Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a te oryginalne z ruppceramiki (bo chyba też taką masz na dachu), to są do kanalizacji czy wentylacji pomieszczeń? Jak kompletowałem swój dach, to w oficjalnej sprzedaży występował tylko ten typ dachówki wentylacyjnej, który był opisany jako służący do tego i tamtego :)

A w sumie Drake powiem Ci że u mnei są jako wywiewki kanalizacji, natomiast mogły by pewno służyć również jako wywiewki wentylacji :), natomiast ja puściłem wszystko kominami - w sensie jeszcze nie do konca mam wszystko zrobione :) ale co tam :) z ostatnich nowości wstawiłem sobie nad garaż saunę infrared - a co tam pochwalę :) się

A w sumie Drake powiem Ci że u mnei są jako wywiewki kanalizacji, natomiast mogły by pewno służyć również jako wywiewki wentylacji :), natomiast ja puściłem wszystko kominami - w sensie jeszcze nie do konca mam wszystko zrobione :) ale co tam :) z ostatnich nowości wstawiłem sobie nad garaż saunę infrared - a co tam pochwalę :) się

No właśnie czasem mam problem odwróconego ciągu w łazience i/lub kuchni, ale obarczam za to pracujący prawie non stop kominek, który skądś musi w końcu pobrać powietrze do ogrzania. Myślałem może, że to przez nieprawidłową konstrukcję tych kominków, ale w lecie działa prawidłowo...

A skoro się chwalimy, to ja też mam najnowszą inwestycję - balustrada do schodów :)

P1190519.JPG

No właśnie czasem mam problem odwróconego ciągu w łazience i/lub kuchni, ale obarczam za to pracujący prawie non stop kominek, który skądś musi w końcu pobrać powietrze do ogrzania. Myślałem może, że to przez nieprawidłową konstrukcję tych kominków, ale w lecie działa prawidłowo...

A skoro się chwalimy, to ja też mam najnowszą inwestycję - balustrada do schodów :)

P1190519.JPG

Cześć to raczej nie problem kominka pracującego non stop - mam kominek z wyprowadzeniem czerpania powietrza na zewnątrz i też czasami zauważam ten problem. Bardziej obarczałbym zbyt małą różnicę ciśniania- wiatry itd. Piękne schody. Wydłużałeś je żeby był spocznik ? podoba mi się połaczenie jasnego koloru z czarnym drewnem, no i ta metalowa bariera cud miód malina :)

Cześć to raczej nie problem kominka pracującego non stop - mam kominek z wyprowadzeniem czerpania powietrza na zewnątrz i też czasami zauważam ten problem. Bardziej obarczałbym zbyt małą różnicę ciśniania- wiatry itd. Piękne schody. Wydłużałeś je żeby był spocznik ? podoba mi się połaczenie jasnego koloru z czarnym drewnem, no i ta metalowa bariera cud miód malina :)

Dopływ powietrza do komory spalania też mam doprowadzony z zewnątrz, ale samo powietrze ogrzewane pobierane jest z wnętrza i wciągane turbiną na strych, po czym rozprowadzane do górnych pomieszczeń. Turbina pompuje 500m3/h i raczej myślę, że taka sama ilość nie powraca klatką schodową na dół, stąd moje przypuszczenia o braku powietrza, które skądś musi zassać i ratuje się wentylacją, żebyśmy się nie udusili z braku powietrza ;) Ale to tylko moje przypuszczenia niczym nie podparte.

Schody są zabiegowe ze spocznikiem. Stopnie zabiegowe są przerobione w stosunku do oryginału, żeby były wygodniejsze i może minimalnie wysunięta jest całość do przodu, ale kilka cm najwyżej.

Takiej opcji kolorystycznej oczywiście nie polecam osobom, które drażni widok kurzu czy przybrudzone pionowe części schodów ;)

• 2 weeks później...
Witam! W projekcie na dole w łazience sedes jest pod oknem. Jest to dla mnie niezbyt praktyczne, a gdzie wstyd? Myślę aby go zamontować po drugiej stronie prysznica. Jak jest u Was? Jest pod oknem? Może jakieś zdjęcia, chętnie zobaczyłabym jakieś rozwiązania.

U Nas tak to wygląda:

https://picasaweb.google.com/116597356024837706918/AMBROZJAIIPoMaYchModyfikacjach?authkey=Gv1sRgCNv15-WUoI_znQE#5733871565306752866

W oknie jest plisa podciągnięta do połowy, wygląda fajnie z zewnątrz nic nie widać chyba że wasz sąsiad siedzi w oknie z lornetką i Was podgląda. :)

Dzięki wkozaz za odpowiedz i zdjęcie. Czy Twoja łazienka była powiększana? A może ktoś przedstawiłby zdjęcie z rozwiązaniem o którym myślę, czyli sedes nie pod oknem? Czekam na odpowiedzi.

Tak na marginesie budowa domu to radość nie do opisania. Ja jak jadę na swoją działkę (50 km) to doładowuję swoją baterię do maximum.

Nie mam fotek ale postaram się opisać jak najdokładniej. Nasza Ambrozja jest w odbiciu lustrzanym i łazienka na dole jest ustawiona tak; drzwi do łazienki są pomniejszone na 80 i przesunięte w stronę holu, w miejscu gdzie dawniej były drzwi teraz w kąciku jest a raczej będzie usytuowany kibelek.. Prysznic został tak ja w projekcie natomiast umywalka jest usytuowana na ścianie pomiędzy łazienką a kotłownią przy oknie. W miejscu umywalki będzie kaloryfer drabinka. Łazienka jest nieco powiększona 1,65x1.85.Pzdr

Dzięki wkozaz za odpowiedz i zdjęcie. Czy Twoja łazienka była powiększana? A może ktoś przedstawiłby zdjęcie z rozwiązaniem o którym myślę, czyli sedes nie pod oknem? Czekam na odpowiedzi.

Tak na marginesie budowa domu to radość nie do opisania. Ja jak jadę na swoją działkę (50 km) to doładowuję swoją baterię do maximum.

Nie powiększałem łazienki jedynie zmieniłem kotłownię - wejście jest z łazienki (drzwi suwane wenątrz ściany) oraz powiększyłem trochę kosztem przedpokoju.

Witam! Jestem nową ambrozowiczką i czy ktoś z okolic rzeszowa już mieszka i chciałby się pochwalić swoim domkiem? Głównie zależy mi aby zobaczyć jak to w kuchni wszystko funkcjonuje, gdyż nie wiem za bardzo jak to wszystko rozplanować...

Czy ktoś zmieścił kocioł z podajnikiem w kotłowni nie zmieniając jej wymiarów? My nie pomyśleliśmy o tym za wczasu i teraz ...

My zmieniliśmy wymiary kotłowni tak aby można było w niej przechowywać również węgiel.

Jeśli chcecie zmieścić w kotłowni kocioł to go tam spokojnie wciśniecie z tym że na ścianie garażu.

P240911_16.200002.jpg

P240911_16.200002.jpg

My zmieniliśmy wymiary kotłowni tak aby można było w niej przechowywać również węgiel.

Jeśli chcecie zmieścić w kotłowni kocioł to go tam spokojnie wciśniecie z tym że na ścianie garażu.

Ale przestrzeni między drzwiami do garażu a kątem przy kominie jest jakieś 90-100cm. To już prędzej się zmieści bokiem do tej ściany, gdzie jest ponad 140cm. O ile dobrze zrozumiałem Twoje tłumaczenie...