Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ok napiszę jeszcze raz to samo co na PW - koszt wykonania ( robocizna ) ocieplenia wełną + karton gipsy + z pomalowaniem ich i gładzią u mnie został wyceniony na 7 tyś bez materiału na podwójnym stelażu i podwójnie kręconych płytach - wybrałem opcję tańszą za 5 tysięcy podwójny stelaż + pojedyncza płyta. Niestety cena odzwierciedlała wykonanie i płytki czasami się rozchodzą- ale to dla mnie nei problem - i tak za 3-4 lata będe przemalowywał górę to sobie SAM ponaprawiam płyty to nei porblem to zawsze bezie pękać - nie ma karton gipsów, które nie pękają. Wracając do tematu 7 tyś bez materiału do tego wełna, folia wełna folia płyyty k-g stelaże wieszaki łączniki etc. i gładź nie wiem jaki koszt materiałów nie chce mis ei szukać po fakturach. Dla przykładu podam mniej więcej o co trzeba zadbać przy stropie lanym. Deski + deskowanie , zbrojenie ( stal) + wykonanie zbrojenia, stemple do podparcia, beton !! w dosyć dużej ilości, na ocieplenie styropian !! też nei tani !! do tego przeliczenia obciążeniowe w projekcie - beton z całym żelastwem napewno waży więcej niż więźba. Jeśli ktoś za szalowanie i zrobienie tego stropu powie mniej niż 7 tysięcy .... czapki z głów. do tego należy doliczyć TYNK na ten sufit a na tynk i tak pewno gładź. Jak dla mnie opcja droższa i bardziej kłopotliwa........ do tego złe ocieplenie takiego rozwiązania spowoduje - GIGANTYCZNY mostek cieplny i OLBRZYMIE straty ciepła.

Tutaj cycat z pierwszego lepszego forum z którym się zgadzam :

"Dziwi mnie takie rozwiązanie - nie wiem czemu ma to służyć. Spowoduje ono dużo większe obciążenia co spowoduje dużo większe koszty nie wspólmierne do efektu. Wylewać betonowe "skosy"? niewiem czy dobrze to zrozumiałam - pomysł jest absurdalny.

Trzeba będzie wylać potężniejsze fundamenty, wzmocnić ściany na parterze, i na poddaszu żeby przeniosły większe obciążenie itd, itd. Tylko po co? Pracowałam 9 lat w dużej firmie budowlanej i widziałam różne dziwactwa - a to jest następne. Po co ci to? Przecież strop betonowy też może pękać tak jak sufit podwieszony z płyt G-K. Ale ten można zdemontować po kilku latach gdy np. okaże się że dach przecieka, a betonowego nie zdemontujesz. Jak myslisz? ..... "

Widziałem pękające ściany w centrum Sosnowca - zazbrojone ..... a co dopiero strop. Jak dla mnie zbyteczna praca i niepozwalająca wogóle na wymianę - jeśli cokolwiek się stanie ! dla mnie to bujda na kółkach ale mogę się mylić ;)

Jeszcze jedna myśl: jakim styropianem to ocieplić ? 30 cm ? jak zalecają na innych forach ? dla styropianu 20 cm ( wydaje mi się że mało ) cena paczki około 40 pln czyli 40 pln za 2,5 m2 - biorąc pod uwagę wielkość dachu 220 m2 to powierzchnia stropu do ocieplenia powinna wynieść moim zdaniem około 150-180 m2 dzielone na 2,5 m to jest 72 paczki styro po 40 pln prawie 3000 tysiące za sam styropian., a wydaje mis ie ze trzeba kupić lepszy styropian chociażby po to żeby zrobić sobie nad poddaszem strych - czyli trzeba móc po nim chodzić !

Ostatni argument który do mnie przemawia ( jak twierdzi moja żona ) : "nie po to wyprowadzałam się z betonowego bloku, aby mieszkać w betonowym domu !" stąd też u mnie nie ma nawet betonowej dachówki - żona życzyła sobie ceramiczną, gdyż ciężko się z nią nei zgodzić :)

Trochę się rozpisałem ufff ;)

Bronowianka co do łazienek nad sobą to widziałaś rozwiązanie u mnie ;) jak miałbym coś robić to po prostu przeniósłbym łazienkę górną na drugą stronę i nie byłoby wtedy wogóle problemu.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

redsky Dziękuję za opinię również na PW:)

Temat jest wałkowany od niedługiego czasu. Przeglądnęliśmy fora i mamy mniej argumentów na "tak" by robić skosy betonowe. Ale cieszę się, że chociaż podjęliśmy taki temat, dowiedzieliśmy się tu i ówdzie o plusach i minusach:)

Pomysł odsuwamy jako nieekonomiczny.

redsky, wkozaz dzięki za opinie, utwierdziły nas w przekonaniu co do wersji pierwotnej- czyli nie cudujemy z betonem:)

witam!

Zwolennikiem łazienki nad łazienką był mój mąż, twierdził, że siedząc w gabinecie na dole nie ma zamiaru słuchać spuszczania wody w sedesie w łazience na górze. W ogóle to to rozwiązanie jest troszkę tańsze jeśli chodzi o podłączenia, bo są one w pionie, a patrząc po projekcie jak to jest z łazienką nad gabinetem to cóż - nie podobało nam się to i to zmieniliśmy. Wielkości pokojów są takie same, a jak wychodzi się schodami na górę to nie ma od razu drzwi do łazienki jak w projekcie.

Natomiast jeśli chodzi o stropy to:

- strop pierwszy w projekcie jest dwurodzajowy - nie robiliśmy tak! Nasz cały strop jest stropem Teriva

- drugi strop robiliśmy z pustaków połówek poszło 6 palet, kupiliśmy 7 palet to te 7 kosztowało 2500 zł, jedna została, drut kosztował jakieś 1500 zł, beton to pewnie paleta - 500 zl, deski i stemple mieliśmy swoje, koszt pracy to jakieś 3500 zł. Zaczynając budowę Ambrozji mieliśmy zamiar stosować płyty, ale w tym czasie w Polsce były potworne burze zrywające dachy nawet w nowych domach. Nie wiem, ale dom z drugim stropem jest dla nas pewniejszy. Jak ktoś chce szybko mieć stan surowy zamknięty to nie robi stropu tylko muruje ścianki i już idzie do krokwi i krycia, ale nie zazdroszczę później tej zabawy z płytami, a płyta to płyta - pracuje. Co do kosztów takich rozwiązań to budowa domu pochłania wszystkie pieniądze jakie się ma (my budujemy bez kredytu) a 2 czy 3 tys to nic, bo wszędzie płaci się w dziesiątkach tysięcy.

Pod ścianami pokojów na górze są dodatkowe wiązania i druty.

Chciałam zrezygnować z okien dachowych w pokojach, bo myślałam, że 150 balkonowa wystarczy, ale myliłam się, bo te drzwi dają światła na cały pokój i te okna są potrzebne.

Plusem jest to, że mam wyłaz na strych i jeszcze nie mam dach,u a już po strychu chodzę :rolleyes:

Kwestia ocieplenia:

folia paroizolacyjna 90 gr za m- podobno po wełne trzeba dac taką folię

wełna Isover 15 cm (tyle mieści się między stropem a krokwiami) - 14,50 za m kw.

membrana dorken delta 1125 zł - 5 zł za m kw

Witam wszystkich ludzi budujących ten dom, pisze po raz pierwszy, posty czytam od dłuższego czasu. Obecnie jestem na etapie zbrojenia pod strop monolityczny. Dom zaprojektowany jest docelowo pod ogrzewanie gazowe, mnie interesuje kocioł c.o. z podajnikiem na eko-groszek. Tu mam wielką prośbę do osób które posiadają takie ogrzewanie i napisały w jaki sposób poradzili sobie z kotłownia lub udostępniły zdjęcia

Z góry dziękuje proszę o szybką odpowiedź

Witam wszystkich ludzi budujących ten dom, pisze po raz pierwszy, posty czytam od dłuższego czasu. Obecnie jestem na etapie zbrojenia pod strop monolityczny. Dom zaprojektowany jest docelowo pod ogrzewanie gazowe, mnie interesuje kocioł c.o. z podajnikiem na eko-groszek. Tu mam wielką prośbę do osób które posiadają takie ogrzewanie i napisały w jaki sposób poradzili sobie z kotłownia lub udostępniły zdjęcia

Z góry dziękuje proszę o szybką odpowiedź

My mamy ogrzewanie nas ekogroszek . Kotłownię powiększyliśmy kosztem przedpokoju czyli zrobiliśmy takie L a w miejscu drzwi wstawiliśmy kocioł, wejście zrobiliśmy z łazienki drzwi suwane w ścianie, w kotłowni jest bardzo dużo miejsca, spokojnie mieści się około 3 t ekogroszku. Podaj e-mail to prześlę skan projektu i jakieś fotki.

Witam! U nas wygląda to tak jak na zdjęciu. Ja nie pisałam do tej pory nic o tym że strop jest wylewany z betonu, podawałam ilości materiałów jakie stosowaliśmy do budowy tego stropu. Mąż i teść są murarzami i oni taki strop zrobili, w naszych stronach takie stopy się robi. Materiał to pustak połówka.

Witam! U nas wygląda to tak jak na zdjęciu. Ja nie pisałam do tej pory nic o tym że strop jest wylewany z betonu, podawałam ilości materiałów jakie stosowaliśmy do budowy tego stropu. Mąż i teść są murarzami i oni taki strop zrobili, w naszych stronach takie stopy się robi. Materiał to pustak połówka.

Masz rację nie piasałaś :) zmyliło mnie to że rozmowa podjęta przez Bronowiankę tyczyła się stropu wylewanego. Pytając o takie rozwiązanie należy zapytać czy taki strop + skosy napewno nie pęknie ? bo jak pęknie to chyba gorzej niż płyta jak pęka, którą można wymienić a tutaj co rozbiórka ? żeby nie było ze się czepiam - pytam z czystej ciekawości - czy wogóle pod uwagę takie coś bierzecie :)

Wszystko jest tak solidnie wykonane i zazbrojone ze nie bierzemy w ogóle pod uwagę jakichkolwiek pęknięć, a przy płytach jednak należy brać pod uwagę możliwe pęknięci,a bo to tylko płyta. Nie kryjemy dachówką tylko blachą dachówkową modułową Ruukki Finnera. Nie daje ona takiego ciężaru na ten strop jakby dawała dachówka dlatego ja w tym moim domu napewno bedę spać spokojnie. Wczoraj dekarze zamontowali rynny (oczywiście Lindab) i trochę blachy na lukarnie, a dziś właśnie przyjechałam do Holandii z mężem i zarabiamy na okienka w naszej Ambrozji, pozdrawiam

Wszystko jest tak solidnie wykonane i zazbrojone ze nie bierzemy w ogóle pod uwagę jakichkolwiek pęknięć, a przy płytach jednak należy brać pod uwagę możliwe pęknięci,a bo to tylko płyta. Nie kryjemy dachówką tylko blachą dachówkową modułową Ruukki Finnera. Nie daje ona takiego ciężaru na ten strop jakby dawała dachówka dlatego ja w tym moim domu napewno bedę spać spokojnie. Wczoraj dekarze zamontowali rynny (oczywiście Lindab) i trochę blachy na lukarnie, a dziś właśnie przyjechałam do Holandii z mężem i zarabiamy na okienka w naszej Ambrozji, pozdrawiam

Nie no spoko nie czepiam się tylko lubię poznać drugą stronę medalu. A w pękaniu płyt nie choddzi o nacisk - ylko o pracę jako taką dachu na więźbie, wszakże płyty są mocowane do więźby ;) chociaż u Was nie jest to powiązane :) ja bym się jednak obawiał że coś murowanego tak czy iak może pęknąć.

Pozdrawiam :)

No fajnie Ci co nie lali skosów martwią się że nam betonowe stropy popękają to tak jakbyście się martwili że Wam podłoga nad parterem popęka. skosy czyli jakieś wichury i przecieki deszczu pozdrawiamy a reszta może dalej zaklinać rzeczywistość że karton i wełna jest lepsza

Przeczytaj ostatnie kilka postów - nie mówimy już o betonowych tylko o murowanych - to raz

dwa - nikt nie powiedział że karton + wełna są lepsze,jakjuż coś to u nas popularniejsze.

trzy - podłoga nie pracuje tak jak dach.

cztery -nikt się tutaj nie martwi - tylko z ciekawości pyta jak to jest konstruowane i ew. czy nie ma obawy że to pęknie.

na podsumowanie :bash::bash::bash::bash::bash:

To forum służy do wymiany doświadczeń, jak również do pomocy budującym i rozważaniem wszystkich za i przeciw. Jeśli mielibyśmy krytykować czy naśmiewać się to twój pierwszy post na tym forum pozostałby bez odpowiedzi ..... a drugiego pewno by nie było.

Pozdrawiam

P.S.

spodziewam się 3 postu na tym forum od Ciebie :), ciekawi mnie również że wcześniej nie podjąłeś tematu jaki to zajebczasty pomysł z wylewanymi skosami ;) a terazsię czepiasz tyc, którzy chcą zgłębić temat u ludzi, którzy coś takiego wykonali.

P.S. 2

ja się nie obawiam ani wichur, ani deszczu a mam skosy zrobione z k-g. Nie wiem co ma jedno do drugiego,skoro wiem jak mam postawiony dom, dach itd to czemu mam się obawiać ? pozatym przytoczę słowa mojej drugiej połowy: " Nie po to wybudowałam dom, żebym mieszkała w betonie jak w bloku" i ciężko mi się z nią nie zgodzić.

Pozdrawiam drugi raz :)

Edytowane przez redsky

Po pierwsze co strop na poddaszem do pracującego dachu ??? widzę że temat masz dogłębnie przeanalizowany szkoda pisać ale może jeszcze ta wichura i zerwany dach wtedy masz pięknie całą górę urządzona a argument że w bloku itd. Wszystko załatwia pozdrawiam pana który uważa się za wyrocznia na tym forum