Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jabbar, musisz udać się do Melioracji w Grodzisku Maz i sprawdzić czy na tej działce nie ma melioracji (to takie ceramiczne rury z dziurami wkopane 30 lat temu w ziemię na różnych głębokościach, których zadaniem jest odwadnianie pól). Na mojej działce były 2 główne dreny i 3 czy 4 końcówki (już nie pamiętam i nie chcę pamiętać). Powoduje to dodatkowe wydatki i pewne komplikacje przy robieniu fundamentów, bo drenażu nie można likwidować.

Sprawę z grodziskiem możesz spróbować załatwić telefoniczno-faxowo, są tam o dziwo mili ludzie. niestety pogubiłam numery tel.

Generalnie da się żyć, tylko że trzeba doliczyć ze 2 tys (najmarniej) i dodatkowy miesiąc na formalności.

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.....Powoduje to dodatkowe wydatki i pewne komplikacje przy robieniu fundamentów, bo drenażu nie można likwidować.

.......

Generalnie da się żyć, tylko że trzeba doliczyć ze 2 tys (najmarniej) i dodatkowy miesiąc na formalności.

Ale można puścić inną trasą - czyli rozwalić stary, zrobić nowy. 2 lata temu były to raczej większe koszty, sam projekt przebudowy to było 1 - 1,5 tys.

:-? Ale ja miałem na mapce meliorację, a faktycznie jej nie było - dobrze, że miałem takie informacje od sąsiadów, którzy twierdzili, że rury idą dużo dalej - robiłem komisyjnie odkop, udowadniałem, że nic nie ma.

filipek przesle ci namiary które ja wczęsniej z tego forum dostałam tak 3tyg temu tak więc nie musicie sie dublowac:) ci co by ewentualnie mieli zamiar

Jeśli list "budowlańcy" jest od Ciebie dziękuję, jeśli nie dziękuję z góry.

Proszę jeszcze o namiary na kierownika budowy. Kilka osób wcześniej wymieniało informacje, że mogą kogoś polecić.

Pozdrawiam

filipek

Ale można puścić inną trasą - czyli rozwalić stary, zrobić nowy.

Właśnie myślę o "lekkiej" przebudowie tego rowu - chcę go puścić przy samej granicy działki.

Na to są potrzebne jakieś wielkie pozowlenia i plany?

Czy taki rów musi robić jakaś firma specjalistyczna?

A to jest dzialka budowlana?????

Z papierów wynika że budowlana :)

Pytam, poniewaz znajomi tez dowiadywali sie o jakies dzialki przy Ciecwierza, blisko lasu, tyle ze te byly rolne.......

A w ktorym miejscu dokladnie kupujesz te dzialke???

Wysłałam już ten post na forum budujacych, ale powtórze go tutaj, bo namierzona działka jest w Starych Koczargach, więc może ktoś z Grupy Babickiej mi poradzi. Znalazłam fajna działeczke. 1000 metrów. Niestety w starym planie jest jako rolna, mimo ze z jednej strony graniczy z 2 działkami budowlanymi, ale niezabudowanymi. Obecnie gmina mówi ze w marcu przyszłego roku będą te tereny odrolnione, ale jak narazie plan zagospodarowania jest opracowywany i nie wiadomo kiedy zostanie wystawiony i nie wiadomo ile i jakie moga być wnoszone zarzuty, protesty do planu. Proszę powiedzcie mi z własnego doświadczenia jakie ryzyko ponoszę kupując taką działkę? Obecnie jest ona mniej więcej o 1/3 tańsza niż jak by była działką budowalaną. Ale tez nie wiadomo kiedy ten plan uchwalą, czy napewno w marcu bedzie odrolnienie (bo przeciez ktos " na górze" moze zmienić decyzję i zacząć odralniac inne tereny, a te zostawić), lub tez przez moja działkę puszczą drogę. Poradźcie mi czy wchodzic w taki interes. Najpóźniej w przyszłym roku chciałabym zacząć budowę.

agrazja zdecydowanie nie wchodzic , chyba ,że lubisz totolotek;) i ryzyko

może sie udac ale nie musi. Jesli chesz w przyszłym roku wystartowac to odradzałabym. Odrolnienie moze potrwac nawet kilka lat.

my mielismy kupowac działke która miała byc odrolniona w przeciagu miesiąca , wszystkie obok budowlane . to było około 4 lat temu , ta działak wciąz jest rolna.........

jabbar,

Z tym rowem przez srodek sprawa sie troche komplikuje moim zdaniem.

1. row to siedlisko komarow, pokrzyw i innego zwierza

2. nikogo nie chce oskarzac ...ale jak sie przygladam tym rowom w okolicy ...to niektorzy chyba pompy w promocji do brudnej wody kupili w castoramie i lataja nadszarpniete budzety domowe rzadszym zamawianiem szambiarek

Nie wiadomo co z takim rowem poczac .....

Przebudowa rowu to na pewno znaczny koszt robot budowlanych i ziemnych, dodawszy do tego wszelkie projekty ustalenia uzgodnienia dokumentacji .... okaze sie ze rowy musza miec odpowiednie spadki, skarpy rowow rowniez ...ze trzeba je czymstam wylozyc ...darnina kostka perforowana ..niewiem ...

O ile chcesz przesuwac row ?

Zeby nie okazalo sie ...ze Twoja dzialka to taki Fort Klaudyn ...z 3 stron otoczony fosa ?!!

Poza tym row zawsze sie bedzie obsuwal a ogrodzenie razem z nim ...

U mnie sasiedzi wpuscili row pod ziemie - zrobili kanal z kregow betonowych (perforowanych???) i przysypali ziemia, postawili plot na tym podziemnym rowie. Upewnij sie, czy moglbys zrobic tak ze swoim rowem . Od razu sprawdz czy nie masz drenow na dzialce(Grodzisk Maz.)...bo o ile sie orientuje ten "moj" row byl wykonany lecz nie zewidencjonowany przez te spolke wodna z Grodziska o czym ktos tu juz wspominal.

Jesli mozna row wpuscic pod ziemie to zasypuj gada i po klopocie .....

Z nawozeniem ziemii ostroznie - nie mozesz zmienic warunkow wodnych na dzialce - jesli dzialka jest nisko, wokol stoi woda to sasiedzi moga utrudniac Ci podwyzszenie dzialki powolujac sie na ten paragraf. Ale jezeli juz wszyscy podniesli poziomy - mozesz smialo do nich rownac.

pozdro,

Yoric

Jabbar,

post sprzed roku ..ale namiary w miare aktualne

moze sie komus przyda ....

bylem wczoraj w WZMiUW w Grodzisku celem potwierdzenia, ze na mojej dzialce nie nie ma drenow.

WZMiUW

Traugutta 4 a, tel 755 50 56

rachunek bankowy

BGZ SA I Filia W-wa

16 2030 0045 1110 0000 0029 4600 - i nie jest to moje prywatne konto !!

zabieramy ze soba:

- plan zagospodarowania dzialki (2 szt.)

- 60 zl

UWAGI:

- DOJAZD

jadac do Grodziska od strony Blonia, na rogatkach Grodziska na luku w lewo jedziemy prosto zjezdzajac z drogi glownej (przed stacja benzynowa) - to jest Traugutta - i po 800 m po lewej mamy WZMiUW

- OGOLNE

Panie sa mile i co najwazniejsze zalatwiaja sprawe na poczekaniu.

- WAZNE

Nie mozna zaplacic na miejscu.

Najlepiej zrobic przedplate (50 zl,- za uzgodnienie) i przyjechac z potwierdzeniem przelewu - uniknie sie wtedy jezdzenia na poczte w Grodzisku, czekania w kolejce i 3,50 zl oplaty za przekaz. Szczegolnie wazne przed 10-tym kazdego miesiaca, kiedy emeryci ciagna na poczte uregulowac rachunki.

- nalezy wziac 2 mapy; poniewaz ksero sie popsulo jedna musialem zostawic

Ale wszystko skladnie poszlo - OGOLNA OCENA 4

BRONISZE - centrum wylaczania gruntow z produkcji rolniczej

STAROSTWO POWIATU WZ

Bronisze, Kwiatowa 11

tel 722-22-79 (Marek Klosek)

ZABIERAMY ZE SOBA:- 50 zl

- wypis i wyrys z planu zagosp. przestrz.

- wypis z rejestru gruntow + mape 1:5000 (obie rzeczy do uzyskania od reki w pokoju 109)

- DOJAZD

wsiadasz w taryfe i Bronisze! Kwiatowa 11 !

z poznanskiej jadac do blonia skrecamy w lewo na Piastow, nastepnie pierwsza w lewo, po czym pierwsza w prawo i jestesmy na miejscu.

-UWAGI

- nie rozumiem, dlaczego takiego swistka nie zalatwia sie "Od reki" ...tylko wyznacza 2 tygodniowy termin niezbedny do stwierdzenia, ze trawa jest zielona a orne pole nie sluzy do produkcji rolniczej

- XERO 70cos groszy za strone

- kasa jest czynna tylko do 14:00, wiec po tej godzinie nie ma sensu jechac

uff,

Yoric

Pytam, poniewaz znajomi tez dowiadywali sie o jakies dzialki przy Ciecwierza, blisko lasu, tyle ze te byly rolne.......

Przy przystanku autobusowym.

A tak na marginesie - to po obejrzeniu kilku zdjęć z waszej budowy moge stwierdzić że mieliśmy przyjemność się poznać - najprędziej rozpoznałem Mambę :D

Przy przystanku autobusowym.

A tak na marginesie - to po obejrzeniu kilku zdjęć z waszej budowy moge stwierdzić że mieliśmy przyjemność się poznać - najprędziej rozpoznałem Mambę :D

Ooo a to niespodzianka :D

No i powodzenia w wyborze.

UWAGA ZŁODZIEJE!!!!!!!!!

Wiecie co nam się dzisiaj przytrafiło? około 21 zadzwonił sąsiad że po naszej działce kręcą się jakieś podejrzane typy. Zadzwoniłam na policję na komendę w Babicach a mój mąż wsiadł w samochód i pojechał. Bardzo się denerwowałam, bo co on sam by zrobił? jeszcze nie wrócił, ale już wiem, że policja przyjechała, gości już nie było, wg męża nic nam nie zginęło, ale czuję się jakoś nieswojo. Tak było do tej pory sielsko - nic się nie działo, przez całą zimę nic nie zginęło, a teraz na chwilę przed podłączeniem alarmu takie rzeczy!

Ale jaka jest alternatywa - spać na budowie? ubezpieczyć takiego stanu surowego chyba się nie da - a może się mylę? z Solidem też chyba na tym etapie nie mogę podpisać umowy? Nie wiem co robić - spać spokojnie to chyba przez najbliższe tygodnie nie będę. Całe szczęście że zdecydowaliśmy się na instalację alarmową (robił Zbych - super kontakt, polecam), ale i tak podłączenie dopiero po oknach...

Jak Wy rozwiązaliście tę sprawę?

UWAGA ZŁODZIEJE!!!!!!!!!

Wiecie co nam się dzisiaj przytrafiło? około 21 zadzwonił sąsiad że po naszej działce kręcą się jakieś podejrzane typy. Zadzwoniłam na policję na komendę w Babicach a mój mąż wsiadł w samochód i pojechał. Bardzo się denerwowałam, bo co on sam by zrobił? jeszcze nie wrócił, ale już wiem, że policja przyjechała, gości już nie było, wg męża nic nam nie zginęło, ale czuję się jakoś nieswojo. Tak było do tej pory sielsko - nic się nie działo, przez całą zimę nic nie zginęło, a teraz na chwilę przed podłączeniem alarmu takie rzeczy!

Ale jaka jest alternatywa - spać na budowie? ubezpieczyć takiego stanu surowego chyba się nie da - a może się mylę? z Solidem też chyba na tym etapie nie mogę podpisać umowy? Nie wiem co robić - spać spokojnie to chyba przez najbliższe tygodnie nie będę. Całe szczęście że zdecydowaliśmy się na instalację alarmową (robił Zbych - super kontakt, polecam), ale i tak podłączenie dopiero po oknach...

Jak Wy rozwiązaliście tę sprawę?

Złotego środka na złodziei chyba nie ma :x

Pani z PZU powiedziała mi, że taką budowę można ubezpieczyć, ale nikt tego nie robi, bo ubezpieczenie nie zamieszkałego nie ochranianego domku to opłata w wysokości bodajże 17% wartości ubezpieczanego mienia.

Jedyna metoda to nie zostawiać za dużo na działce i starać się za mocno nie przeżywać (:D łatwo powiedzieć - co?) takich sytuacji. Może te podejrzane typki to akurat nie byli złodzieje, może jedynie szukali zajęcia