Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czyli to cena za co w końcu bo zrozumiałam ,że za sam strop z robocizna a ty piszesz o stanie developerskim. Co oznacza stan developerski??? Bo dla mnie stan developerski to taki jak developer oddaje mieszkania czyli z oknami dzwiami , tynkami , wylewkami tylko bez białego montazu. Ale to z koleji z materiałem zdecydowanie za niskacena. rety moze ja policze zera bo coś mi nie gra.Nie no zera ok tysiace to ja juz nic nie kumam:(

Kochani czy ma ktoś z Was jakies namiary na taniego kierownika budowy ?.

Wiem że to okolice Warszawy ale jak dla mnie 3 tys. (tyle sobie krzyczą Ci z którymi rozmawiałem) to cena za wysoka, choćby dlatego że nie potrzebuję jego obecności na budowie co dziennie, oraz z wielu innych powodów.

Gildor:

cena za strop+ materiały+ robocizna

Napisalam, ze to sa wyceny firm ,które buduja domy do stanu developerskiego(czyli droższe od bud systemem gospodarczym) i rzeczywiscie oddadzą dom bez podlóg i białego montażu, bo tym zajmę sie sama.

Oczywiscie cena całości jest znacząco wyższa.Oj baaardzo!

KozAnka wyslij mi tez proszę tego kierownika.szukam nadzorcy budowy.

pozdrawiam

agnieszka

wydaje mi sie to troche drogo....

caly czas nie moge sie skapowac gdzie ja moglem popelnic blad w moich obliczeniach - na podstawie cennika z pierwszej lepszej betoniarni:

- pustak stropowy teriva I (rozmiar ok. 52cm x 25 cm x 21 cm) - cena 2,80 brutto (wchodzi cos kolo 8 sztuk na m2 czyli koszt m2 ok. 23 zl);

- belka stropowa teriva I (rozpietosci nie przekraczaja 6 m) - ok. 13-20 zl brutto za metr biezacy. (wychodzi ze trzeba ze 2 metry biezace na 1m2 stropu czyli koszt na 1 m2 to ok 40 zl w najczarniejszym przypadku).

A wiec koszt mojego stropu to: (23+40)x185 = 11655 plz. Oczywiscie trzeba jeszcze doliczyc beton (3 cm wasrtwa plus zalanie zbrojenia belek ) cos kolo -8-10 m3 x 180 zl/m3 = 1800 plz i powiedzmy ze 2-3 tys za wieniec (szalunek, zbrojenie, beton) . W sumie wychodzi cos kolo 16-17 tys za strop bez robocizny...

Czy ja dobrze licze?...Moze ktos mnie oswiecic ???

Aha brutto jest z 22 % VAT

Pozdrawiam

Pawel N

Mam pytanko ktos wie cyt:

„Pozwolenie na budowę staje się prawomocne po 14 dniach, jeżeli nikt nie wniesie odwołania. Każda osoba, która jest stroną w postępowaniu ma prawo składać wnioski np. nowa inwestycja zasłoni jej światło. Starosta musi ustosunkować się do wszystkich zarzutów i uwzględnić takie, które słusznie wskazują, że inwestycja ogranicza lub uniemożliwia zagospodarowanie sąsiednich działek”

Ktoś wie ile ma ewentualnie starosta na rozpatrzenie takiego durnego odwołania typu światło właśnie??

Pytam choc na razie nikt nie oprotestował tfutfu

pawel,

ponizej moj post i wyliczenia o stropach ad 2004 czy 2005.

Zdecydowalem sie na zelbetowy, pomimo ze w projekcie mialem Terive i uwazam to za jedyny ;-) trafny wybor budowlany- (tluste punkty).

Strop 147 m2

stal - okolo 2000 kg (strop wience, slupy balkon, wykusz, schody) * 2,6 = 5200 zl

beton B30 - 27 m3 (strop 15 cm, wience, slupy balkon, wykusz, schody) * 180 zl + pompa = 5100 zl

deski - 2 m3 * 400 z. = 800 zl - tyle wiecej niz w Terivie

stempli zakladam tyle samo

strop wience, slupy balkon, wykusz, schody - 11000 PLN

strop bez schodow - 10000 PLN

(...)

Oczywiscie ze monolityczny lepszy. I tanszy. Przedstawie obiektywny oraz subiektywny punkt widzenia.

ZALETY OBIEKTYWNE STROPU MONOLITYCZNEGO

1. koszt (przy obecnych cenach stali 2400 za tone) jest nizszy

2. scianki dzialowe na pietrze stawiasz jak chcesz

3. slupy od wiezby mozesz postawic wszedzie (nieciekawie wyglada sytuacja przy Terivie i bledach w wiezbie)

4. lepsza dzwiekochlonnosc niz wszystkie inne stropy

5. belki, podciagi mozna poukrywac w stropie i wtedy belka wystaje nad stropem -wyrownujesz cienszym styropianem i jest OK

6. jest cienszy

7. podobno ?? na TERIVIE slupy trzeba ustawiac na drewnianych belkach polozonych na stropie i trzeba dawac wiecej ocieplenia na strop, zeby belka nie wystawala z podlogi

8. nie klawiszuje

9. mozna otynkowac, a na TERIVE raczej daje sie stropy podwieszane

10. jest pewniejszy - te pustaki sa takie ...kruche - przynajmniej ja mialem takie wrazenie, poza tym jako monolit daje wrazenie takiej ..spojnosci to juz psychologia bardziej hahahah

11. obciazenie rozklada sie rownomiernie na wszystkie sciany - przy stropach gestozebrowych na 2 sciany

SUBIEKTYWNE ZALETY STROPU ZELBETOWEGO DLA MOJEGO DOMKU ONLY - ale moze dla Twojego tez

1. moja ekipa umie robic te stropy, zrobi go szybciej i taniej

2. mam duzo "wstawek" zelbetowych - a tu wykusz ..a tam balkonik ..a gdzie indziej stropik nad wiezyczka , a to obejscie kominow - i tak byloby mnostwo zelbetu - biorac pod uwage, ze TERIVA jest duzo grubsza - okazaloby sie, ze betonu poszlo niewiele mniej niz na strop monolityczny

3. ...

4. podciagi u mnie wypadaly w niefortunnych miejscach i WAZNE bylo, zeby je w stropie poukrywac

5. teriva jest grubsza od monolitu - moj domek parterowym na razie bedac juz sprawia wrazenie strzelistego

Mam pytanko ktos wie cyt:

„Pozwolenie na budowę staje się prawomocne po 14 dniach, jeżeli nikt nie wniesie odwołania. Każda osoba, która jest stroną w postępowaniu ma prawo składać wnioski np. nowa inwestycja zasłoni jej światło. Starosta musi ustosunkować się do wszystkich zarzutów i uwzględnić takie, które słusznie wskazują, że inwestycja ogranicza lub uniemożliwia zagospodarowanie sąsiednich działek”

Ktoś wie ile ma ewentualnie starosta na rozpatrzenie takiego durnego odwołania typu światło właśnie??

Pytam choc na razie nikt nie oprotestował tfutfu

jezeli wpisujesz sie w plan zag. przestrz. - tzn budujesz domek jednorodzinny na terenach MN, wszystkie odleglosci i wysokosci oraz pow. zab. dzialki sa zachowane - to wtedy pozwolenie jest natychmiastowej wykonalnosci, czy jak to zwal ..czyli ..po ludzku mowiac - nikt tego nie moze oprotestowac ...bo nawet sasiedzi nie sa powiadamiani o Twojej inwestycji i moga tylko z otwartymi ustami byc niemymi swiadkami procesu budowlanego.

Czy Twoi sasiedzi/srt. 3cie byly strona w Twoim postepowaniu ...czy kopia Twojego wniosku jak rowniez wydane pozwolenie bylo takze do wiadomosci osob 3-cich - sasiadow, org. ekologicznych itepe ?

(Y)

mencel,

kwoty, ktore podalas za strop do najnizszych nie naleza .... chyba ze masz jakies naprawde nietypowe rozwiazania, albo rozpietosci stropu powyzej 7 metrow ....

Czy masz jakis wplyw na wybor materialu na strop ? tych pustakow? belek ? - jesli placisz za usluge z towarem ..to wcisna Ci najtansze materialy ....a producentow prefabrykowanych belek i pustakow stropowych jest mrowie - od renomowanych firm po garazowe wypieki pana Ryska ze śfagrem ... ;-)

Jesli zaczniesz w lato to masz duza szanse nie skonczyc przed zima - moi partacze nie zdazyli i zostalem bez dachu na zime (zaczynalem w polowie sierpnia) ....ale i "renomowana" ekipa, ktora budowala dom mojego kolegi (ktorego serdecznie pozdrawiam ;-)) tez sie nie wyrobila przed zima ... generalnie w budownictwie prace sie przedluzaja i jezeli chcesz prowadzic prac wykonczeniowe w budynku zima - powinnas zaczac nie pozniej niz na poczatku czerwca i miec naprawde solidna ekipe, ktora przed zima zamknie dom, zrobi wylewki, instalacje i tynki.

(Y)

Paweł,Yoric

zabiliście mnie tymi obliczeniami.Zaraz robię sobie entą kawę i wyliczam własny strop. Wiedziałam,że moja ekipa nie jest tania ale te róznice mnie zwaliły z nóg.

dziś kolejna niespodzianka - spłynęły wyceny okien z trzech firm , które wg opinii forum sa ok. To są okna drewniane z szybami P4 i okuciami wzmacnijącymi i co... Różnica pomiędzy najtańszą i najdroższą - bagatela 9.000zł !!!!!! Nieźle ?

Jak pozbieram te wszyskie różnice to moze jeszce pojadę na jakieś wakacje? Bo juz liczyłam na namiot na działce - i jak na studiach, tylko ,ze troche jestem starsza....

Yoric -\szerokość mojego domu to 11,22m długośc 22,56(parter- bo garaż)16,26 ( piętro) - nie ma balkonówTO jak mam obliczyc ten strop?jeśli terriva

KozAnka dzieki za info na priva !!!

pozdrawiam

agnieszka

jezeli wpisujesz sie w plan zag. przestrz. - tzn budujesz domek jednorodzinny na terenach MN, wszystkie odleglosci i wysokosci oraz pow. zab. dzialki sa zachowane - to wtedy pozwolenie jest natychmiastowej wykonalnosci, czy jak to zwal ..czyli ..po ludzku mowiac - nikt tego nie moze oprotestowac ...bo nawet sasiedzi nie sa powiadamiani o Twojej inwestycji i moga tylko z otwartymi ustami byc niemymi swiadkami procesu budowlanego.

Czy Twoi sasiedzi/srt. 3cie byly strona w Twoim postepowaniu ...czy kopia Twojego wniosku jak rowniez wydane pozwolenie bylo takze do wiadomosci osob 3-cich - sasiadow, org. ekologicznych itepe ?

(Y)

na decyzji jest dw. obu. ale to raczej z winy wspolwlasnosci (wszyscy trzej) drogi przebiegajacej wzdłuż dzialki, od której to mam miec wjazd na posesje.

poza tym zgodnie z tym co w prawie budowlanym jest, to mozna oprotestowac decyzje nawet jesli slonce zaslaniać bedzie przyszly dom sasiada. oczywiscie protest jest z góry skazany na niepowodzenie, ale utrudnia skutecznie czas rozpoczecia przedsiewziecia o miesiace, bo wojewoda i kolejne instancje odwolawcze, musza sie tym zajac.

KozAnka- czyt.na Izabelińskiej grupie- tak sobie podgladam sąsiednie grupy,bo dziecko mam chore i kwitnę w domu- czy Twój Tato robi tez zwykłe grodzenie siatka i tymczasówka z przodu? Jeśli tak to wrzuć mi namiary.dziękuję.

Paweł i Yoric - o Boże ja mam dwa takie stropy nad parterem i piętrem - bo to dom piętrowy bez skosów i słupów w srodku. Juz liczę...

agnieszka

Yoric Dziekuje

Wlasnie o cos mi takiego chodzilo:)))

I na dodatek powinienem sobie strzelic w durny leb.. Cos sobie ubzduralem ze moj strop ma 25 cm grubosci !!!!! - idiota ze mnie. Dzisiaj zajrzalem do projektu i nagle olsnienie. Oczywiscie strop ma ale 14 (w porywach 16) cm grubosci, a w niektorych miejsach 10. Niewiem jak sobie ubzduralem te 25 cm !!!!.. I w ten sposob wychodzi ze monolityczny bedzie w cenie terivy :)))) ( "oszczednosci" w betonie to prawie 2 tys zlotych)...

Agnieszka moze jednak warto przemyslec te stropy:)))

Pozdrawiam

Pawel N