Karorka 19.11.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 a powiedz mi jeszcze - w takim razie kiedy mozna uznac ze budynek jest odebrany - wydaja jakies pismo czy jesli nie maja zastrzezen to po prostu mija jakis termin Wydają pismo. Z tym pismem trzeba pójść do map w Broniszach - tam dopiszą budynek do ewidencji gruntu, potem do Wydziału Ksiąg Wieczystych - też dodadzą budynek. Bez tego wszędzie masz wpisaną tylko działkę. dzieki bardzo choc na razie zrezygnowalismy z odbioru - byla taka mysl zeby oddac i skorzystac z ulgi remontowej - ale terminowo jest to nierealne w tym roku bo na geodezyjna mape powykonawcza musielibysmy czekac min 3 tyg. wiec na razie przestalo nam sie zupelnie spieszyc z odbiorem tym bardziej ze woda i gaz jeszcze nie dokonczone - ale mam nadzieje ze to juz tuz tuz a swoja droga gazownia potrafi doprowadzic czlowieka do totalnego zwatpienia poki co elewacja skonczona - zostala tylko kolumna, opaska wyszla za jasna - a w probniku kolor wygladal jakos inaczej - kiedys poprawimy bo teraz szkoda kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 21.11.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 JJ ...dzięki, ale my już mamy wszystko w drodze ( z wyjatkiem kablówki ) i nawet nawierzchnię jakotaką ( prawie asfalt ). Co do przykanalików, to jak słusznie zauważył Rbit, ważne jest by łatwo można było przełączyć z szamba do kanału. Prostym rozwiazaniem jest zrobienie szamba ( a przynajmniej części ) z kręgów betonowych, które później będzie służyło jako studzienka rewizyjna. Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 21.11.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 jj wczoraj wreszcie trafilismy i widzielismy Twoj domek rozumiem ze na ten rok to juz koniec prac budowlanych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 21.11.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 to ja sie teraz zapytam tych co przez to juz przechodzili. Jak gmina podchodzi do lokalizacji szamba ???? Bo zgodnie z przepisami na dzialce ok 1000m to raczej nie da sie zrobic ? tzn mam na mysli wszystkie doległosci od granicy dzialki, ujecia wody, okien itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 21.11.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 no jak to sie nie da? przeciez 1000 m to kawal dzialki a jak skladasz o pozwolenie na budowe to w planie zagospodarowania dzialki musisz miec juz szambo uwzglednione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 21.11.2005 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 . Krzysztof - jak robiłeś podmurówkę? (wymiary, głębokość, ew.zbrojenie, ktoś Ci robił czy sam?). Chcą od nas 50 zł za mb - drogo? Pozdrawiam sobotnio-wieczornie, jj Robiliśmy sami, kopaliśmy na ok. 60 cm, dodawaliśmy gruz - w ziemi ceglany, powyżej tylko betonowy. Nie zbroiliśmy - kolega zbroił, też mu popękało, za parę lat, jak się odkuję, może czymś obłożymy. Trzeba raczej pamiętać, żeby robić dylatacje, to pęknie, tam gdzie Ty chcesz. 50 za metr to chyba sporo, kolega z Lipkowa szukał ostatnio, to chcieli od niego chyba 30 albo 35, ale nie wiem napewno, nie chcę Ci nakłamać. Aha - szerokość 20 cm - w ziemi podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 21.11.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 no jak to sie nie da? przeciez 1000 m to kawal dzialki a jak skladasz o pozwolenie na budowe to w planie zagospodarowania dzialki musisz miec juz szambo uwzglednione No właśnie. My mamy 620 m i jakoś się zmieściło. Nawet jakoś się jeszcze studnia mieściła, ale i tak nie mam tu wody pod ziemią, a podłączyliśmy wodociąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 22.11.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 no jak to sie nie da? przeciez 1000 m to kawal dzialki a jak skladasz o pozwolenie na budowe to w planie zagospodarowania dzialki musisz miec juz szambo uwzglednione No nie pamietam dokladnie jakie w tej chwili sa przepisy ale zdaje sie ze min 2 metry od granicy dzialki, 5 metrów od drzwi i okien w budynku mieszkalnym i 15 metrów od ujecia wody, czy jakos tak, wychodzi mi ze jak zachowac te odleglosci to linia zabudowy cofa mi sie tak kolo 10 metrów w głąb dzialki jesli chce robić przy ogrodzeniu ( 2 metry od granicy, 3 metry szambo i 5 metrów od okien i drzwi tak z grubsza) i wtedy dom wychodzi mi tak bez sensu gdzieś w głebi a studnia u sąsiada. Z tego co wiem to wiekszośc gmin nie podchodzi tak rygorystycznie do przepisów i idzie na reke inwestorom ( np tam gdzie mieszkam zadna z tych norm nie byla zachowana kiedy było szambo a zgodne na zabudowe dostałem) stad moje pytanie jak to jest w gminie Babice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 22.11.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Rbit ja nie wiem bo my studni nie mamy, tzn mamy ale ona bedzie tylko do podlewania a normalnie woda bedzie z wodociaguwiec u nas wszystko sie zmiescilo a te odleglosci np od okien to mozesz liczyc od wlazu czy jak to sie tam nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 22.11.2005 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 No nie pamietam dokladnie jakie w tej chwili sa przepisy ale zdaje sie ze min 2 metry od granicy dzialki, 5 metrów od drzwi i okien w budynku mieszkalnym i 15 metrów od ujecia wody, czy jakos tak, wychodzi mi ze jak zachowac te odleglosci to linia zabudowy cofa mi sie tak kolo 10 metrów w głąb dzialki jesli chce robić przy ogrodzeniu ( 2 metry od granicy, 3 metry szambo i 5 metrów od okien i drzwi tak z grubsza) i wtedy dom wychodzi mi tak bez sensu gdzieś w głebi a studnia u sąsiada. Z tego co wiem to wiekszośc gmin nie podchodzi tak rygorystycznie do przepisów i idzie na reke inwestorom ( np tam gdzie mieszkam zadna z tych norm nie byla zachowana kiedy było szambo a zgodne na zabudowe dostałem) stad moje pytanie jak to jest w gminie Babice ? Coś chyba źle liczysz. To otwór szmba ma być 2 metry (ja też nie pamiętam, czy 2) od granicy, a nie jego krawędź. Co pod ziemią, to pod ziemią. Czyli jeśli umieścisz między ogrodzeniem a domem, to ci wyjdzie 7m (2+5). Jak to jeszcze umieścisz w bok od okien, np. gdzieś koło garażu, to się zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 23.11.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Dzieki, to juz wyglada znacznie lepiej tylko trzeba bedzie w fazie projektu pokombinowac zeby sie wymiary zgadzaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 25.11.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 jj wczoraj wreszcie trafilismy i widzielismy Twoj domek rozumiem ze na ten rok to juz koniec prac budowlanych ? Oj koniec, koniec - budowa nie rośnie ale i tak ciągle coś załatwiam. Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 25.11.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Dowiadywałam się w sprawie szamba w Wodociągach w Hornówku. Powiedziano mi, że najlepiej puścić rurę z boku szamba. Wtedy montuje się studzienkę o przekroju 40 cm. W bok puszcza rurę doprowadzającą ścieki do szamba, a prosto rurę do kanalizacji. Jeśli nie ma miejsca na rurę z boku to trzeba kuć pokrywę, szambo zasypać i w środku ułożyć rury. Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 25.11.2005 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Słuchajcie, A gdzie kupowaliście szambo? Potrzebuję też info na temat badania jakości wody. Gdzie można to zrobić? Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 25.11.2005 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Słuchajcie, A gdzie kupowaliście szambo? Pozdrawiam jj Oscypki = Podhale, meble = Swarzędz, kożuchy = Nowy Targ, szamba = Radom Ja kupowałem pod Radomiem - pierwsze z brzegu ogłoszenia. Tel: 0-697-487-543 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 25.11.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Pikne dzięki baco! A przywieźli Wam bez nijakich problemów bom sie naczytała na forum, że ludziska po kilka dni czekali i sie na to za przeproszeniem szambo doczekać nie mogli.Trzymajcie sie ciepło, hej!Gaździna jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 27.11.2005 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 Było już parę razy na forum ,ale na szybko nie znalazłem, nie chce mi się szukać godzinę. Potrzebuję sprawdzonego wykonawcę linii i przyłącza gazowego, takigo co potrafi sprawnie zrobić, podgonić sprawy w gazowni, no i ogólnie - jesteście z niego zadowoleni. Dość pilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 27.11.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 hej hej witam po chwilowej nieobecnosci sprawy w toku - pozwolenie mam nadzieje otrzymac na wigilie (mija termin 65 dniowy). Nadal nie moge ustalic ekipy budowlanej - z nikim si enie moge dogadac i zeby smieszniej bylo nie chodzi tylko o kase ale zdecydowanie murarzy - "a nie wiem", "dogadamy sie" " moge u pana budowac - pan zadzwoni w lutym to sie dogadamy" itd - czy mieliscie podobne problemy" Aha wykupilem wlasnie dwie domeny: kwiryow.pl i kwirynow.waw.pl - i mam sporo miejsca na serwerze - ma ktos pomysl zeby to wykorzystac?)) pozdrawiam Pawel N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 27.11.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 kwiryow.pl "n" przez pomylke zjedzone? jak chcesz namiar na moja ekipe to daj znac - wysle na priv. wlasnie koncza u mnie stan surowy wiec jak chcesz zobaczyc to zapraszam. poprzednio budowali wlasnie w Kwirynowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 28.11.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Było już parę razy na forum ,ale na szybko nie znalazłem, nie chce mi się szukać godzinę. Potrzebuję sprawdzonego wykonawcę linii i przyłącza gazowego, takigo co potrafi sprawnie zrobić, podgonić sprawy w gazowni, no i ogólnie - jesteście z niego zadowoleni. Dość pilne. Krzysiek a projekt juz masz? namiary wysylam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts