Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a teraz z innej beczki

wydaje mi sie,ze ktos juz pisal ze skladal wniosek o zwrot Vat

interesuje mnie jak ma wygladac dokument okreslajacy stopien zaawansowania inwestycji bo nasza kierowniczka chyba ma z tym problem :wink:

wycofuje pytanie

w innym watku dostalam odpowiedz ze juz nie potrzeba tego dokumentu (byla nowelizacja ustawy - gdyby ktos chcial sie upewnic to Dz.U. 2007r. Nr 23, poz. 138)

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy - nareszcie się nam udało do Was dołączyc (tylko dzięki KrzysztofowiSw - Dzięki . Trochę późno ale jesteśmy. Już prawie mamy sfinalizowany projekt (miał być standard ale się trochę rozwinął). Zamierzamy budować w Lipkowie.

Desperacko poszukujemy:

- koparko spycharki do zniwelowania działki pod planowanym budynkiem

- silikatow 18-tek i 12-tek (Silka, lub inne jeśli polecacie)

- i materialów pod fundamenty

Czy ktoś z Was ma doświadczenia (koszt i czas) w temacie podłączenia wody przez Eko-Babice?

To strasznie dużo pytań ale jak sie domyślacie i tak mąż musiał mnie powstrzymywać.

Bylibyśmy ogromnie wdzięczni za jakiekolwiek informacje bo jesteśmy trochę zieloni a już początek poszukiwań silki spowodował, że ze stanu eufori spadliśmy na ziemie.

Wielkie dzięki.

Jola

Czy ktoś z Was ma doświadczenia (koszt i czas) w temacie podłączenia wody przez Eko-Babice?

Jola

Mam nadzieję, że się nie zmieniło na niekorzyść - dotąd problemy miałem tylko z gazownią (zresztą widzę jak większość obecnie zaczynających :-? ).

W Eko są dość elastyczni. Co do kosztów - mają też listę z uprawnionymi wykonawcami, w ciemno mogę polecić Ernesta Sieka, wyjdzie pewnie taniej, a chłopak bardzo solidny - jeden z nielicznych wykonawców, którego można polecić i sie za niego nie wstydzić.

Witaj w klubie bawimy sie z nimi w ten sam sposób:) niestety

Kiedy złozyliście wniosek do podpisania umowy ?

Ja z nimi prawde mówiąc nie umiem rozmawiać. Nie wiem czy krzyczeć i prosić kierownika do telefonu czy pisać skargi czy prznieść czekoladki :-?

e nie, moja żona odrobine się wybiła przed szereg. nie żłożyłem jeszcze wniosku o umowe, gdyż ponieważ, pani miła z nieukrywaną ironią poinformowała mnie, że min 4 miesiące czekania jest w moim regionie, a potem, wiadomo, 6 miesięcy na realizację. więc od paru tygodni wybrać się nie moge, żeby załatwić wreszcie kosztorys, bo będę realizował sam to przyłączem inaczej w tym roku nie mam szans na zasiedlenie.

a na warunki czekałem dokładnie 3 miesiące.

szlag może trafić...

Czy ktoś z Was walczył juz może z Gazownią ?

Dostałem jakiś czas temu warunki, i równo 3 mc temu złożyłem wniosek

Przy składaniu wniosku powiedzili, że odezwą się za 1 mc. Cisza. próbowałem dzwonić tam setki razy ale albo zajęty albo nie odbierają. W końcu zadzwoniłem do innego pokoju i ktoś łaskawie oddzwonił. Powiedzili mi, że zostałem wprowadzony w błąd bo od złożenia wniosku na podpisanie umowy mają 3 mc. Papiery sa ok, mapki także więc oddzwonią. No i jutro mija termin 3mc i znowu cisza.

Czy ktoś przerabiał już walkę z nimi. Czy oni mają jakies ustawowe terminy na podpisanie umowy...nie wiem jaką strategię zastosować :wink: czy dzwonić i nekać, czy po dobroci czy napisać jakąś skargę....

Jakby ktoś już przerabiał ten temat to prosze o pomoc. Od podpisania umowy mają na podłączenie 10 mc i boje się, że w tym roku sie nie wyrobię.

Hej,

u nas jest tak: mamy do przedlużenia gazaociąg ( dzialki za gimnazjum w Koczargach) dostalismy warunki w listopadzie, w grudniu złozylismy podania o podpisanie umowy ( wspólna inwestycja- 4 dzialki) Rejon prowadzi p.Gajek, po rozmowie z nią w kwietniu i uzyskaniu informacji, że w najblizszym czasie nie bedzie umow nie mówiąc juz o podłączeniu gazu, doradzila nam abysmy robili gazociag i przyłącza na własny koszt a oni to od nas odkupią (ma byc szybciej) Na poczatku maja zlożyłam kosztorys planowanej inwestycji i do dnia dziesiejszego nic sie w naszej sprawie nie zmieniło. Pani rozkosznie mnie wczoraj poinformowała żebym sie przypominała ale jak to robić jak przez ostatnie 2 tygodnie nikt nie odbierał telefonu...

Gazownia to moloch i maja NAS WSZYSTKICH gdzieś...

My przygotowujemy na razie dokumenty potrzebne do pozwolenia na budowę gazociagu i będziemy sie przypominac Pani z gazowni

Pozdawiam

Ania

Hej,

u nas jest tak: mamy do przedlużenia gazaociąg ( dzialki za gimnazjum w Koczargach) dostalismy warunki w listopadzie, w grudniu złozylismy podania o podpisanie umowy ( wspólna inwestycja- 4 dzialki)

.....................

Pozdawiam

Ania

Ania, czy Ty znasz przypadkiem Ryśka z Wiolką z Koczarg i Marka M. z Izabelina? :D

anulas - gildor dzięki za informacje.....a możecie mnie wtajemniczyć co zrobić aby przystąpić do planu B - czyli budowy na własny koszt z opcją odkupienia ? Czy wiecie może jakie sa +- koszty gazociągu i przyłącza na własny koszt? Ja z tego co pamiętam (nie mam przy sobie warunków) mam do pociagnięcia 36-40mb rurką chyba fi40. Niestety buduję sam bo sasiad zapodał sobie pompkę ciepła. Ciekawy jestem ile musiałbym zainwestować aby przyspieszyć podłączenie.

Na dzień dzisiejszy mam warunki i 3mc temu złozony wniosek o podpisanie umowy. Co musze zrobić aby zbudować na własny koszt....piszecie coś o kosztorysie.

A jak jest ze zwrotem kosztów przedłużenia gazociagu? Czy okres oczekiwania jest podobny do oczekiwania na podpisanie umowy ? Nie chciałbym czekać 10 lat na zwrot poniesionych kosztów :wink:

Byłbym bardzo wdzięczny jakbyście poprowadzili błądzącego we mgle, bo te mendy z gazowni oczywiście nie odbierają telefonu :evil:

anulas - gildor dzięki za informacje.....a możecie mnie wtajemniczyć co zrobić aby przystąpić do planu B - czyli budowy na własny koszt z opcją odkupienia ?

widzisz, ja Ci nie pomogę, bo różnica między nami polega na tym, że ja mam do wykonania jedynie przyłącze i to w drodze prywatnej. nie muszę ciągnąć gazociągu.

ale na jedno zwróć uwagę, w warunkach masz podany koszt inwestycji. to Cie może naprowadzi.

a kosztorys jest potrzebny mi, jeśli składając wniosek o umowę, decyduję się wykonać sam przyłączę. kosztorys należy dołączyć do wniosku.przyłącze i ten kosztorys nie może wykraczać poza ustaloną przez gazownie, w warunkach, kwotę.

koszt wykonania całego przyłącza masz w pkt. VII w warunkach.

anulas - gildor dzięki za informacje.....a możecie mnie wtajemniczyć co zrobić aby przystąpić do planu B - czyli budowy na własny koszt z opcją odkupienia ?

widzisz, ja Ci nie pomogę, bo różnica między nami polega na tym, że ja mam do wykonania jedynie przyłącze i to w drodze prywatnej. nie muszę ciągnąć gazociągu.

ale na jedno zwróć uwagę, w warunkach masz podany koszt inwestycji. to Cie może naprowadzi.

a kosztorys jest potrzebny mi, jeśli składając wniosek o umowę, decyduję się wykonać sam przyłączę. kosztorys należy dołączyć do wniosku.przyłącze i ten kosztorys nie może wykraczać poza ustaloną przez gazownie, w warunkach, kwotę.

koszt wykonania całego przyłącza masz w pkt. VII w warunkach.

A tak....rzeczywiście były tam jakies koszty podane z informacją, że mogą się zmienić. Ale z tego rozumiem, że sam wniosek o podpisanie umowy i tak musi się odleżeć. Samo przyspieszenie może mieć więc miejsce jak podpisze umowę i nie będewtedy czekał, az dziady same zaczną wykopki i ciagnięcie rurki...

Za dwa tygodnie zaczynam budowę więc będe się czasami urlopował i chyba sobie do nich podjadę.

mario1976 - znajdujesz wykonawcę, on robi Ci kosztorys, nie pamiętam, ale wypełniało się wtedy chyba jakiś standardowy druczek, że chcesz robić własnym sumptem.

jeśli kosztorys jest atrakcyjniejszy niż ten ich (wychodzi taniej jak przez gazownię), to oni go akceptują i zwracają Ci później kwotę zgodnie z kosztorysem. W momencie podpisywania z gazownią umowy, określacie harmonogramy - wykonania, odbioru, rozpoczęcia korzystania i czasu zwrotu - myśmy się chyba zmieścili w 3 miesiącach (od odbioru do zwrotu kasy) - tak było w 2006 roku

anulas - gildor dzięki za informacje.....a możecie mnie wtajemniczyć co zrobić aby przystąpić do planu B - czyli budowy na własny koszt z opcją odkupienia ? Czy wiecie może jakie sa +- koszty gazociągu i przyłącza na własny koszt? Ja z tego co pamiętam (nie mam przy sobie warunków) mam do pociagnięcia 36-40mb rurką chyba fi40. Niestety buduję sam bo sasiad zapodał sobie pompkę ciepła. Ciekawy jestem ile musiałbym zainwestować aby przyspieszyć podłączenie.

Na dzień dzisiejszy mam warunki i 3mc temu złozony wniosek o podpisanie umowy. Co musze zrobić aby zbudować na własny koszt....piszecie coś o kosztorysie.

A jak jest ze zwrotem kosztów przedłużenia gazociagu? Czy okres oczekiwania jest podobny do oczekiwania na podpisanie umowy ? Nie chciałbym czekać 10 lat na zwrot poniesionych kosztów :wink:

Byłbym bardzo wdzięczny jakbyście poprowadzili błądzącego we mgle, bo te mendy z gazowni oczywiście nie odbierają telefonu :evil:

My mamy zrobiony kosztorys przez lokalnego wykonawcę, ciągniemy 160m i wycene mamy na 15.000,00 oczywiście jesli gazownia nam tego nie zaakceptyje to będziemy zmieniać do ich wymagań (reszta to nasz koszt) i tak jak napisał KrzysiekSw cała reszta bedzie okreslona w umowie,....jak juz ja zrobią

:wink: Ania

Dość pilnie poszukuję około 50 stępli długości co najmniej 3metry. Mój bardzo mało pijący muraż już trzeci raz stwierdza że mu zabraknie.

Mario co się tak spieszysz z tym gazem? Z tego co się orientuję to jeszcze nie rozpoczołeś budowy, a gazownia jak podłaczy gaz to chyba pobiera comiesięczne opłaty licznikowe ( tak mi się wydaje).

ERNEST SIEK - powoli zaczynam w niego wątpić, podłączał mi wodę i miał zrobić ofertę na całą hydraulikę - robi ją już trzy miesiące.

My mamy zrobiony kosztorys przez lokalnego wykonawcę, ciągniemy 160m i wycene mamy na 15.000,00 oczywiście jesli gazownia nam tego nie zaakceptyje to będziemy zmieniać do ich wymagań (reszta to nasz koszt) i tak jak napisał KrzysiekSw cała reszta bedzie okreslona w umowie,....jak juz ja zrobią

A to by się zgadzało bo wychodzi jakies 94zł/mb a z tego co pamietam to w warunkach pisali coś o 4000 w moim przypadku.

No dobra. Tak czy inaczej muszę i tak czekac na zawarcie umowy....

dzięki

.

Mario co się tak spieszysz z tym gazem? Z tego co się orientuję to jeszcze nie rozpoczołeś budowy, a gazownia jak podłaczy gaz to chyba pobiera comiesięczne opłaty licznikowe ( tak mi się wydaje).

.

Trochę zacząłem cisnąć temat bo jezeli trzeba czekać okoł 4mc na zawarcie umowy to będzie już lipiec. A jesli od zawarcia umowy mają "około 10mc" (w pismie przewodnim do wniosku tak napisali) na podłączenie to będzie już maj 2008.

Budowę zaczynamy za 2 tygodnie więc jest szansa, że jesienią będzie surowy otwarty, a późną jesienią :wink: surowy zamkniety.

Jezeli budowa poszłaby w miarę sprawnie to mając gaz jeszcze w tym roku to zimą mogą robić cos w środku. No i dlatego zacząłem drązyć temat. Z paroma sprawami obudziłem się z ręką w nocniku więc postanowiłem z gazem się zprężyć :wink:

A to by się zgadzało bo wychodzi jakies 94zł/mb a z tego co pamietam to w warunkach pisali coś o 4000 w moim przypadku.

No dobra. Tak czy inaczej muszę i tak czekac na zawarcie umowy....

dzięki

Mario, jesli decydujesz sie na robienie samemu to kosztorys trzeba zlozyc przed podpisaniem umowy, bo to wtedy inna umowa.

Jesli będziesz czekał na zrobienie przez nich to sa to bardzo odlegle terminy. Nam Pani szczerze powiedziala, że ok 16-18mc od podpisania umowy. Mają bardzo duże opuźnienia i nie dotrzymuja umownych 12mc.

Ania

Mario, jesli decydujesz sie na robienie samemu to kosztorys trzeba zlozyc przed podpisaniem umowy, bo to wtedy inna umowa.

Jesli będziesz czekał na zrobienie przez nich to sa to bardzo odlegle terminy. Nam Pani szczerze powiedziala, że ok 16-18mc od podpisania umowy. Mają bardzo duże opuźnienia i nie dotrzymuja umownych 12mc.

Ania

O kurcze...ale kosmos. Czyli jak umowę zawarłbym w lipcu to gaz miałbym około listopada 2008-stycznia 2009 :D.

Dzięki wielkie za info. Czyli reasumując musze przed podpisaniem umowy uprzedzić, że chciałbym robić "sam" gazociąg i przedstwić im kosztorys. Czy kosztorys składam na jakimś "ichnim druku" ? A możesz może polecić jakiegos sprawdzonego lokalnego wykonawcę ?

Dzięki wielkie za info. Czyli reasumując musze przed podpisaniem umowy uprzedzić, że chciałbym robić "sam" gazociąg i przedstwić im kosztorys. Czy kosztorys składam na jakimś "ichnim druku" ? A możesz może polecić jakiegos sprawdzonego lokalnego wykonawcę ?

Mario, jednym z lokalnych bossów od wody i gazu jest Krzysztof Dobrosielski 501206216. On robi kosztorys (kartka z ksero z trzema kwotami) i załatwia większość formalności. W kwestii terminów to ja złożyłem wniosek o zawarcie umowy w lipcu 2006 a podpisałem ją w lutym. Zatwierdzony projekt odebrałem w zeszłym tygodniu. Teraz tylko pozwolenie na budowę i będzie z górki :lol: Twoje plany podłączenia w tym roku oceniam jako dosyć ambitne ;)

Ktoś pytał o wodociąg, jeżeli przyłączenie wiąże się z przedłużeniem wodociągu a nie samym przyłączem do budynku to papierologię do tego załatwiam od początku marca, liczę na to że jeszcze z miesiąc i będę mógł biec do starostwa. Eko-babice nie stanowią problemu, polskie prawo owszem.

Mario, jednym z lokalnych bossów od wody i gazu jest Krzysztof Dobrosielski 501206216. On robi kosztorys (kartka z ksero z trzema kwotami) i załatwia większość formalności. W kwestii terminów to ja złożyłem wniosek o zawarcie umowy w lipcu 2006 a podpisałem ją w lutym. Zatwierdzony projekt odebrałem w zeszłym tygodniu. Teraz tylko pozwolenie na budowę i będzie z górki :lol: Twoje plany podłączenia w tym roku oceniam jako dosyć ambitne ;)

No tak....czyli nic pewnie z tego nie wyjdzie. Trudno -pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Ale tak czy inaczej samo przejęcie budowy gazociągu na siebie pozwala jak słysze zaoszczędzić kilkanaście miesięcy.

Maximus tak więc jak widzisz w tej kwestii to pośpiech jest jednak wskazany :wink: .