Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PRZESZKADZAJKA

24 zł z materiałem? A kiedy to było? Jak możesz to podaj namiary.

26zł za gipsowe. właśnie skończyli.

A rozmawiałaś jak by to wyszło bez materiału. Moj murarz jest mi w stanie zejść z ceny do 15 zł za tynk cementowy bez materiału i tyle samo za tynk gipsowy również bez materiału. Z tego co wiem to niektórzy robią tynki tylko gipsowe z agregatu - ale murarz mówi że nie jest to najlepsze rozwiązanie.

A rozmawiałaś jak by to wyszło bez materiału. Moj murarz jest mi w stanie zejść z ceny do 15 zł za tynk cementowy bez materiału i tyle samo za tynk gipsowy również bez materiału. Z tego co wiem to niektórzy robią tynki tylko gipsowe z agregatu - ale murarz mówi że nie jest to najlepsze rozwiązanie.

nie, nie pytaliśmy ile bez materiału. dowiedz się ile kosztują kontowniki i worek tynku i przelicz to na metr kwadratowy.

ale co nie jest najlepszym rozwiązaniem? tynk gipsowy z agregatu?

Cześć współtowarzysze niedoli budowania domu. Właśnie zabieram się do załatwiania ekipy i szacowania kosztów fundamentów. Ponieważ jestem prawie zielony w temacie budownictwa, poprawcie mnie proszę jeżeli gdzies żle myśle.

1. Mam do wybudowania bliźniaka o fundamentach 152m2 + 230m2. Koszt materiałów wg Rzeczpospolita / Nieruchomości wynosi odpowiednio 19.000 i 28.000 PLN ( w tym są beton, ławy fundamentowe, ściany fundamentowe, izolacja pionowa, podłoga na gruncie - płyta betonowa, ocieplenie podłogi, papa,). Więc średni koszt materiałów m2 fundamentu wynosi ok. 120 PLN.

2. Teraz ekipa – dostałem wycenę 120 – 150 PLN za m2 robocizny. Czyli dla 152 m2 koszt wynosi między 18.000 – 23.000 PLN. I łącznie z materiałem od 36.000 – 41.000 PLN. Dla drugiej części bliźniaka to kwoty 46.000 – 51.000 PLN.

Jak wyglądają dla Was takie koszty – drogo / tanio przy obecnym szalonym rynku budowlanym?

Cześć współtowarzysze niedoli budowania domu. Właśnie zabieram się do załatwiania ekipy i szacowania kosztów fundamentów. Ponieważ jestem prawie zielony w temacie budownictwa, poprawcie mnie proszę jeżeli gdzies żle myśle.

1. Mam do wybudowania bliźniaka o fundamentach 152m2 + 230m2. Koszt materiałów wg Rzeczpospolita / Nieruchomości wynosi odpowiednio 19.000 i 28.000 PLN ( w tym są beton, ławy fundamentowe, ściany fundamentowe, izolacja pionowa, podłoga na gruncie - płyta betonowa, ocieplenie podłogi, papa,). Więc średni koszt materiałów m2 fundamentu wynosi ok. 120 PLN.

hehehe, fundament to rzecz przez którą najbardziej ucierpiałem finansowo w stosunku do własnych wyliczeń ;)

"trochę głębiej panie, trochę szerzej. jeszcze szerzej. proponuje wynieść oinad drogę." to mój kierownik :) a do tego wiecej betonu, wiecej stali, wiecej piachu do zasypania i obsypania :) jakoś to tam później odchudza portfel :)

2. Teraz ekipa – dostałem wycenę 120 – 150 PLN za m2 robocizny. Czyli dla 152 m2 koszt wynosi między 18.000 – 23.000 PLN. I łącznie z materiałem od 36.000 – 41.000 PLN. Dla drugiej części bliźniaka to kwoty 46.000 – 51.000 PLN.

Jak wyglądają dla Was takie koszty – drogo / tanio przy obecnym szalonym rynku budowlanym?

Ja mam stan zero od tygodnia. Poprzeliczaj sobie z projektu podstawiając moje ceny i będzie rząd wielkości.

Fundament około 14*8 (112m2).

Weszło:

- 14m3 B20 na ławę (14*264netto=3700)

- 1200 bloczków na poczatek (4700 brutto),

- Stali kupiełem za około 2200-2500 brutto (nie pamietam a faktury mam w domu) ale zostało mi jeszcze trochę -przydada się później.

- 7 wywrotek ziemi *220

-1400 rurki i robocizna hydraulika

- razem z humusem 600 koparka

i w tym momencie miał być chudziak ale przyszedł kiero i wszyscy stwierdzili, że jest za nisko w stosunku do drogi i mnie zaleje. Podnieslismy o 3 bloczki i doszło:

- 5 wywrotek *220 (1100)

- dwie godziny koparki (200)

- bloczki i mazidła 1100pln

- 9m3 chudziaka po 220 netto (2000).

- 500 za pompę (ryczałt bez mierzenia czasu i kilometrów)

- 500 za cement,

- furmanka piachu koło 300 pln,

-ocieplenie fundamentu koło 1500.

Jeszcze rózne pierdy o których staram się zapomnieć :wink:

Do tego robocizna 6500 i wyszło prawie 30 000 za całość. Czeka mnie jeszcze docieplenie trzech wartst wyniesionych bloczków (są zamalowane visbitem). Ale to już za jakich czas bo są dużo ponad ziemią.

Wydaje mi się, że masz drogą robociznę i niedoszacowane materiały. Znaczy się ja bym poszukał tańszego wykonawcy ale liczył się z większa kasą na materiały. Mi wychodzi 58zł/m2 a moja ekipa nie jest z niżyn cenowych. Fakt, że umowa podpisana rok temu. Tak jak wspomina gildor trudno jest oszacować ile wyjdzie cena fundamentu do momentu jak nie wejdzie ekipa i nie zaczną kopać. Częśc materiałów można kupić czasem bez vat ale mi potrzeba trochę faktur.

Witam wszystkich budujących i przygotowujących się - tak jak ja.Potrzebuję zwieźć ziemię do podniesienia działki- około 7 wywrotek na początek.Czy ktoś ma może dobry kontakt w tym temacie, jeśli tak to proszę o info.

I druga kwestia- ile kosztuje prowizoryczny prąd budowlany- wykonanie przyłącza?Pozdrawiam! :wink:

gildor,

zalety tynku cementowo-wapiennego kategorii III

1. bardziej wytrzymaly na uszkodzenia mechaniczne od gipsowego

2. tynk CW jakos tak ...mniej ...trudniej sie brudzi ...a moze to kwestia tego, ze gipsowy jest rowniejszy i lepiej widac ... ale ten gipsowy "jakos tak szybciej sie brudzil" u mnie w mieszkaniu ;)

3. CW tanszy od gipsu

Teraz mam CW i jestem megazadowolony ;)

Y

zalety tynku cementowo-wapiennego kategorii III

1. bardziej wytrzymaly na uszkodzenia mechaniczne od gipsowego

2. tynk CW jakos tak ...mniej ...trudniej sie brudzi ...a moze to kwestia tego, ze gipsowy jest rowniejszy i lepiej widac ... ale ten gipsowy "jakos tak szybciej sie brudzil" u mnie w mieszkaniu ;)

3. CW tanszy od gipsu

Teraz mam CW i jestem megazadowolony ;)

też chciałem CW. ale pytałem maximusa, dlaczego nie jest to dobre rozwiązanie i dla czego akurat z agregatu. bo zabrzmiało jakoś dziwnie. a co do wyższości świąt bożego narodzenia nad wielkanocnymi, wypowiadać się nie zamierzam :) bo i gips ma swoje zalety. zwyczajnie, stwierdzenie "nie jest dobrym rozwiązaniem" zbija mnie z pantałyku i pogrąża w ponurym zamyśleniu :)

ale co nie jest najlepszym rozwiązaniem? tynk gipsowy z agregatu?

Miałem na myśli tynk gipsowy z agregatu.

ale dlaczego?

Argumentował w ten sposób:

Tynk z agregatu to gruba warstwa gipsu, a gips jak się wyraził słabo oddycha. Natomiast jesli dajemy najpierw tynk cementowo-wapienny a póżniej gips to przy takim rozwiązniu wartstwa gipsu jest cieńsza no i tym samym ściana lepiej oddycha. Jeśli macie iine zdanie to proszę o komentarz.

Argumentował w ten sposób:

Tynk z agregatu to gruba warstwa gipsu, a gips jak się wyraził słabo oddycha. Natomiast jesli dajemy najpierw tynk cementowo-wapienny a póżniej gips to przy takim rozwiązniu wartstwa gipsu jest cieńsza no i tym samym ściana lepiej oddycha. Jeśli macie iine zdanie to proszę o komentarz.

ale gips jest cieplejszy. niestety, fakt, bardzo chłonie wilgoć.

tylko dlaczego akurat z agregatu? ręcznie robione tynki na scianach tez moga być grubą warstwa. to zalezy od scian. ja mam bardzo krzywe i miejscami mam cienka wartswe a miejscami bardzo grubą. i, widzisz, ta cienka tez jest z agregatu :)

Jak masz tynki ręczne, to wiele ekip "starszej generacji" nie stosuje zaprawy tynkarskiej z worka, a miesza w betoniarze piach z cementem i wapnem. Przy dobrze wykonanej tzw. "szprycy" taki tynk jest mocniejszy od tych agregatowych. Mało kogo stać na branie iluś tam ekip - ale kiedyś na budowie tłumaczyli mi, że idealnie byłoby rzucić 2-warstwowy mocny tynk cementowo wapienny - do wypoziomowania ścian, zakrycia instalacji, a na to cieniutko gładź gipsowa.

B. gruby gips ma jeszcze jedną wadę - wyjdzie przy wbijaniu gwoździków pod obrazki, albo wierceniu kołeczków rozporowych - często odpryskuje dookoła otworu.

KrzysiekSw własnie tak ma być u mnie. Tynk tzw. szpryca dla wyrównania ścian i zakrycia instalacji a potem cienka warstwa gipsu. No ale nikt mi nie odpowiedział czy 15zł za szpryce i potem 15 za gips to dużo (materiał mój oczywiście)??

Ściany mam naprawdę równe , jak dokładam trzy metrową łatę do ściany to kartka papieru może pod nią wejdzie. ( No troszkę przesadziłem). Murarz, któy mi teraz muruje ma robić te tynki więc się stara.

KrzysiekSw własnie tak ma być u mnie. Tynk tzw. szpryca dla wyrównania ścian i zakrycia instalacji a potem cienka warstwa gipsu. No ale nikt mi nie odpowiedział czy 15zł za szpryce i potem 15 za gips to dużo (materiał mój oczywiście)??

czyli 30pln za samą robociznę? to raczej dość sporo. jak pisałem, ja płaciłem 26pln/m2 tynku z materiałem wykonawcy. oczywiście za gipsowe, ale CW to chyba niewielka różnica. a jak dobrze byś miał wykonane tynki CW, to po co Ci jeszcze ta gładź? tynki CW można naprawde doskonale równe zrobić. widziałem u adanety. bardzo równiutkie.