Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam , mam pytanie czy może ktoś ogrzewa Ambrozję gazem interesuje mnie zużycie.Ja grzeję na razie od 10/01/2014 (piec Viessmann kondensacyjny z czujnikiem pogodowym) .Pozdrawiam

I jak wygląda u Ciebie zużycie? Jak pytałem wcześniej, to nikt się nie chciał pochwalić, więc może być ciężko o odpowiedź ;)

I jak wygląda u Ciebie zużycie? Jak pytałem wcześniej, to nikt się nie chciał pochwalić, więc może być ciężko o odpowiedź ;)

Co do zużycia to od 10-01-2014 do 20-02-2014 licznik wskazał 254 tak liczę średnio cenę gazu po 2zł to wychodzi 508,00.Rachunku jeszcze nie mam

więc trudno jeszcze coś mi powiedzieć.Temperaturę mam też niską w domu ok 15 stopni bo na razie tam nie mieszkamy.Piec ustawiony jest w skali 5 stopniowej na 2 .Serwisant twierdził że przy piecach kondensacyjnych oszczędzamy przy najniższych temperaturach tak więc pewnie tj.ok30stopni na kotle .Nie wiem czy to dobrze.

Napisz jak się Wam mieszka ?Robiłeś barek w kuchni?Jakoś mała mi się wydaje ta powierzchnia.A swoją drogą to ceny mebli kuchennych są kosmiczne.

Właśnie przyszła mi wycena 18000,00 druga 23000,00 bez sprzętu.Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego budowania...

Testując na grzaniu węglem, to w zimne dni pokoje nagrzewała temperatura wody na kotle ok. 55 stopni, a w obecne to 40 stopni jeszcze przegrzewało, trzeba było skręcać termostaty na grzejnikach, żeby to ograniczyć.

Jak patrzę na różne dane podawane na forach, to przy takiej wiosennej pogodzie jak teraz kotły łoją gazu za jakieś 400zł/miesięcznie i 800-1000zł przy niskich temperaturach.

Kociołek na ekogroszek przy obecnej pogodzie łyka jakieś 10-11kg, w mrozy dochodzi do 20kg/dobę.

Nasza kuchnia kosztowała 6400zł chyba. Ale to jest taka zwykła kuchnia z frontami z płyty meblowej, bez wodotrysków i innych bajerów. Barku nie mamy, ponieważ między kuchnią a wykuszem stoi sobie ścianka oddzielająca te pomieszczenia. Wbrew pozorom kuchnia jest naprawdę przyjemna i wcale nie mała (nie mamy spiżarki - jej funkcję spełnia pomieszczenie pod schodami.)

Testując na grzaniu węglem, to w zimne dni pokoje nagrzewała temperatura wody na kotle ok. 55 stopni, a w obecne to 40 stopni jeszcze przegrzewało, trzeba było skręcać termostaty na grzejnikach, żeby to ograniczyć.

Jak patrzę na różne dane podawane na forach, to przy takiej wiosennej pogodzie jak teraz kotły łoją gazu za jakieś 400zł/miesięcznie i 800-1000zł przy niskich temperaturach.

Kociołek na ekogroszek przy obecnej pogodzie łyka jakieś 10-11kg, w mrozy dochodzi do 20kg/dobę.

Nasza kuchnia kosztowała 6400zł chyba. Ale to jest taka zwykła kuchnia z frontami z płyty meblowej, bez wodotrysków i innych bajerów. Barku nie mamy, ponieważ między kuchnią a wykuszem stoi sobie ścianka oddzielająca te pomieszczenia. Wbrew pozorom kuchnia jest naprawdę przyjemna i wcale nie mała (nie mamy spiżarki - jej funkcję spełnia pomieszczenie pod schodami.)

A jakie są ceny ekogroszku ? Domyślam się że takie ogrzewanie jest tańsze,ale ogrzewanie gazem nie wymaga żadnych zabiegów .Coś za coś zobaczę jak to będzie w przyszłości akurat trafiłam na 2 tygodnie mrozów w styczniu to zobaczę jaki rachunek mi przyjdzie :-) Jak już będziemy mieszkać w domu to metodą prób i błędów wypróbuję wszystkie ustawienia.Na razie to cieszę się że kaloryfery grzeją i można wykonywać prace wykończeniowe.

