Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam szanownych forumowiczow z babickiej

Mam przy okazji pytanko

Czy zna ktos kogos kto by mi przewiozl barak? Probmel jest bardziej zlozony niz sie wydaje. Otoz barak ma cos kolo 7 m dlugosci ( a moze nawet kilka centymetrow wiecej) i praktycznie wiekszosc samochodow z HDS czy tez pospolitych starow z tym nie poradzi. W gre wchodzi dosc dluga przyczepa i prawdopodobnie drugi samochod z dzwigiem. Jezeli kto o kims slyszal to prosze o podanei kontaktu telfonicznego

A tak poza tym powolutku przygotowuje sie do budowy - ale ze wzgledow pogodowych budowa mi sie chyba odroczy ( planowalismy w kwietniu ale przy tej pogodzie i tej ilosci sniegu w kiwetniu w Kwirynowie to sie chyba nic nie da zrobic).

Pozdrawiam

Pawel N

Mam pytanie dotyczące ogrodzenia. Proszę, pomóżcie mi.

Znalazłam już w tym wątku, że trzeba pokazać w starostwie projekt do akceptacji. Właśnie chciałam sobie zaprojektować ogrodzenie, ale mam problem ze śmietnikiem. Architekt narysował mi na planie zagospodarowania działki 2 metry od ogrodzenia sąsiada, ale szczerze mówiąc jeszcze nigdzie nie widziałam śmietnika w takiej odległości - wszyscy budują w rogu działki. I teraz nie wiem jak mam narysować. Czy tak jak chciałabym mieć i ewentualnie (albo i na pewno) nie dostać zgody, czy zgodnie z przepisami, dostać zgodę a potem ... zrobić po swojemu :oops: .

Dodam jeszcze, że mój tata robi ogrodzenia i wszyscy klienci przynoszą mu projekty ze śmietnikami w rogu. A niektórzy nawet nie mają projektu. Jak Wy robiliście i co ja mam zrobić?

Poszukuję sprawdzonego serwisanta/instalatora do Junkersa. Mam zupełnie rozjechaną automatykę.. :-?

Andrzej Wykowski 0-602-395-476 z Nowego Dworu. Nie wiem, czy robi Junkersa (robi różne marki), ale ma duże doświadczenie i solidne podejście. Zajmuje się moim Immergas'em - z dobrym skutkiem.

Znalazłam już w tym wątku, że trzeba pokazać w starostwie projekt do akceptacji. Właśnie chciałam sobie zaprojektować ogrodzenie, ale mam problem ze śmietnikiem. Architekt narysował mi na planie zagospodarowania działki 2 metry od ogrodzenia sąsiada, ale szczerze mówiąc jeszcze nigdzie nie widziałam śmietnika w takiej odległości - wszyscy budują w rogu działki. I teraz nie wiem jak mam narysować. Czy tak jak chciałabym mieć i ewentualnie (albo i na pewno) nie dostać zgody, czy zgodnie z przepisami, dostać zgodę a potem ... zrobić po swojemu :oops: .

Dodam jeszcze, że mój tata robi ogrodzenia i wszyscy klienci przynoszą mu projekty ze śmietnikami w rogu. A niektórzy nawet nie mają projektu. Jak Wy robiliście i co ja mam zrobić?

Bo właściwie ta odległość jest wymagana przez przepisy. Chyba że sąsiad wyrazi zgodę. Najlepiej jest, jak się sąsiedzi dogadają i "ośmietnikują" ten sam róg. A jak sąsiad oprotestuje, będziesz śmietnik rozbierać.

Poszukuję sprawdzonego serwisanta/instalatora do Junkersa. Mam zupełnie rozjechaną automatykę.. :-?

Andrzej Wykowski 0-602-395-476 z Nowego Dworu. Nie wiem, czy robi Junkersa (robi różne marki), ale ma duże doświadczenie i solidne podejście. Zajmuje się moim Immergas'em - z dobrym skutkiem.

Dzięki serdeczne.

Szukam intensywnie sensownego kierownika budowy :)

a co to jest sensowny kierownik budowy?

jesli chcesz takiego, ktory sie zajmuje budowa powaznie (czyli mniej wiecej co drugi dzien na pare godzin na budowie, zamawianie, etc) to moge Ci polecic mojego - zreszta namiar z tego watku od Moniś (jeszcze raz dzieki :) )

Nie masz za co dziekowac, wrecz przeciwnie niestety :( :( Moge Cie tylko przeprosic, ze polecilam kogos TAKIEGO. W ostatnich dniach wyszlo na jaw oszustwo pana kierownika, ktore kosztowalo nas 10 tys zlotych.

Chce Cie ostrzec, by nie powtorzyla sie sytuacja u Ciebie!!!!!!!!! Okazal sie wyjatkowym sku....... (przepraszam za slownictwo, ale nie zdajduje innych slow).

Możecie mi powiedzieć co to za kierownik budowy, żebym przypadkiem na niego nie trafiła?

I czy ktoś może mi polecić swojego?

Poszukuję też hydraulika.

O jakiej akceptacji projektu ogrodzenia piszesz ?

Nie ma żadnego obowiązku występowania o taka akceptację. Masz ileś tam dni (chyba 30) na złożenie informacji o planowanym wybudowaniu ogrodzenia. Obligują cie ogólne przepisy a nie akceptacja z powiatu.

Śmietnik masz 2m od granicy działki ponieważ na granicy musiałabyś uzyskać zgodę sąsiada. Proponuję zrobic zgodnie z planem zagospodarowania lub wystapić o zmianę pozwolenia na budowę (po uzyskaniu zgody sąsiada). W przeciwnym wypadku grozi Ci kara finansowa a i tak będziesz musiała albo rozebrać albo uzyskać zmiane pozolenia.

Excalibur

Nie załamuj mnie.

To znaczy, że przegapiłam sprawę z pozwoleniem? Nawet jeśli wystąpiłabym o zmianę pozwolenia... czy to znaczy, że będę znowu czekała nawet 2 miesiące? To zupełnie odpada.

I o co chodzi z tymi 30 dniami. Myślałam, że to jest okres, kiedy starostwo może ewentualnie nie zgodzić się na budowę takiego a takiego ogrodzenia, bo np. podmurówka jest za wysoka albo prześwity mniejsze niż 25% - dlatego napisałam o akceptacji. A jeśli to zgłoszenie, to po co im dokładne rysunki?

Czyli jeśli teraz poproszę sąsiada o taką zgodę, to mi to nic nie da?

Ogrodzenie się zgłasza, a położenie śmietnika pewnie było ustalane w projekcie zagospodarowania działki - gdzie śmietnik, gdzie szambo, gdzie studnia - na to masz pozwolenie. Po wybudowaniu robisz mapę ewidencyjną do pozwolenia na użytkowanie. I to raczej powinno zgadzać jedno z drugim. Zwykle na miejsce nie przychodzą, ale mapki oglądają. Nawet, jak ci to przejdzie, sąsiad może zgłosić protest i wtedy się dopiero zacznie ... Ja bym zaczął od sąsiada.

Excalibur

Nie załamuj mnie.

To znaczy, że przegapiłam sprawę z pozwoleniem? Nawet jeśli wystąpiłabym o zmianę pozwolenia... czy to znaczy, że będę znowu czekała nawet 2 miesiące? To zupełnie odpada.

I o co chodzi z tymi 30 dniami. Myślałam, że to jest okres, kiedy starostwo może ewentualnie nie zgodzić się na budowę takiego a takiego ogrodzenia, bo np. podmurówka jest za wysoka albo prześwity mniejsze niż 25% - dlatego napisałam o akceptacji. A jeśli to zgłoszenie, to po co im dokładne rysunki?

Czyli jeśli teraz poproszę sąsiada o taką zgodę, to mi to nic nie da?

Wyjaśniam bo chyba Cie przestraszyłem ...:-)

Wydaje mi się że zmiana pozwolenia nie trwa tyle co wydanie nowego. Oczywiście nie jestem pewien że wogóle wymaga to zmiany pozwolenia ale było by to logiczne gdyż zmiana planu zagospodarowania działki jest zmianą jednego z dokumentów które były podstawą wydania pozwolenia. Najlepiej wykonać telefon do starostwa i wszystko się wyjaśni.

30 dni to okres w którym starostwo może zakwestionować Ci plan budowy ogrodzenia i dlatego powinnaś razem ze zgłoszeniem złożyć projekt (wystarczy twój odręczny rysunek, opis wyglądu) ogrodzenia. Jeśli nie odezwą się w tym terminie to znaczy że nie wnoszą sprzeciwu.

Excalibur

Rzeczywiście trochę mnie przestraszyłeś. Zdążyłam już przekopiować mój wsześniejszy post do Wymiany doświadczeń (chyba żeby mnie ktoś uspokoił :wink: ), ale masz rację - najlepiej zadzwonić do starostwa, co też jutro uczynię.

A tak z innej beczki. Niedawno chyba pisałeś, że masz jakąś panią kierownik, ale jeszcze szukasz innego kierownika. Znalazłeś kogoś fajnego? Może wymienimy się namiarami, bo ja również chciałabym sprawdzić możliwie wielu.

Excalibur

A tak z innej beczki. Niedawno chyba pisałeś, że masz jakąś panią kierownik, ale jeszcze szukasz innego kierownika. Znalazłeś kogoś fajnego? Może wymienimy się namiarami, bo ja również chciałabym sprawdzić możliwie wielu.

Byłem trochę w górach więc nie zajmowałem sie tym temtem ale od jutra szukam .. narazie mam tylko jedną kandydatke :-0)

Karorka i Excalibur

Możecie mi napisać co to za pani (jeśli to ta sama) albo panie kierownik (jeśli to nie ta sama)?

Excalibur, jak chcesz, to mogę dać Ci namiary na swoich kandydatów.

PS.

Dzwoniłam do starostwa z tym ogrodzeniem i niestety jest tak jak mówisz. Już mi się nie chce znowu bawić się w formalności, projekty zamienne itd., więc chyba zostawię tak jak jest w projekcie. Trudno się mówi.

Kozanka, Karoka:

Kobitka nazywa sie Teresa Napurka tel. 631-69-79.

Z tego co wiem [ale pewien nie jestem] ma ją też mój sąsiad w drodze i nie narzekał specjalnie.

Jej mankamentem jest to ze nie posiada własnego auta i ktoś ją wozi po budowach a to wymaga czasem dnia/dwóch wyprzedzenia w planowaniu.

Jeśli to ta sama osoba co Twoja to dlaczego nie polecasz ?

Może podasz namiary do innych ? Oczywiście jak kogoś innego znajdę to sie zrewanżuję

Jej mankamentem jest to ze nie posiada własnego auta i ktoś ją wozi po budowach a to wymaga czasem dnia/dwóch wyprzedzenia w planowaniu.

Jeśli dobrze pamiętam to Karorka pisała, że jej pani kierownik nie ma prawa jazdy, więc to pewnie ona.

Ja też jestem ciekawa, dlaczego jej nie polecasz?

Excalibur, zaraz wyślę te namiary.