gildor 25.03.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 a co oznacza wycena firmy??? To jest robocizna materiał co???? Tez mamy teriva nova strop i tez cos koło 200m z kawałkiem i mam nadzieje ,że te 35 tys to nie jest sam materiał bo mi sie słabo zrobiło od ceny;) a i z góry sorki bo sie na menżu wpisałam;) może mnie nie zabije;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mencel 25.03.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Gildorwycena obejmuje materiał+robociznę+marżę firmy budującej.Oni kupuja i przywożą wszystko . Budują do \stanu developerskiego.I tak nie mało!!!Ale jak ktoś się nie zna na budowaniu to musi płacić!!!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 25.03.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 czyli to cena za co w końcu bo zrozumiałam ,że za sam strop z robocizna a ty piszesz o stanie developerskim. Co oznacza stan developerski??? Bo dla mnie stan developerski to taki jak developer oddaje mieszkania czyli z oknami dzwiami , tynkami , wylewkami tylko bez białego montazu. Ale to z koleji z materiałem zdecydowanie za niskacena. rety moze ja policze zera bo coś mi nie gra.Nie no zera ok tysiace to ja juz nic nie kumam:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 25.03.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Kochani czy ma ktoś z Was jakies namiary na taniego kierownika budowy ?. Wiem że to okolice Warszawy ale jak dla mnie 3 tys. (tyle sobie krzyczą Ci z którymi rozmawiałem) to cena za wysoka, choćby dlatego że nie potrzebuję jego obecności na budowie co dziennie, oraz z wielu innych powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 25.03.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Kochani czy ma ktoś z Was jakies namiary na taniego kierownika budowy ? Wysłałam na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mencel 26.03.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Gildor: cena za strop+ materiały+ robocizna Napisalam, ze to sa wyceny firm ,które buduja domy do stanu developerskiego(czyli droższe od bud systemem gospodarczym) i rzeczywiscie oddadzą dom bez podlóg i białego montażu, bo tym zajmę sie sama.Oczywiscie cena całości jest znacząco wyższa.Oj baaardzo! KozAnka wyslij mi tez proszę tego kierownika.szukam nadzorcy budowy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 26.03.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Wysłałam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 26.03.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 agnieszkawydaje mi sie to troche drogo....caly czas nie moge sie skapowac gdzie ja moglem popelnic blad w moich obliczeniach - na podstawie cennika z pierwszej lepszej betoniarni:- pustak stropowy teriva I (rozmiar ok. 52cm x 25 cm x 21 cm) - cena 2,80 brutto (wchodzi cos kolo 8 sztuk na m2 czyli koszt m2 ok. 23 zl);- belka stropowa teriva I (rozpietosci nie przekraczaja 6 m) - ok. 13-20 zl brutto za metr biezacy. (wychodzi ze trzeba ze 2 metry biezace na 1m2 stropu czyli koszt na 1 m2 to ok 40 zl w najczarniejszym przypadku).A wiec koszt mojego stropu to: (23+40)x185 = 11655 plz. Oczywiscie trzeba jeszcze doliczyc beton (3 cm wasrtwa plus zalanie zbrojenia belek ) cos kolo -8-10 m3 x 180 zl/m3 = 1800 plz i powiedzmy ze 2-3 tys za wieniec (szalunek, zbrojenie, beton) . W sumie wychodzi cos kolo 16-17 tys za strop bez robocizny...Czy ja dobrze licze?...Moze ktos mnie oswiecic ???Aha brutto jest z 22 % VATPozdrawiamPawel N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubala 27.03.2006 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Witam! Jesteśmy na etapie załatwiania wszystkich papierków do pozwolenia, ale zaczynamy się powoli za wszystkim rozglądać. Czy może ktoś polecić skąd wziąć barak lub może ktoś ma na zbyciu. Szukamy też porządnego murarza - może ktoś kogoś polecić?pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przeszkadzajka 27.03.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Mam pytanko ktos wie cyt:„Pozwolenie na budowę staje się prawomocne po 14 dniach, jeżeli nikt nie wniesie odwołania. Każda osoba, która jest stroną w postępowaniu ma prawo składać wnioski np. nowa inwestycja zasłoni jej światło. Starosta musi ustosunkować się do wszystkich zarzutów i uwzględnić takie, które słusznie wskazują, że inwestycja ogranicza lub uniemożliwia zagospodarowanie sąsiednich działek” Ktoś wie ile ma ewentualnie starosta na rozpatrzenie takiego durnego odwołania typu światło właśnie??Pytam choc na razie nikt nie oprotestował tfutfu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 27.03.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 pawel, ponizej moj post i wyliczenia o stropach ad 2004 czy 2005. Zdecydowalem sie na zelbetowy, pomimo ze w projekcie mialem Terive i uwazam to za jedyny trafny wybor budowlany- (tluste punkty). Strop 147 m2 stal - okolo 2000 kg (strop wience, slupy balkon, wykusz, schody) * 2,6 = 5200 zl beton B30 - 27 m3 (strop 15 cm, wience, slupy balkon, wykusz, schody) * 180 zl + pompa = 5100 zl deski - 2 m3 * 400 z. = 800 zl - tyle wiecej niz w Terivie stempli zakladam tyle samo strop wience, slupy balkon, wykusz, schody - 11000 PLN strop bez schodow - 10000 PLN (...) Oczywiscie ze monolityczny lepszy. I tanszy. Przedstawie obiektywny oraz subiektywny punkt widzenia. ZALETY OBIEKTYWNE STROPU MONOLITYCZNEGO 1. koszt (przy obecnych cenach stali 2400 za tone) jest nizszy 2. scianki dzialowe na pietrze stawiasz jak chcesz 3. slupy od wiezby mozesz postawic wszedzie (nieciekawie wyglada sytuacja przy Terivie i bledach w wiezbie) 4. lepsza dzwiekochlonnosc niz wszystkie inne stropy 5. belki, podciagi mozna poukrywac w stropie i wtedy belka wystaje nad stropem -wyrownujesz cienszym styropianem i jest OK 6. jest cienszy 7. podobno ?? na TERIVIE slupy trzeba ustawiac na drewnianych belkach polozonych na stropie i trzeba dawac wiecej ocieplenia na strop, zeby belka nie wystawala z podlogi 8. nie klawiszuje 9. mozna otynkowac, a na TERIVE raczej daje sie stropy podwieszane 10. jest pewniejszy - te pustaki sa takie ...kruche - przynajmniej ja mialem takie wrazenie, poza tym jako monolit daje wrazenie takiej ..spojnosci to juz psychologia bardziej hahahah 11. obciazenie rozklada sie rownomiernie na wszystkie sciany - przy stropach gestozebrowych na 2 sciany SUBIEKTYWNE ZALETY STROPU ZELBETOWEGO DLA MOJEGO DOMKU ONLY - ale moze dla Twojego tez 1. moja ekipa umie robic te stropy, zrobi go szybciej i taniej 2. mam duzo "wstawek" zelbetowych - a tu wykusz ..a tam balkonik ..a gdzie indziej stropik nad wiezyczka , a to obejscie kominow - i tak byloby mnostwo zelbetu - biorac pod uwage, ze TERIVA jest duzo grubsza - okazaloby sie, ze betonu poszlo niewiele mniej niz na strop monolityczny 3. ... 4. podciagi u mnie wypadaly w niefortunnych miejscach i WAZNE bylo, zeby je w stropie poukrywac 5. teriva jest grubsza od monolitu - moj domek parterowym na razie bedac juz sprawia wrazenie strzelistego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 27.03.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Mam pytanko ktos wie cyt: „Pozwolenie na budowę staje się prawomocne po 14 dniach, jeżeli nikt nie wniesie odwołania. Każda osoba, która jest stroną w postępowaniu ma prawo składać wnioski np. nowa inwestycja zasłoni jej światło. Starosta musi ustosunkować się do wszystkich zarzutów i uwzględnić takie, które słusznie wskazują, że inwestycja ogranicza lub uniemożliwia zagospodarowanie sąsiednich działek” Ktoś wie ile ma ewentualnie starosta na rozpatrzenie takiego durnego odwołania typu światło właśnie?? Pytam choc na razie nikt nie oprotestował tfutfu jezeli wpisujesz sie w plan zag. przestrz. - tzn budujesz domek jednorodzinny na terenach MN, wszystkie odleglosci i wysokosci oraz pow. zab. dzialki sa zachowane - to wtedy pozwolenie jest natychmiastowej wykonalnosci, czy jak to zwal ..czyli ..po ludzku mowiac - nikt tego nie moze oprotestowac ...bo nawet sasiedzi nie sa powiadamiani o Twojej inwestycji i moga tylko z otwartymi ustami byc niemymi swiadkami procesu budowlanego. Czy Twoi sasiedzi/srt. 3cie byly strona w Twoim postepowaniu ...czy kopia Twojego wniosku jak rowniez wydane pozwolenie bylo takze do wiadomosci osob 3-cich - sasiadow, org. ekologicznych itepe ? (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 27.03.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Możecie mi polecić jakiegoś fachowca od kominków? Chciałabym, żeby zrobił mi doprowadzenie powietrza przez zalaniem chudziaka i przepusty na DGP przed zalaniem stropu, żeby potem nie kuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 27.03.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 mencel, kwoty, ktore podalas za strop do najnizszych nie naleza .... chyba ze masz jakies naprawde nietypowe rozwiazania, albo rozpietosci stropu powyzej 7 metrow .... Czy masz jakis wplyw na wybor materialu na strop ? tych pustakow? belek ? - jesli placisz za usluge z towarem ..to wcisna Ci najtansze materialy ....a producentow prefabrykowanych belek i pustakow stropowych jest mrowie - od renomowanych firm po garazowe wypieki pana Ryska ze śfagrem ... Jesli zaczniesz w lato to masz duza szanse nie skonczyc przed zima - moi partacze nie zdazyli i zostalem bez dachu na zime (zaczynalem w polowie sierpnia) ....ale i "renomowana" ekipa, ktora budowala dom mojego kolegi (ktorego serdecznie pozdrawiam ) tez sie nie wyrobila przed zima ... generalnie w budownictwie prace sie przedluzaja i jezeli chcesz prowadzic prac wykonczeniowe w budynku zima - powinnas zaczac nie pozniej niz na poczatku czerwca i miec naprawde solidna ekipe, ktora przed zima zamknie dom, zrobi wylewki, instalacje i tynki. (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mencel 27.03.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Paweł,Yoric zabiliście mnie tymi obliczeniami.Zaraz robię sobie entą kawę i wyliczam własny strop. Wiedziałam,że moja ekipa nie jest tania ale te róznice mnie zwaliły z nóg. dziś kolejna niespodzianka - spłynęły wyceny okien z trzech firm , które wg opinii forum sa ok. To są okna drewniane z szybami P4 i okuciami wzmacnijącymi i co... Różnica pomiędzy najtańszą i najdroższą - bagatela 9.000zł !!!!!! Nieźle ? Jak pozbieram te wszyskie różnice to moze jeszce pojadę na jakieś wakacje? Bo juz liczyłam na namiot na działce - i jak na studiach, tylko ,ze troche jestem starsza.... Yoric -\szerokość mojego domu to 11,22m długośc 22,56(parter- bo garaż)16,26 ( piętro) - nie ma balkonówTO jak mam obliczyc ten strop?jeśli terriva KozAnka dzieki za info na priva !!!pozdrawiamagnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 27.03.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 jezeli wpisujesz sie w plan zag. przestrz. - tzn budujesz domek jednorodzinny na terenach MN, wszystkie odleglosci i wysokosci oraz pow. zab. dzialki sa zachowane - to wtedy pozwolenie jest natychmiastowej wykonalnosci, czy jak to zwal ..czyli ..po ludzku mowiac - nikt tego nie moze oprotestowac ...bo nawet sasiedzi nie sa powiadamiani o Twojej inwestycji i moga tylko z otwartymi ustami byc niemymi swiadkami procesu budowlanego. Czy Twoi sasiedzi/srt. 3cie byly strona w Twoim postepowaniu ...czy kopia Twojego wniosku jak rowniez wydane pozwolenie bylo takze do wiadomosci osob 3-cich - sasiadow, org. ekologicznych itepe ? (Y) na decyzji jest dw. obu. ale to raczej z winy wspolwlasnosci (wszyscy trzej) drogi przebiegajacej wzdłuż dzialki, od której to mam miec wjazd na posesje. poza tym zgodnie z tym co w prawie budowlanym jest, to mozna oprotestowac decyzje nawet jesli slonce zaslaniać bedzie przyszly dom sasiada. oczywiscie protest jest z góry skazany na niepowodzenie, ale utrudnia skutecznie czas rozpoczecia przedsiewziecia o miesiace, bo wojewoda i kolejne instancje odwolawcze, musza sie tym zajac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mencel 27.03.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 KozAnka- czyt.na Izabelińskiej grupie- tak sobie podgladam sąsiednie grupy,bo dziecko mam chore i kwitnę w domu- czy Twój Tato robi tez zwykłe grodzenie siatka i tymczasówka z przodu? Jeśli tak to wrzuć mi namiary.dziękuję. Paweł i Yoric - o Boże ja mam dwa takie stropy nad parterem i piętrem - bo to dom piętrowy bez skosów i słupów w srodku. Juz liczę...agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 27.03.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 KozAnka- czy Twój Tato robi tez zwykłe grodzenie siatka i tymczasówka z przodu? Pamiętam, że komuś robił. Namiary wysłałam na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 27.03.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Yoric Dziekuje Wlasnie o cos mi takiego chodzilo:))) I na dodatek powinienem sobie strzelic w durny leb.. Cos sobie ubzduralem ze moj strop ma 25 cm grubosci !!!!! - idiota ze mnie. Dzisiaj zajrzalem do projektu i nagle olsnienie. Oczywiscie strop ma ale 14 (w porywach 16) cm grubosci, a w niektorych miejsach 10. Niewiem jak sobie ubzduralem te 25 cm !!!!.. I w ten sposob wychodzi ze monolityczny bedzie w cenie terivy ))) ( "oszczednosci" w betonie to prawie 2 tys zlotych)... Agnieszka moze jednak warto przemyslec te stropy:))) Pozdrawiam Pawel N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 27.03.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Yoric Tylko te deski nie daja mi spokoju hehehe Jakim cudem 2m3 desek starczylo ci na 147 m2 stropu ? Czy mialy cm grubosci czy tez moze robiles strop na raty? hihihih Pozdrawiam Pawel N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts