Wojtek Karzyński 30.10.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Jeśli chcesz to podam Ci na priv-a namiary zarówno na projektanta jak i na elektryka który może to wykonać za ludzkie pieniądze i bez zwodzenia przez wiele miesięcy że już za tydzień lub półtora będzie prąd. Szura termin przyłącza zmieniał mi chyba z 15 (słownie: piętnaście) razy, podczas gdy inny elektryk jak powiedział ze za dwa tygodnie w czwartek o 12 to tak było (a nawet o 10 ). ja też poproszę o te namiary. Będę potrzebował prąd na wiosnę 07, a kazali mi czekać do wiosny 08. Z góry dzięki. pzdr [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 30.10.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Mam pytanie odnośnie rur melioracyjnych. Z góry przepraszam, jeśli temat już omawiany. Ostatnio dowiedziałem się, że przez moją działkę biegną rury melioracyjne, o czym nie wiedziałem kupując działkę. Czy na czymś takim można postawić dom? Co z tym robić? Rozumiem, ze masz na mysli tzw. "drenaz". Jesli rury drenarskie przebiegaja w kolizji z posadowieniem budynku (mowiac po ludzku budynek nie moze byc postawiony nad zadna z rur drenarskich) - to musisz uzyskac tzw. pozwolenie wodnoprawne na likwidacje lub przebudowe drenowania. Takie pozwolenie jest wymagane w komplecie z innymi dokumentami przy ubieganiu sie o pozwolenie na budowe. To czy bedzie to tylko likwidacja czy tez przebudowa drenazu zalezy od aktualnych warunkow (ja np. mialem u siebie dwa male saczki drenarskie, ktore pozwolono mi zlikwidowac, ale np. u sasiada jest glowny saczek drenarski - do ktorego zbiegaja sie inne saczki - i on dostal pozolenie na przebudowe, a konkretnie przesuniecie tegoz saczka o kilka metrow). O ile dobrze pamietam to o pozwolenie wodnoprawne w przypadku naszej gminy trzeba wystapic do Wojewodzkiego Zarzadu Melioracji i Urzadzen Wodnych w Grodzisku Mazowieckim, ale musialbym to jeszcze sprawdzic "w papierach", bo w tej chwili nie pamietam dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 30.10.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Rozumiem, ze masz na mysli tzw. "drenaz". Jesli rury drenarskie przebiegaja w kolizji z posadowieniem budynku (mowiac po ludzku budynek nie moze byc postawiony nad zadna z rur drenarskich) - to musisz uzyskac tzw. pozwolenie wodnoprawne na likwidacje lub przebudowe drenowania. nie ma znaczenie, czy budynek przebiega czy nie nad rurkami. i tak i tak wymagane jest pozwolenie wodnoprawne jeśli drenaż w ogóle występuje na działce. generalnie, nie jest to żadna przeszkoda, a przynajmniej nigdy nie spotkałem się z utrudnieniami. no i oczywiście tak, pozwolenie wodnoprawne uzyskuje sie w starostwie ale na podstawie papierów z Grodziska Mazowieckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 30.10.2006 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 generalnie, nie jest to żadna przeszkoda, a przynajmniej nigdy nie spotkałem się z utrudnieniami. A widzisz, zalezy jaki drenaz. Moj wspomniany sasiad borykal sie z tym pozwoleniem, bo tez chcial uzuskac zgode na likwidacje. Ale nie udalo mu sie i musi przesunac ten nieszczesny drenaz - wstepna kalkulacja to ok. 2000-2500 zl. Ale w jego przypadku sytuacja faktycznie byla nieciekawa - bo oprocz glownego saczka drenarskiego doslownie na srodku dzialki ma taka "gwiazde", w ktorej z glownym saczkiem laczy sie kilka mniejszych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 30.10.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 ja mialem jedynie na myśli, pisząc, że nie jest to wielki problem, że da się to załatwić znaczy, że jak działka fajna, to bedzie moze dodatkowy koszt, ale do obejścia ja musiałem załatwić pozwolenie, mimo, że sączek przechodzący przez moją działke, miał sie nijak do posadownienia domu. czyli mógł zostać i nikomu nie przeszkadzał. ale kazali odciąć i zaczopować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 30.10.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 A tak swoja droga ciekaw jestem jak te przepisy wodnoprawne sa sformulowane... Na przyklad jak ktos nabylby dzialke 1 ha i w jednym rogu mial saczek drenarski, a dom chcial wybudowac w przeciwleglym rogu - to tez musialby likwidowac ten nieszczesny saczek...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 30.10.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 A tak swoja droga ciekaw jestem jak te przepisy wodnoprawne sa sformulowane... Na przyklad jak ktos nabylby dzialke 1 ha i w jednym rogu mial saczek drenarski, a dom chcial wybudowac w przeciwleglym rogu - to tez musialby likwidowac ten nieszczesny saczek...? to ustala się właśnie w Grodzisku oni podejmują decyzję. mają tam swoje plany i projekty i mogą to odnieść do faktu, czy zmieni to w jakiś istotny sposób warunki melioracyjne czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GadAm 30.10.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 P.e.t.e, gilor, szczere dzięki za wypowiedzi odnośnie drenażu. Trochę mnie uspokoiliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link1 31.10.2006 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witam Ja dziś obebrałem projekt przebudowy sieci drenarskiej który wykonała mi Pani która pracuje w Melioracji w Grodzisku. Teraz tylko do starostwa tam poleży miesiąc i dopiero decyjza wodno prawna. Obecne przepisy mówią iż żaden obiekt budowlany nie może być posadowiony bliżej niż 1,5-2 m od granic budowy. Pod spodem tym bardziej. Jeżeli droga sączków nie koliduje z budową to wówczas saczek którego nie można usunąć należy zmienić materiał ( z ceramiki na plastik) na własny koszt. pozdrawim Link1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmena 31.10.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Z całym szacunkiem mmena ale wydaje się to nierealne. Przy tak dużej inwestycji o jakiej pisze Tatua pół roku na wykonanie? Obawiam się, że sposób działania zakładu energetycznego nie zmienił się aż tak znacznie w ostatnim okresie. Może u Ciebie chodzi tylko o proste przyłącze? Pozdrawiam jj Jesli jest to nierealne to mam w domu papierowa fatamorgane Nie potrafie ocenic jak bardzo skomplikowane jest podlaczenie mnie do pradu, zwlaszcza w porownaniu z Tatua. U mnie beda ciagnac ok. 100 m. Przy podpisyawaniu umowy powiedziano mi, iz termin, ktory obecnie daje elektrownia to 8 miesiecy (u mnie to wypada w kwietniu 2007, nigdy nie twierdzilam, ze jest to pol roku), zas wpisany na umowe rok i 8 miesiecy jest pomylka - takie terminy byly kiedys, obecnie uleglo to przyspieszeniu. Zostalam rowniez poinf., ze moge to zrobic we wlasnym zakresie - to podobno jeszcze przyspieszy sprawe. Po zlozeniu kopii pozwolenia na budowe musialam jeszcze pare dni poczekac, bo zgubili dokumenty. Dostarczylam je jeszcze raz i po skontaktowaniu sie z osoba odpowiedzialna za cala sprawe (nawiasem mowiac inna niz wpisana w umowe, musialam obdzwonic pol biura zanim udalo mi sie dotrzec do wlasciwej) dowiedzialam sie, ze kieruja sprawe na przetarg i po znalezieniu wykonawcy skontaktuje sie z nami projektant aby ustalic gdzie ma byc skrzynka. I to tyle mojej nierealnej sprawy pradotworczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 31.10.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witam Ja dziś obebrałem projekt przebudowy sieci drenarskiej który wykonała mi Pani która pracuje w Melioracji w Grodzisku. Teraz tylko do starostwa tam poleży miesiąc i dopiero decyjza wodno prawna. Obecne przepisy mówią iż żaden obiekt budowlany nie może być posadowiony bliżej niż 1,5-2 m od granic budowy. Pod spodem tym bardziej. Jeżeli droga sączków nie koliduje z budową to wówczas saczek którego nie można usunąć należy zmienić materiał ( z ceramiki na plastik) na własny koszt. mój sączek przechodził wzdłuż działki prostopadle do ulicy i w dodatku jakies 4-5 m od budynku. kazano mi go zwyczajnie przeciąć w granicy działki, między mną a sąsiadem i zaczopowac od strony sąsiada. to czopowanie tez bez sensu, bo jesli ten saczek leci dalej, to dokladnie w takiej samej odleglosci od domu sasiada, wiec z jego strony tez powinien być odciety i zaczopowany. generalnie dziwaczne są te decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link1 31.10.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Wiesz jeżeli ten saczek działa dalej tzn że ten sączek zbiera z jakiegoś terenu wodę ( jeżeli wicinasz jego element to jest to rowiązanie 100 razy gorsze niż jego usunięcie po całości) po prostu kumuluje wodę i nie ma gdzie jej odprowadzić - masz rację decyzje bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link1 31.10.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Chciałbyć ponowić moje i CONRAD67 pytanie dotyczące ekipy Pana Antoniego Wójcika. Może ktoś miał z nimi doczynienia. Podobno budują już w gminie Stare Babice od 7 lat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link1 31.10.2006 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witam Ponownie Drodzy ale ja mam dziś do Was pytań . Czy możecie się podzielić ile kw mocy przyłączyliście do swoich domów. W moim przypadku 150m2 + garaż 25. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.10.2006 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witam Ponownie Drodzy ale ja mam dziś do Was pytań . Czy możecie się podzielić ile kw mocy przyłączyliście do swoich domów. W moim przypadku 150m2 + garaż 25. pozdrawiam tu jest taki fajny topik ( sorry, się wtrancam - ja nie Babice, ale Wawrzyszew - a to niedaleczko:)) http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=73489&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link1 31.10.2006 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 DziękiNo i jaśniej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 02.11.2006 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Chciałbyć ponowić moje i CONRAD67 pytanie dotyczące ekipy Pana Antoniego Wójcika. Może ktoś miał z nimi doczynienia. Podobno budują już w gminie Stare Babice od 7 lat??? Słyszałem o nim sporo dobrego, ale 3 lata temu, jak mi się wyceniał, był dla mnie trochę za drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abb 02.11.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Witam,czytałam Wasz wAtek dotyczący prądu. Mam z nim problem po odwołaniu dostałam termin na wrzesień 2007.Czy mogłabym prosić o namiary na tych którzy mogą mi to przyśpieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatua 03.11.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Witam,czytałam Wasz wAtek dotyczący prądu. Mam z nim problem po odwołaniu dostałam termin na wrzesień 2007.Czy mogłabym prosić o namiary na tych którzy mogą mi to przyśpieszyć. poszło na priv Tatua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 03.11.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Witam, ja co prawda z grupy sąsiedzkiej, ale ZEW-T ten sam. Dostałam umowę na przyłączenie do sieci energetycznej z terminem realizacji na pażdziernik 2007. Dzwoniłam do działu inwestycji, jakiś miły pan powiedział, że nawet jak sobie sama zrobię dokumentację to może przyśpieszy się o 2 miesiące, ale na pewno nie więcej. Tak że jeżeli mogła bym też prosić o namiary na przyśpieszacza , to bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts