ozzie 16.04.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Drodzy sasiedzi, potrzebuje pilnie namarow na koparke JSB lub Case, w przyszlym tygodniu mamy utwardzac droge, a pan od koparki, z ktorym bylismy umowieni niestety nawalil Blagam o jakies namary na priva, lub na forum Pozdrawiam ozzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 16.04.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Może Dariusz Iwański 0-501 198 755. Nie przyjrzałem się co to za maszyna, ale swoje robi. Nie jest to "ostrówek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ManieQ 16.04.2004 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Nie jest to "ostrówek". Co, majster Ci odradził ? U mnie fedrował - jednego dnia zbierał humus, a drugiego kopał pod ławy. Miało być 10 godz. razem, a wyszło po 7-8 każdego dnia. Żalił się potem że to taki trudny teren, a jego koparka słabiutka (tak jakby przedtem tego nie wiedział). I jeszcze 150PLN ode mnie wytargował (no dopiero zaczynałem budowę, to jeszcze miękki byłem ). W sumie nic osobistego, ale raczej bym nie polecał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 17.04.2004 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 To innego pomysłu nie mam. Jedno jest pewne: nie bierze już 150. Stargowaliśmy na 80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 17.04.2004 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Serdeczne dzieki za namiary na koparke, jestem juz umowiona na wtorek pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ManieQ 18.04.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 To innego pomysłu nie mam. Jedno jest pewne: nie bierze już 150. Stargowaliśmy na 80. Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy: ja pisałem o "ostrówku", a te 150 to dodatkowo miało być za 'trudne warunki pracy'. Tego Iwańskiego wogóle nie przypominam sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 18.04.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 DYLEMATY MLODEGO ??? BUDOWNICZEGO: - jakie sciany zenwetrzne ? w projekcie mam Ytong 36.5 400 ale bez ocieplenia jakos tak ...dziwnie - zastanawiam sie nad zwyklym BK + styropian ... - moze mi ktos polecic murarzy dekarzy - fachowcow na stan surowy otwarty + wiezba dachowa + dach ... - - prad ?? woda ?? na czas budowy ...co mam zrobic ? pic z sasiadami dopoki sie nie zgodza "pozyczyc" ... czy zalatwiac przylacza tymczasowe ? my wlasnie zaczynamy budowac z ytonga 36,5 400, po wielu namyslach i konsultacjach tak sie zdecydowalismy i sadzimy ze to wystarczy, w razie czego zawsze mozemy dom ocieplic, ale na pewno nie styropianem, tylko welna ale tak jak ManieQ napisal kazdy znajduje wlasna droge co do ekipy to u nas wlasnie zaczynaja i jesli za 3 miesiace bedziemy zadowoleni to na pewno ich polecimy - mozesz wpadac do nas na budowe i przekonac sie jak sie sprawuja prad na razie pozyczamy bo przylacze zaczynaja robic w przyszlym tygodniu, studnie wywiercilismy ale docelowo wode bedziemy prowadzic z wodociagu prad i tak musisz doprowadzic wiec jesli masz czas do budowy to chyba lepiej od razu starac sie o przylacze pozdrawiam karorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 18.04.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 spotkanie my deklarujemy sie na 25 pozdrawiam karorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 18.04.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Karorka, powodzenia w budowie, bedziemy trzymac za ciebie kciuki. My zaczynamy po 10 maja, troche jeszcze trzeba poczekac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 18.04.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 To innego pomysłu nie mam. Jedno jest pewne: nie bierze już 150. Stargowaliśmy na 80. Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy: ja pisałem o "ostrówku", a te 150 to dodatkowo miało być za 'trudne warunki pracy'. Tego Iwańskiego wogóle nie przypominam sobie. Tak też sobie pomyślałem, po jakimś czasie. Nie zdążyłem postu wycofać. To pewnie skutki budowy, że człowiek myśli inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 18.04.2004 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 pomóżciegdzie mozna kupic tablicę informacyjna na budowe, czy w gminie to mają? karorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 18.04.2004 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Dostaniesz chyba w hurtowni, choć nie wiem, czy każdej. Mnie dali gratis, skoro i tak coś kupuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 19.04.2004 04:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Tablicę właśnie w sobotę malowałem sam - kawałek sklejki, wykombinowałem trochę żółtej farby, no a dziś bdzie parę napisów grubym markerem i ofoliowanie, słowem zero nakładów własnych, pół godz. roboty. Karorka, słyszałem od Pana w Jankach, że w sprawie okien się zgłosiliście, no i super, parę oczek rabatu drogą nie chodzi - ja byłem i zapłaciłem za wszystko (blacha, rynny, okna) mbz - w takim układzie i ja już się podniecam tą drogą - oczywiście masz Magda rację, to droga wojewódzka Mam nadzieję być na spotkaniu z żoną i dwójką dzieci - oj Maniuś, chyba trzeba się będzie do ciebie dodzwonić (w sprawie grilla) - moja działka raczej odpada - bo cała zabałaganiona drzewem, suporkiem itd itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ManieQ 19.04.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Krzysiek, ty to chyba na bezzsenność cierpisz . O takich porach nocy (bo 5:30 to jeczsze noc) listy pisać? W zeszłym roku w trakcie prac budowlanych doszedłem do wniosku, że w tygodniu brakuje mi półtora dnia: jednej środy i połowy soboty. Ale biorąc pod uwagę, że Ty jesteś osobiście dużo bardziej zaangażowany w prace, to zgaduję że u Ciebie dochodzi dodatkowo jedna niedziela w miesiącu i co drugi czwartek . Co do grilla: generalnie nie będę się opierał, jeśli tylko wszyscy przygotują się na brak jakichkolwiek wygód z wyjątkiem prądu i dachu nad głową. Tyle że na razie coś mało chętnych widzę. No śmiało, my nie gryziemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 19.04.2004 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 my wlasnie zaczynamy budowac z ytonga 36,5 400, po wielu namyslach i konsultacjach tak sie zdecydowalismy i sadzimy ze to wystarczy, w razie czego zawsze mozemy dom ocieplic, ale na pewno nie styropianem, tylko welna ale tak jak ManieQ napisal kazdy znajduje wlasna droge co do ekipy to u nas wlasnie zaczynaja i jesli za 3 miesiace bedziemy zadowoleni to na pewno ich polecimy - mozesz wpadac do nas na budowe i przekonac sie jak sie sprawuja prad na razie pozyczamy bo przylacze zaczynaja robic w przyszlym tygodniu, studnie wywiercilismy ale docelowo wode bedziemy prowadzic z wodociagu prad i tak musisz doprowadzic wiec jesli masz czas do budowy to chyba lepiej od razu starac sie o przylacze pozdrawiam karorka zycze Ci..zebys za 3 miesiace mogla ich z usmiechem polecic .. planuje (wariant optymistyczny realny) zaczac w lipcu .. jaki masz domek ? brygada "pod klucz" czy tylko mury ? jaki masz dach analizowalas ceny ytonga i innych BK ? dlaczego zdecydowalas sie na Ytong ? jezus maria ! dlaczego nie styropian ??? wydaje mi sie , ze nieprzemakalnosc styropianu to zaleta w stosunku do chlonacego wode BK. Poza tym ...jak ocieplili bloki na Yelonkach welna ...to teraz mchem porosly i wyglada to niefajnie. Teraz jestem juz skolowany jak sanacyjny chlop. POzdroofki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK1 19.04.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 My sie tez piszemy na spotkanie w niedziele. Dwie skromne osobki plus pies (jesli mozna). Poprosimy o adres "pod Swierka", bo to pierwszy raz I jestem po rannej sprzeczce z panem od dzwigu! Umowiona cena za rozladunek palet z materialem, a on mowi, ze pracowal 4 godziny (oczywiscie podczas niegocjacji cena byla za rozladunek, nie ilosc godzin) (od 7.00 do 10.05, ale przyjechal o 6.50 wiec liczy 4 godziny) i drozej bo dojazd do dzialki i chce natychmiast kase! Wiec zamiast umowionych 300PLN, to 400PLN bedzie prosze Pani!!! Roboczy poniedzialek zaczal sie super! Mimo wszystko pozdrawiam wszystkich radosnym Ahoj! Milego tygodnia. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 19.04.2004 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 O takich porach nocy (bo 5:30 to jeczsze noc) listy pisać? W zeszłym roku w trakcie prac budowlanych doszedłem do wniosku, że w tygodniu brakuje mi półtora dnia: jednej środy i połowy soboty. Manieq - przestaw zegarek, post pisany o 6.30. Mi brakuje min. 3 dni w tygodniu - oczywiście wolnych Żartowałem z tą imprezą u Ciebie - może być Pod Świerkiem - resztą jestem otwarty na każde miejsce. Co do frekwencji, to patrząc na liczbę zarejestrowanych forumowiczów - powinna być tendencja wzrostowa. Pod Świerkiem - dojazd drogą obok cmentarza z Rynku w Babicach i prosto jakiś kilometr - knajpa po prawej stronie zaraz za sklepem spożywczym Pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ManieQ 19.04.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 I jestem po rannej sprzeczce z panem od dzwigu! Umowiona cena za rozladunek palet z materialem, a on mowi, ze pracowal 4 godziny (oczywiscie podczas niegocjacji cena byla za rozladunek, nie ilosc godzin) (od 7.00 do 10.05, ale przyjechal o 6.50 wiec liczy 4 godziny) i drozej bo dojazd do dzialki i chce natychmiast kase! Wiec zamiast umowionych 300PLN, to 400PLN bedzie prosze Pani!!! Mogę tylko współczuć. Ale na przyszłość pamiętaj o dwóch pytaniach podczas negocjacji: * "Może obejży pan dojazd do działki, czy nie będzie dodaktowych trudności?" - jeśli umawiasz się telefoniczne * "Czy uzgodniona cena jest ostateczna?" A potem to sory gregory , ale trzeba było wcześniej przewidywać problemy. ASERTYWNOŚĆ!!! --------------- P.S. Może Tobie się uda, ja czasem dawałem się złamać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 20.04.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Tablicę właśnie w sobotę malowałem sam - kawałek sklejki, wykombinowałem trochę żółtej farby, no a dziś bdzie parę napisów grubym markerem i ofoliowanie, słowem zero nakładów własnych, pół godz. roboty. szczesciarz ja niestety zainwestowalam w tablice i wyobrazcie sobie ze takie cos kosztuje az 32 zl, pan sprzedawca powiedzial mi ze istnieja jakies specjalne wymagania (wielkosc, szerokosc rubryk i nie wiem co jeszcze) co do tablic okreslone w rozporzadzeniu ministra Pola (ten to jest pomyslowy facet) ale moze to tylko jakis pic Yoric ekipa na razie sprawuje sie OK, jak na moje laickie oko calkiem szybko im idzie, jutro zaczynaja lac fundamenty wzielismy ich do postawienia murow i zrobienia dachu lacznie z kryciem dachowka, bo tyle sobie zaplanowalismy na ten rok, ale nasz wykonawca ma tez ekipy do dalszych robot bo bylismy w domu ktory robili pod klucz. nasz dom ma 235 m i prosty dach bo taki byl warunek mojego meza, co do cen to analizowal to moj maz, jak wroci jutro to napisze cos wiecej, co do ocieplania to mamy znajomego ktory spedzil troche czasu na budowach za granica i powiedzial ze nikt tam nie uzywa styropianu a poza tym naczytalismy sie troche o szczelnych jak puszki domach i o tym ze styropian nie przepuszcza wilgoci i ze w takich domach po jakims czasie pojawia sie grzyb i jakos odechcialo nam sie ocieplania, tzn jest na to sposob trzeba zrobic dobra wentylacje, a podobno grawitacyjna nie wystarcza, mimo ze nie ocieplamy to i tak zdecydowalismy sie na wentylacje mechaniczna z odzyskiem ciepla mam nadzieje ze nie spowodowalam wiekszego skolowania najlepiej przyjedz na spotkanie to wysluchasz innych i moze cos Ci sie rozjasni pzdrawiam wiosennie karorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 21.04.2004 04:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 pan sprzedawca powiedzial mi ze istnieja jakies specjalne wymagania (wielkosc, szerokosc rubryk i nie wiem co jeszcze) co do tablic okreslone w rozporzadzeniu ministra Pola (ten to jest pomyslowy facet) ale moze to tylko jakis pic Kurde, to już mi chyba z powodu wielkości napisów nie wstrzymają budowy Mam już troszę chwilowo dość i tylko czekam, żeby wylali ten strop i poszli sobie na 2 tygodnie. Słuchajcie - paranoja. Zapłaciłem za blachę Plannji, a handlowiec dzwonił później i mówił, że ma problem z zamówieniem mojego koloru - jakoś załatwił, ale sytuacja na dzisiaj już jest taka - chcesz blachę z niższym vatem, bierz, to co dają, bo wybór coraz mniejszy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts