Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

znam tez prywatne laboratorium ul.Obozowa róg Dahlberga na Kole, ale chyba drożej- podobno 400PLN

Ps. Ja tez wykopałem studnię na 12 m woda przezroczysta przez kilkanascie minut od wydobycia, poźniej żelazo zaczyna sie utleniać - robi się mętna, żółta a następnie brunatna. "Pachnie" torfem . :(

Na Obozowej to firma Ita-test. Koszt 200zł + VAT za podstawowe badania. Wykonywałem tydzień temu. Woda jak wszędzie. Żelazo + Mangan nieznacznie powyżej normy, reszta ... o dziwo OK.

W naszej okolicy żelaza i manganu poddostatkiem :evil:.

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

badania wody chemiczne kosztują ok. 150 zł, natomiast bakteryjne 500 zł my robiliśmy dwukrotnie w Brwinowie (można znaleźć w internecie).

jeżeli stwierdzą żelazo to czeka nas duży wydatek na filtr i utrzymanie. Nasza okolica nie jest taka zła. Ważne jest, żeby wywiercić studnię do złoża a nie do kieszeni inwestora. Brałem dwukrotnie studniarzy z polecenia, bo..... wiadomo.

Dobry studniarz ogląda materiał z odwiertu i to daje mu dostateczną informację o składzie.

Na Obozowej to firma Ita-test. Koszt 200zł + VAT za podstawowe badania. Wykonywałem tydzień temu.

Potwierdzam, ta firma jest tansza niz sanepid.

co prawda wykonywalem badania nieco wczesniej ale nie bylo nawet porownania miedzy cena badania bakteriologicznego u nich i na zelaznej.

Nasza okolica nie jest taka zła. Ważne jest, żeby wywiercić studnię do złoża a nie do kieszeni inwestora. Brałem dwukrotnie studniarzy z polecenia, bo..... wiadomo.

Dobry studniarz ogląda materiał z odwiertu i to daje mu dostateczną informację o składzie.

a jakby tak tylko do podlewania ogrodu?

Na Obozowej to firma Ita-test. Koszt 200zł + VAT za podstawowe badania. Wykonywałem tydzień temu.

co prawda wykonywalem badania nieco wczesniej ale nie bylo nawet porownania miedzy cena badania bakteriologicznego u nich i na zelaznej.

No proszę, wysłałem żonę na Obozową i wróciła z ceną 400 PLN za badanie chemiczne i bakteriologiczne, chyba doliczyła sobie do tej ceny jakiś ciuch z pobliskiego butiku. Ach te kobiety.... :wink:

Witam,

Po budowie zostało mi około 400 szt pustaka CB-3 (K-3) z Plecewic. Jedna paleta w pełni zafoliowana, jedna z uszkodzoną podczas rozładunku folią i pół paletki.

Nie wiem jak teraz cenowo stoją te pustaki więc czekam na propozycje (postaram się podzwonić jeszcze po składach i zapytać o ceny). Cena będzie napewno konkurencyjna :wink: .

Odbiór własny z Zielonek Parceli (400 m od ul. Warszawskiej).

Zainteresowanych zapraszam na priv.

No proszę, wysłałem żonę na Obozową i wróciła z ceną 400 PLN za badanie chemiczne i bakteriologiczne, chyba doliczyła sobie do tej ceny jakiś ciuch z pobliskiego butiku. Ach te kobiety.... :wink:

Cena 200 netto to jest cena badania chemicznego. Być może bakteriologiczne kosztuje 400 ... Powiedziano mi że z badania podstawowego wynika czy potrzebne jest badanie bakteriologiczne. Jeśli chemiczne wskazuje na obecność bakterii to dopiero wtedy należy zrobić bakteriologiczne.

Czy ktoś z Was może mi polecić dobrego (i najlepiej taniego :wink: ) kierownika budowy i geodetę? Kierownik, dobrze by było, gdyby miał chody w powiecie i uprawnienia do wykonania uzgodnień.

Z góry dzięki!

kierownik Janusz Szpadzik, geodeta - Mariusz Ostrowski telefony podane kilka stron wcześniej

gdzie dostanę najtańsze deski 1 calowe w naszych babickich okolicach , proszę o namiary

Witam,

mam do zaproponowania deski po budowie / bez gwoździ/, ładnie wyczyszczone za połowę ceny takiej jak w składach , liczę, że będzie tego około 3m3.

Natomiast nowe można kupić w składzie drewna m.in. w Zielonkach tel. 22 796-10-85

KONTAKT : [email protected]

Pozdrawiam

Takie pytanko:

Zaczynając budowę każdy ściąga humus - wiadomo. Mam zatem taką górkę ziemii, którą chciałbym rozciągnąć, potem na działkę dowieźć ziemii i całość wyrównać. Kończę powoli budowę i czas na porządki. Myślałem o jakiejś koparce, żeby to rozciągnęła - co Wy na to? A może są jakieś specjalistyczne maszyny do tego celu? Jak Wy sobie z tym poradziliście?

trzeba tylko zatrudnić zaufanego studniarza, bo np. u mnie woda jest od 2 do 10 metra, to mi zrobił na 8 metrach. Jestem pewny, że gdyby nie był z polecenia to by wiercił jeszcze z 10 metrów

mi chodziło raczej o to, czy to żelazo nie zostanie mi na liściach podlanych krzewów dając brunatny nalot na nich, a nie uśmiecha mi się uzdatnianie wody do celów podlewniczych

mi chodziło raczej o to, czy to żelazo nie zostanie mi na liściach podlanych krzewów dając brunatny nalot na nich

o liscie bym sie nie martwil. u siebie nic takiego nie zaobserwowalem. natomiast z innego powodu zdecydowalem sie na podlewanie ogrodu woda uzdatniona.

zauwazylem mianowicie, ze wszelkie chodniki zaczely przybierac rudawy kolor.

a to sie zaczelo wygladac malo estetyczne....

Drodzy Babiczanie, mam pytanie w kwestii dachu.Mam zaplanowany dach- więźba, deskowanie ,PAPA , dachówka ceramiczna.Mój wykonawca od początku budowy chce mnie odwieźć od tej PAPY na korzyść folii ( specjalnej na wydeskowany dach?).Co Wy na to?Ma rację twierdząc, że deski i wełna ociepleniowa pod papą - będą gnić?Twierdzi, że są specjalnę, wytrzymałe folie, a papa to trucizna , partactwo i niemalże błąd w sztuce?

Może ktoś ma podobny problem?