Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zapytaj w Urzędzie Gminy - p. Bożena Mazur 722 90 04

Ja również korzystałem z usług p. Bożeny Mazur, bardzo rzetelna osoba.

Też polecam. Ostatnio Ją odwiedziłem. Mogła mnie podliczyć na parę złociszy i zabrać się za robotę ale poleciła inne rozwiązanie (taka darmowa porada), bez gwarancji, że wrócę do Niej jak będę je realizował pod koniec roku. No i sam pomysł fajny (chce zmienić wymiary tarasu względem projektu i planu zagospodarowania działki).

także korzystałem z usług i bardzo polecam

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy zagląda tu jeszcze jprzedworski?

Kiedys rozmawialiśmy na forum a chciałbym wrócić do tamtej rozmowy bo mam jedno pytanko dot. internetu radiowego w Kwirynowie.

Zagląda, jak czas pozwoli. Nie wiem, czy to myśmy wymienili teraz informacje na temat internetu mailem, bo nick mi się nie zgadza.

Radionet, z małymi zacięciami, jakoś się sprawdza.

Inny temat. Szukam dekarza z rekomendacją. W dodatku nie do budowy a do poprawienia po partaczu, który wpadł już w nałóg i nie nadaje się do niczego. Nawet go do sądu nie podam, bo wyrok mi roboty nie wykona. To gdzieś na ciepłe dni, ale już muszę szukać. Nie jest to zadanie - marzenie dla fachowca, lepiej kryć nowy dom, ale co ja poradzę.

No chyba stara wiara i założyciele grupy Stare Babice już tu nie zagladają.

Główny założyciel KrzysiekSw, jak widać, cały czas na posterunku, mbz działa bardzo aktywnie (ponad 3 tys. postów), ale już w Ożarowie, ManieQ krok po kroku nadal buduje i rzeczywiście z forum nieco zniknął. Chyba nie zdradzę wielkiej tajemnicy, jak powiem, że ponownie został szczęśliwym tatusiem - zajęty. Wszystkim się chwalił. Codziennie przechodzę koło jego domu, czasem go spotykam. Co do innych, nie wiem.

Mr negative,

Co prawda nie jestem jeszcze na etapie oddawania budynku, ale rozmawiałam juz z kierownikiem budowy na ten temat. Do dziennik abudowy musisz miec wpisane prace wykończeniowe (w zasadzie to sam sobie mozesz sprawdzic jakos tych prac, niemniej kierownik buowy wpis powienien zrobić). U nas kierownik musi robic wypisy "wykonczeniówki" bo tego wymaga bank.

Kierownik budowy powinien przygotowac tez dokumenty do starostwa do oddania budynku.

Szczegółow nie znam, bo jak pisąłam ten etap przede mna. Ale moze ktos bardziej doswiadczony sie wypowie?

Może dziwne pytanie, ale proszę o podpowiedź:

czy kierownik budowy powinien prowadzić budowę do samego jej końca (tj oddania budynku) ? Czy prace typu tynki wewnętrzne, prace karton - gips etc też powinny być przez niego odbierane ?

dzięki

Z kierownikiem jest następująco....zakładam, że masz kierownika, który odwiedzi czasem Twoją budowę a nie jest tylko posiadaczem stempelka.

U mnie kierownik rzeczywiście interesował się budową na etapie stanu surowego. Na budowie był codziennie. I wtedy płaciłem mu umówioną kasę. Teraz na etapie wykończeń dzwonie tylko informując go co robię (okna, instalacje itp.) i on to wpisuje do dziennika. Części z rzeczyw wpisywac zasadniczo nie musi ale budowa w kredycie i dokładnych wpisów życzył sobie bank.

Jeśli byłbym zainteresowany aby teraz podjechał i coś obejrzał to umówieni jestesmy na 50pln za wizytę. jesli nie bedzie takiej potrzeby to robi tylko wpisy wg moich informacji.

Ale z punktu widzenia prawa kierownika musisz kieć do samego końca budowy. Czyli umawiasz się na częste lub mniej czeste wizyty wg potrzeb ale kajet prowadzi do samego końca.....końca budowy lub końca Inwestora :wink: .

Czy zagląda tu jeszcze jprzedworski?

Kiedys rozmawialiśmy na forum a chciałbym wrócić do tamtej rozmowy bo mam jedno pytanko dot. internetu radiowego w Kwirynowie.

Zagląda, jak czas pozwoli. Nie wiem, czy to myśmy wymienili teraz informacje na temat internetu mailem, bo nick mi się nie zgadza.

Radionet, z małymi zacięciami, jakoś się sprawdza.

Tak to my wymieniliśmy informacje, na grupie funkcjonuję pod tym nickiem. Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz za tamtą odpowiedź, mojej sąsiadce niestety odmówiłem.

Witam

czy ktoś zamawiał okna plastikowe z firmy Pamo-Plast?

Czy jesteście zadowoleni z okien tej firmy ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam Sylwia

Zastanawialam sie nad ich oknami, co prawda drewnianymi, ale kazda opinia sie liczy. Wspolpraca poprawna, okna bardzo dobrze wykonane. Ostatecznie zdecydowalismy sie na okna aluminiowe z innej firmy, ale gdybym miala wypowiadac sie o samej firmie i o jakosci ich wyrobow to zdecydowanie polecam.

Hej, ekipa budujących :lol: Ja dziś po prośbie - potrzebuję namiar na fajnego elektryka - potrzebny na drugą połowę lutego...

Co do kierownika budowy, to nasz był zakontraktowany na stan surowy, jednakże dogadaliśmy się z nim dalej, uważamy, że jest świetnym fachowcem i chcemy, żeby doglądał u nas też wykończenia. No i te wpisy do dziennika są potrzebne...

Czesc 4room

Szukam materiałów na stan surowy zamknięty. Czy możecie podpowiedzieć gdzie w miarę rozsądnie cenowo w okolicach Lipkowa / Babic można załatwić? Obecnie wyceniam materiały w PSB Blizne na Warszawskiej.

A więc skąd:

Bloczki

Beton

Piasek

Żwir

Cement

Stal

Ytong

Elementy stropu (terriva)

Wieźba próżniowo impregnowana

Dachówki Sirius

???

Dzieki :roll:

Madzia,

Nie sa tak szybcy jak Eimund ale za to duzo dokładniejsci i... tańsi.

Pozdrawiam.

Ja na Eimunda nie narzekam, rozsądny facet. Chociaż jak się okazało, że nie będzie go na budowie w trakcie roboty to się zirytowałem, ale facet ma kilka ekip. Ci co robili u mnie byli naprawdę super, szybcy sprawni, dokładni. Sprawdzane wszystko poziomicą. Warto tylko 10 razy zastanowić się samemu nad poziomami wylewek. Czy robić różnice wysokości tam gdzie parkiet i terakota, jak się mają poziomy okien (jeśli są) do np. schodów (czyli pierwszego stopnia), gdzie robić dylatacje w drzwiach (czyli w którą stronę będą otwierać się drzwi) itp.. Dużo pytań, a potem trudno zmienić :-)

Pozdr

Łukasz