Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie,

Taka oczywista-nieoczywista rzecz: kto kładzie płytki na schodach i tarasie? Glazurnik? Czy przy styku płytek ze ścianami, drzwiami i oknami potrzebna jest jakaś dodatkowa izolacja przed wilgocią?

Bardzo proszę o namiar na glazurnika, który robi dokładnie. Może być wolno - niezmiennie mi się nie spieszy.

Pozdrawiam serdecznie

jj

Nie no 200zł za ziemie to jak dlamnie za duzo. No chyba ,że okazemy sie w totalnej kropce to bedziemy brac co bedzie:). szukamy czegos za max połowe tej ceny bo tez potrzebujemy nie mało tej ziemi

Sprobuj poszukac w okolicy gdzie robia glebokie wykopy na duzej budowie. Ja podjechalem na budowe apartamentowca na Kocjana, pogadalem z kierowca i jak zaczeli mi zwozic ziemie na dzialke to nie moglem im pozniej przerwac :wink: . Przywiezli mi ponad 30 wywrotek za darmo.

Słuchajcie,

Taka oczywista-nieoczywista rzecz: kto kładzie płytki na schodach i tarasie? Glazurnik? Czy przy styku płytek ze ścianami, drzwiami i oknami potrzebna jest jakaś dodatkowa izolacja przed wilgocią?

Bardzo proszę o namiar na glazurnika, który robi dokładnie. Może być wolno - niezmiennie mi się nie spieszy.

Pozdrawiam serdecznie

jj

Jeśli nikogo nie znajdziesz do końca czerwca, to odzywaj się do mnie, jak zrobią u mnie, mogę dać Ci namiary. Jak zrobią... bo tynkarze "zewnętrzni" już mnie wykiszkowali....

Witajcie

Zastanawiam się nad tarasem. Robić wylewany z betonu i na wierzch płytki, czy może wogóle zrezygnować z płytek i betonu i zrobić z jakiejś fajnej kostki brukowej. Dodam że taras będzie miał dość niereguralne kształty. Ktoś z was może już stał przed takim dylematem - co wy na to?

I jeszcze jedno potrzebuję namiar do człowieka, który dysponuje pompą do betonu ( w tym tygodniu zalewam strop), może znacie kogos kto może załatwić pompe trochę taniej dodam, że faktura jest zbędna :wink:

Pozdrawiam

Backdraft,

to zależy, jaki parkiet chcesz kupić. Jeśli klepki jesion (jasny, ciemny lub mieszany) - albo deski dębowe lub jesionowe - to mogę z czystym sumieniem polecić stolarza, od którego kupiliśmy jesion. Jest to jesion select, gr. nietypowa: 20 mm (bo facet robi to z drewna, ktore pozyskuje jako odpad z forniru z Barlinka; taka łapa trzyma drewno do skrawania - i zostaje właśnie ta grubość). Nie bierze drogo: my kupiliśmy po 77,- za m kw. Deski miał po 120, dlugosc 0,8 - 1,2 m.

Powiem tak: bałam się kupowac parkiet od stolarza, chciałam z dużej porządnej fabryki. Konieczność cięcia kosztów spowodowała, że kupiliśmy ten jesion na górę, a do salonu i hallu kupiliśmy porządny, "reprezentacyjny" dąb z Dąbexu. Po 3-ch tygodniach Dąbex się porozsychał - każda klepka otoczona szparami na 2 mm. :( Parkieciarz to poszpachlował i polakierował, ale rozsycha się nadal. :evil: Normalnie tragedia. Mokre drewno było i tyle.

A jesion - jak leżal, tak leży i ani dychnie. To chyba dlatego, że to drewno na fornir jest pierwszego sortu i jeszcze parzone - i przez to bardzo stabilne.

Tego stolarza znalazlam na targach jesienią na Prądzyńskiego. Namiar: 0-602-524470, 0-41-254-10-20.

Pozdrawiam. Joasia.

Witajcie

Zastanawiam się nad tarasem. Robić wylewany z betonu i na wierzch płytki, czy może wogóle zrezygnować z płytek i betonu i zrobić z jakiejś fajnej kostki brukowej. Dodam że taras będzie miał dość niereguralne kształty. Ktoś z was może już stał przed takim dylematem - co wy na to?

Pozdrawiam

Już się nie zastanawiaj - kładź kostkę - niezwykle praktyczna (coś ci się wyleje samo wsiąknie, mycie - wystarczy polać nie trzeba mopa). U moich przyjaciół leży kostka i ma się dobrze - przyjaciółka mówi, że nie zamieniłaby kostki na nic innego.

Witajcie

Pozdrawiam

Już się nie zastanawiaj - kładź kostkę - niezwykle praktyczna (coś ci się wyleje samo wsiąknie, mycie - wystarczy polać nie trzeba mopa). U moich przyjaciół leży kostka i ma się dobrze - przyjaciółka mówi, że nie zamieniłaby kostki na nic innego.

Ja również dostałam zalecenie - instrukcje od przyjaciół mocno i długo osadzonych w realiach mieszkania w domu, że kostka jest najlepsza, praktyczna i żeby dać sobie spokój z mopem i próbowaniem utrzymania czystości gresu. To kwestia gustu, ale mnie osobiście kostka podoba się bardziej.

jania22

KrzysiekSw,

A co się stało? Nie zjawili się do roboty?

Krzysiu - tylko, że ja potrzebuję dokładnych bo cały parter jest w płytkach i musi być na lata.

Pozdrawiam serdecznie

jj

Tak, dysk mu wyskoczył...chyba twardy.

Glazurnik jest O.K. - właśnie nie spieszy się, a i doradzi, nawet wczoraj oglądałem go w akcji.

Witajcie

I jeszcze jedno potrzebuję namiar do człowieka, który dysponuje pompą do betonu ( w tym tygodniu zalewam strop), może znacie kogos kto może załatwić pompe trochę taniej dodam, że faktura jest zbędna :wink:

Podobno jezeli taras jest niezadaszony lepiej zrobic to z kostki lub plyt ogrodowych, ponieważ wystepuja czeste pekniecia plytek, szczegolnie na podmokłych terenach (takich jakie w naszej gminie wystepuja).

Jak teraz ksztaltuja sie ceny za ocieplenie poddasza z obudowa g-k?

Mam na mysli za cene za m2. Moze ktos przerabial ostatnio ten temat?

Robiłem w lutym po 30 z/m2 ale to była cena uzgodniona znacznie wcześniej. Normalnie wtedy chcieli po 35 a i więcej słyszałem. Generalnie polecam szykac kogos kto wykonuje to osobiście ... wiadomo wtedy szef nie zbiera na nowy samochód.

30 zl, hmm... to tanio.

Mam osobe od g-k polecona z forum, wyglada na to, ze robi calkiem niezle. Oprocz gipsowania i wyrownywania samych polaczen, na koniec gipsuje i szlifuje cala powierzchnie plyt.

Ale za ocieplenie + paroizolacja + montaż plyt + gipsowanie i szlifowanie calosci bierze 43 zl/m2... :-?

30 zl, hmm... to tanio.

Mam osobe od g-k polecona z forum, wyglada na to, ze robi calkiem niezle. Oprocz gipsowania i wyrownywania samych polaczen, na koniec gipsuje i szlifuje cala powierzchnie plyt.

Ale za ocieplenie + paroizolacja + montaż plyt + gipsowanie i szlifowanie calosci bierze 43 zl/m2... :-?

U mnie nie gipsowali całości tylko łączenia. Jak będzie wyglądać po malowaniu nie wiem bo narazie czekam. Całość zrobiona dokładnie.

43 zł ? Sporo szczególnie jak sie pomnoży przez metry, a i tak dojdzie zawsze sporo na zabudowy itp.

Wiem że teraz szaleją z cenami bo im sie we łbach przewraca. :evil:

Ponieważ ktoś tu już pytał o wykonawcę schodów, to podaje namiar

Pan Dariusz Lasek – 608-404-823

Z tego co wiem Pan Darek robi także drzwi.

Wczoraj u nas skończyli montowanie schodów.Schody są betonowe, obłożone drewnem. Drewno dąb, schody jednobiegowe, szerokość 1m, 18 schodów.., do tego barierka aby dziecko nie wchodziło na schody i barierka do kuchni.., wszystko razem met. i robocizna 6650.zl.

Wykonawca terminowy i dokładny. Rok temu robił schody u kolegi i jak dotąd nic się z schodami nie dzieje, wiec mamy nadzieje, ze u nas tez tak będzie.

Jeśli ktoś będzie się kontaktował proszę mówić, ze z Forum Muratora.