Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a powiedz mi jeszcze - w takim razie kiedy mozna uznac ze budynek jest odebrany - wydaja jakies pismo czy jesli nie maja zastrzezen to po prostu mija jakis termin

Wydają pismo. Z tym pismem trzeba pójść do map w Broniszach - tam dopiszą budynek do ewidencji gruntu, potem do Wydziału Ksiąg Wieczystych - też dodadzą budynek. Bez tego wszędzie masz wpisaną tylko działkę.

dzieki bardzo :)

choc na razie zrezygnowalismy z odbioru - byla taka mysl zeby oddac i skorzystac z ulgi remontowej - ale terminowo jest to nierealne w tym roku bo na geodezyjna mape powykonawcza musielibysmy czekac min 3 tyg.

wiec na razie przestalo nam sie zupelnie spieszyc z odbiorem

tym bardziej ze woda i gaz jeszcze nie dokonczone - ale mam nadzieje ze to juz tuz tuz :wink:

a swoja droga gazownia potrafi doprowadzic czlowieka do totalnego zwatpienia :evil:

poki co elewacja skonczona - zostala tylko kolumna, opaska wyszla za jasna - a w probniku kolor wygladal jakos inaczej - kiedys poprawimy bo teraz szkoda kasy

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

JJ

...dzięki, ale my już mamy wszystko w drodze ( z wyjatkiem kablówki :wink: ) i nawet nawierzchnię jakotaką ( prawie asfalt ).

Co do przykanalików, to jak słusznie zauważył Rbit, ważne jest by łatwo można było przełączyć z szamba do kanału.

Prostym rozwiazaniem jest zrobienie szamba ( a przynajmniej części ) z kręgów betonowych, które później będzie służyło jako studzienka rewizyjna.

Pozdro

J

.

Krzysztof - jak robiłeś podmurówkę? (wymiary, głębokość, ew.zbrojenie, ktoś Ci robił czy sam?). Chcą od nas 50 zł za mb - drogo?

Pozdrawiam sobotnio-wieczornie,

jj

Robiliśmy sami, kopaliśmy na ok. 60 cm, dodawaliśmy gruz - w ziemi ceglany, powyżej tylko betonowy. Nie zbroiliśmy - kolega zbroił, też mu popękało, za parę lat, jak się odkuję, może czymś obłożymy.

Trzeba raczej pamiętać, żeby robić dylatacje, to pęknie, tam gdzie Ty chcesz.

50 za metr to chyba sporo, kolega z Lipkowa szukał ostatnio, to chcieli od niego chyba 30 albo 35, ale nie wiem napewno, nie chcę Ci nakłamać.

Aha - szerokość 20 cm - w ziemi podobnie

no jak to sie nie da? przeciez 1000 m to kawal dzialki :wink:

a jak skladasz o pozwolenie na budowe to w planie zagospodarowania dzialki musisz miec juz szambo uwzglednione

No właśnie. My mamy 620 m i jakoś się zmieściło. Nawet jakoś się jeszcze studnia mieściła, ale i tak nie mam tu wody pod ziemią, a podłączyliśmy wodociąg.

no jak to sie nie da? przeciez 1000 m to kawal dzialki :wink:

a jak skladasz o pozwolenie na budowe to w planie zagospodarowania dzialki musisz miec juz szambo uwzglednione

No nie pamietam dokladnie jakie w tej chwili sa przepisy ale zdaje sie ze min 2 metry od granicy dzialki, 5 metrów od drzwi i okien w budynku mieszkalnym i 15 metrów od ujecia wody, czy jakos tak, wychodzi mi ze jak zachowac te odleglosci to linia zabudowy cofa mi sie tak kolo 10 metrów w głąb dzialki jesli chce robić przy ogrodzeniu ( 2 metry od granicy, 3 metry szambo i 5 metrów od okien i drzwi tak z grubsza) i wtedy dom wychodzi mi tak bez sensu gdzieś w głebi a studnia u sąsiada.

Z tego co wiem to wiekszośc gmin nie podchodzi tak rygorystycznie do przepisów i idzie na reke inwestorom ( np tam gdzie mieszkam zadna z tych norm nie byla zachowana kiedy było szambo a zgodne na zabudowe dostałem) stad moje pytanie jak to jest w gminie Babice ?

No nie pamietam dokladnie jakie w tej chwili sa przepisy ale zdaje sie ze min 2 metry od granicy dzialki, 5 metrów od drzwi i okien w budynku mieszkalnym i 15 metrów od ujecia wody, czy jakos tak, wychodzi mi ze jak zachowac te odleglosci to linia zabudowy cofa mi sie tak kolo 10 metrów w głąb dzialki jesli chce robić przy ogrodzeniu ( 2 metry od granicy, 3 metry szambo i 5 metrów od okien i drzwi tak z grubsza) i wtedy dom wychodzi mi tak bez sensu gdzieś w głebi a studnia u sąsiada.

Z tego co wiem to wiekszośc gmin nie podchodzi tak rygorystycznie do przepisów i idzie na reke inwestorom ( np tam gdzie mieszkam zadna z tych norm nie byla zachowana kiedy było szambo a zgodne na zabudowe dostałem) stad moje pytanie jak to jest w gminie Babice ?

Coś chyba źle liczysz. To otwór szmba ma być 2 metry (ja też nie pamiętam, czy 2) od granicy, a nie jego krawędź. Co pod ziemią, to pod ziemią. Czyli jeśli umieścisz między ogrodzeniem a domem, to ci wyjdzie 7m (2+5). Jak to jeszcze umieścisz w bok od okien, np. gdzieś koło garażu, to się zmieści.

Dowiadywałam się w sprawie szamba w Wodociągach w Hornówku. Powiedziano mi, że najlepiej puścić rurę z boku szamba. Wtedy montuje się studzienkę o przekroju 40 cm. W bok puszcza rurę doprowadzającą ścieki do szamba, a prosto rurę do kanalizacji.

Jeśli nie ma miejsca na rurę z boku to trzeba kuć pokrywę, szambo zasypać i w środku ułożyć rury.

Pozdrawiam :lol:

jj

hej hej

witam po chwilowej nieobecnosci

sprawy w toku - pozwolenie mam nadzieje otrzymac na wigilie (mija termin 65 dniowy). Nadal nie moge ustalic ekipy budowlanej - z nikim si enie moge dogadac i zeby smieszniej bylo nie chodzi tylko o kase ale zdecydowanie murarzy - "a nie wiem", "dogadamy sie" " moge u pana budowac - pan zadzwoni w lutym to sie dogadamy" itd - czy mieliscie podobne problemy"

Aha wykupilem wlasnie dwie domeny: kwiryow.pl i kwirynow.waw.pl - i mam sporo miejsca na serwerze - ma ktos pomysl zeby to wykorzystac?:)))

pozdrawiam

Pawel N

Było już parę razy na forum ,ale :oops: na szybko nie znalazłem, nie chce mi się szukać godzinę.

Potrzebuję sprawdzonego wykonawcę linii i przyłącza gazowego, takigo co potrafi sprawnie zrobić, podgonić sprawy w gazowni, no i ogólnie - jesteście z niego zadowoleni.

Dość pilne.

Krzysiek a projekt juz masz?

namiary wysylam na priv