Kiaran 25.04.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Witajcie Mam zamiar zacząć budowę w czerwcu w Kwirynowie - działka 551 (orientacja dla tych co mają dokładne mapy Kwirynowa). Pozwolenie ma dostać "na dniach" . Czy możecie dać namiary na kogoś kto mi wywierci studnie ? Czy studnie mogę wywyercić już - bez uprawomocnienia pozwolenia na budowę ? Pozdrawiam Kiaran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nia 25.04.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Dziękuję Wam za wskazówki. @niu przeczytałam Twój dziennik budowy i jestem pełna podziwu:) Każdy kto tam zajrzy powinien chyba dziękować Ci z kwiatami, że ma wszystko napisane, co i gdzie załatwiać. Wysłałam Ci wiadomość. Jak myślicie czy za w pełni uzbrojoną działkę 190 zł za m2 to dużo czy normalnie? Jak się dowiaduję w agencjach to są tak różne ceny, że już się gubię. Niektóre to jakies z kosmosu. Cena w normie, wszystko zależy od lokalizacji. Odpisałam Ci na pw w sprawie działki na sprzedaż obok mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 25.04.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Czy ktoś może mi powiedzieć jakie są koszty zmiany przeznaczenia działki rolnej na budowlaną. Czy ktoś z Was robił takie działanie? Czy są z tym kłopoty? W planie zagospodarowania przestrzennego jest informacja, że działka może być przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną. My kupiliśmy działkę, która w papierach gminy była przeznaczona pod budownictwo jednorodzinne (na mapce teren był oznaczony literami MN), natomiast w ewidencji gruntów była jako teren rolny (5 i 6 klasa gruntów). Podczas załatwiania pozwolenia na budowę część przeznaczona pod zabudowę została odrolniona (stosowny dla gminy Babice urząd ewidencji gruntów znajduje się w Broniszach). Kosztów nie pamiętam, ale albo to było bezpłatne, albo coś około 50zł(??). Dowiedz się w tym urzędzie jak to będzie wyglądało w twoim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nia 25.04.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 z tego co się orientuję obecnie odrolnienie załatwia się w starostwie w Ożarowie a nie w Broniszach. Odrolnienie jest za free ale potem podatki są uzależnione od obszaru i przeznaczenia odrolnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 25.04.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Do DGP musisz uwzględnić fi 200 mm.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nia 25.04.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Witajcie Mam zamiar zacząć budowę w czerwcu w Kwirynowie - działka 551 (orientacja dla tych co mają dokładne mapy Kwirynowa). Pozwolenie ma dostać "na dniach" . Czy możecie dać namiary na kogoś kto mi wywierci studnie ? Czy studnie mogę wywyercić już - bez uprawomocnienia pozwolenia na budowę ? Pozdrawiam Kiaran namiary na studnie poszły na pw ja zaczęłam już wiercić studnię choć moje pozwolenie tak jak u Ciebie będzie "na dniach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiaran 25.04.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Właśnie zadzwoniła moja żonka, że odebrała pozwolenie na budowe !!! O rety i co ja teraz zrobie ? Pozdrawiam Kiaran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nia 25.04.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Ja też, ja też !!! Właśnie odebrałam POZWOLENIE NA BUDOWĘ !!! teraz muszę tylko czekać 2 tygodnie na uprawnomocnienie i ruszamy z budową !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdziebdzio 25.04.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 GRATULACJE!!!!! No to teraz sie zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 25.04.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 ..no to jeszcze po dwa wory piniędzoli Wam życzę J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolcia 25.04.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Witam Gratuluje, POZWOLENIA NA BUDOWE Mnie architekt ma oddać projekt w czwartek - kolejny czwartek tzn 3 tydzień już dostawia gotowy garaż... potem jeszcze tylko 50-60 dni i .....kiedyś zacznę się cieszyć pozwoleniem na budowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 26.04.2006 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 ...taaaaa kiedyś na pewno J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz50 26.04.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Drodzy sasiedzi, co sądzicie nt. potrzeby lub braku potrzeby montowania instalacji odgromowej? Czy zna ktos przypadek, aby w nasych okolicach piorun trafił w zabudowanie i spowodowł pożar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 26.04.2006 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Janusz, tak sie jakoś głupio składa że z wykształcenia jestem elektroenergetykiem (choć nie do końca pracuje w zawodzie). Nie ma wymagań na odgromówkę dla domków jednorodzinnych (tu raczej napewno nic sie nie zmieniło) i ja osobiście uważam, że mam na co wydawac pieniądze na budowie, odgromówki nie robiłem, szanse na trafienie w domek sa niewielkie, ponadto przez gminę biegnie sporo linii wysokiego napięcia, a to są doskonałe "ściągacze gromów". Choć nie ma 100% pewności, że akurat ty nie będziesz miał pecha i jako jeden - nie wiem na 10000 nie zostaniesz trafiony.... Zresztą ktoś u nas na forum kiedyś miał taki przypadek, coś mi się kojarzy, że Joasia Większy nacisk położyłbym na ochronę przepieciowa instalacji elektrycznej - czyli przepięciówka 2-stopniowa B + C i ew. poprawienie uziomu (np własna dodatkowa bednarka) - łatwiej o popalenie sprzętu RTV i AGD od przepięcia po uderzeniu pioruna w linię elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 26.04.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Jeśli ktoś jest zainteresowany ziemią z wykopu to podaję namiary na tani i dobry materiał. Mnie zasypali na maxa, za 50 zł 4-osiowa wywrotka, to jest bardzo tanio. Byłem u kierownika Aqua Pol na Koczargach i najpierw dziwnie gadał jakby się bał że jestem nasłany a potem zaspiewał cenę jak za piasek wiślany [ olać temat ]. Moi dostawcy sa solidni, problem polega na tym że nigdy nie wiadomo kiedy zadzwonią że coś konkretnego mają a jak dzwonią to za godzinę podjeżdza 4 lub 6 aut i trzeba miec miejsce żeby to zwalić. Podaję telefon 604 737 844. Kierowca prosił żeby powołać się na gościa z budowy na Koczargach/Bugaj [ to ja ] bo trochę ich pilnuje szef. Pozdrawiam JL.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 26.04.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Jeśli ktoś jest zainteresowany ziemią z wykopu to podaję namiary na tani i dobry materiał. Mnie zasypali na maxa, za 50 zł 4-osiowa wywrotka, to jest bardzo tanio. Byłem u kierownika Aqua Pol na Koczargach i najpierw dziwnie gadał jakby się bał że jestem nasłany a potem zaspiewał cenę jak za piasek wiślany [ olać temat ]. Moi dostawcy sa solidni, problem polega na tym że nigdy nie wiadomo kiedy zadzwonią że coś konkretnego mają a jak dzwonią to za godzinę podjeżdza 4 lub 6 aut i trzeba miec miejsce żeby to zwalić. Podaję telefon 604 737 844. Kierowca prosił żeby powołać się na gościa z budowy na Koczargach/Bugaj [ to ja ] bo trochę ich pilnuje szef. Pozdrawiam JL.... Napisz jaka jakość tej ziemi ?. Nie będzie czasem gruzu budowlanego ? Muszę podnieść większość działki (jakieś 1000m2) o jakieś 40-50 cm , ale nie chicałbym gruzu czy gliny nawalić. Można im ufać co przywiozą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 26.04.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Sąsiedzi. Czy ktoś z Was kupował bloczki fundamentowe z betoniarni w Czosnowie ? Jak ocenili ich jakość wasi fachowcy ? Pilna sprawa bo muszę jutro zamawiać.Ludzie z betoniarni twierdza że maja co najmniej klase B20 ale to sprzedawcy ... ciekawe czy faktycznie są dobre i równe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 26.04.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 [quote name="ex67 Napisz jaka jakość tej ziemi ?. Nie będzie czasem gruzu budowlanego ?Muszę podnieść większość działki (jakieś 1000m2) o jakieś 40-50 cm , ale nie chicałbym gruzu czy gliny nawalić. Można im ufać co przywiozą ? Może się zdarzyć jakiś gruzik czy zlepki gliny ale w moim przypadku nie ma to znaczenia gdyż moja dobra ziemia z wierzchu [ 20 Tatr ] lezy za płotem i czeka na swoją kolej. Do tej pory dostałem piasek z ziemią i trochę glinianych kul zlepionych a dzisiaj bardzo ładna ziemia z piaskiem. Ja podnoszę od 70 cm. do 1,2 mtr więc nie mogę przebierać, zreszta za tą cenę nie ma co marudzić. Wiadomo że należy pilnować i zobaczyć co jest na samochodzie bo np. przed wczoraj z Bojana przywieżli 4 ładne bryki a po południu jeszcze dwie i okazało się że sama glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 26.04.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Krzysiek dobrze kojarzy To u mnie w zeszłym roku jakoś tak latem piorun straelił obok słupa od prowizorki budowlanej, rbtki tak zwanej. Jednego z robotników, który stał jakoś w okolicy, odrzuciło na ścianę... Opatrzności dziękować, że nikt nie stał bliżej... A w pobliżu mam wyższy dom, wyższy słup od prądu, ciut dalej linię napięcia i antenę od centertela. A wybrało sobie akurat u mnie. I nawet nie w sam słup, tylko tuż obok Ja tam będę miała odgromówkę. Ale na razie nikt z elektryków, których pytałam, nie chce jej zrobić. Nie chce im się łazić po dachu, czy jak? Pozdrawiam. Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 26.04.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 A, przypomniało mi się: trzeba by poszukać na grupie kampinoskiej - tam chyba w 2003 latem po uderzeniu pioruna spalił się komuś dom w budowie. U nas w ogóle pod tym Kampinosem kataklizmy się tak jakoś trafiają. A to piorun, a to trąba powietrzna, a to wody nadgruntowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts