pawel_kwirynow 17.11.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Witam wszystkichPrzymierzamy sie powoli do zakupu wkladu kominkowegoPolecicie jakis?(dobry i niedrogi)PozdrawiamPawel N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamarcin 19.11.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 W którym miejscu będziecie się budować (jeśli można spytać)? Na wysokości: Akacjowej 106 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi reaktywacja 19.11.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Ups, ja nawet nie pamiętam, koło jakiego numeru jesteśmy Naprzeciw naszej dzialki odchodzi taka piaskowa droga i stoi dosyć duzy słup elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 20.11.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Witam zza miedzy Czy mogli byście się podzielić namiarami na wykonawców przyłącza wodociągowego, najlepiej sprawdzonych . Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Arctica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snoopy 20.11.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Witam zza miedzy Czy mogli byście się podzielić namiarami na wykonawców przyłącza wodociągowego, najlepiej sprawdzonych Przyłączam się do prośby o wodociągowców, mam też dodatkowe pytanie - czy w przypadku gazu lepiej jest zdać się na ekipę gazowni (chodzi mi o przedłużenie linii w drodze) czy podobnie jak z wodociągiem można to zrobić samemu a gazownia zwróci koszty wg jakiegoś ryczałtu? Pozdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
conrad67 20.11.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Panowie !jesli chodzi o wodociagi to wyczytalem i zachowalem taki dobry podobno namiar sam jeszcze sie nie podlaczam wiec bym byl wdzieczny o pozniejsze relacje .jaki jest koszt projektu woda i kanalizacja oraz koszt wykonania ten namiar jest z tego forum i ludzie byli zadowoleni Pan Ernest Siek tel. 501 036 257 podobno jest tez na liscie wykonawcow z Ecco - babice pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
conrad67 20.11.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 gdyby ktos mial dobra ekipe do wierzby dachowej i dachowki ceramicznej to bardzo bym byl rad poadrawiam babiczan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
conrad67 20.11.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 a tak apropos to strasznie nas strasza ze w przyszlym roku beda drozsze materialy bo jest boom budowlany i fabryki nie nadazaja ! wiecie co to chyba celowa robota tam na gorze zeby napedzac koniunkture tym co te materialy robia . co o tym sadzicie ? i czy juz sie bac bo ja dopiero startuje na wiosne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 20.11.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 conrad67, chyba cos z tym booomem jest ... ode mnie z pracy kobita sie buduje - dachowke zamowila z miesiac temu - dostanie ja w ..............lutym ! fakt ze to jakas wymyslna skorupa ...ale i tak dlugo. Powiedzeili, ze fabryki tyle maja zamowien, ze tamta dopiero w lutym wypala. A na to, ze i tak zaplacisz duzo wiecej niz zakladales trzeba sie nastawic od zaraz i to niezaleznie od podwyzek - pozniej spac spokojniej bedziesz Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
conrad67 20.11.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 czy to znaczy ze lepiej byloby juz podpisac umowe z hurtownikami na materialy , zeby zaczac na wiosne i to nawet na zrobienie dachu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 20.11.2006 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 conrad, hm ...co nagle to po diable jak to mowia .. ja bym nie kupowal na zapas z wyprzedzeniem gdyz: - zmieni Ci sie koncepcja - w ogole zrezygnujesz z budowy i wyjedziesz do Kanady w styczniu - ceny materialow jednak nie wzrosna - hurtownia zbankrutuje - podpiszesz kompleksowa umowe z kimstam ... Generalnie, jak podpiszesz umowe i dasz zaliczke, to pozniej bedziesz czekal na material miesiacami. Bedziesz juz uwiazany umowa ..a hurtownik bedzie dbal bardziej o klienta, ktory przyjdzie w maju i powie, ze pustaki maja byc na piatek, bo inaczej kupi gdzie indziej. Ja bym teraz nie kupowal booom to zjawisko tymczasowe a kupujac na pojutrze - jeszcze ten boooom niepotrzebnie podkrecasz Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mencel 20.11.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Arctica i snoopy, jestem własnie po zakończeniu budowy wodociagu-i przyłacza kanalizacyjnego. Bardzo sprawnie i fachowo zrobil to Pan Krzysztof Dobrosielski z Izabelina (jest na liscie eko babic) 501 206 216polecam- ceny tez ok aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 20.11.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Arctica i snoopy, jestem własnie po zakończeniu budowy wodociagu-i przyłacza kanalizacyjnego. Bardzo sprawnie i fachowo zrobil to Pan Krzysztof Dobrosielski z Izabelina (jest na liscie eko babic) 501 206 216 polecam- ceny tez ok aga U mnie Pan Krzysztof niedawno robił instalację wewn. gazu [ wykop, skrzynka pod licznik, podejścia w budynku ] . Jestem zadowolony, szybko , sprawnie i terminowo [ nawet szybciej niż był umówiony termin ] Polecam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 20.11.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 conrad67, chyba cos z tym booomem jest ... ode mnie z pracy kobita sie buduje - dachowke zamowila z miesiac temu - dostanie ja w ..............lutym ! fakt ze to jakas wymyslna skorupa ...ale i tak dlugo. Powiedzeili, ze fabryki tyle maja zamowien, ze tamta dopiero w lutym wypala. A na to, ze i tak zaplacisz duzo wiecej niz zakladales trzeba sie nastawic od zaraz i to niezaleznie od podwyzek - pozniej spac spokojniej bedziesz Y Nie ma się co dziwić skoro mtr2 mieszkania w W-wie tak poszedł w górę to i ludzie budują na potęgę. W ubiegłym roku było taniej ale i to i tamto, na jedno wychodzi. Co się więcej zbierze ze sprzedaży to zaraz utopi w wyższe koszty budowy i jeszcze trzeba się prosić o wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 21.11.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Chciałabym kupić tani chiński granit. Czy ktoś wie, gdzie w okolicach Wawy można go znaleźć? Wczoraj ogladalem Discovery Science. Program byl o zjawiskach paranormalnych Wyobrazcie sobie, ze w domach, w ktorych jest stosowany granit - duzo czesciej maja miejsce zjawiska paranormalne - jakies samoistne przemiesczania sie przedmiotow, itd. W programie tlumaczyli to tym, ze granit ma bardzo specyficzne wlasciwosci - m.in. naturalna radioaktywnosc, poza tym w sposob naturalny emituje pole elektromagnetyczne, a poniewaz ma budowe krystaliczna - pod wplywem delikatnych ruchow budynku pojawia sie zjawisko piezoelektryczne... Hehe tak wiec Joasia nastaw sie na to, ze buty moga Ci same po domu maszerowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snoopy 21.11.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Gdzie kupowaliście pokrycie dachu? Prawdę mówiąc nawet jeszcze się nie zdecydowałem czy blacha czy dachówka. Kierownik i wykonawca namawiają mnie na blachę ale wycenić warto byłoby jedno i drugie. Więźba jest pod dachówkę więc mam pełną swobodę wyboru Pozdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaneta 21.11.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Hej sąsiedziWspomóżcie, proszę, kontaktami do sprawdzonych, godnych polecenia glazurników Z góry dziękujęPozdrawiamAneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 21.11.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Gdzie kupowaliście pokrycie dachu? Prawdę mówiąc nawet jeszcze się nie zdecydowałem czy blacha czy dachówka. Kierownik i wykonawca namawiają mnie na blachę ale wycenić warto byłoby jedno i drugie. Więźba jest pod dachówkę więc mam pełną swobodę wyboru Pozdr Piotrek Jestem poczatkujący w tym temacie ale... od wszystkich fachowców z jakimi rozmawiałem słyszałem, aby kłaść dachówkę z ceramiki. Chciałbym mieć jakiś własny pogląd na tą sprawe.....możesz mi powiedzieć jakich argumentów uzywali Twoi budowlańcy namawiając do blachy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snoopy 21.11.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Chciałbym mieć jakiś własny pogląd na tą sprawe.....możesz mi powiedzieć jakich argumentów uzywali Twoi budowlańcy namawiając do blachy ? Argument zasadniczy - koszty. Mimo wzrostu cen blachy samo ułożenie jest dużo tańsze. Jest lżejsza i bardziej szczelna, pod dachówkę bardziej zawiewa śniegiem. U mnie obok domu rosną drzewa i spadające gałęzie mogą uszkadzać ceramikę. Generalnie oprócz względów sentymentalnych nie wskazali żadnych zalet dachówek w konfrontacji z blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 21.11.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Argument zasadniczy - koszty. Mimo wzrostu cen blachy samo ułożenie jest dużo tańsze. Jest lżejsza i bardziej szczelna, pod dachówkę bardziej zawiewa śniegiem. U mnie obok domu rosną drzewa i spadające gałęzie mogą uszkadzać ceramikę. Generalnie oprócz względów sentymentalnych nie wskazali żadnych zalet dachówek w konfrontacji z blachą. Musisz się zastanowić nad ilością odpadów z tego dachu. Jeśli jest np dwuspadowy to nie ma sprawy ale cztero lub bardziej skomplikowany [ lukarny itp. ] to już nie to samo. Z dachówki będzie mała kopka obcinków ze skosów a z blachy kilkadziesiąt metrów2. Jeszcze może się zdażyć że majstry się rypną i pomylą arkusze a te są policzone w odpowiednie miejsce i coś beędzie brakować. Spadające gałęzie napewno nie uszkodzą ceramiki mogą za to uszkodzić powłokę lakieru na blasze, zwłaszcza tej tańszej [ obiegowa opinia jest taka że blacha za mniej niż 20 pln mtr2 jest słabej jakości i cienko powlekana - mam przykład na obrobkach lukarn, całe porysowane przy pracach ociepleniowych i trzeba lakierować ] Blacha ma również inne wady, np. jest głośna podczas deszczu że nie wspomnę o gradzie [ niezbyt często ale zawsze ], mocno się nagrzewa podczas lata [ otwarcie okna na poddaszu to jakby drzwiczki od piekarnika ] , zimą stanowi radiator dla wełny która zapewne trochę przepuszcza [ trochę demagogi niezaszkodzi ] i w końcu zacznie korodować bo nie oszukujmy się, niby lakier, ocynk ale jednak jest cięta [ zboczenie zawodowe - 20 lat przy nadwoziach samochodowych ] to chyba wystarczy. Dla dekarzy super rozwiązanie bo nie muszą się starać z np. dokładnym rozmierzaniem łat [ przy dachówcę bardzo ważne ] i metry szybko lecą.... A jeszcze jedno, na dach z blachy ciężko wejść np w celu konserwacji komina czy aby umyć zasra..y szczyt przez ptaki a dachówki można podsunąć po kolei i idziesz jak po drabinie. Tyle mi teraz przyszło na myśl ale jest pewnie więcej za i przeciw za obydwoma wariantami.....Pozdrawiam JL........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts