Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam ściany z TERMALIC-y 36,5 bez żadnych styropianów, poddasze ocieplone wełną 15+10 Super Mata Isovera+podwójna płyta g-k.. Okna dwuszybowe z OknoPlusa. W świadectwie energetycznym współczynniki Ep i Ek powyżej normy ponieważ źródło ogrzewania to węgiel kamienny więc podobno inaczej to się oblicza. Piec na ekogroszek i w zimie w największe mrozy na grzejniki max. temp. 50C i w domu w pomieszczeniach temp24/25C. Myślę że YTONG 37,5 cm będzie wystarczający.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieszkamy od 1-go października 2013r do dnia dzisiejszego poszło nam 3300kg ekogroszku na CO i CWU. Pierwsze dwa miesiące to była walka z ustawieniami parametrów a i pierwsza tona zakupionego opału nie była rewelacyjna. To był nasz pierwszy sezon, więc też obsługa takiego pieca to nowość dla mnie bo wcześnie tylko płaciłem za to że mam ciepło.

Ja mieszkam od konca października i wtedy rozpoczalem tez sezon grzewczy. Ogrzewam dom + ciepla woda i ponizej kwoty rachunkow za kolejne miesiace:

XI - 148,97

XII - 352,91

I - 417,92

II - 402,30

III - 280,79

IV - 259,00

Myślę ze styczeń i luty to były miesiące w ktorych przegrzalem, bo mialem ustawiona temp 23, co przy podlogowce i jej bezwladnosci jest przesadzone. Od Marca zszedlem na 21 i przy takiej temp czuje komfort.

Ciekaw jestem jak wyglada zuzycie gazu w stosnku do ekogroszku lub innego systemu grzania.

Drake,

Nie uzywam kominka. Kiedys na swieta uzylem i jako to przy stole wszystkich sieklo :). Kominek uzylem 5 razy z czego 3 to przepalanie :). Mysle ze kominek moze bedzie uzywany w przejsciowej pogodzie, albo na anomalia, kiedy bezwladnosc podlogowki jest jej najwieksza wada... Rozruch podłogowki jednak trwa 6-8h. Ja mam plyte indukcyjna.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
ciekawi mnie ile jest punktów elektrycznych

mam kupić puszki ile tego potrzeba

mniej więcej ?

hahaha dobre pytanie może być 1000 a może być 100 wszystko zależy ile chcesz mieć gniazdek włączników lampek itp

Musisz przejść się po domu i zaznaczyć gdzie ma być lampka gniazdko włącznik itp i później zliczyć.

Co do puszek to może być ci ciężko kupić bo są podtynkowe płytkie głębokie pojedyncze, podwójne itp pod gipsówki itp. najlepiej weź elektryka zaznacz gdzie chcesz co czy chcesz włączniki schodowe, krzyżowe kilka do jednej lampy, gniazdka do internetu, tv, telefonu, audio,i niech on policzy ile puszek i jakie. Nam średnio na jeden pokój szło około 8 szt ale na przykład na przedpokój 25szt. salon kuchnia około 100szt więc ciężko stwierdzić a mam dużo gniazdek włączników lamp halogenów itd

Powodzenia ;)

ale lampy zrobiłem na etapie płyty

od rozdzielni peszel do lampy / halogen wyłącznik jeden kabel

Skoro lampy już zrobiłeś na jeden włącznik to jedna puszka ( do jednego włącznika ) :)

a reszta jest zależna od tego ile chcesz gniazdek, gniazdek TV, gniazdek AUDIO, gniazdek NET, gniazdek TEL,

Nie żałuj na tym poziomie bo lepiej teraz więcej niż na etapie meblowania żałować że gdzieś nie ma tym bardziej że później ciężko dołożyć.

Edytowane przez wkozaz