gildor 11.06.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Dostałam właśnie wycenę na okablowanie z Solid Security i nie wiem, jak to ma się do ofert innych firm. Prosze o informacje, czy zakładaliście instalację alarmową przez Solid (lub innych "ochroniarzy"), czy też to robiła jakaś niezależna ekipa? u mnie okablowanie położył elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 11.06.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Witam, Czy ktoś z Was ma może do odsprzedania używany licznik prądu trójfazowego ? Potrzebny mi jest na czas budowy, a ten który mam okazał się być licznikiem prądu biernego, zamiast czynnego (nie pokazywał kWh tylko chyba Ah ) Ewentualnie gdzie mogę takie uzywane cudo nabyć. Na allegro nie ma, w ogłoszeniach drobnych też brak, a w nowy licznik nie ma co inwestować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 11.06.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Mrio,Taki licznik nabyliśmy na składzie budowlanym na ulicy Niedzielskiego (Bielany). Kosztował chyba niecałe 150 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 11.06.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Gildor,dzięki za info. Ja mam ofertę na cały system, tzn okablowanie plus czujniki plus centralka. To chyba instalował Ci ktoś inny niż elektryk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.06.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Solid z "reguły" daje dampingowe ceny, ale to nie znaczy, że kiedy trzeba dać coś dodatkowo to jest taniej.Ja dla zasady alarm zrobiłem zaufanym człowiekiem, a sam monitoring ma w Solidzie.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 11.06.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Gildor, dzięki za info. Ja mam ofertę na cały system, tzn okablowanie plus czujniki plus centralka. To chyba instalował Ci ktoś inny niż elektryk? pisałem, że okablowanie robił mi elektryk. wyprowadził mi wszystkie kable pod czujki i pod centralkę. zostało zamontować czujki, co nie jest jakimś wielkim elementem wykonawczym, żebym sam tego zrobić nie mógł, oraz zainstalowanie centralki, co pewnie wykona mi ktoś, od kogo czy też przez kogo kupie daną centralkę. a do tego dobiorę sobie później monitoring. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 11.06.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 alarm story .... u mnie okablowanie zrobil elektryk, natomiast czujki i cala instalacje + monitoring zalozyla juz firma XXX. Moze samemu jest taniej, ale wtedy trzeba dobrze przestudiowac umowe ... bo pozniej okaze sie ze czujka byla zle zamontowana ...albo bez atestu ...albo jeszcze co innego ...oczywiscie lelktryk nie przewidzial wszystkiego i nie obylo sie bez bezprzewodowych czujnikow Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 11.06.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Dzięki za info w stanie alarmu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 11.06.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Pytanie: czy ktoś ma do odsprzedania ok 80 pustaków wentylacyjnych? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 12.06.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 mam pytanie odnośnie odbioru instalacji wodno-kanalizacyjnej, w dzienniku budowy jest protokół odbioru i zastanawiam się, czy ktoś z ekobabic będzie odbierał te instalacje? czy wykonawca musi podpisywać jakieś dokumenty? mam okazję skorzystać z tańszego wykonania przez szwagra, ale on jest hydraulik amator i nie ma na to papierów. zastanawiam się, czy może mi to zrobić czy będę miała przez to tylko problemy. taki sam problem mam z instalacją elektryczną, bo mąż sam chce ją wykonać poradźcie, czy można takie instalacje wykonać systemem "gospodarczym" czy niepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Page 12.06.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Jeżeli chodzi o przyłącze wodociągowe i kanalizacyjne to zgłoś się do Eko Babic i pogadaj czy jest taka możliwość, żeby zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximus. 12.06.