Gość 17.07.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 gildor - bardzo dziękuje za odpowiedzi Te 60 zł to chyba dla tych co wygrali w totka, ja akurat nie wygrałam Czyli szukam dalej pozdrawiam i proszę o dalsze opinie justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 17.07.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 gildor - bardzo dziękuje za odpowiedzi Te 60 zł to chyba dla tych co wygrali w totka, ja akurat nie wygrałam Czyli szukam dalej a może to z materiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 17.07.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 rozprowadzą po okartonowaniu, nie martw się ja też nie zostawiłem, powiedzieli ze nie ma sprawy Nie mieszaj w głowie.......każdy dom jest inny.........po k/g i obróbkach możesz sobie planami ty....k wytrzeć........ Ja przekładałem rury do DGP trzy razy przy czym mam komfotrową sytuację bo poddasze ponad piętrem jest nieużytkowe i do więkrzości instalacji jest jeszcze dostęp ale wyprowadzenia z kominka i do centralki dystrybucyjnej dostęp musi być przewidziany od razu... ps nadal również szukam ekipy do ocieplenia poddasza. (po ucieczce drugiej ekipy). Jak myślicie, ile teraz kosztuje ocieplenie poddasza? Bo ostatnio dostałam wycenę 60 zł za 1 metr Teraz to tyle kosztuje, czy ktoś szuka głupiego? 60 zł to sama robocizna czy z materiałem [ dzisiaj to raczej nie realne ] albo robocizna z uwzględnieniem aranżacji bo to wielu wykonawców różnie wycenia..... Ja miałem kilka ofert........ robocizna+materiał w cenach od 160 do nawet 220 zł mtr2 z tym że full tzn. oświetlenie, kable, lampki, załączanie dotykowe itp.....ale to i tak kosmos........... Za mało informacji żeby ocenić ................ 35 za sam k/g z ociepleniem [ pytanie jak zrobione, ile cm i jaki szkielet ] to normalna cena z jednokrotnym malowaniem plus oczywiście materiały........na tych bym nie oszczędzał........... Ja dałem na ścianki kolankowe poddasza 10 cm, skosy 25 - na zakład, a na sufit 35 cm.......... W myśl zasady że ciepło unosi się do góry śmieszy mnie izolowanie 50-cioma cm np keramzytu lub styropianu podłogi , która jest i tak z reguły płytą grzewczą........... Pozdro i miłego budowania.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 18.07.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 napiszę kilka słów o panu Pytlu , wiem, że robi o kilku osób z forum. prosze na niego uważać, bo to straszny naciągacz i kombinator, proszę na niego uważać, ja niestety byłam na niego skazana i nie miałam wyboru, ale gdybym mogła nigdy bym go nie wzięła do wykonania jakiejkolwiek instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 18.07.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 napiszę kilka słów o panu Pytlu - firma INSTAL, wiem, że robi o kilku osób z forum. prosze na niego uważać, bo to straszny naciągacz i kombinator, proszę na niego uważać, ja niestety byłam na niego skazana i nie miałam wyboru, ale gdybym mogła nigdy bym go nie wzięła do wykonania jakiejkolwiek instalacji ja też nie mam, inaczej miałbym gaz za rok. a czego pilnować podczas instalacji? co popsuł? aha, firma się nazywa ISTAL, a nie INSTAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek52 18.07.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Nadal poszukuje kontenera lub blaszaka do przechowywania materialów na placu budowy. Może ktoś zakończyl budowe i ma do odsprzedania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przeszkadzajka 19.07.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Co do przedszkoli nawet 550 u nas na Bemowie jedno kosztuje:) Niestety miejsc niet od ponad roku:(Ale chociazby daleko nie szukajac puchatek chyba sie nazywa na pełczyńskiego w rejonie TBS-ów jak pytałam to chcieli na rok szkolny 2007/2008 600zł za dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 19.07.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Przeszkadzajka, ne bedziemy sie przeciez licytowac Moja kolezanka za panstwowe w Lomiankach placi 400 zl za miesiac + wycieczki, mikolaje i takie tam platne dodatkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przeszkadzajka 19.07.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 No i dlatego cena tej prywaty Borzecińskiej mnie zdziwiła:) Jak na wioche nie najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 19.07.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Dlatego tez pisalam wczesniej, ze wlasciwie to miesci sie w sredniej. Poza tym slyszalam, ze sa dosc elastyczni ( tzn. dopasowuja ceny do indywidualnych ustalen, dniowych, godzinowych itp.), pewnie dlatego, ze dopiero zaczynaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodal 19.07.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 1. Czy pod dachówke ceramiczną dach deskować i przykryć papą czy wystarczy sama folia - co jest lepsze ?2. Mam położyć z połówek klinkierowych cokół dookoła budynku - kłaść go teraz czy po ociepleniu i otynkowaniu zewnętrznych ścian budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radik 19.07.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Witam, poszukuję pilnie stempli o długości min 3m. Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów chciałby sprzedać, proszę o kontakt, najchętniej dopiąłbym transakcję w sobotę. Pozdrawiam, Radik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatua 19.07.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Witam, odkupię stemple o długości 3 i 3,2 metra lub dłuższe pzdrTatua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 20.07.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 1. Czy pod dachówke ceramiczną dach deskować i przykryć papą czy wystarczy sama folia - co jest lepsze ? żeby nie było, że szerze mity, powiem to co wyczytałem. deskowanie rzecz kosztowna, a jedyna korzyść jest taka, że będzie odrobinę cieplej i trudniej ewentualnemu złodziejowi wejść poprzez zdjęcie dachówki to cieplej taniej bedzie zalatwić dodatkową wełną. generalnie odeskowuje się i kryje papą, jeśłi domek ma postać chwile bez dachówki, np przez zimę. to moje zdanie. 2. Mam położyć z połówek klinkierowych cokół dookoła budynku - kłaść go teraz czy po ociepleniu i otynkowaniu zewnętrznych ścian budynku ? jak położysz teraz, to potem Ci ochlapią i klejem i strukturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jania22 20.07.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Witam moich niocenionych Forumowiczów, We wrześniu planujemy zacząć budowę w Lipkowie. Szukamy inspektora budowlanego, który mógłby doglądać tematu. Chodzi mi o kogoś kto zrobi to lepiej niż ja co zresztą nie będzie trudne bo moja wiedza póki co jest tylko teoretyczna a to za mało. Znowu bardzo proszę o pomoc i znowu ślicznie dziękuję. Jak na razie wszystkie namiary od Was to strzały w 10!Pozdrawiam,jania22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 20.07.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 potrzebuje namiaru na kogoś kto robi solidnie ładne balustrady zewnętrzne balkonowe. coś a'la kute lub kute. no i niestety, dość pilnie potrzebuje bo muszę osadzić kotwy zanim zrobie wylewki, a sam nie wiem jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 20.07.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Witam moich niocenionych Forumowiczów, We wrześniu planujemy zacząć budowę w Lipkowie. Szukamy inspektora budowlanego, który mógłby doglądać tematu. Chodzi mi o kogoś kto zrobi to lepiej niż ja co zresztą nie będzie trudne bo moja wiedza póki co jest tylko teoretyczna a to za mało. Znowu bardzo proszę o pomoc i znowu ślicznie dziękuję. Jak na razie wszystkie namiary od Was to strzały w 10! Pozdrawiam, jania22 Ja polecam kierownika (pełni też funkcje inspektora) Leszka Trawczyńskiego. Nie jest z tych najtańszych. Zajmuje się jedynie budowami z Babic, Izabelina i okolic. Dalej się nie rusza. Na budowie jest przynajmniej raz dziennie. To jest prawdziwy kierownik a nie kierownik stemplownik. Służy także radą, "korepetycjami" (kilka godzin u niego przesiedziałem) ogólnie polecam. 601 33 25 51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EK LK 20.07.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Drodzy forumowicze. Poszukujemy pilnie na wczoraj BARAKU.Czy ktoś z Was mógłby nam poradzić gdzie można wypożyczyć lub kupić zaciszne schronienie dla naszych budowniczych.Z góry dziękujemy za wszelkie namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 20.07.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 1. Czy pod dachówke ceramiczną dach deskować i przykryć papą czy wystarczy sama folia - co jest lepsze ? żeby nie było, że szerze mity, powiem to co wyczytałem. deskowanie rzecz kosztowna, a jedyna korzyść jest taka, że będzie odrobinę cieplej i trudniej ewentualnemu złodziejowi wejść poprzez zdjęcie dachówki to cieplej taniej bedzie zalatwić dodatkową wełną. generalnie odeskowuje się i kryje papą, jeśłi domek ma postać chwile bez dachówki, np przez zimę. to moje zdanie. Jeśli mogę coś w tym temacie........mam to bowiem za sobą....... Do pewnego momentu byłem gorącym zwolennikiem foliowania bez deskowania.......bo tanio, nowocześnie itd......nie trzeba papować, konserwować drewna itp..... Ale po wszystkim [ tzn. po dwóch zimach bez ocieplenia i wykończenia k/g ] nadeszły wątpliwości tzn......... Wszystko zależy od fachowego wykonania pokrycia folią, bezwzględny warunek szczelności to porządnie naciągnięta folia oraz spore zakłady...... U mnie poprawiali żle przybite łaty i porobili dziury łapką od wyrywania gwożdzi.....od razu niestety tego nie widać ale ja na szczęście kryłem na przełonie roku i następna zima też była bez ocieplenia więc wyszło szydło z worka jak nawiało drobnego śniegu pod dachówkę na folię i jak słonko przygrzało albo było na plusie to rozpuszczony śnieg objawił błedy i niedoróbki pana nieomylnego i the best na okolicę dekarza........ Pominę historię walki o poprawienie [ przez to wstrzymałem prace wykończeniowe poddasza na prawie rok ] ale wydusiłem co chciałem i tylko modlę się że to wszysko i w innych miejscach jest ok....... Podsumowując........ gdybym budował jeszcze raz to albo dwie warstwy folii na zakłady albo jednak deskowanie lub jakaś płyta.....sam nie wiem.....może bym siedział z orłami razem na dachu i patrzył na ręce......tylko że mi kładli przy 15-to stopniowym mrozie........ale ja nie poganiałem......sami tak zdecydowali..... Trzeba policzyć ile się zaoszczędzi a ile potem ewentualnie kosztuje naprawa wykończonego poddasza......wełna zgnije, k/g też szlak trafi, w łazienkach płytki do zerwania ze nie wspomnę o całym bałaganie............ Dodam że dach jest jak najbardziej szczelny i najgorszej ulewy się nie boi.......problem pojawia się przy specyficznych warunkach pogodowych......silny wiatr i drobny śnieg.......tej zimy było tak raz, wiało od wschodu i wystarczyło............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 20.07.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 1. Czy pod dachówke ceramiczną dach deskować i przykryć papą czy wystarczy sama folia - co jest lepsze ? żeby nie było, że szerze mity, powiem to co wyczytałem. deskowanie rzecz kosztowna, a jedyna korzyść jest taka, że będzie odrobinę cieplej i trudniej ewentualnemu złodziejowi wejść poprzez zdjęcie dachówki to cieplej taniej bedzie zalatwić dodatkową wełną. generalnie odeskowuje się i kryje papą, jeśłi domek ma postać chwile bez dachówki, np przez zimę. to moje zdanie. Tu się nie zgodzę. Jedyną zaletą folii jest cena. Wszystko inne przemawia za deskowaniem (może to być płytowanie itp). Oczywiście deskowanie + papa to wydatek dodatkowych 5-6 tyś zł. W zamian otrzymujesz bardziej stabilną konstrukcję i szczelniejsze pokrycie dachu. W wypadku folii jestem pewien że dekarze narobią Ci dziur i pokleją je potem plastrami. Nigdy nie zobaczysz czy Ci wełna nie zamięka kiedy śnieg się będzie topił pod dachówką (ta tak pod dachówkę dostaje się dużo śniegu) a jedyna korzyść jest taka, że będzie odrobinę cieplej Cieplej niestety nie będzie ponieważ musisz w takim wypadku zostawić szczelinę wentylacyjną pod deskami (czego nie trzeba robić w wypadku folii) Podsumowując: Masz pieniądze to rób deskowanie i PILNUJ wykonawców. NIE ODPUSZCZAJ nawet na 1 cm ... NIGDY. Jak dasz się zagadać to te mędy pójdą sobie z Twoimi pieniędzmi a Ty zostaniesz z ich partaniną. Przepraszam za ten epitet ale czasem to takie słowo za mało co wyrabiają nasi fachowcy z bożej łaski. Polecam Ci dekarzy którzy robili tu obecnym forumowiczom kilka dachów i naprawdę są wyjątkiem w morzu partaczy. 2. Mam położyć z połówek klinkierowych cokół dookoła budynku - kłaść go teraz czy po ociepleniu i otynkowaniu zewnętrznych ścian budynku ? jak położysz teraz, to potem Ci ochlapią i klejem i strukturą. Tu się zgadzam w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts