ex67 21.08.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 znam tez prywatne laboratorium ul.Obozowa róg Dahlberga na Kole, ale chyba drożej- podobno 400PLN Ps. Ja tez wykopałem studnię na 12 m woda przezroczysta przez kilkanascie minut od wydobycia, poźniej żelazo zaczyna sie utleniać - robi się mętna, żółta a następnie brunatna. "Pachnie" torfem . Na Obozowej to firma Ita-test. Koszt 200zł + VAT za podstawowe badania. Wykonywałem tydzień temu. Woda jak wszędzie. Żelazo + Mangan nieznacznie powyżej normy, reszta ... o dziwo OK. W naszej okolicy żelaza i manganu poddostatkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 21.08.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 badania wody chemiczne kosztują ok. 150 zł, natomiast bakteryjne 500 zł my robiliśmy dwukrotnie w Brwinowie (można znaleźć w internecie). jeżeli stwierdzą żelazo to czeka nas duży wydatek na filtr i utrzymanie. Nasza okolica nie jest taka zła. Ważne jest, żeby wywiercić studnię do złoża a nie do kieszeni inwestora. Brałem dwukrotnie studniarzy z polecenia, bo..... wiadomo.Dobry studniarz ogląda materiał z odwiertu i to daje mu dostateczną informację o składzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjj 21.08.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Na Obozowej to firma Ita-test. Koszt 200zł + VAT za podstawowe badania. Wykonywałem tydzień temu. Potwierdzam, ta firma jest tansza niz sanepid. co prawda wykonywalem badania nieco wczesniej ale nie bylo nawet porownania miedzy cena badania bakteriologicznego u nich i na zelaznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 21.08.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Nasza okolica nie jest taka zła. Ważne jest, żeby wywiercić studnię do złoża a nie do kieszeni inwestora. Brałem dwukrotnie studniarzy z polecenia, bo..... wiadomo. Dobry studniarz ogląda materiał z odwiertu i to daje mu dostateczną informację o składzie. a jakby tak tylko do podlewania ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodzimierzk 21.08.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 poproszę o najświeższe namiary na możliwie ekonomiczny styropian do ocieplenia podłogi ( planuję 20 cm więc potrzeba około 23 m3).z góry dziękuję.Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek52 21.08.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Na Obozowej to firma Ita-test. Koszt 200zł + VAT za podstawowe badania. Wykonywałem tydzień temu. Potwierdzam, ta firma jest tansza niz sanepid. co prawda wykonywalem badania nieco wczesniej ale nie bylo nawet porownania miedzy cena badania bakteriologicznego u nich i na zelaznej. No proszę, wysłałem żonę na Obozową i wróciła z ceną 400 PLN za badanie chemiczne i bakteriologiczne, chyba doliczyła sobie do tej ceny jakiś ciuch z pobliskiego butiku. Ach te kobiety.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodzimierzk 21.08.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Potrzebuje kilka kuibków deski 20 lub 25 mm.Jezeli ktoś z forumowiczów ma w miare równe deski do odsprzedania ( nawet po szalunku - ale jeszcze szensowne ) to prosże namiar na piv'apozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodal 22.08.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 gdzie dostanę najtańsze deski 1 calowe w naszych babickich okolicach , proszę o namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 22.08.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Witam, Po budowie zostało mi około 400 szt pustaka CB-3 (K-3) z Plecewic. Jedna paleta w pełni zafoliowana, jedna z uszkodzoną podczas rozładunku folią i pół paletki. Nie wiem jak teraz cenowo stoją te pustaki więc czekam na propozycje (postaram się podzwonić jeszcze po składach i zapytać o ceny). Cena będzie napewno konkurencyjna . Odbiór własny z Zielonek Parceli (400 m od ul. Warszawskiej). Zainteresowanych zapraszam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 22.08.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Na Obozowej to firma Ita-test. Koszt 200zł + VAT za podstawowe badania. Wykonywałem tydzień temu. Potwierdzam, ta firma jest tansza niz sanepid. co prawda wykonywalem badania nieco wczesniej ale nie bylo nawet porownania miedzy cena badania bakteriologicznego u nich i na zelaznej. No proszę, wysłałem żonę na Obozową i wróciła z ceną 400 PLN za badanie chemiczne i bakteriologiczne, chyba doliczyła sobie do tej ceny jakiś ciuch z pobliskiego butiku. Ach te kobiety.... Cena 200 netto to jest cena badania chemicznego. Być może bakteriologiczne kosztuje 400 ... Powiedziano mi że z badania podstawowego wynika czy potrzebne jest badanie bakteriologiczne. Jeśli chemiczne wskazuje na obecność bakterii to dopiero wtedy należy zrobić bakteriologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 22.08.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Czy ktoś z Was może mi polecić dobrego (i najlepiej taniego ) kierownika budowy i geodetę? Kierownik, dobrze by było, gdyby miał chody w powiecie i uprawnienia do wykonania uzgodnień. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 22.08.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Czy ktoś z Was może mi polecić dobrego (i najlepiej taniego ) kierownika budowy i geodetę? Kierownik, dobrze by było, gdyby miał chody w powiecie i uprawnienia do wykonania uzgodnień. Z góry dzięki! kierownik Janusz Szpadzik, geodeta - Mariusz Ostrowski telefony podane kilka stron wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
01lot 22.08.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 gdzie dostanę najtańsze deski 1 calowe w naszych babickich okolicach , proszę o namiary Witam, mam do zaproponowania deski po budowie / bez gwoździ/, ładnie wyczyszczone za połowę ceny takiej jak w składach , liczę, że będzie tego około 3m3. Natomiast nowe można kupić w składzie drewna m.in. w Zielonkach tel. 22 796-10-85 KONTAKT : [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backdraft 22.08.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Takie pytanko:Zaczynając budowę każdy ściąga humus - wiadomo. Mam zatem taką górkę ziemii, którą chciałbym rozciągnąć, potem na działkę dowieźć ziemii i całość wyrównać. Kończę powoli budowę i czas na porządki. Myślałem o jakiejś koparce, żeby to rozciągnęła - co Wy na to? A może są jakieś specjalistyczne maszyny do tego celu? Jak Wy sobie z tym poradziliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 23.08.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Myślałem o jakiejś koparce, żeby to rozciągnęła - co Wy na to? A może są jakieś specjalistyczne maszyny do tego celu? Jak Wy sobie z tym poradziliście? koparką. potem pewnie jakims gruberem do spulchnienia i bronami do wyrównania i zgrabienia śmieci co to porosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backdraft 23.08.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Brony pewnie da radę zorganizować gdzieś u rolnika lub w kółku rolniczym, a czy ten gruber można gdzieś wypożyczyć - może wspomożecie mnie jakimiś namiarami. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 23.08.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 ...a jakby tak tylko do podlewania ogrodu? trzeba tylko zatrudnić zaufanego studniarza, bo np. u mnie woda jest od 2 do 10 metra, to mi zrobił na 8 metrach. Jestem pewny, że gdyby nie był z polecenia to by wiercił jeszcze z 10 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 23.08.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 trzeba tylko zatrudnić zaufanego studniarza, bo np. u mnie woda jest od 2 do 10 metra, to mi zrobił na 8 metrach. Jestem pewny, że gdyby nie był z polecenia to by wiercił jeszcze z 10 metrów mi chodziło raczej o to, czy to żelazo nie zostanie mi na liściach podlanych krzewów dając brunatny nalot na nich, a nie uśmiecha mi się uzdatnianie wody do celów podlewniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjj 23.08.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 mi chodziło raczej o to, czy to żelazo nie zostanie mi na liściach podlanych krzewów dając brunatny nalot na nich o liscie bym sie nie martwil. u siebie nic takiego nie zaobserwowalem. natomiast z innego powodu zdecydowalem sie na podlewanie ogrodu woda uzdatniona. zauwazylem mianowicie, ze wszelkie chodniki zaczely przybierac rudawy kolor. a to sie zaczelo wygladac malo estetyczne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia-m73 23.08.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Drodzy Babiczanie, mam pytanie w kwestii dachu.Mam zaplanowany dach- więźba, deskowanie ,PAPA , dachówka ceramiczna.Mój wykonawca od początku budowy chce mnie odwieźć od tej PAPY na korzyść folii ( specjalnej na wydeskowany dach?).Co Wy na to?Ma rację twierdząc, że deski i wełna ociepleniowa pod papą - będą gnić?Twierdzi, że są specjalnę, wytrzymałe folie, a papa to trucizna , partactwo i niemalże błąd w sztuce?Może ktoś ma podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts