Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja do przyłącza biorę człowieka polecanego przez projektanta gazu, który jest bardzo OK. Z wykonawcą się spotkałam, wrażenie dobre, cena za około 25 m (dokładnie nie pamiętam) przedłużenia gazociągu to 1500 zł, kiedy gazownia wyceniła na 7000 zł. podaję telefon: Pan Bojanowski 602 25 79 78. Acha, pomaga też załatwić papierologię w gazowni.

witam

przeslij prosze namiary na projektanta gazu.

pozdrawiam,

bzomar

PS. wlasnie dzis rozpoczelismy budowe w Wierzbinie

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gazownia Serwis wyceniła projekt 40m gazociągu + przyłącze + instalacja wewnętrzna na drobnostka 3tys.zł. Sam projekt!!!!!

Zafunduję im huśtawkę niech się bujają!!!!(wyjdzie taniej). Za to samo P.Burzyńska z Ożarowa chce 600 zł. Ktoś miał może z nią kontakt i może dać jakąś opinię?

Lagerfeld!

Brałeś człowieka z gazowni prywatnie? Jeśli tak to daj namiar.

Pozdrawiam :lol:

jj

Gdzie kupowaliście deski na fundamenty i dach (nie chodzi mi o więźbę tylko o pokrycie dachu pełnym deskowaniem) - w hurtowni czy w tartaku? Gdzie się bardziej opłaca? Będę wdzięczna za info.

Pozdrawiam :lol:

jj

W tartaku, wiosną zeszłego roku zaoszczędziłem przy - o ile pamiętam 11m3 drewna (dechy, kantowizna, łaty, kontrłaty) jakieś 700 PLN i to przy opłaceniu kosztów transportu - z okolic Sokołowa Podlaskiego.

Jak ja ocieplałam dach to miałam dylemat wełna szklana czy mineralna. Skończyło się na jakiejś promocji na 15cm w Leroy Merlin + 5cm jeszcze, ale prostopadle (przykrywa krokwie). Robotmicy psioczyli na te wymogi, ale robili.

Też łaskę robili...przecież tak powinno się robić. Ale majster to jest majster.

Ja poddasze wykańczam sam ( :wink: no, z rodziną) - narazie jestem po układaniu wełny - :x fe....

I w związku z tym jeszcze jedno pytanko do tych co mają już zrobione - stelaż robili wam jako kratownicę, czy tylko na wieszakach wzdłuż krokiew?

Powinno się ponoć kratownicę, ale u mojej siostry ponad 2 lata temu nie doczytaliśmy, daliśmy stelaż tylko wzdłuż krokiew (ewidentna fuszera) i narazie wszystko O.K.

A ile wełny dajecie, bo właśnie stwierdzam że przepisowe 20cm nawet 15+5, niestety to za mało. Na strychu jest gorąco. Dajcie więcej jak można.

Może macie kogoś do przc pożądkowych?

Witam. Czy korzystając z własnych doświadczeń moglibyście podpowiedzieć mi jak szukaliście swoich działek? Ja poszukuję działki pod budowę domu w okolicach Starych Babic, czyli Koczargi (najlepiej Stare) Lipków. Albo tez w innej cześci(Laski, Truskaw). Nie interesują mnie pośrednicy, trochę za dużo trzeba im płacić. Może ktoś z Was ma namiary na jakiegoś rolnika albo też nierolnika w ww. miejscowosciach lub w okolicy, który ma do sprzedaży działki. Problem jest tez taki, że raczej żadny bank nie da mi kredytu na działkę rolną więc musiałabym kupić już działkę odrolnioną. W dodatku za taką działkę 800-1200 metrów jestem skłonna zapłacić około 100 zł za metr. Bardzo proszę o jakieś porady i namiary, bo zależy nam żeby jeszcze w tym roku kupić działkę.

Pozdrawiam. Grażyna

W dodatku za taką działkę 800-1200 metrów jestem skłonna zapłacić około 100 zł za metr.

Grażyna, to w zasadzie nie możliwe. Po pierwsze, działki są zazwyczaj powyżej 1000 m2 bo takie jako najmniejsze dopuszcza plan zagospodarowania, a po drugie ta cena którą chcesz zapłacić jest około dwa razy mniejsza niż rzeczywista. Aż takie okazje się nie trafiają...

Co do pośrednictwa, ja uważam że te 4 tys które im dałam były całkowicie uzasadnione. Pomoc w wielu miejscach i nawet już parę miesięcy po zawarciu transakcji była nieoceniona...

czyli działka 1000 m to około 200 tys. zł? Plus wybudowanie to około kolejne 200-250 tys.zł. Czy wy też tak dużo płaciliście za działkę? Mnie stac aby za fajna działkę zapłacić maksymalnie do 150 tys. zł. Ale niech ma ona chociażby jedno drzewo, a nie puste pole w pełnym słońcu, a do ceny często trzeba dodać media.

czyli działka 1000 m to około 200 tys. zł? Plus wybudowanie to około kolejne 200-250 tys.zł. Czy wy też tak dużo płaciliście za działkę? Mnie stac aby za fajna działkę zapłacić maksymalnie do 150 tys. zł. Ale niech ma ona chociażby jedno drzewo, a nie puste pole w pełnym słońcu, a do ceny często trzeba dodać media.

łatwiej i taniej zasadzić parę drzew, nawet bardzo dużych na pustym polu, niż znaleźć działkę w tej okolicy za 100 zł za m2. NIestety. Co do budowania za 200 - 250 tys to też jest bardzo optymistyczne podejście, ale podobno paru osobom się udało.... przy ograniczonym metrażu prostym projekcie i bardzo skromnym wykończeniu...

Moja działka w zeszłym roku kosztowała 170 tys. równo 1000 m2. do tego kupa kasy na notariusza itp. NIe mówiąc już o tym że media które są "w drodze" tuż przy działce, wymagają tak naprawdę dołożenia około 20 tys zł. Co by było, gdyby były ciut dalej! Fajną działkę w tej cenie to może znajdziesz na Choszczówce - tam jest jeszcze drożej, ale sprzedają malutkie działki po 650 m2.

Grazyna

ostatnio w ktorejs z agencji widzialam dzialke w Koczargach 956 m za bodajze 199 tys. wiec nawet jesli znajdziesz cos bez agencji to raczej tez nie bedzie to do 150 tys tylko raczej zblizajaca sie do 200 tys.

z tego co wiem maja odralniac w tym roku dzialki w Koczargach po prawej stronie akacjowej jadac w strone lipkowa a wiec na pewno za nami beda odralniac - dowiem sie przy okazji od ludzi od ktorych my kupilismy czy nie beda wtedy sprzedawac - byc moze tam bedzie taniej bo to juz kawalek od drogi ale wtedy media beda drogie

Wady to gora smieci w poblizu (obecnie podobno zamknieta) oraz kompostownia czasami z nieszczegolnym zapaszkiem (ostatnio jakby rzadziej). Wszystko zalezy jeszcze od tego, gdzie dokładnie w Klaudynie jest ta działka. Ponadto gdzies na wysokosci Moscisk ma isc autostrada/ droga szybkiego ruchu. Jezel twoja dzialka jest gdzies glebiej to nie ma problemu, a nawet jest to plus. bo latwiej bedzie dojechac.

Jesli chodzi o plusy to po 3 latach w Truskawiu moge powiedziec, ze za kazdym razem wracajac do domu mysle sobie: jak to dobrze, ze mieszkamy poza miastem i blisko lasu. Nasza przeprowadzka miala byc tymczasowy, ale po 3 miesiacach mieszkania stwierdzilismy, ze nigdzie sie stad nie wyprowadzimy. Jest czysto, spokojnie i ladnie. Naprawde polecam.

Pozdrawiam

Iwona

Agrazja,

Podciagniecie mediow:

- woda 130 mb

- gaz 130 mb

- prad okolo 200 mb + postawienie kilku (4-5) slupow

- zrobienie drogi betonowej z plyt MON

+-60 000 zlotych

Kanalizacja jest zdecydowanie najdrozsza ..... 130 mb kanalizacji na pewno kosztowaloby majatek.

Piekna dzialka w Starych Babicach ze starodrzewem z mediami nieopodal to wydatek okolo 60-80 EURO / m2.

Takich dzialek jest stosunkowo malo. Wieksza podaz w sasiedniej gminie Izabelin. Ale tam ceny jeszcze wyzsze.

Jeszcze a propos dzialek - na koniec dla otuchy ... ;-)

Mozna znalezc w gminie dzialki o pow. ponizej 1000 m2 - sa to dzialki wytyczone przed ustawa okreslajaca minimalna powierzchnie dzialek.

Popatrz sobie w onecie - sa tam dzialki w Babicach-okolicach nawet ponizej 100 000 zl / m2. Nie wiem co one, jakie one ...ale oferty sa.

sie rozpisalem ;-)

Yoric

Będę wdzieczna za namiary na jakiegoś rolnika. A ile przykładowo kosztuje podciągniecie mediów: gaz, prąd, kanalizacja, woda zapewne z własnej studni?

na razie mamy dociagniety prad jakies 70 m do granicy dzialki - wyszlo ok 7,5 tys. z projektem, wykonaniem i oplata w zakl. energet. - to oczywiscie wtedy kiedy chcesz miec wczesniej niz chca ci zalozyc (zazwyczaj 2 lata)

za gaz nie pamietam w tej chwili ile ale ankalenka pisala pare postow wczesniej ze za metr przedluzenia gazociagu 50 zl - wiec sama widzisz ze to troche kosztuje i moze wyjsc ok 20 tys a nawet wiecej