Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Stała umowa mi w momencie podpisywania (2 lata temu) najlepiej wychodziła w f-mach SITA i BYŚ - zdecydowałem się na SITĘ, ze względu na ich sprawdzoną wcześniej solidność. Teraz od nowego roku wszystko strasznie pódzie w górę, więc nie wiem, czy dalej oni będą najtańsi, czy nie.

hehe, ja też mam ich i mam fajne pismo od nich :)

rozumiem wzrost kosztów składowania, ale żeby pisać, że wzrosły ceny paliwa, skoro zmalały, czy że wzrosły płace? a co mnie obchodzi, że im wzrosły płace? :) mi nie wzrosły :)

poza tym jestem póki co, z nich zadowolony. ale faktycznie, pod koniec grudnia trzeba będzie robić nowe rozeznanie. może nie wszyscy będą się zasłaniać wzrostem płac :)

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jednorazowo śmieci (gruz) zabierał u mnie PERFEKT (albo PERFECT - nie pamiętam pisowni) -

Tych niestety nie polecam. Umówiłem się na kontener z 1,5 tygodniowym wyprzedzeniem. Niestety złapało mnie grypsko i zadzowniłem pół tygodnia przed terminem, że kontener chciałbym ale za tydzień. W sobote dzwoni ojciec z budowy, że kontener podstawili. Facet zapomniał. Z kontenera skorzystał sąsiad.

Zadzowniłem i zamówiłem 7m3 na tydzień później na 9. Przyjeżdzam na budowę z ekipą chetną do darmowej orki na mojej działce i kontenera zero. 10-ta nie ma. Dzwonie do szefa...już jedzie. I tak już jechał i był za 30 minut, za godziną, za kwadrans, że dojechał na 14...i nie 7m3 tylko 4m3....za cenę 7m3 ale mogę sobie z górką załadować. Firma tak mnie wpieniła, że zapłaciłem i postanowiłem więcej się z nimi nie kontaktować i nie korzystać z usług....ale niestety będe musiał bo o kontenerze zapomnieli i stoi u mnie już chyba półtora miesiąca :wink: :evil: .

Reasumując przywoża to co chcą/mają na składzie na termin jaki im odpowiada. Zabierają też chyba kiedy chcą :wink:

co sie martwisz to masz w gratisie kontener:)

Na razie nie dzwonię bo cały czas go doładowuje i zasadniczo mi nie przeszkadza :wink: Myślę, że niebawem będzie 4m3 * 2 :wink:.

No ale tak ogólnie gośc mnie wpienił. Ani przepraszam ani proszę. Zamówił pan 7m3 na 9 rano prosze bardzo już dostarczam 4m3 na 14 8)

Stała umowa mi w momencie podpisywania (2 lata temu) najlepiej wychodziła w f-mach SITA i BYŚ - zdecydowałem się na SITĘ, ze względu na ich sprawdzoną wcześniej solidność.

Ja od czerwca korzystam z Bysia - i jak do tej pory ani raz nie bylo zadnego problemu. Smieci wywoze raz na tydzien.

Zobaczymy jak to bedzie wygladac cenowo po nowym roku. Na razie zadnego "podwyzkowego" pisma nie przyslali... :wink:

U nas wywozi BYŚ i jak na razie jestem zadowolona :) Też mi wyszło z rozeznania (z przed kilku m-cy) że w grę wchodzi tylko Byś i Sita ale Byś mi jakoś bardziej podszedł. Biuro mają po drodze i podoba mi się, jak jeżdżą kierowcy :oops: :roll: Może to mało racjonalny powód... a już na pewno mało kobiecy :roll: :wink: ale często ich spotykam w okolicach cmentarza na Wólce 8) Też jak na razie nic nie dostałam o podwyżce.

Potrzebuje szybkiej informacji:

czym łączy sie rure-nawiew powietrza z zewnatrz z rura wkladu kominka?

Moj kominkarz chce te szpare owinac po prostu welna mineralna. To wystarczy? Bo ja bym to polaczyla jakas rura a la kanaly do wentylacji mech a dopiero na to welna mineralna ale moze sie myle?

U mnie tez rura metalowa spiro, ja mam jeszcze dodatkowo zrobiony szyber aby można było zamykać dopływ z zewnątrz jak się nie używa kominka aby zimne nie leciało do domu. W bilansie ciepła to się liczy :)

Potrzebuje szybkiej informacji:

czym łączy sie rure-nawiew powietrza z zewnatrz z rura wkladu kominka?

Moj kominkarz chce te szpare owinac po prostu welna mineralna. To wystarczy? Bo ja bym to polaczyla jakas rura a la kanaly do wentylacji mech a dopiero na to welna mineralna ale moze sie myle?

Witam, Dawno tu nie zaglądałem :-)

No wiecie już po budowie .... :-?

Jeśli masz we wkładzie kominkowym oddzielny dopływ powietrza to podłącz zasilanie z zewnątrz ale ... pamiętaj że nieźle Ci to będzie wychładzać zarówno kominek jak i cały komin. Po prostu obieg zimnego powietrza będzie ciągły.

Z doświadczenia mogę napisać tak: Nawiew zewnętrzny nie jest wcale potrzebny jeśli nie robisz kotłowni w salonie (chyba wiadomo o czym piszę), a masz odpowiedniego przekroju komin. Ciąg jest na tyle duży że wessie Ci powietrze innymi szparami (jak np. okna czy drzwi)

Jeśli jednak uznasz że jest Ci to bardzo potrzebne to polecam zrobić ten nawiew zamykany od zewnątrz (szyber, zamykana kratka czy coś w tym rodzaju). W ten sposób unikniesz niechcianego obiegu zimnego powietrza który wyciąga Ci sporo PLN-ów :wink:

Podobno bardzo dobrze tego typu prace robi JackBud.

Z tym Jackbudem to ostrożnie. Maja kilka ekip i jak wszędzie czasem odwalą tez lipę.

Ja skorzystałem z nich i ...

po pierwsze - są drodzy

po drugie - jak nie przypilnujesz to odwala lipę jak każdy (miałem moment że chciałem ich wywalić).

po trzecie - jak Ci ktoś zrobi tynk po stanie surowym to będziesz piać z radości bo ładnie ładnie ładnie ... a po kilku miesiącach zaczniesz udawać że nie widzisz niedoróbek :lol: bo ... jak to przecież nie mogłem źle wybrać ... hi hi

po czwarte - nigdy nie rób kinkietów na zewnętrznych ścianach :D

Niewątpliwa zaleta tej firmy ... Istnieje !

U mnie jest jeszcze p. Tomek. Warto z nim obgadać docieplenie eleacji. Ostatnio mówił, że na tynki zewnętrzne pogoda nie jest, a świetnie robi. Obecnie robi u mnie tynki wew /jakość zewn. zawdzieczam mu/ -cementowo-wapienne zacierane piaskiem kwarcowym - śliczne. Elewacje robiłam z umowa ponad p.Tomkiem /wykonawca/, ale wiem, ze p.Tomek robi nagrywa robotę bez owego wykonawcy... nie chce wnikac ile to taniej. Moze koczować u mnie , a robić w pobliżu.

POzdrawiam budujących

Jeśli masz we wkładzie kominkowym oddzielny dopływ powietrza to podłącz zasilanie z zewnątrz ale ... pamiętaj że nieźle Ci to będzie wychładzać zarówno kominek jak i cały komin. Po prostu obieg zimnego powietrza będzie ciągły.

Z doświadczenia mogę napisać tak: Nawiew zewnętrzny nie jest wcale potrzebny jeśli nie robisz kotłowni w salonie (chyba wiadomo o czym piszę), a masz odpowiedniego przekroju komin. Ciąg jest na tyle duży że wessie Ci powietrze innymi szparami (jak np. okna czy drzwi)

Jeśli jednak uznasz że jest Ci to bardzo potrzebne to polecam zrobić ten nawiew zamykany od zewnątrz (szyber, zamykana kratka czy coś w tym rodzaju). W ten sposób unikniesz niechcianego obiegu zimnego powietrza który wyciąga Ci sporo PLN-ów :wink:

szyberek do tego nawiewu, to chyba każdy kominkarz robi.

poza tym, z rury owszem można zrezygnować, jak ma się w domu dobrą wentylację i nie rozprowadza się ciepła na inne pomieszczenia domu. zbyt dużo kurzu odbije się na okolicach anemostatów :)

Witajcie,

Czy możecie polecić mi stolarnię z dobrymi cenami (w okolicy).

Potrzebuję kupić z 18m2 deski podłogowej (sosnowej) na strych.

my kupowaliśmy w Babicach przy stacji z gazem, w lipcu br wychodziło najtaniej w okolicy, deski sa na pióro-wpust, grubości nie pamiętam

a jaka cena tych desek była bo ja właśnie się zastanawiam czy na strych dawać deski czy płytę OSB ?

i czy macie jakieś rady dotyczące ocieplenia zewnętrznego bo niedługo będę robić, czego pilnować i na co zwracać uwagę u wykonawcy ?

no i chyba najważniesze jaki tynk mineralny, silikatowy czy akrylowy (ocieplane styropianem) czym te tynki się różnia i jaki jest najlepszy ?