Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

od dzisiejszego popołudnia ćwiczę nowy temat, może kogoś zainteresuje: Osuszanie wylewek urządzeniami używanymi do suszenia po zalaniu budynków.

Ponieważ moje "suche" wylewki z mixokreta mają już 2 miesiące (z górką) i nadal są mokre (5-8 %) nie możemy położyć parkietu. Dopiero wczoraj wieczorem, po rozmowie z parkieciarzem dowiedzialam się o możliwości użycia nazwijmy to "osuszaczy". Pan z firmy był dzisiaj rano, pomierzył wszystko a teraz przywiózł trzy maszynki. Po 5 dniach wylewka ma mieć 2% uwierzycie? Koszt wcale nie powalający, za dobę 140 zł netto, czyli liczę się z wydatkiem około 2000 zł na dom o powierzchni 240 m2. Czy to nie piękne? Alternatywa to 4 miesiące intensywnego wietrzenia, a my pod koniec października musimy się wprowadzić. O efektach będę donosić, może komuś się przyda.

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a bo ja wiem jak się to ustrojstwo nazywa! w piątek mierzył gość od schodów przykładając takie pudełeczko z wyświetlaczem i wystającymi blaszkami, wyszło mu w zależności od miejsca 4,5 do 6 %. Wczoraj parkieciarz przyjechał z takim bardzo profesjonalnie wyglądającym sprzętem z dwoma bolcami które wbijał młotkiem na głębokość 1,5 cm i wyszło jeszcze gorzej, a miesiąc temu był gość z jakimś badziewiem i wyszło 4 % ale on tak "łapał" po wierzchu. Dzisiaj znowu był pan od osuszaczy i on mierzył jeszcze czymś innym i też wyszło kiepsko. Tak czy inaczej wylewki wyglądają jakby były suche jak pieprz a nie są.

Moniś, przy oknach drewnianych (ja mam gebauera) zalecane do tynkowania są listwy APU. nakleja się je zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz na ramę okna i tylko do tego miejsca dochodzi tynk, czyli nie ma bezpośredniego kontaktu tynku z drewnem. Listwy te mają też wystającą część z taśmą klejącą do której dokleja się folię ochronną. Jak chcesz możesz podjechać do mnie na budowę i obejrzeć.

Ankalenka

a czy ja tez moge podjechac i zobaczyc te listwy?

okien jeszcze nie ma ale juz niedlugo - mam nadzieje :wink:

Moniś, tu nie chodzi tak naprawdę o folię tylko o kontakt mokrego tynku z drewnem. Zadzwoń na info linię Knaufa i zapytaj co zalecają przy oknach drewnianych. A z drugiej strony, powiem wam, że mi panowie od wykończeniówki (swoją drogą bardzo w porzo) udarli już drugie okno od środka bo zawadzili rusztowaniami. I co? człowiek dmucha, chucha, lata ze ściereczką, a tu i tak coś urąbią...

I jak tu sie nie zloscic, ubilabym za to :wink:

U nas okna zabezpiecza Jareko i mam nadzieje, ze nie bedzie przykrych niespodzianek.

Monis

Ja tylko wsteonie zabezpieczylem Ci skrzydla, tynkarze i tak MUSZA te okna zabezpieczyc i ankalenka dobrze mowi ze warto zainstalowac to o czym tu pisza

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=575527&highlight=listwa+tynkarska#575527

Moniś, tu nie chodzi tak naprawdę o folię tylko o kontakt mokrego tynku z drewnem. Zadzwoń na info linię Knaufa i zapytaj co zalecają przy oknach drewnianych. A z drugiej strony, powiem wam, że mi panowie od wykończeniówki (swoją drogą bardzo w porzo) udarli już drugie okno od środka bo zawadzili rusztowaniami. I co? człowiek dmucha, chucha, lata ze ściereczką, a tu i tak coś urąbią...

I jak tu sie nie zloscic, ubilabym za to :wink:

U nas okna zabezpiecza Jareko i mam nadzieje, ze nie bedzie przykrych niespodzianek.

Monis

Ja tylko wsteonie zabezpieczylem Ci skrzydla, tynkarze i tak MUSZA te okna zabezpieczyc i ankalenka dobrze mowi ze warto zainstalowac to o czym tu pisza

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=575527&highlight=listwa+tynkarska#575527

W piatek zaczynaja, wiec bede miala czego pilnowac... :-? :-?

My zostawiliśmy tylko dziury tam, gdzie były murowane takie wnęki na piony kanalizacyjne - w strop włożyli w tym miejscu kawałki styropianu i zalewali. Innych przepustów nie zostawialiśmy, ale my nie robimy DGP ani odkuracza centralnego, więc nie wiem jak z tym jest. W każdym razie do elektryki nic nie zostawialiśmy i było potem OK (a instalację już mamy). A, i jeszcze zostawiliśmy w kominie jeden pion wentylacyjny wolny - może się przyda do czegoś, np. do anteny albo co.

Pzdr. Joasia.

Witam

Czy ktoś może mi podać numer telefonu do elektryka/firmy z Bąrzęcina dawno temu tu chwalonego? Nazwisko tego pana to chyba Poręcki.

Korzystając z książek branżowych i telefonicznych nie udało mi się ustalić telefonu.

Zakład energetyczny zrobił wreszcie swoją część i teraz muszę wykonać prowizorkę budowlaną.

pozdr

filipek

Witam

Czy ktoś może mi podać numer telefonu do elektryka/firmy z Bąrzęcina dawno temu tu chwalonego? Nazwisko tego pana to chyba Poręcki.

Korzystając z książek branżowych i telefonicznych nie udało mi się ustalić telefonu.

Zakład energetyczny zrobił wreszcie swoją część i teraz muszę wykonać prowizorkę budowlaną.

pozdr

filipek

Jeśli to chodzi o Pana Tomka Poręckiego, to wspólnik p. Darka Białobrzeskiego - firma Energy System. Mogę służyć telefonem do Białobrzeskiego - 602-326-229