Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak myslicie czy dobrym pomyslem jest ,aby majster budujacy stan surowy byl

rowniez kierownikiem budowy ???

To najgorsze z mozliwych rozwiazan - nie daj sie w to wkrecic!

Najlepiej, jesli kierownik w ogole nie zna sie z ekipa - wtedy jest szansa, ze wychwyci jakies nieprawidlowosci. W przeciwnym razie moze "po znajomosci" przymknac oko na niektore niedorobki...

Kierownik budowy ma byc "czlowiekiem" inwestora :)

atam :) weźmie inspektora nadzoru i wtedy kierownik budowy moze być z firmy budującej :)

ho ho

jaki nowy design forum muratora:)))

biały ssie ;)

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW.

NA WIOSNĘ RUSZAMY Z ŻONĄ Z BUDOWĄ W LATCHORZEWIE. Z TEGO CO WIDZE TO WSZYSCY BUDUJĄ W KACZORGACH I OKOLICACH, NIKT W LATCHORZEWIE. STANDARDOWO JAK TO NA POCZĄTKU SZUKAMY JAKIEŚ FAJNEJ EKIPY KTÓRA UWIŁA BY NASZE GNIAZDKO OD FUDAMENTÓW DO TYNKÓW. GDYBYŚCI ZNALI TAKĄ EKIPĘ TO BARDZO PROSIMY O INFO.

ACHA ILE STANDARDOWO W NASZEJ PIĘKNEJ GMINIE TRWA UZYSKANIE POZWOLENIA NA BUDOWĘ ( OD MOMENTU ZŁOŻENIA DOKUMENTACJI W STAROSTWIE) :lol:

STANDARDOWO JAK TO NA POCZĄTKU SZUKAMY JAKIEŚ FAJNEJ EKIPY KTÓRA UWIŁA BY NASZE GNIAZDKO OD FUDAMENTÓW DO TYNKÓW. GDYBYŚCI ZNALI TAKĄ EKIPĘ TO BARDZO PROSIMY O INFO.

ACHA ILE STANDARDOWO W NASZEJ PIĘKNEJ GMINIE TRWA UZYSKANIE POZWOLENIA NA BUDOWĘ ( OD MOMENTU ZŁOŻENIA DOKUMENTACJI W STAROSTWIE) :lol:

Maximus nie krzycz - to tak na początek - caps lock ci się zablokował ;-)

Gmina nie ma nic do pozw. na budowę, załtwiasz wszystko w Staorstwie, reguły nie ma, ale raczej wyrabiają się w ustawowym terminie i nie słyszałem by robili jakieś specjalne trudności w "typowych" przypadkach. Dokumentację przygotowć powinien architekt.

Jełśi chodzi o ekipę poszukaj w archiwum moich postów na tej grupie albo daj znać na priv lub mail.

A poza tym to nowy design mi się nie podoba - kłuje strasznie w oczy i gdzie avatary?

Pozdr

Łukasz

2. Aby dobrze wycenić koszty musisz określić: Jaki typ gleby masz na działce (najgorsza jest glina)?

A czy nie jest odwrotnie? Wydawało mi się, że glina to właśnie całkiem dobry rodzaj gleby dla pompy ciepła, choć argumentów nie pamiętam (to miało chyba coś wspólnego z wodą).

Czy ktoś w Koczargach robił badanie geologiczne i wie, jaki jest tu rodzaj gruntu? (zakładam, że nie jest tak, że co działka to inny rodzaj gruntu :-?)

DD

Glina z zasady jest słaboprzepuszczalna - kiepsko przepuszcza wodę i temperaturę, w związku z tym spada wydajność pompy ciepła. Pompa ciepła pobiera ciepło z ziemi/wody dlatego ważny jest typ gleby w jakiej się ją zakopuje.

Dla pompy ciepła najlepsza jest gleba gliniasta jako bardziej zwarta, najgorsza natomiast jest gleba piaszczysta.

mcb

Dla pompy ciepła najlepsza jest gleba gliniasta jako bardziej zwarta, najgorsza natomiast jest gleba piaszczysta.

mcb

Z tego co wiem, głównym czynnikiem wpływającym na wydajność jest nasycenie wodą gruntu. W przypadku gliny to nasycenie jest znacznie mniejsze. Dlatego jeśli mamy działkę suchą to lepsza jest glina niż piach, jednakże w przypadku naszych okolic (wysokie wody podskórne) lepszy jest piach. Przynajmniej tak mówią fachowcy, których pytałem.

Jeśli masz jakieś opracowanie na ten temat to chętnie poczytam i się douczę, na razie papuguję po innych. :oops:

mcb

Z tego co wiem, głównym czynnikiem wpływającym na wydajność jest nasycenie wodą gruntu. W przypadku gliny to nasycenie jest znacznie mniejsze. Dlatego jeśli mamy działkę suchą to lepsza jest glina niż piach, jednakże w przypadku naszych okolic (wysokie wody podskórne) lepszy jest piach. Przynajmniej tak mówią fachowcy, których pytałem.

Jeśli masz jakieś opracowanie na ten temat to chętnie poczytam i się douczę, na razie papuguję po innych. :oops:

Piach dobrze przepuszcza wodę opadową wgłąb ziemi i potem jest suchy i słabo przewodzi ciepło.. PC ciepło pobiera z głębi ziemi a nie z wody opadowej. Zwarta gleba gliniasta ma dużą pojemność cieplną i dobrze przewodzi ciepło z głębi ziemi do pętli dolnego zródła PC.

Gleby piaszczyste są dobre gdy stosujemy PC opartą o system 2 studni. Z reguły woda w takiej glebie jest dobrej jakości i studnia zrzutowa jest wydajna.

Za stroną: "http://www.budujemydom.pl/artykuly/522_rodzaje_systemu_ogrzewania_pompa_ciepla/"

"Przy odstępach między rurami rzędu 0,5 ÷ 0,8 m z jednego m2 gruntu z kolektorem otrzymuje się moc 10 do 40 W, w zależności od rodzaju gleby. Gliniasty i wilgotny grunt oddaje więcej ciepła niż piaszczysty, suchy."

Za stroną: http://www.ekologika.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=115

"Energia cieplna jest gromadzona w gruncie w sezonie wiosenno - letnim. Ciepło za pomocą opadów atmosferycznych i promieniowania słonecznego przenika do ziemi. Ponieważ przejmowanie ciepła z gruntu zwiększa się wraz z wilgotnością, najbardziej skuteczne są pompy pobierające ciepło z wilgotnych gruntów gliniastych. "

mcb

przejmowanie ciepła z gruntu zwiększa się wraz z wilgotnością, najbardziej skuteczne są pompy pobierające ciepło z wilgotnych gruntów gliniastych. "

mcb

To już czytałem (potrafię poszukiwać informacji w internecie). Problem w tym, że informacje jakie można wyciągnąć to: mokra glina jest lepsza od suchego piachu. Jeśli weźmiesz do ręki jakikolwiek program wspomagający projektowanie pomp ciepła to zauważysz, że klasyfikacja jest znacznie szersza, a przy symulacjach dla gliny wskaźniki idą w dół. Nigdzie nie mogę znaleźć tabel przepuszczalności cieplnej gruntów.

Z tego co mi wiadomo piach i ił dobrze przepuszcza wodę, a w naszych okolicach nie ma problemu z wilgotnością - dlatego też system wyliczył mi wskaźnik dla gleby ilastej lub piaszczystej na poziomie 3,5 - 4, w przypadku gliny odpowiednio 3 - 3,5.

Najbardziej wydajne źródło to oczywiście woda. W szczególnych przypadkach można uzyskać wskaźnik na poziomie 8.

Postaram się jeszcze poszukać jak coś znajdę to dam znać.

Gliniasty i wilgotny grunt oddaje więcej ciepła niż piaszczysty, suchy."

pompy pobierające ciepło z wilgotnych gruntów gliniastych. "

mcb

Znalazłem fajny plik pdf na stronach Viessmanna:

http://www.viessmann.pl/web/poland/pl_publish.nsf/AttachmentsByTitle/fr-pl_pompy-ciepla.pdf/$FILE/fr-pl_pompy-ciepla.pdf

Na stronie 18 i 19 są informacje nt. gruntów.

a ja zastosuje przerywnik do tych spraw energetycznych i zapytam sie jaka instalacje tv sobie sprawiliscie.

nie chodzi i mo kable ale skad (jaki dostawca) i jakie programy sobie ogladacie.

niestety nie ma kablowki w moim rejonie i musze jakos sobie sam radzic.

Narazie zwykła antena wojewódzka z Wolumenu z rozdzielaczem na 4 odbiorniki w domciu - całość kosztowała, nie pamiętam dokładnie ok. 150 PLN, sam montowałem, odbiera 'żyletka' wszystkie :D 7 kanałów.

Na dniach przymierzam się do cyfrowego Polsatu - talerz + dekoder na własność 150 PLN + 35 PLN/m-c za pakiet familijny - sprawdź sobie na stronie Polsatu, nie chce mi się rozpisywać - chyba z publicznymi masz w tym 35 kanałów - aha umowa na 17 m-cy, pierwszy m-c gratis.

Witam. Jestem nowa na tym forum a zarejestrowalam sie bo potrzebuje waszej pomocy. Otóż szukam działki w okolicy. Strasznie mi sie u was podoba i szukamy z przyszlym mezem, siostra i jej mezem :) dzialki zeby zbudowac sobie slicznego blizniaka. jesli ktos z was mialby wiadomosci o jakiejs dzialce na sprzedaz to prosze o kontakt. Bardzo dziekuje. I pozdrawiam. No i gratuluje super pomocnego forum :)

Zosia

Z tym blizniakiem bedzie w naszej gminie problem - z tego co sie orientuje na jedenj dzialce nie mozna czegos takiego wybudowac. "Do blizniaka trzeba dwojga" - czyli musicie miec dwie dzialki ze soba sasaidujace a w tym momencie naprawde trzeba sie zastanowic czy warto wchodzic w takie budowy ( zawsze bedzie jedna strona poszkodowana).

A co do dzialek hmmm - przykro mi to mowic ale nie wiem czy ci ktos na forum w tym temacie pomoze - po prostu jest o ziemie ciezko:(

Pozdrawiam

Pawel N

w Koczargach na slupach pojawily sie ogloszenia "kupie dzialke" , u siebie tez znalezlismy kartke z prosba o informacje o dzialkach

poki co popyt przerasta podaz

ziemie odrolnili ale np. za nami dzialki sa poki co nie do kupienia bo ma byc jeszcze scalanie gruntow wiec pewnie chwile to jeszcze potrwa

Wiem że jest cieżko z działką. Szukam już troszkę. No i wlasnie dlatego prosze was o pomoc.Jakby ktoś coś usłyszał o jakimś planowanym odralnianiu albo wogóle o jakiejś działeczke. :) Mam jeszcze troche czasu, wiec pamietajcie o moim apelu po prostu. Dziekuje.

Co do problemu z bliźniakiem to chyba nie bedzie. Bo my nie chcemy dzielic ziemi na 2 zeby kazdy mial swoje. Raczej po prostu zbudujemy dom wielorodzinny z dwoma wejsciami. Wiec tak chyba sie da prawda?

sziwer: kolo mnie w klaudynie jest duza dzialka do sprzedania. ma ok 1800-1900m wiec jest za mala aby ja podzielic na dwie pod budownictwo jednorodzinne.

ale dla twoich potrzeb wydaje sie to byc ok. cena wywolwacza 300 zl/m2.

wlascicielka mieszka na wprost 2-giego sklepu spozywczego na ul. lutoslawskiego.

sama dzialka jest na ul. brahmsa.

Co do problemu z bliźniakiem to chyba nie bedzie. Bo my nie chcemy dzielic ziemi na 2 zeby kazdy mial swoje. Raczej po prostu zbudujemy dom wielorodzinny z dwoma wejsciami. Wiec tak chyba sie da prawda?

Musisz to sprawdzic - Z tego co pamietam gmina nie dopuszcza wogole budownictwa wielorodzinego ( dom z dwoma wejsciam i co wazneijsze z dwoma adresami takowym JEST). Oczywiscie mozna zbudowac dom jednorodzinny, w ktorym wydzielicie dwa mieszkania niestety bedzie chyba problem z wlasnoscia ( trzeba bedzie zrobic taka mala komune).

Podkreslam trzeba to sprawdzic bo nie jestem pewien

Pawel N