Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

gdzie robić dylatacje w drzwiach (czyli w którą stronę będą otwierać się drzwi) itp.. Dużo pytań, a potem trudno zmienić :-)

O tak, z dylatacjami to fakt.

Jak robiłem wylewki to jeszcze się nie zastanawiałem jakie płytki i gdzie położę, w którą stronę będą się otwierać drzwi, itd. Ekipa zrobiła standardowe dylatacje.

A później jak przyszło do układania gresu - to trzeba było nacinać w odpowiednich miejscach beton, a stare dylatacje łaczyć specjalnymi kotwami i żywicą.

Warto wcześniej się nad tym zastanowić - choć na etapie wylewek mało kto jeszcze myśli o wykańczaniu :D

Co do Eimunda - u mnie krzywo położyli korytko odwodnienia liniowego w garażu (tzn. nierównolegle do ścian)... Poza tym bez większych zastrzeżeń - no, może poza gburowatością ekipy :wink:

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wielkie dzięki Margaret za namiary na panów "podłogowców".

:( Pociągnę może jeszcze ten temat.Ciekawi mnie jak ustalaliście wysokość wylewek- pod terakotę i pod parkiet .Jeśli w salonie planujemy łączenia terakoty z parkietem w postaci równoległych pasów to powinniśmy wylewać podłogę na różnych pozomach ?

Jesli chodzi o pana Edmunda, robilla u mnie jego ekipa. To ze sa borowaci, to przycz. Jestem nie zadowolona i tutaj nie chodzi o poziomow, to jest latwo sprawdzic.Chodzi o polozenie folii i tasm dyletacjiny. Ekipa, ktora byla u mnie byla nastawiona zrobyc, szybko, szybko.. i biegem do domu, a to ze tasma sterczy nad wylewka, a nie jest pomiedzy sciany i wylewka, to nie wazne. To ze folia jest nie rowno polozona, i jest gdzies dziura i wydac styropianu.. to przeces wylewka zakryje i nie bedzie widac. Nie dokladni! Jesli komus robi ta ekipa, radze wziac urlop i pilnowac!

Krzysztof III, my zaopatrzamy się w składzie w Izabelinie. Kupiliśmy tam i cegły i cement i Terivę i więźbę impregnowaną próżniowo o której piszesz. Może nie zawsze są najtańsi, ale kierownik nam załatwił mały rabacik, jak coś zostaje na budowie to zabiorą z powrotem (np. paleta cegieł czy pustaków Teriva nie zostanie Ci samotnie na placu). Drewno na dach dostaliśmy super jakości, faktury opłacamy przelewami internetowymi... Jesteśmy z nich bardzo zadowoleni, aczkolwiek powiem uczciwie, że przed każdym zakupem nie odwiedzam wszystkich składów pytając się o cenę :roll:

Czy nikt nie ma zadowolonych z ekipy kładącej elektrykę???

A więc skąd:

Stan surowy u mnie to wiosna 2007. Szalony czas. Wtedy najtańsi i godni polecenia byli:

Beton

Betoniarnia MB Zbigniew Krzemiński 501 108 853 - miły, uśmiechnięty, elastyczny :wink: nie kręci i nie wali po rogach klienta...no z oczu mu dobrze patrzyło :wink: Był najtańszy.

Cement

Stal

Ze wszystkich skłądów w okolicy najtańsza była zawsze Pani z Izabelińskiej ze składu Budomix - 604 42 36 11 W porównaniu z innymi składami biuro to barak. Szefowa nie daje rabatów zasadniczo ale była i tak tańsza niż cała okolica z rabatami. Później zamawiałem już wszystko na telefon i płaciłem raz na miesiąc.

Elementy stropu (terriva)

Bloczki

Jeśli betonowe gary + terriva to najtańszy i bardzo terminowy i elastyczny był Henryk Roszczyk z Janowa 722 94 78. Także u nich brałem bloczki.

Jeśli nie chcesz garów z betonu to najtaniej znalazłem także u Zbigniewa Krzemińskiego (ten od betonu)

Dachówki Sirius

Dachówki zamawiałem w Dachluxie na Warszawskiej. Zasadniczo nie mogę narzekać. Nie wiem czy mają Siriusa.

gdzie robić dylatacje w drzwiach (czyli w którą stronę będą otwierać się drzwi) itp.. Dużo pytań, a potem trudno zmienić :-)

O tak, z dylatacjami to fakt.

Jak robiłem wylewki to jeszcze się nie zastanawiałem jakie płytki i gdzie położę, w którą stronę będą się otwierać drzwi, itd. Ekipa zrobiła standardowe dylatacje.

A później jak przyszło do układania gresu - to trzeba było nacinać w odpowiednich miejscach beton, a stare dylatacje łaczyć specjalnymi kotwami i żywicą.

Warto wcześniej się nad tym zastanowić - choć na etapie wylewek mało kto jeszcze myśli o wykańczaniu :D

dalej pociągnę ten temat, bo czeka mnie on pewnie wczesnym latem, o ile wiem o różnicy poziomów w zalezności od tego czym wykańczamy podłogę (tylko ciężko się zdecydować na konkretną :D ) i wiem, które drzwi będa lewe, a które prawe, to nic niegdzie nie wyczytałam o dylatacjach. Sądziłam, że trzeba ją zrobić po środku ścianki w otworze drzwiowym. Zastanawiałabym się tylko, w którym miejscu zrobić jak będzie różnica poziomów np. między holem a łazienką, a między holem a pokojem będzie jeden poziom podłogi bez progu, to jaki wpływ ma na to dylatacja?

możecie mi rozwikłać ten temat?

Muci, my pilnowaliśmy ekipy Eimunda - i to nic nie dało. Po jednym niecałym dniu po prostu zabrali sie i wyszli. Bez słowa, bez do widzenia - myśleliśmy, że pojechali po jakąś maszynę albo coś... A oni po prostu nie mieli ochoty porządnie zamieść, odkuć gdzieniegdzie tynk z chudziaka, ułożyć folię, styropian i folię. Oni chcieli przyjechać, w jeden dzień wylać 200 metrów wylewek, zainkasować kasę i jechać dalej. Nawet im nie zależało na wynagrodzeniu za te kilka godzin pracy. Zanim znaleźliśmy potem innych wylewkarzy (takich, którym się chciało chcieć), mieliśmy półtoramiesięczny przestój na budowie. :evil:

dalej pociągnę ten temat, bo czeka mnie on pewnie wczesnym latem, o ile wiem o różnicy poziomów w zalezności od tego czym wykańczamy podłogę (tylko ciężko się zdecydować na konkretną :D ) i wiem, które drzwi będa lewe, a które prawe, to nic niegdzie nie wyczytałam o dylatacjach. Sądziłam, że trzeba ją zrobić po środku ścianki w otworze drzwiowym. Zastanawiałabym się tylko, w którym miejscu zrobić jak będzie różnica poziomów np. między holem a łazienką, a między holem a pokojem będzie jeden poziom podłogi bez progu, to jaki wpływ ma na to dylatacja?

Wszystko zalezy od tego, czym bedziesz wykanczac podloge. Przy drewnie czy panelach nie ma to znaczenia, ale przy gresie lub kamieniu dylatacje powinny wypadac w fugach.

W przeciwnym razie (jesli dylatacja wypadnie w polowie plytki) - plytka moze po prostu peknac...

Wszystko zalezy od tego, czym bedziesz wykanczac podloge. Przy drewnie czy panelach nie ma to znaczenia, ale przy gresie lub kamieniu dylatacje powinny wypadac w fugach.

W przeciwnym razie (jesli dylatacja wypadnie w polowie plytki) - plytka moze po prostu peknac...

no tak, jak już to wiem, to wydaje się logiczne :)

dzięki Piotrek, kiedy przeprowadzka?

dzięki Piotrek, kiedy przeprowadzka?

Deadline to maj :)

Na razie konczymy sie wykanczac :wink:

Gdyby nie zatrudnienie architektki wnetrz, to pewnie od minionych Swiat juz mieszkalibysmy - ale nasza architektka tak sie rozkrecila z projektem, ze pare miesiecy ekstra potrwa zanim ekipy wyrobia sie z ucielesnieniem jej pomyslow :lol: