Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ja tez mam pytanko czy ci co co robili badania geotechniczne mieli jakies specjalne zalecenia na naszym terenie??? U nas z uwagi na dośc wysoki poziom wód gruntowych (130 cm) kazali nam podnieśc domek o 30 cm bo przemarzanie itp............

I tak z ciekawości pytam o inne zalecenia , chyba Ankalenka pisała o izolacji fundamentów tez z uwagi na wysoki poziom wód.

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas zalecenie było takie: poszerzenie ław, podniesienie poziomu posadowienia, zastosowanie izolacji przeciwwodnej (zamiast przeciwwilgociowej czy jakoś tak), obsypanie ścian fundamentowych żwirem zamiast piasku, ręczne wykonanie wykopów i to chyba wszystko...

w zeszłym tygodniu przekopywaliśmy pod ławą rurę ze studni - woda jest obecnie na sztych pod ławą w najwyższym miejscu działki, czyli około 30 cm wyżej niż była w maju zeszłego roku...

Jerzysio to u nas z racji zamieszkania na naszej ulicy gminnego ktosia i droge juz daaawno utwardzili i latarnie stoja od daawna . Szok zwłaszcza z uwagi na fakt ,że my bardziej na wsi niż Lipków:) Lipków to juz aglomeracja miejska prawie;)

kurcze a zastanawialismy sie nad Lipkowem te 4 lata temu ale ceny wydały nam sie spore a mamo!!!! gdybysmy wtedy wiedzieli jak te ceny te pare lat pózniej wygladać beda to pewnie bysmy sie wcale nie zastanawiali:)

a ja tez mam pytanko czy ci co co robili badania geotechniczne mieli jakies specjalne zalecenia na naszym terenie??? U nas z uwagi na dośc wysoki poziom wód gruntowych (130 cm) kazali nam podnieśc domek o 30 cm bo przemarzanie itp............

I tak z ciekawości pytam o inne zalecenia , chyba Ankalenka pisała o izolacji fundamentów tez z uwagi na wysoki poziom wód.

co to znaczy "podniesc dom o 30 cm" ?? podciagnac wyzej fundamenty czy posadowic wyzej lawy fundamentowe ? ...czy moze jeszcze cos innego ??

ja wprawdzie nie robilem badan geojakichstam ...ale uczulilem mojego kierownika na wysoki poziom wod gruntowych jak rowniez na "jakosc" gruntu

Kierownik byl bardzo zadowolony z tego gruntu i stwierdzil, ze badania gruntu sa zbedne. Posadowienie law zrobili jak tylko dokopali sie do rodzimego gruntu (okolo 1 m ponizej terenu)

Zmiany w lawach w stos do projektu:

1. wylanie chudego betonu pod lawy fundamentowe - grubosc ??? okolo 10 cm - wylanie chudziaka zostalo zaordynowane w momencie, gdy w wykopach fundamentowych pojawila sie woda

2. poszerzenie law fundametowych do 70-80 cm

3. pogrubienie law fundamentowych

4. zageszczenie zeber rozdzielczych w lawach chyba ?? z 40 cm na 30 cm

Dodatkowo zrobilem opaske odwadniajaca wokol domu - rura plastikowa perforowana na wysokosci lawy fundamentowej, geowloknina obsypana zwirem granulacji ??? 32 mm

Izolacji przeciwwodnej nie robilem - kierownik stwierdzil, ze niepotrzebna - uwierzylem ;-).

Monis,

;-)

Teraz manipulowanie przy pradzie w Klaudynie to prosta sprawa, natomiast kiedys .....

Opowiadal mi sasiad, ktory przez ulice musial z mediami przejsc ....ze tam w ulicy ...tylko cicho ...sza! biegl podziemny kabel zasilajacy jednostki wojskowe w Klaudynie. Zeby przejsc przez ulice, musial dostac pozwolenie od wojska. Wojskowa biurokracja zniechecila go do tego stopnia, ze ominal droge urzedowa i zaczal kopac. Oczywiscie uszkodzil kabel zailajacy STACJE RADIOLOKACYJNA WP ! przyjechaly patrole wojska, MO ..zawineli goscia i o malo w kryminale nie wyladowal o dzialalnosc wywrotowo/szpiegowska oskarzon ;-).

Teraz mozna spokojnie zwarcie na transformatorze nr 0625 zrobic i poczekac ..... az temperatury w domach w Klaudynie spadna ...;-)

To byly szalone czasy......... :wink: :wink: :wink:

W takim razie trzeba bedzie pomyslec o jakims malutkim zwarciu, co by milej bylo........ :wink: :wink:

...a ja siem pochwalim :p

... na Kontuszowej w Lipkowie latarnie uliczne rozblysly po raz pierwszy :D

.... i czlowiek po nocy w bloto nie wpadnie :lol:

.... ale moze juz niedlugo i droge utwardza :-?

pozdro

J

Jerzysio,

Utwardzą, utwardzą - jak mróz przyjdzie :wink:

jj

PS. Kontuszowa - ładna nazwa. Zapachniało Sienkiewiczem. Pozdrowionka.

...PS. Kontuszowa - ładna nazwa. Zapachniało Sienkiewiczem. Pozdrowionka.

:D Chyba nie Sienkiewiczem a Paschalisem Jakubowiczem, który był właścicielem wytwórni pasów kontuszowych - to on właśnie wybudował kościół w Lipkowie.

Sasiedzi moi kochani wlasnie jestem na etapie poszukiwania stempli. Moze macie do sprzedania. Moj szanowny malzonek twierdzi, ze potrzebujemy jakies 400 - 500 szt 2,8 - 3 m. .

W zeszły poniedziałek sprzedałem ok 150 szt. - było pytać wcześniej....

Sasiedzi moi kochani wlasnie jestem na etapie poszukiwania stempli. :-? Moze macie do sprzedania. Moj szanowny malzonek twierdzi, ze potrzebujemy jakies 400 - 500 szt 2,8 - 3 m.

hej Monis

u nas lezy pewnie jeszcze jakas setka o dlugosci pewnie ok. 2,8 wiec nie wiem czy beda dla Was ok, ale krotsze tez sie przydaja

oddam je za 100 byle tylko ktos je zabral :wink: