KrzysiekSw 27.07.2006 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Aha, nie odpowiedziałem Ci jeszcze o kominie.Cegła po cegle - bo taniej, ale nie tylko dlatego. Kominy systemowe (np. Leier-a, Schiedla) fachowcy oklejają nad dachem płytkami, a te płytki ponoć lubią się odklejać (mróz -30*C, a tu ciepłe spaliny w kominie, widać kleje tego nie lubią). Na kominie systemowym nie postawisz cegły klinkierowej, ktoś jeszcze na Forum obudowywał komin systemowy cegłą, no ale widać miał za dużo pieniędzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przeszkadzajka 27.07.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 jak sie zdecydujemy na cegła po cegle to sie wykonawca nie ucieszy;) dzieki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 27.07.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Aha, nie odpowiedziałem Ci jeszcze o kominie. Cegła po cegle - bo taniej, ale nie tylko dlatego. Kominy systemowe (np. Leier-a, Schiedla) fachowcy oklejają nad dachem płytkami, a te płytki ponoć lubią się odklejać (mróz -30*C, a tu ciepłe spaliny w kominie, widać kleje tego nie lubią). Na kominie systemowym nie postawisz cegły klinkierowej, ktoś jeszcze na Forum obudowywał komin systemowy cegłą, no ale widać miał za dużo pieniędzy... ja mam jeden komin cegla po cegle - ten ktory mial byc z kotlowni, ale poniewaz bede grzal pradem to wlasciwie mam go "na wszelki wypadek" no i jako wentylacyjny do kominka mam systemowy Rondo Plus i od poddasza do kalenicy mam obudowany zwykla cegla a nad dachem cegla klinkierowa - czy za duzo pieniedzy? to co jest z klinkieru to 18 warstw, po 8 cegiel na warstwe, po ok 2,2 za sztuke czyli 316,8 - czy to majatek? jak to wyglada jest u mnie na stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 27.07.2006 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 ................. do kominka mam systemowy Rondo Plus i od poddasza do kalenicy mam obudowany zwykla cegla a nad dachem cegla klinkierowa ....................... jak to wyglada jest u mnie na stronie No nie wiem co napisać , u mnie inspektor powiedział, że nie można sobie obudowywać od poddasza, bo też tak sobie kombinowałem. Cegła miała stać na ławie, która w tym celu była wylana. Do systemowych można było wylać mniejszą "stopkę" pod komin. Ale może to zależy od stropu, czy konstrukcji całości budynku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 27.07.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 No nie wiem co napisać , u mnie inspektor powiedział, że nie można sobie obudowywać od poddasza, bo też tak sobie kombinowałem. Cegła miała stać na ławie, która w tym celu była wylana. Do systemowych można było wylać mniejszą "stopkę" pod komin. Ale może to zależy od stropu, czy konstrukcji całości budynku.... ja tez mialem obawy czy to nie za duze obciazenie, ale kierownik budowy mnie uspokajal ze to przeliczyl, ze jest po pierwsze solidny fundament pod caloscia, a poza tym dodatkowo w tym miejscu zbrojony strop - nie wiem czy sie dalej bac czy nie a na razie stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przeszkadzajka 27.07.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 A ktos budował ściany z leier-a? Opini poszukuje na cito! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 27.07.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 A ktos budował ściany z leier-a? Opini poszukuje na cito! pytasz o ceramike czy keramzytobeton? jesli keramzytobeton to justme budowal i nie narzekal, jest zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 27.07.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Ja tez wybralem kominy "ceglane", a nie systemowe. W te, ktore maja odprowadzac dym z kominka wsadzilem wklady z ceramiki produkowane przez Marywil - wklady sa praktycznie takie same, jak te stosowane przez Schidel, Leier czy IBF - ale za to o polowe tansze. A ze mam dwa kominki w domu to oszczednosc spora. Jesli ktos chcialby namiar na firme handlujaca wkladami Marywil, to przesle na PW. Firma miesci sie w Piasecznie. A o samych wkladach mozna pocztac chocby tu: http://www.marywil.wirtuale.pl/inside.php?id=3432cc9e44fcc891ca0e91b29027a664&srs=6ca379165b661a5a8875e3116c3879ae W linku powyzej jest pokazany caly komin systemowy Marywil, ale mozna kupic same wklady fi 200 (mozna je kupowac "na czesci" w dowolnych zestawieniach). A swoja droga - od dzisiaj w Koczargach na skrzyzowaniu Szkolnej z Klonowa mamy... sygnalizacje swietlna No i prosze, jaka to metropolia (sygnalizacje postawila ekipa budujaca kanalizacje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przeszkadzajka 28.07.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 pytam o ceramike:) hm przynajmniej tak mi sie wydaje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopelek 28.07.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Witam!Szukam piasku do zasypania fundamentów! Jesli macie tanich dostawców to poproszę o namiary.Pozdrawiam, Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przeszkadzajka 28.07.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 he,he sie dołącze z prośbą o piaskowe namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marsjanka 28.07.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Aha, nie odpowiedziałem Ci jeszcze o kominie. Cegła po cegle - bo taniej, ale nie tylko dlatego. Kominy systemowe (np. Leier-a, Schiedla) fachowcy oklejają nad dachem płytkami, a te płytki ponoć lubią się odklejać (mróz -30*C, a tu ciepłe spaliny w kominie, widać kleje tego nie lubią). Na kominie systemowym nie postawisz cegły klinkierowej, ktoś jeszcze na Forum obudowywał komin systemowy cegłą, no ale widać miał za dużo pieniędzy... Witam, w Schiedlu tuż przed przejściem przez dach wylewa się takie - hmm jak to wytłumaczyć - takie poszerzenie, na obmurowanie cegła klinkierową. Ponieważ wybrałam Schiedla, a chciałam klinkier na kominach, skonsultowałam się z producentem, dostałam namiar na ich doradcę technicznego - pan przyjechał do mnie 2 razy. Najpierw jak zaczynali murować mi kominy - przeszkolił ich. Drugi raz, przy tym "poszerzeniu" - pokazał jak mają zazbroić, jaki zrobić szalunek. Generalnie Schiedel ma swietne wsparcie techniczne dla klienta - zadowolą nawet marudne inwestorki rok po wymurowaniu komina zmieniła mi się tzw. koncepcja... chciałam mieć kominek z drugiej strony - znaczy w drugim pomieszczeniu Zadzwoniłam - przyjechał pan z schiedla - zamurował otwór z jednej strony - wywiercił po drugiej stronie. I mam jak chciałam Trochę mnie to kosztowało..., ale spóźnione zachcianki zawsze kosztują pzdr Marsjanka (Kasia) wraz z Marianką (7 lat) i Michasią (2 miesiące) P.S. Domek mam już ocieplony i otynkowany, a teraz fachman kładzie mi gresy. Jak skończy - dam znać czy dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 28.07.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Marsjanka kope lat gratuluje powiekszenia rodzinki jak gresy to juz chyba niedlugo przeprowadzka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marsjanka 28.07.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Karorka, ja mam nadzieję, że przeprowadzka już niedługo - może jeszcze dwa miesiące... Jestem niepoprawną optymistką, ostatnio czas spędzam w oczekiwaniu na budowlańców ocieplanie nadzorowałam z 10-dniową Michaśką, a teraz zjeżdżam na "włości", co 2-3 dni, z całym przychówkiem - i usiłuję wszystkiego dopilnować, koodrynując wykonawców, dostawców. Kafle, wanny i prysznice wybierałam karmiąc piersią padam.... pzdr Marsjanka (Kasia) wraz z Marianką (7 lat) i Michasią (2 miesiące) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 28.07.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Marsjanko, gratulacje i pozdrowienia serdeczne - też od dosyć świeżej i budowlanej mamy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 30.07.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Marsjanko ! ...aleć wiedz Acanka, że wiernych druhów kompanijnych zaposiadowujesz, których szczere serca za pomyślnością przedsięwzięcia obstają i nijakich złych widoków dopuścić nie dadzą... a i niechaj małe dzieciątka w zdrowiu rosną .... J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joantryb 30.07.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Potrzebuje namiarów na producenta ogrodzenia kutego plus bramy wjazdowej. Wraz z montażem.Czy mozecie wspomoc kontaktem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 31.07.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Sopelek, Przeszkadzajka - sprobujcie popytac robotnikow z firmy, ktora kladzie kanalizacje wzdluz ulicy Klonowej w Koczargach. Z tego co sie orientuje, to wywrotke pospolki sprzedawali za 40 zl (duza, czteroosiowa wywrotka - o pojemnosci rownowaznej 2 Kamazom). W zalenosci od miejsca, w ktorym kopali - z reguly byla to typowa pospolka, ale zdarzal sie tez czysciutki piasek... Jeszcze troche kanalizacji do kopania im zostalo, wiec nie jest za pozno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joantryb 31.07.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 witam U mnie roboty w toku, fundamenty już są, wczoraj zaczęli stawiać mury Strop będzie lany więc potrzebuję ok. 150 szt. stempli i chyba trochę desek zabraknie - może ktoś z Was ma już niepotrzebne i chce sprzedać? Czy kantowiznę 10 x 10 można używać ,,z odzysku"? Jeśli tak, to też chętnie odkupię. Bede wdzięczna za pilną odpowiedż, bo sprawa pilna. pozdrawiam justa jesli nadal aktulane to mam do sprzedania stemple, ok. 3m, ok 300 szt - tanio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 31.07.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Koniecznie zajrzyjcie, mamy projekty nalepeczek : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66153&start=60 J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts