzeń od ściany musi zostać zachowana. Minusem przesuwnych jest to, że otwarte zapewniają chyba dość wąski otwór, a przez rozwierne z ruchomym słupkiem można wrzucić do chałupy dosłownie wszystko, samochodem prawie dałoby się wjechać do salonu :D

dla zobrazowania mogę napisać że przy ścianie "telewizyjnej" mam szafkę pod tv szerokość jakieś 50 cm kol3jne 50 od niej mam narożnik długość 280 od końca narożnika ...... do drzwi zostają dwa kafelki po 60 cm i trochę parkietu .... drzwi mam otwierane z ruchomym słupkiem, niskoprogowe i dziś nie zamieniłbym ich na przesuwne. Kiedyś zastanawiałem się nad przesuwnymi ... ba o mały włos i bym je zamówił ... koszt 2 tyś wydaje się pomijalny jeśli buduje się dom za setki tysięcy. tylko właśnie ... jesli kupisz przesuwne normalne to tracisz połowę szerokości do wychodzenia na taras... oczywiście są też przesuwne całościowo ( w normalnych jedno skrzydło chowa się za drugie ) kosztu nie pamiętam chyba za same drzwi to było około 4-5 tyś .... ale ich minusem było to że wychodziły poza ścianę podcienia no i sam sprzedawca powiedział mi że będą problemy z doleganiem drzwi do futryny..... tym bardziej jak drzwi nie zachodzą w całości na ścianę tylko wystają i od czasu do czasu będzie się w nie uderzało.

Reasumując przy drzwiach z ruchomym słupkiem miejsca jest na tyle że mogę wynieść stół tarasowy i nie zastanawiać się czy obiję sobie stół czy drzwi. a stół mam dosyć duży bo na 8-10 osób, jedynym minusem są u mnie założone rolety na okno. problem polega na tym że roleta uerza w szpaletę ... a tego nei przewidziałem ale poprawię to przy pierwszym małym remoncie.

Minusem przesuwnych jest to, że otwarte zapewniają chyba dość wąski otwór, a przez rozwierne z ruchomym słupkiem można wrzucić do chałupy dosłownie wszystko, samochodem prawie dałoby się wjechać do salonu :D

no nie wiem czy to zaliczył bym do plusów, wyniosą Ci cały dom 2 razy szybciej ;)

rozumiem że patrząc od środka lewa część (komora) jest otwierana do ściany tej z oknem tak?

Edytowane przez luka80

no nie wiem czy to zaliczył bym do plusów, wyniosą Ci cały dom 2 razy szybciej ;)

rozumiem że patrząc od środka lewa część (komora) jest otwierana do ściany tej z oknem tak?

Jak budujesz lustro to tak a dom jak Ci mają wynieść to Ci wyniosą tak czy siak ;) nie pomogą Ci okna antywywarzeniowe , nie pomogą Ci drzwi antywłamaniowe nie pomogą Ci ci szyby pancerne ;) to tylko wydłuża czas włamania. Dlatego uważam iż powinno się te pieniądze zainwestować w alarm z ekipą interwencyjną, w 10 minut w dzień a w 5 minut w nocy nie sądzę ze mi wyniosą pół domu nawet jakbym miał drzwi tarasowe wielkości TIRa ;) a czasy reakcji ekipy interwencyjnej mam sprawdzone :) i potwierdzone :) bo testowałem :)

• 2 weeks później...
to może ja coś ruszę temat, stan SSO, czekamy na okna, padło na OKNOPLAST Platinium, orzech/białe

@redsky pochwalisz się wnętrzem?

jakie tynki robiliście?

Pochwalę się ;) tylko wrzucę gdzieś ;) u mnie Oknoplast Platinum złoty dąb :)

u mnie tynki gipsowe.

Edytowane przez redsky

Witaj! A może napiszesz coś o zmianach jakie sugerujesz?

co do zmain w ambrozji to nasze byly takie (AMBROZJA BEZ GARAŻU):

- DRZWI W KOTŁOWNI

- KOMINY WBUDOWANE W ŚCIANĘ (W PRZYPADKU TEGO PRZY KOMINKU TO JEST SZERSZE WEJŚCIE DO KUCHNI)

- POSZERZENIE ŁAZIENKI NA DOLE

- LIKWIDACJA SPIŻARKI (BURZYLIŚMY TA ŚCIANĘ BO NIE BYLOBY MIEJSCA DLA LODÓWKI)

- SPIŻARKA POD SCHODAMI

- DRZWI DO GABINETU OD STRONY SCHODÓW A NIE SALONU

- OKNO W GABINECIE A NIE DRZWI

- DRZWI W SALONIE A NIE OKNO

- DRZWI OD TARASU 150 A NIE 180

- PODWYZSZENIE ŚCIANY KOLANKOWEJ

- DRUGI STROP

- OKNA NORMALNE NIE POŁOKRĄGŁE( POŁOWA CENY)

- ŁAZIENKA NAD ŁAZIENKĄ

- DODATKOWE WENTYLACJE ( Z KAŻDEGO POMNIESZCZENIA)

- MATERIAŁ- PUSTAK MAX

- POKRYCIE - RUUKKI FINNERA

- SŁUPY PRZY WEJŚCIU DO DOMU (WSZYSTKIE OKRĄGŁE)

- OKNO NA KLATCE SCHODOWEJ TROSZKE MNIEJSZE

- OKNO DACHIWE W ŁAZIENCE NA GÓRZE WIEKSZE - NA 140

CHYBA BARDZIEJ DOKLADNIEJ SIE NIE DAŁO, HA HA HA

WSZYSTKIE TE ZMIANY WYNIKAŁY W TRAKCIE BUDOWY

A TAK NA DODATEK TO POKOJE NA GÓRZE SA OGROMNE!!

Witam :)

Po przejrzeniu duzej ilości projektów zdecydowaliśmy się z Mężem na zakup Ambrozji II. Czy może ktoś buduje(wybudował) ten domek w okolicach Olsztyna? Jezeli tak to czy byłaby możliwość obejrzenia domku na żywo? Jakie zmiany wprowadziliście w swoich domach?

My na pewno zlikwidujemy spizarkę, ktrej kosztem powiekszymy kuchnię i wiatrołap.

Bedziemy powiększać łazienkę na dole, przenosic kotłownię za garaż, który będzie powiększony.

Zlikwidujemy wyscie na taras z gabinetu, przeniesiemy wyjscie z salonu. Zastanawiamy się nad wyjsciem z wykuszu.

Przesniesiemy wejscie do gabinetu zmieniając konstrukcję schodów.

Zaadaptujemy pomieszczenie nad garazęm.

.....i nie wiem co jeszcze.

Chętnie posłuchamy rad. Z czego budowaliście swoje domki? Czy zmienialiście wymary okien?

Z góry dziękujemy :)

puz-dro jestem ciekawa jak rozwiązaliście zamianę łazienki. Też o tym myślałam tylko nie wiem jak to zrobić żeby nie zepsuć ułożenia góry! Podeślij proszę jakiś plan jak to rozwiązaliście:) Dlaczego zrobiliście drugi strop? Co Was skłoniło do tej decyzji?

My zaczęliśmy załatwiać formalności rok temu, efekt- posiadamy warunki zabudowy:) Więc jesteśmy coraz bliżej! Na razie czekamy aż powstanie projekt przebiegu wodociągu i kanalizacji na sąsiedniej działce (fizycznie już wybudowane) aby prosić wodociągi o zmianę warunków przyłączy, w których aktualnie my mamy rozbudować sieć w drodze dojazdowej. Więc czekamy bo bez tego nie zrobimy projektu przyłączy a bez niego nie dostaniemy pnb.

Zmiany jakie my planujemy w naszej ambrozji to:

- likwidacja tylnej lukarny- i tu zastanawiamy się czy nie zrobić okna w ścianie zamiast połaciowego... tylko boję się, że będzie to brzydko, niesymetrycznie wyglądać.:p

- chcemy poszerzyć garaż o 0,5m

- zmienić schody na dwubiegowe( ze spocznikiem)

- przesuniemy lekko komin tak aby był w ścianie- a nie wystawał w przejściu do kuchni

-zamieniamy w gabinecie wyjscie na okno

- zastanawiamy się jak zmienić na górze układ aby łazienki były w pionie- jakieś pomysły? sugestie?

-chyba zrezygnujemy z kominów wentylacyjnych na rzecz went. mechanicznej z rekuperacją

Pomysł z poprzedniego miesiąca- drugi strop do którego przekonują nas znajomi. zastanawiamy się czy nie wyjdzie taniej (w sumie), i czy nie będzie pewniejszy. Mówią, że jak jak dach przecieknie to wata zamoczy się i już nie będzie miała właściwych parametrów. Z drugiej strony jak beton zamoknie to też mogą wyjść zacieki, grzyb itp a betonu kuć nie będę. Łatwiej chyba jest oderwać płyty i wymienić watę. Co Wy o tym myślicie ambrozjowicze?

puz-dro

Pomysł z poprzedniego miesiąca- drugi strop do którego przekonują nas znajomi.

O co chodzi wam z tym drugim stropem bo jakos tego nie rozumie??

"zastanawiamy się czy nie wyjdzie taniej (w sumie), i czy nie będzie pewniejszy. Mówią, że jak jak dach przecieknie to wata zamoczy się i już nie będzie miała właściwych parametrów. Z drugiej strony jak beton zamoknie to też mogą wyjść zacieki, grzyb itp a betonu kuć nie będę."

Z tego właśnie powodu nie należy słuchać głupot pseudo budowlańców!!! Jak można mówić że dach przecieknie przecież to głupota jeśli ktoś tak zakłada to lepiej niech nie bierze się za budowę domu!!! Dobrze zrobiony dach NIE MA PRAWA PRZECIEC przez LATA!!!

Co do "beton zamoknie" żeby na "betonie" pojawił się grzyb musi na niego lać się non stop woda i musi być ciepło :)

Wyjaśnij mi sens tego co napisałaś bo nie bardzo rozumie a odpowiem Tobie fachowo na nurtujące Ciebie pytania.

A poza tym nie wata tylko wełna mineralna, wata jest cukrowa lub kosmetyczna :) ( kiedyś była wata szklana ale już od dawna nie używa się jej do ociepleń budynków)

wkozaz co do waty- masz rację miałam na myśli wełnę mineralną ale jak lubisz porównania to wełna może też być owcza więc watę cukrową zostawmy w spokoju:P

Co do 2 stropu lanego to ludzie nadal go wykonują jak widuję niekiedy. Z jakichś powodów muszą to robić. Z relacji znajomych wiem tyle, że im się to bardziej opłaca. Czy tak jest-nie wiem, nie liczyłam. Mój tata z jakichś powodów też robił na poddaszu strop lany ale to już kilkanaście lat temu. U innych znajomych po 3 latach mieszkania na kartongipsach pojawiły się zielone zacieki-prawdopodobnie od więźby dachowej więc jakaś nieszczelność jest. U kogoś innego też wykryto pewną nieszczelność gdzie po pewnym czasie na betonowym suficie pojawiły się jakieś mokre plamy. U jednego pojawiły się pęknięcia na łączeniach płyt, a u innego w ociepleniu dachu uwiły sobie gniazdo szerszenie albo jakieś kuny czy inne żyjątka. Przykłady z życia wzięte.

Od kiedy pojawił się pomysł na budowę byłam zwolenniczką wełny+płyty ale zaczęliśmy zgłębiać temat betonu. Nie wiem czy się na to zdecydujemy, nie mniej jednak opinia puz-dro byłaby cenna dlaczego on zdecydował się na takie rozwiązanie a nie inne:) Jesteśmy świadomi faktu, że na każdym etapie budowy można coś zawalić i staramy się zgłębić wiedzę o różnych rozwiązaniach a następnie wybrać najlepsze rozwiązanie do siebie:) A masz rację, nie bierzemy się za budowę domu- zlecamy to firmie:)