Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przymierzam się do budowy domu. Wcześniej jednak muszę nawieść trochę ziemi, gdyż działka jest zaniżona w porównaniu do sąsiednich. W związku z tym mam kilka pytań.

Czy można nawieść ziemię przed uzyskaniem pozwolenia na budowę (czytałem, że niwelacja terenu jest jednoznaczne z rozpoczęciem budowy, a więc niby przydałoby się pozwolenie).

Czy ktoś ma namiar na wywrotkę i koparkę z okolic Babic.

No i czy może ktoś ma na zbyciu ziemię z wykopu, chętnie przyjmę, lub zabiorę.

Dzięki i pozdrawiam.

Wg mnie możesz nawieść ziemi juz teraz. Przecież nie jest to równoważne z budową (nie kopiesz dołów pod fundamenty) a tylko wyrównujesz teren pod uprawę trawy.

Zastanów się tylko czy warto robić to teraz. ja też miałem niższą działkę, ale później wyrównałem ją ziemią z wykopu na fundament i zdjętym humusem. Lepiej chyba nawieźć ziemi po zakoczeniu budowy, to nie będziesz lgnął w błocie ( ta świeża ziemia będzie grząska).

Pozdro

Przymierzam się do budowy domu. Wcześniej jednak muszę nawieść trochę ziemi, gdyż działka jest zaniżona w porównaniu do sąsiednich. W związku z tym mam kilka pytań.

Czy można nawieść ziemię przed uzyskaniem pozwolenia na budowę (czytałem, że niwelacja terenu jest jednoznaczne z rozpoczęciem budowy, a więc niby przydałoby się pozwolenie).

Czy ktoś ma namiar na wywrotkę i koparkę z okolic Babic.

No i czy może ktoś ma na zbyciu ziemię z wykopu, chętnie przyjmę, lub zabiorę.

Dzięki i pozdrawiam.

A własnie czy nie lepiej "wynieść" budynek troszkę wyżej (kilka bloczków), a dopiero później obsypać go dookoła i podnieść działkę. Większośc chyba robi raczej w ten sposób :-?

Też tak trochę myślałem. Niestety są dwie sprawy, które niejako wymuszają nawiezienie ziemi już teraz (przynajmniej częściowo). Ziemia z wykopu nie wystarczy na wyrównanie działki po budowie, a po wybudowaniu będzie ograniczony dojazd dla szerokich pojazdów na tyły domu (wąska działka). Wożenie ziemi taczkami za dom jest mało zachęcającą perspektywą :-? . Ponadto droga dojazdowa do działki jest póki co gruntowa, a jeszcze w tym roku planowane jest jej utwardzenie. Będzie to droga małej nośności, więc obawiam się, że jak wjadę potężną wywrotką może tego nie wytrzymać. Rujnując nową drogę od samego początku zadarłbym z sąsiadami :wink: .

Rujnując nową drogę od samego początku zadarłbym z sąsiadami :wink: .

Szkoda że tak mało sąsiadów ma takie rozważne podejście. Gratuluję poprawności.

Mój sąsiad ma w d... innych i zawalił dojazd piachem żwirem, gruzem ... i śmieciami ... a co tam przecież On BUDUJE ... a zrobić TRZEBA...

Jak skończy to oczywiście będzie mu przeszkadzał nawet papierek ale teraz to hałda rozwianych śmieci nie stanowi problemu bo to przecież jego...

A propos terenu to samowolna zmiana rzędnych geodezyjnych jest oczywiście nie dozwolona. Na mapach są naniesione wysokości terenu p.p.m. i znaczna ich zmiana może równać się kłopotom.

Jest na to proste rozwiązania. We wniosku o pozwolenie na budowę należy zawrzeć informację o planowanym podniesieniu terenu i po problemie. Jedyne ograniczenie to zachowanie wód opadowych na swojej działce np: poprzez wykonanie murka oporowego na granicy (zwykła podmurówka pod ogrodzenie wystarczy).

Nawieźć ziemi lepiej wcześnie ponieważ pozwoli Ci to na jej lepsze osadzenie w trakcie budowy i unikniesz dołków.

... mam nadzieje, że rondo będzie odpowiedniej wielkości i TIRy bez problemu przejadą, a nie jak za tym nowym pięęęęęęęęęęęęęęęęęeknym mostem w Płocku, gdzie kawałek dalej ciężarówka już nie przejedzie .. :-?

J

A moze niech stana i dalej będzie lużno ? W sumie jest kilka objazdów zeby za rondem wyladowac ? ;-)

Witam wszystkich

Mam gorącą PROŚBĘ o kontakt do ekipy kryjącej dachy, mój dekarz jest chyba niezrównoważony psychicznie. Czekam na niego prawie miesiąc a on dziś stwierdził, że nie będzie u mnie krył dachu i koniec. Dach mam już obfoliowany i obłacony także roboty nie jest już tak dużo. Może znacie jakąś ekipe która znajdzie wolny termin w listopadzie.

Ps

Co za czasy trzeba się prosić żeby fachowiec skończył to co rozpoczął.

Maruś i Asia napisał:

Witam

Poszukuję garażu blaszanego, może ktoś z was ma taki do odsprzedania w jakiejś rozsądnej cenie.

Widziałam ogłoszenie w składzie na Izabelińskiej - barak 3x5 m 1000 zł. Jeżeli jesteście zainteresowani to mogę podjechać i odpisać numer telefonu

Bardzo poproszę

możecie mi polecić firmę, która wykona projekt kominka z DGP? niestety rekuperatory.pl nie mają tego w swoim pakiecie :(

mi robili z manuArt

http://www.manuart.pl/kontakt.php

generalnie jestem zadowolony. biuro mają na pietrze w HMB.

coś takiego:

http://gildor.riders.pl/displayimage.php?album=36&pos=37

tylko pomalować muszę.

z rozprowadzenie ale wymuszonym wentylatorem, nie grawitacyjnie.

Edit:

aha, bo doczytałem teraz. z tym projektem... pokazaliśmy co chcemy, a pan narysowal na karteczkach. niestety wizualizacji nie umiał zrobić, bo, jak twierdził, nie nauczył się jeszcze programu.

możecie mi polecić firmę, która wykona projekt kominka z DGP? niestety rekuperatory.pl nie mają tego w swoim pakiecie :(

Ja korzytsam z tej samej firmy co gildor. Przez przypadek okazało się, że robią także kominek mojemu znajomemu.

Facet bardzo rzeczowy i elastyczny cenowo (dość dużo udało nam się wstepnie wynegocjować), sprawia wrażenie znającego się na rzeczy.

Niestety wszystkie nasze pomysły (taki mix z katalogów i tego co siedzi w głowie mojej żony) rzeczywiście szkicuje na kartkach i nie robi wizualizacji.

Warto podejśc do niego i porozmawiać.

gildor i mario1976 dzięki za namiary, a powiedzcie mi czy macie kominki z zamkniętą komorą spalania? chyba tak to się nazywa :-? i rozprowadzenie macie po całym domu czy tylko do salonu gdzie jest kominek, bo z Twojego zdjęcia gildor tak wnioskuję, a swoją drogą to super kominek, bardzo mi się podoba i będę miała podobny tylko centralnie w rogu salonu :)

i rozprowadzenie macie po całym domu czy tylko do salonu gdzie jest kominek, bo z Twojego zdjęcia gildor tak wnioskuję, a swoją drogą to super kominek, bardzo mi się podoba i będę miała podobny tylko centralnie w rogu salonu :)

no źle wnioskujesz :) mam rozprowadzenie na 4 pokoje: 3 na górze i 1 na półpiętrze.

nie wiem co to jest z tą otwartą komorą spalania, ale taki to ja mam piec gazowy ;) wkład kominkowy mam blazanka półokrągły - panorama.