Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zjadłeś na początku znacznik "

Dzięki za szybką odpowiedź i za podpowiedź będę tego pilnował. Jesteśmy na etapie budowania parteru piwnica już zamknięta i muszę podać wykonawcy wysokość drzwi bo ponoć nie ma standardowych rozmiarów.

206-207cm od gotowej wykończonej posadzki ma mieć otwór, jeśli chcecie coś z tego gatunku co erkado/porta/pol-skone

Jak będzie za niski, to można się jeszcze ratować podcięciem skrzydeł i ościeżnic do ok. 5cm.

A że tego zawczasu nie dopilnowałem, to na dole obniżałem nadproża o 5 cm, a na górze wykuwałem ze 4 :D

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Okna frontowe mają jakieś 143cm wysokości. Polecam obsadzenie ich na wysokości blatu w kuchni, wtedy nie potrzeba dodatkowego parapetu i mamy fajną powierchnię roboczą. My o tym oczywiście nie pomyśleliśmy i mamy okna na wys. ok. 92cm (o ile dobrze pamiętam) i niestety mały schodek między blatem szafek kuchennych a parapetem.

Szafki w kuchni mają w standardzie 86cm wysokości, parapet wjeżdża pod ramę okna - to tak w ramach podpowiedzi ;)

Okno w gabinecie i pokoju nad garażem to 145 x 145 a może 150 x 150... Taki wymiar typowy w każdym razie. I tak murarze swoje odejmą lub dołożą do niego ;)

Witamy wszystkich forumowiczów!

Od niedawna a dokładnie we wrześniu rozpoczęliśmy budowę Ambrozji 1 w okolicach Krakowa. Udało nam się zrobić fundament z piwnicą pod garażem. Kolejne prace planujemy na przyszły rok. Mamy ogromną prośbę do osób, które budują ambrozję w okolicach Krakowa o umożliwienie oglądnięcia domku.

Pozdrawiamy serdecznie :bye:

Mam takie pytanie do wszystkich budujących Ambrozje czy ktoś z was kładł na dach karpiówke lub czy ktoś taką Ambrozje widział. Mamy dylemat jaką dachówkę wybrać wiem że karpiówka wiąże się z większymi kosztami, ale budując nasz wymarzony dom chcemy aby zewnętrznie miał odpowiednią prezencję i dlatego nie wiemy czy na takim dachu będzie karpiówka wyglądała ładnie. Proszę o opinie i wasze podpowiedzi.

mam postawioną w Tomaszkowicach koło Wieliczki .

Witam,

super :) Wieliczka jest niedaleko :) z tego co wiem Tomaszkowice są na trasie Wieliczka - Gdów. Czy moglibyśmy podjechać i zobaczyć domek? Byłoby świetnie ponieważ nie widzieliśmy ambrozji w realu, mieliśmy okazję zobaczyć Oriona 1 ale środek bardziej nam odpowiadał z ambrozji dlatego zdecydowaliśmy się na ten domek:)

Pozdrawiamy

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
No i decyzja zapadła dach kryjemy dachówką karpiówką a dokładnie Creaton czerwień winna angobowana. U nas jeszcze prace w toku całe szczęscie że zima czeka aż zakryjemy dach aby zamknąć nasz dom i czekać do wiosny. Wykonawca uwija sie jak w ukropie obiecał na ten rok postawić stan surowy zamknięty i im bliżej grudnia tym wieksze mieliśmy obawy, ale ekipie nie straszny mróz ani śnieg tak powiedzieli i że jak zaczną kryć dach to może byc nawet -20 a oni i tak dokończą najwyżej będzie kilka odmorożonych palców. Postawa godna pochwały jesteśmy w stanie wziąść na sumienie tych kilka palców aby zamknąć ten rok zgodnie z planem :).

• 2 weeks później...

Witam po przerwie

Udało nam się zamknąć dom na początku grudnia, tuż przed pierwszymi (i jak na szczescie do tej pory jedynymi) opadami sniegu.

Teraz chwilka przerwy i w nowym roku ruszamy do boju z instalacjami! Mamy szalony plan wykonczyc srodek wszystko do konca 2014!

Ponizej kilka fotek z pola bitwy:

https://picasaweb.google.com/102545627101323814056/Budowa?authkey=Gv1sRgCL-y-9zlsMbXfQ#5962916447249567410

• 2 weeks później...

Witam

Wiem że sezon już praktycznie zamknięty i mało osób może tutaj zaglądać ale i tak zadam pytanie być moze ktoś kto juz zbudował będzie w stanie ułatwić mi wybór a mianowicie chodzi o kominy. Przejrzałem już całe forum muratora i jestem w 90% przekonany co do zastosowania tzn obmurowania kominu systemowego schidla cegłą klinkierową pełną. Moje pytanie jak wy wykańczliście kominy i jakim materiałem. Są dwie szkoły co do cegły klinkierowej, jedni stosują dziurawke drudzy pełną przyczym z tą pierwszą czyli z dziuraką ponoć są częste problemy przy złym wykonaniu a mianowicie przeciekanie wody. Proszę o dobrą rade. Prace u mnie sie przeciągają ale do konca stycznia będzie stał już dach i oficjalnie zamknę sezon do wiosny.