Karorka 31.03.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Norma 722 97 99, 722 98 01 a telefon do niezastapionej (wg mojego męza ) pani Ewy 691 979 691 - mam nadzieje ze jeszcze tam pracuje bo my juz teraz rzadko korzystamy z ich uslug zaleta Normy polega na tym ze bierzesz a placisz kiedys tam poza tym jak duzo bierzecie to ceny z wz przy placeniu czesto spadaja o polowe podaje jeszcze do innych gdyby ktos potrzebowal - mam nadzieje ze aktualne izabelin 722 63 34, 722 62 94 koczargi nowe (zaraz za Jack Budem) - kupowalismy tylko drobiazgi - 722 96 01 my ytong kupowalismy w HMB (telefon gdzies sie zapodzial) w Bliznem ale tak poza tym to jest tam raczej drogo wiec tylko ytong a reszta w Normie jest jeszcze tombudex czy tombudrex w Zielonkach - tam kupowalismy tylko jakies pilne drobiazgi bo o tyle dobry ze czynny do 18 i mozna placic karta a poza tym panuje tam porzadek niespotykany gdzie indziej (patrz Norma - totalny bajzel) mala poprawka - Tombudex to juz sa Babice - Warszawska 257, tel. 722 99 68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 31.03.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Paweł Drenaż robił wykonawca domu, teraz patrzę że może mógł zrobić lepiej, ale wszak w naszej okolicy jak napisał Krzysiek wody są "głównie ponadgruntowe" zatem drobne błędy i tak nie wpłyną na skuteczność Yoric ... Ty się nie martw u mnie w świątecznym ubraniu 2 granaty Mencel tego typu systemy sprawdzają się jako kompletne rozwiązania, tj. ogrzewanie w typowym kanadyjczyku, a nie naszej technologii! .... ale sam ma DGP i chwalę sobie... .... ale mam elepstryczną podłogówkę i mogę sterować jak mi się podoba w każdy pomieszczeniu.... ...ale sam bym nie polecał powietrznego jako podstawowe ogrzewanie. ... ale każden jeden robi co musiempodoba ... J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 31.03.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Mencel ja nie mam nadmuchowego wiec nie bede ani zachwalac ani odradzac bo niby na jakiej podstawie jak brak doswiadczenia z nowinek (a moze to juz nie nowinki ) to mamy wentylacje mechaniczna i rekuperator ale jeszcze nie wyprobowane - ogrzewamy od stycznia ale rekuperatora jeszcze nie uzywalismy bo nie mieszkamy co do nadmuchowego najlepiej wypowiedza sie ci ktorzy maja, napisz np. do Ozzie i podpytaj - wiem ze jest zadowolona a dom ma nie kanadyjczyk tylko sciana 3W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mencel 31.03.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 dzięki za wszystkie uwagi. Zobaczę jak mi to cudo wycenią.karorka a jak mam odszukac OZZIE ?aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 01.04.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=21295&highlight=ozziehttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63227&highlight=ozzieO TU JEST OZZIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 01.04.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 co do wody to ja mam przed domem wkopane 2 studnie betonowe i drenaż dzięki czemu choć trochę osusza się działka a i wodę do podlewania mieć będę ( chyba że wyschnie ). Jerzysio, a czy w tych studniach nie stoi woda "sama z siebie", skoro poziom wod gruntowych jest wysoki? Chodzi mi o to, czy woda z rur drenarskich bedzie miala jak odplynac, jesli studnia bedzie pelna... Mencel - ja u siebie tez bede mial ogrzewanie nadmuchowe. Mam juz nawet zrobiony projekt systemu (osprzet Carrier'a). Dom mam w technologii 3W. Ogladalem/testowalem kilka domow z takim systemem ogrzewania i musze przyznac, ze sprawdza sie to nie tylko w technologii szkieletowej. Moim zdaniem jedyna wada tego systemu to... uzaleznienie sie od gazu. Nie widzialem bowiem jeszcze zadnego pieca nadmuchowego, ktory bylby opalany innym medium niz gaz... Jesli wiec Gazprom kiedys zakreci kurek, to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mencel 01.04.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 dzięki dziewczyny!! Znalazłam Ozzie ! Moje domowe toowarzystwo w kinie na Epoce Lodowcowej to troche poszukam o moim nowym systemie- jakoś intuicyjnie czuję ,że to moze jest całkiem fajne. Miłego weekendu!!!Zbierajcie siły!!!! http://img.wakacje.pl/zdj/of_zdj3/62400/z62474.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mencel 01.04.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 P.E.T.E.Czekam na wycene z firmy komfortowy dom- to bedziemy w kontakcie jak sie zdecyduję. ja i tak będe miała piec gazowy bez wzgledu na rodzaj ogrzewania.Jak wschodni przyjaciele zakrece to zostanie kominek. Zreszta klimat sie ociepla, topnieja lodowce , to moze bedzie u nas jak na zdjeciu powyżejpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 01.04.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Tym bardziej, ze system nadmuchowy mozna zintegrowac z kominkiem. Robi sie to w ten sposob, ze przewod dostarczajacy ogrzane powietrze znad kominka doprowadza sie w poblize czerpi powietrza zwrotnego systemu nadmuchowego. Dzieki temu piec nadmuchowy na wlocie dostaje juz wstepnie ogrzane powietrze - i wlasciwie moze wtedy pracowac jedynie w trybie wentylacji (bez ogrzewania). Druga sprawa to agregat klimatyzacji z pompa ciepla powietrze-powietrze (taki jest np. w ofercie Carrier'a za ok. 2700 USD). Za wspomniana cene otrzymujemy centralna klimatyzacje oraz pompe ciepla. Co prawda jest to pompa powietrze-powietrze, a wiec dziala do temp. ok. 3-4 stopnie (ponizej jej sprawnosc gwaltownie maleje), ale dzieki temu mozna ogrzewac dom w okresach przejsciowych, a czasem i w styczniu... kiedy temperatura jest powyzej 3-4 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mencel 01.04.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 P.E.T.Ewłasnie przekopałam sie przez dyskusje forumowiczów na ten temat i bardzo narzekaja:- piec paskudnie głosny,-wieje gorącym powietrzem- nieprzyjemnie,- starty ciepł itd itd I znów jestem w punkcie wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 01.04.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 my czekamy na uprawomocnienie pozwolenia i tez badań geo nie wymagali. Zrobilismy takowe sami bo mamy w planach oczyszczalnie i w najbardziej mokrym momencie po roztopach woda była na głębokosci1,2m nigdy nie mielismy ponad gruntowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 01.04.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 P.E.T.E własnie przekopałam sie przez dyskusje forumowiczów na ten temat i bardzo narzekaja: - piec paskudnie głosny, -wieje gorącym powietrzem- nieprzyjemnie, - starty ciepł itd itd I znów jestem w punkcie wyjścia. Coz, wszystko zalezy od tego jaka firma robi instalacje i z czego ta instalacja jest wykonana. Jesli inwestor tnie koszty decydujac sie na tani piec i na najtansze kanaly powietrzne (np. wykonane z blachy) - to taki system musi byc glosny i nie moze dobrze dzialac... Ja osobiscie nie zamierzam nikogo namiawiac do tego systemu. Zreszta sam wahalem sie prawie rok, jaki system wybrac - w koncu poogladalem kilka domow (w tym dwa domy znajomych) - i moge stwierdzic tyle: jesli instalacja zrobiona jest z dobrych materialow (specjalnie przeznaczonych do wykonywania kanalow powietrznych, a nie "adoptowanych"), z wykorzystaniem dobrych markowych urzadzen i do tego wszystkiego wykonawca ma DOSWIADCZENIE w projektowaniu systemow nadmuchowych - to system nie ma wad, o ktorych wspomnialas powyzej... Niestety - jak ze wszystkim - jakosc kosztuje. Dobrego systemu ogrzewania nadmuchowgo moim zdaniem nie da sie wykonac w cenie konwencjonalnego ogrzewania grzejnikowego. Jesli priorytetem jest koszt instalacji - lepiej zainwestowac w ogrzewanie konwencjonalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubala 02.04.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 SIATKA OGRODZENIOWA POSZUKIWANA PILNIE OK 120 mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 02.04.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Nowa czy używana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 02.04.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Pete,ja tez nikogo nie bede namawiac do ogrzewania nadmuchowego. Od pol roku mieszkamy w domu, gdzie jest takie ogrzewanie i bardzo je sobie chwalimy. Dom ma powierzchnie uzytkowa 340m2, parter, pelne pietro (bez skosow) i strych. W domu duzo mamy okien (duze okna), ogrod zimowy, sciana jest 3W. W ciagu zimy przyjemnie i cieplo, temp w ciagu dnia 21 stopni, w nocy 18 stopni, ale my nie lubimy jak jest cieplej w domu. Poniewaz piec (Lennox) jest w kotlowni na samym strychu), w domu nie slychac jego pracy. Kratki na parterze sa firmy Lindab, bardzo ladne podlogowe kratki, zlicowane z parkietem. Na pietrze kratki sufitowe. Co jeszcze napisac... Moj syn jest alergikiem, w tym duza alergia na roztocza kurzu. W domu czuje sie dobrze, nie kaszle, filry sa czyszczone, badz wymieniane. To bzdury, ze przy tym ogrzewaniu kurz sie unosi! Latem, jezeli bedzie za goraco, ale w zeszlym roku dom swietnie trzymal chlodna temp w srodku, kiedy na dworze byly upaly, to zawsze mozna podlaczyc agregat i miec klimatyzacje. Acha, ogrzewanie kominkiem jest tak rozprowadzone, ze to powietrze jest filtrowane przez nasz system. Sorry, jezeli napisalam niezbyt fachowo-technicznie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 03.04.2006 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 P.e.t.e. ...woda w drenażu na bank stoi, gdy woda gruntowa wyoko, ale w naszej okolicy to standard. Jednakowoż lepiej ową wodę skanalizować i ewentualnie wypompowywać.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 03.04.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Wczoraj próbowałem podąłczyć hydrofor i bez skutku. mam wrazenie ze w głebi ziemi jeszcze nie rozmarzło do końca i mam zaczopowaną rure do studni glebinowej, bo fakt ze wody gruntowe mamy dośc wysoko ( nie sadze ze by przez zime opadły 8m?). Moze ktoś kopał ostatnio głęboko albo tez próbował podłaczyć , bo nie wiem czy hydrofor niestrojny czy Rbit sie myli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdziebdzio 03.04.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 w Prima Aprilis ukradli mi z dzialki.......... toalete przenosna, bbuuuu przecieli siatke i zabrali, no i kicha wielka. Czy komus zdazylo sie cos tak glupiego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 03.04.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Mnie w zeszłym roku ukradli siatke, ale nie pamietam czy to było 1 kwietnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 03.04.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 ...no, no żeby sławojkę kradli Rbit ..sprawdź dokładnie podejścia pod hydrofor, może jest nieszczelność i powietrze zasysa, zamiast wody..... albo rura gdzieś pękła .... J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts