Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pojechalismy wieczorkiem cieszyc sie pierwszymi zainstalowanymi lampami a po 10 min zgaslo swiatlo w calych Koczargach

czekalismy pol godziny i nic, w koncu pojechalismy, po drodze okazalo sie ze w zielonkach tez nie ma, potem widzielismy pogotowie energetyczne

czyzby nasze kilka swiatel spowodowalo przeciazenie sieci? :wink:

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1445164

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie na terivie pojawiły sie 2 ryski - po docieraniu (delikatnym docieraniu) siateczką tynku (nie robiłem piaskiem kwarcowym) - moim zdaniem mam ciut przycienkie tynki na suficie. Kupiłem wiosną farbe lateksową Beckersa i po malowaniu jedna ryska zniknęła, a drugą minimalnie widać wieczorem przy zapalonym świetle.

Ryski niby niezauważalne, ale ja wiem że są :-? Liczyłem 2 lata temu - monolit wychodził wtedy trochę - ale niedużo drożej (wariowały wtedy ceny stali). Poza tym - dałem się namówić wtedy na pustaki stropowe Optiroca - kruche jak cholera

Dziś mimo wszystko zrobiłbym chyba strop z monolitu .

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1445632

Karorka

prądu nie było też w Hornówku, Izabelinie i Truskawiu.

Mój mąż akurat przejeżdżał przez Lipków jak zgasło - do samego domu(w Truskawiu) wracał po ciemku. Przeszło godzine nie było prądu. Przynajmniej w Truskawiu :-?

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1445727

poproszę o uwagi o komentarze do projektu

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt2/index.php

pozdrawiam

Ja uwage do tego projektu mam tylko jedna - wlasnie buduje taki dom :D

Co prawda jak dokonywalismy wyboru, to MG Projekt mial tylko jedna (pierwsza) wersje Benedykta, o powierzchni netto 273 m2 - dla nas byl za duzy. Na zamowienie zrobili nam mniejsza "skompresowana" :wink: wersje - ok. 220 m2 powierzchni netto. Poza tym wprowadzilismy naprawde spoooro zmian w usytuowaniu scian, poprzesuwalismy nawet zewnetrzne sciany nosne :o ale w koncu robili nam projekt na zamowienie, wiec poszalelismy :wink:

Teraz widze, ze MG Projekt poszerzyl swoja oferte i ma kilka mniejszych, roznych wersji Benedykta.

Na razie mam stan surowy otwarty, przykryty dachem (choc jeszcze bez ostatecznego pokrycia - na razie papa, dachowka bedzie na wiosne).

Co do kosztow moge powiedziec Ci tyle, ze jest to dosyc (a nawet bardziej niz dosyc) drogi projekt w budowie... Kosztorys dolaczany przez MG Projekt ma sie nijak do rzeczywistych kosztow budowy (co na szczescie zalozylismy na wstepie), wiec przelicz dokladnie zanim zdecydujesz sie na wybor.

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1445753

Karorka,

jak jeszcze raz wlaczysz swoje energooszczedne lampki, tak ze znowu zachwiejesz systemem energetycznym gminy - zaprosze Cie na ponowne ustawienie wszystkich zegarkow, ktore sie wylaczaja po nawet chwilowym zaniku napiecia.

Bylas moze w ostatnim tygodniu z lampkami we Francji, Wloszech lub Niemczech ??? - oni tam tez mieli klopoty energetyczne.

U mnie (Klaudyn) swiatlo zgaslo tylko na 3 sekundy, ALE TO WYSTARCZYLO DO ZRESETOWANIA TYCH CHOLERNYCH ZEGARKOW!!!

Y

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1445806

A ja chorobcia :o byłem pierwszym odbiorcą, jadąc od Babic, który nie miał światła, patrzyłem na domy w stronę Rynku i jak mi gól skakał

Noooo... :wink: skoro byles pierwszym odbiorca bez pradu, to moze jednak nie zaroweczki Karorki byly sprawca "energetycznego zamieszania"... :wink:

Przyznaj sie lepiej, co to za urzadzenie uruchamiasz w piwnicy :D

Wczoraj dzwonilem do gminy w sprawie linii 730.

Otoz przykladowo na ul. Klonowej w Koczargach jest problem z lokalizacja przystankow :)

Problem polega na tym, ze nie ma chetnych na wyrazenie zgody w sprawie lokalizacji zatoki autobusowej przed posesja - co mnie zreszta jakos specjalnie nie dziwi :roll:

Jedyna osoba, ktora poki co zgodzila sie na utworzenie przystanku przed domem jest... soltys :D no coz, w koncu funkcja zobowiazuje... Zreszta ta zatoka zostala ostatnio zbudowana (przy Klonowej, na wysokosci ul. Wrzosowej). Nastepny przystanek mial byc w Wojcieszynie, kolo kapliczki, ale poki co chetnych na otrzymanie w prezencie przystanku brak :wink:

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1445870

Przestrzegam przed firmą BESSY POLSKA mieszczącą się w Babicach Starych przy ul. Kutrzeby zajmującą się produkcją okien.

Pierwszy zgrzyt - faktura wystawiona na 300 zł więcej niż było w umowie.

2 - okna w wykuszu zostały tak ,,wymierzone" przez ich ,,fachowca", że nie mieściły się w otworze i wyobraźcie sobie, że ekipa tak je wmontowała!!!!!!! Poza obrys muru. Przykleili po prostu na piankę, żeby się tylko trzymało! Na moją interwencję poprawili to, ale nie było to w stylu - tak, zepsuliśmy, poprawimy, przepraszamy, tylko długo musiałam im udowadniać, że ,,styropian tego nie wyrówna" No bo ,,ja przecież nie będę przerabiał ,,Pani okien" i dopłacał do tego" Rozumiecie? Teraz to już moje okna

Teraz zauważyłam, że dwa okna mają nierówne skrzydła, tzn. na dole 1 skrzydło jest niżej od drugiego o ok. 5- 7mm . Zadzwoniłam, żeby przyjechali to wyrównać, a oni ,,nie mają czasu na takie drobiazgi" mają inną robotę a te nierówności są normalne i tak ma być!

Mam im zaufać

A za 2-3 miesiące i tak to osiądzie i wtedy przyjadą, a teraz nie mają czasu.

A jak wymieniałam okna 9 lat temu okna, to z Bartyckiej zawsze przyjeżdzali bez problemu, a było to 3 razy dalej niż z Babic.

ZDECYDOWANIE NIE POLECAM FIRMY BESSY POLSKA Z BABIC.

pozdrawiam

justa

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1445890

ALLALUJA

P.e.t.e. mogę wprosić się na oglądanie??? Please

Już tyle szukam jakiegoś gotowego i nawet widziałam na Białołęce dwa, ale tylko z zewnątrz, a bardzo mi zależy, aby zobaczyć poddasze i wysokość ścian kolankowych.

Sorki za to, że się sama wpraszam, ale chyba mnie rozumiesz?...

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1445979

RenataS,

Bardzo fajny projekt - wlasciwie niestety hahahaha nie ma sie do czego przyczepic.

UWAGI ZEWNETRZE

1. garaz jest przyrosniety do domu - zobacz jak ladnie wygladalby sam dom bez doklejonego garazu. Zdaje sie ??? ze nie ma przejscia z garazu do domu - tym bardziej bym sie zastanowil nad chalupa bez garazu ....

Jestem przeciwnikiem wjezdzania samochodem do domu, ale przeciez nie kazdy musi nim byc ;-)

2. cos kominow malo ....

UWAGI WNETRZE

1. rozwalilbym scianke pomiedzy kotlownia i pom. gospodarczym i zrobil 1 porzadne pomieszczenia gospodarcze

2. brakuje mi pralni na gorze - zrobilbym pralnio-lazienke z jednej lazienki (wtedy musisz zrezygnowac z lazienki w "sypialni panstwa" ;) albo wcisnalbym pralnie do "pokoju goscinnego" zwanego przez domoroslych atletow "pokojem sportowym" ;)

3. Troche maly przedsionek - juz na planach mozna drzwiami dostac.

4. Jakis wystraszony ten kominek - tak sie w kat wcisnal .... Kominek powinien byc na eksponowanym miejscu (my way)

UWAGI OGOLNE

1. TEN DOM NIE JEST TANI - nie chce zagladac nikomu do portfela, ale i w Kwirynowie (oaza dostatku) zaczynaja straszyc niewykonczone domy.

Jest to WIELKI (280 m2) dom z WIELKIM DROGIM dachem, WIELKIMI DROGIMI NIESTANDARDOWYMI oknami, w tym sporo polaciowych - DROGICH !

Okiennice (chyba jednak sciana 3W zamiast proponowanej 2W), elewacja klinkierowa, klinkierowe "odboje" DROGIE.

NIE WIERZ w te wyliczenia, kosztorysy dolepione do projektu - dodaj 30 % - wtedy mozesz spac w miare spokojnie.

Ale w ogole projekt fajny - gratuluje wyboru.

Y

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1446005

ALLALUJA

P.e.t.e. mogę wprosić się na oglądanie??? Please

Już tyle szukam jakiegoś gotowego i nawet widziałam na Białołęce dwa, ale tylko z zewnątrz, a bardzo mi zależy, aby zobaczyć poddasze i wysokość ścian kolankowych.

Sorki za to, że się sama wpraszam, ale chyba mnie rozumiesz?...

pozdrawiam

Jasne, ze mozesz wpasc poogladac :)

Ale wez pod uwage, ze moj projekt nie jest standardowy - m.in. wlasnie scianki kolankowe sa na nasze zyczenia podniesione :)

Poza tym mamy ogrzewanie nadmuchowe, rozprowadzone w podlodze parteru i w stropie - przez co strop jest grubszy niz w oryginalnym projekcie - a przez to dom nieco wyzszy...

A te dwa Benedykty w Bialolece - to pewnie takie dwa kolo siebie, w lustrzanym odbiciu, polozone w malym lasku? Jak my zamawialismy projekt to zaczynali je wlasnie budowac. Stawial je jakis deweloper na sprzedaz. Oj, jak przyszly klient widzialby z czego one byly budowane... No ale niewazne, bo jeszcze ichniejszy nabywca przeczyta to forum :wink:

Co do kosztow - Yoric ma racje. Dach jest bardzo drogi - sama rama stalowa dachu kosztowala naprawde sporo, a i wiezba jest mocno rozbudowana... My do kosztorysu MG Projekt dodalismy profilaktycznie 40 %, a i tak nie zmiescilismy sie w 100 % w nowym kosztorysie :) Ale to glownie przez szalenstwo z cenami materialow w tym roku :x

A wiesz Yoric, ze niektore z Twoich pomyslow na zmiany sa w naszym projekcie uwzglednione :lol:

Sciany mamy 3W z ceramiki (oryginalnie Benedykt ma 2W z BK). Dodalismy jeszcze pomieszczenie "ogrodnicze" z tylu za garazem, z osobnym wejsciem od tylu. Garaz przez to przesunal sie nieco do przodu - ale dzieki temu bedzie gdzie trzymac kosiarki, rowery, itd. Poza tym kotlownia nie jest polaczona z garazem, a pralnie zroblismy na miejscu pomieszczenia gospodarczego na dole (funkcje pomieszczenia gospodarczego pelni wspomniane pomieszczenie ogrodnicze za garazem).

Ponadto mamy inaczej rozwiazany uklad gabinetu na dole i lazienki dla gosci (jest wieksza), a na gorze zupelnie inny uklad - m.in. lukarny mamy od frontu i z boku (mamy dzialke z wjazdem od poludnia, wiec tak chcielismy - zeby miec lukarny od poludnia i zachodu)...

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1446023

Wróce do tematu terivy. Czy Wy dawaliście siatkę na sufit przed tynkowaniem ? Ktoś mi mówił że to podobno zabezpiecza to przed rysami na belkach.

Powiem szczerze ze jeszcze nie widziałem sufitu (po kilku latach od budowy) z garami (takie ma tez teriva) gdzie nie było pajęczyny na suficie.

Jeśli nie można tego uniknąć to poprzez dodanie siatki do tynku to chyba zostanie tylko opłytowanie tego płytami g-k.

W sprawie Benedykta II :-)

Bryła budynku bardzo ładna ale poddasze typowe dla czterospadowych (bardzo modnych ostatnio) domów. Jak nie podniesiesz ścianki kolankowej pow. 1 m to pomieszczenia będą jak na strychu. Niektórzy nie chcą podnosić scian kolankowych w obawie przed utratą proporcji i kosztuje ich to pomieszczenia typu stryszek.

Lukarny niewiele poprawią sytuację (chyba że będą miały po 3-4m szerokości :D. W tym projekcie jedna lukarna z przodu "obsługuje" dwa pokoje. Czyli w małych pokojach będą same skosy. Garderoba o pow. 2,8 m2 i skosami na dwóch ścianach ????? Chyba na marynarkę i jedna parę spodni... :-) Zobacz gdzie jest szafka w garderobie. Żeby do niej dojść trzeba pod skosem podejść. O czym to świadczy ? O braku miejsca !.

Ile tam trzeba okien połaciowych ? ... oj kasa kasa ...

Czterospadowy dom aby miał porządne poddasze musi mieć ok 250-280 p.netto. Wiąże się to oczywiście z WIELKIMI kosztami.

Masz min. 500 tyś na bydynek to buduj ten dom w wersji P.e.t.e. czyli pow 250m. Chyba że akceptujesz takie poddasze.

Szukając projektu ... miliony razy oglądaliśmy czero, dwu, sześcio, wielo, jedno - spadowe domki i ostatecznie wybraliśmy stodołę czyli dwuspadowy dach. Powody .. to oczywiście powierzchnia poddasza i koszty budowy.

Zawsze podobały mi sie domy z czerospadowymi dachami ale tylko z zewnątrz. Oczywiście mówię o powierzchni która jest w moim zasięgu czyli 160-170m2 p.u.

To jest moje zdanie i nastawiam się na ripostę "czterospadowców". :-))

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1446236

Jak nie podniesiesz ścianki kolankowej pow. 1 m to pomieszczenia będą jak na strychu. Niektórzy nie chcą podnosić scian kolankowych w obawie przed utratą proporcji i kosztuje ich to pomieszczenia typu stryszek.

Z tymi sciankami kolankowymi to racja. U nas scianka kolankowa zostala podniesiona do 1.1 m... Troche obawialismy sie, ze dom zanadto urosnie - na szczescie z racji "przysadzistej" bryly dachu, dom nie stal sie zanadto strzelisty.

Lukarny niewiele poprawią sytuację (chyba że będą miały po 3-4m szerokości :D. W tym projekcie jedna lukarna z przodu "obsługuje" dwa pokoje. Czyli w małych pokojach będą same skosy. Garderoba o pow. 2,8 m2 i skosami na dwóch ścianach ????? Chyba na marynarkę i jedna parę spodni... :-)

Podzial lukarny "na pol" moim zdaniem nie jest trafionym pomyslem - taka podzielona lukarna niewiele daje jesli chodzi o kubature pokoju. Poza tym polowa okna moze dawac zbyta malo swiatla do doswietlenia takiego podzielonego pokoju (nie nalezy tu zapominac o sporych okapach lukarny, ktore przeciez przyslaniaja swiatlo).

My zdecydowalismy sie na taka opcje, ze kazda lukarna to osobny pokoj - dzieki temu skosy w pokojach na poddaszu zostaly zminimalizowane. Jesli zas chodzi o garderoby - to z uwagi na podniesienie scianek kolankowych - ostatecznie "wyszly" one calkiem obszerne :)

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1446264

A ja chorobcia :o byłem pierwszym odbiorcą, jadąc od Babic, który nie miał światła, patrzyłem na domy w stronę Rynku i jak mi gól skakał

Noooo... :wink: skoro byles pierwszym odbiorca bez pradu, to moze jednak nie zaroweczki Karorki byly sprawca "energetycznego zamieszania"... :wink:

Przyznaj sie lepiej, co to za urzadzenie uruchamiasz w piwnicy :D

Eeee..... takie tam :D

Wczoraj dzwonilem do gminy w sprawie linii 730.

Otoz przykladowo na ul. Klonowej w Koczargach jest problem z lokalizacja przystankow :)

Problem polega na tym, ze nie ma chetnych na wyrazenie zgody w sprawie lokalizacji zatoki autobusowej przed posesja - co mnie zreszta jakos specjalnie nie dziwi :roll:

Jedyna osoba, ktora poki co zgodzila sie na utworzenie przystanku przed domem jest... soltys :D no coz, w koncu funkcja zobowiazuje... Zreszta ta zatoka zostala ostatnio zbudowana (przy Klonowej, na wysokosci ul. Wrzosowej). Nastepny przystanek mial byc w Wojcieszynie, kolo kapliczki, ale poki co chetnych na otrzymanie w prezencie przystanku brak :wink:

Jedyni, którzy zyskają na ew. zmianach, to mieszkańcy końca Koczarg i Wojcieszyna. Dołożyli niby nową linię - kursy co 1,5 godz, kosztem odjęcia kursów z 714 i zabrania 712 z Lipkowa i z Sienkiewicza. Niezła reklama przedwyborcza, ciekawe kto wynegocjował z ZTM takie warunki, jakby się z tego w ostatniej chwili nie wycofali, to byłby to piękny "samobój".

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1446425

Krzysiek,

no ja akurat po drugiej stronie barykady stoje w sprawie nowych linii ;) poniewaz:

1. 712 Gorczewska - Klaudyn jedzie przez ten caly Lipkow - wlasciwie bezuzyteczna trasa (40 minut) - moznaby skasowac te trase, bo pewnie nikt nia nie jezdzi (Klaudyn, Janow, Kwirynow --> Gorczewska)

2. 730 moze i rzadko jezdzi, ale wspomoze 714 w dowozie dzieciarni do szkoly do Koczarg; po pierwsze straszny tlok w autobusach, po drugie nieraz na 714 trzeba czekac pol godziny

3. jesli 714 kursuje co 1,5 godziny to ...hahahahah wcale nie kursuje rzadziej niz 712 i mieszkancy Lipkowa nie beda stratni

Zeby wilk byl syty i owca cala :

712

Gorczewska - Babice - Klaudyn - Babice - Lipkow - Babice - Klaudyn - Huta

Tylko troszke durniejszy rozklad niz jest obecnie ;-)

Y

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1446783

Krzysiek :)

do zadowolonych z:

Wojcieszyna

Koczarg

dodalbym

Klaudyn

Janow

Kwirynow (przynajmniej tych, ktorzy do Babic maja za daleko)

A i Ty chyba powodow do narzekania nie masz ...bo Pekaes bedzie kolo Ciebie zasuwal ;-)

Y

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1446790

RenataS,

Bardzo fajny projekt - wlasciwie niestety hahahaha nie ma sie do czego przyczepic.

UWAGI ZEWNETRZE

1. garaz jest przyrosniety do domu - zobacz jak ladnie wygladalby sam dom bez doklejonego garazu. Zdaje sie ??? ze nie ma przejscia z garazu do domu - tym bardziej bym sie zastanowil nad chalupa bez garazu ....

Jestem przeciwnikiem wjezdzania samochodem do domu, ale przeciez nie kazdy musi nim byc ;-)

2. cos kominow malo ....

UWAGI WNETRZE

1. rozwalilbym scianke pomiedzy kotlownia i pom. gospodarczym i zrobil 1 porzadne pomieszczenia gospodarcze

2. brakuje mi pralni na gorze - zrobilbym pralnio-lazienke z jednej lazienki (wtedy musisz zrezygnowac z lazienki w "sypialni panstwa" ;) albo wcisnalbym pralnie do "pokoju goscinnego" zwanego przez domoroslych atletow "pokojem sportowym" ;)

3. Troche maly przedsionek - juz na planach mozna drzwiami dostac.

4. Jakis wystraszony ten kominek - tak sie w kat wcisnal .... Kominek powinien byc na eksponowanym miejscu (my way)

UWAGI OGOLNE

1. TEN DOM NIE JEST TANI - nie chce zagladac nikomu do portfela, ale i w Kwirynowie (oaza dostatku) zaczynaja straszyc niewykonczone domy.

Jest to WIELKI (280 m2) dom z WIELKIM DROGIM dachem, WIELKIMI DROGIMI NIESTANDARDOWYMI oknami, w tym sporo polaciowych - DROGICH !

Okiennice (chyba jednak sciana 3W zamiast proponowanej 2W), elewacja klinkierowa, klinkierowe "odboje" DROGIE.

NIE WIERZ w te wyliczenia, kosztorysy dolepione do projektu - dodaj 30 % - wtedy mozesz spac w miare spokojnie.

Ale w ogole projekt fajny - gratuluje wyboru.

Y

Jednym słowem trochę większe M-5 na kawałku własnej ziemi. Jak to ciężko pozbyć się przyzwyczajeń. Najgorsze ze na projekcie to tak ładnie wygląda [ tyle miejsca , zwłaszcza na poddaszu - pokój 13m2?? garderoba 3m2 w skosie to na buty chyba ] a wrzeczywistości to skosy, komunikacja i klitki....A gdzie prać i suszyć?? Ten co robił taki projekt i wiele/wielu innych mieszka chyba pod mostem........

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1446878

Pająk05:

Pająk jak to pająk ... plecie. (bez uraz to żart) :-D

A o jakich tynkach ty pleciesz Pająku kochany ? :-D

U mnie tynkowali 3 tygodnie temu i tynki są już prawie SUCHE !

Jak ktoś sobie funduje gipsówki to i rok będą mu schnąć ale tradycyjne tynki schną 2-3 tygodnie ... chyba że budujesz na bagnach :-))

Wszystko należy robić z głową ... a będzie dobrze. Klej czy cement wiąże w temperaturach dodatnich i to im wystarczy ... bez paniki. Nikogo nie namawiam do tynkowania w czasie mrozu ale wewnątrz o mróz to raczej trudno w taka pogodę.

conrad67:

Jak w tej reklamie, PRAWIE robi wielką różnicę. Ja miałem tynki tradycyjne wykończone piaskiem kwarcytowym. Nie chcę się mądrzyć ale niestety mam wieloletnie doświadczenia w temacie "budowa". Moje zdanie jest takie [ co zresztą wielokrotnie cytowałem umawianym potencjalnym wykonawcom ] że 90% nowobudujących się to mieszkańcy bloków nie mający pojęcia [ poza wiedzą "książkową "] o takiej inwestycji a wiekszość wykonawców będzie tak prowadziła rozmowy i opowiadała o zaletach/wadach prac-operacji budowlanych jak im pasuje. Bo oni zrobią w terminie jaki mu pasuje ale tam przecież nie będą mieszkać. Popełniłem kiedyś kilka błędów jako inwestor i nabrałem pewnej pokory....

popieram Pajaka. Najpierw tynki, potem okna. Nie ma co sie spieszyc. My tynki wewn robilismy w czerwcu, a potem czekalismy ok 2 msc zeby dobrze wyschly, nastepnie montowalismy okna. Tynki paruja, a wilgoc to wrog okien (szczegolnie jak ktos planuje drewniane).

To nawet nie chodzi o okna ale o np. więżbe dachową. Masz drzewo przesuszone przez upalne tegoroczne lato i teraz pozwolicz mu się napić wody to w zimę zatrzyma wilgoć a na wiosnę popęka. Mój teść 25 lat prowadził stolarnię więc coś wiem na ten temat.

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/267/#findComment-1446911