Co do kuchni też nie wymyślałam jakiś szaleństw dlatego jestem zdziwiona takimi cenami.Muszę jeszcze poszukać.

Spodobały mi się Twoje drzwi wewnętrzne i w środę zamawiam podobne tyle że ciut jaśniejsze .

Jak nie masz dodatkowego garażu, mąż nie lubi mieć ekstra pracy po pracy, to nie myśl o ekogroszku ;) Oszczędność nie jest na tyle znacząca, żeby się w to bawić.

Średnia cena to 800zł/tonę.

Inna sprawa, że pewnie i tak będziecie palić kominkiem, żeby ograniczać zużycie gazu, więc śmiem twierdzić, że przy kominku będzie więcej roboty niż przy takim kotle na ekogroszek.

A kuchnię możecie wycenić też tutaj:

http://www.lubelskiemeble.pl/index.php/kontakt

Robili u nas i kuchnia nadal stoi ;) Po drodze wyszły ze 2-3 pierdółki, ale jesteśmy zadowoleni i polecić możemy.

Jak nie masz dodatkowego garażu, mąż nie lubi mieć ekstra pracy po pracy, to nie myśl o ekogroszku ;) Oszczędność nie jest na tyle znacząca, żeby się w to bawić.

Średnia cena to 800zł/tonę.

Inna sprawa, że pewnie i tak będziecie palić kominkiem, żeby ograniczać zużycie gazu, więc śmiem twierdzić, że przy kominku będzie więcej roboty niż przy takim kotle na ekogroszek.

A kuchnię możecie wycenić też tutaj:

http://www.lubelskiemeble.pl/index.php/kontakt

Robili u nas i kuchnia nadal stoi ;) Po drodze wyszły ze 2-3 pierdółki, ale jesteśmy zadowoleni i polecić możemy.

Pewnie z tym kominkiem masz rację zrobiliśmy nawet rozprowadzenie ciepłego powietrza na górę.

Dzięki za link z kuchniami.

• 1 month później...
Ek u nas 122 kWh/m2rok, Ep nigdy nie pamiętam, bo ono niewiele mówi o zużyciu (ale coś w okolicach normy).

Ja mieszkam w ambrozji od 5 miesiecy. Za gaz przy ogrzewaniu podłogowym + ciepla woda, to koszt widelkowy 330 - 390 (najwyzsze w najwieksze mrozy).

Ep mojej abrozji to 66,00

Jak ktos ma pytana, to śmiało.

Witam

Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby się podzielić informacją jaką macie powierzchnię ścian wewnętrznych?

Czeka mnie tynkowanie ścian i się zastanawiam jaki wydatek mnie czeka :/

Z tego co pamiętam, to w Ambrozji I było w granicach 620-700m2 ścian wewnętrznych. Niestety starzeję się i nie pamiętam dokładnie, bo jeszcze dodatkowy garaż tynkowaliśmy razem z domem.

Bardzo przyzwoite.

Podzielisz się jakim nakładem ocieplenia osiągnięte? :)

Pewnie :),

Wełna na elewacji 20cm FrontRock Max E (podwojna gestosc), Okna Vertex V90 3 - szybowe, Dach ocieplenie 20cm TopRock + 8cm SuperRock na skosach. Dodatkowo obszar pomiędzy belkami wiązarowymi na całej długości domu docieplilem 20cm TopRocka :)

Co do ogrzewania, to na dole podlogowka, gora w grzejnikach. Piec Vailanta Eco Tec 186 ze zbiornikiem na ciepla wode i czujka poodowa.

sprawdzalem kamera termowizyjna w zimie i mostków brak :).

Dodatkowo od strony zewnętrznej domu wokół okien dodałem opaske ze styropaniu, co daje ładny wyglad i zabezpiecza dodatkowo przed mostkami :).

Zrezygnowalem z jakichkolwiek fajerwerkow, wiec nie mam zadnych rekuperacji, solarow, kominka z plaszczem etc. Wentylacja grawitacyjna i dziala bardzo dobrze wbre tego co pisza... Nie zauwazylem jakiegkolwiek skraplania, wilgosi etc.

Po prostu mi sie nie oplacalo i czas zwrotu zbyt dlugi.