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Dostałam właśnie wycenę na okablowanie z Solid Security i nie wiem, jak to ma się do ofert innych firm. Prosze o informacje, czy zakładaliście instalację alarmową przez Solid (lub innych "ochroniarzy"), czy też to robiła jakaś niezależna ekipa? Którą firmę polecacie (do ochrony i do instalacji)? Pozdr. Nie polecam rozwiązania w którym wykonawca alarmu i ochrona to ta sama firma. Moim zdaniem dużo lepszym rozwiązaniem jest gdy kto inny robi alarm a kto inny chroni - wtedy jedni kontrolują drugich. Poza tym firmy ochroniarskie robią systemy alarmowe schematycznie praktycznie każdy jest taki sam i na takich samych podzespołach (co bardzo ułatwia pracę złodzieją). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 12.06.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Margaret,A jakich pustakow szukasz ? takich systemow kominowych Schiedel, Presto Nie mam pustakow wentylacyjnych, ale zostalo mi okolo 100 szt "zwyklej" cegly U-220. Moze wyjdzie taniej takie pustaki + kanal wentylacyjny niz te prefabrykowane. Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 12.06.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 WitamMam do odsprzedania (tanio)troche materialow: styropian pod wylewki 5 cm okolo 3m3 + jakies pojedyncze arkusze i scinki 1 cm, 2 cm, 4 cm, styropian do ocieplen (12 cm - cos kolo 2m3), jakies narozniki oraz inne bzdury kanalizacyjne + 100 m rury alu-pex do podlogówki. Zainteresowanych zapraszam na priv.Kochani, szukam przy okazji jakiegos w miare dobrego i niedrogiego parkieciarza i ewentualnie kogos od sufitow podwieszanych pod halogeny (tak na marginesie czy sa jakies zasady rozliczania robocizny -za metr kwadratowy czy inaczej - chcialbym miec ogolna orientacje ile takie cos kosztuje)PozdrawiamPawel N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 12.06.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 (tak na marginesie czy sa jakies zasady rozliczania robocizny -za metr kwadratowy czy inaczej - chcialbym miec ogolna orientacje ile takie cos kosztuje) takie coś dostałem: http://www.mpcprojekt.waw.pl/oferta.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 12.06.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 GildorDzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nia 12.06.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 @paweł_kwirynów jeśli chodzi o sufity podwieszane to koszt kształtuje się od 40 do 50 zł za mboczywiście w tej cenie jest komplet (okablowanie, konstrukcja, szpachlowanie), samo założenie halogenów robisz sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximus. 12.06.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Witajcie Mam pytanie dotyczące kominów palnych. Był u mnie dziś hydraulik i romawialismy o piecach kondensacyjnych. z tego co mówił to w komin wkłada się rure tzw. kwasówkę i w ten sposób tworzy się komin dwupłaszczowy który jest wystarczający dla takiego pieca. Taka rura ( 7 metrów) kosztuje chyba około 2000zł, i wreszcie pytanie - znacie może jakieś inne tańsze rozwiąznia? Coś mi sie wydaje że niezbyt jasno się wyraziłem ale bardziej doświadczeni pewnie wiedza o co chodzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 12.06.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Witajcie Mam pytanie dotyczące kominów palnych. Był u mnie dziś hydraulik i romawialismy o piecach kondensacyjnych. z tego co mówił to w komin wkłada się rure tzw. kwasówkę i w ten sposób tworzy się komin dwupłaszczowy który jest wystarczający dla takiego pieca. Taka rura ( 7 metrów) kosztuje chyba około 2000zł, i wreszcie pytanie - znacie może jakieś inne tańsze rozwiąznia? Coś mi sie wydaje że niezbyt jasno się wyraziłem ale bardziej doświadczeni pewnie wiedza o co chodzi. Pozdrawiam Jeśli masz komin normalnych rozmiarów (24x24) to nie trzeba dawać rury dwu płaszczowej tylko rurę jedno płaszczową (spaliny są wyrzucane przez rurę pojedynczą a powietrze jest zasysane z samego szachtu kominowego). Jedynie na odcinku od pieca do komina potrzeby jest odcinek dwupłaszczowy. Koszt komina w takiej konfiguracji to ok. 1000 zł (Vaillant). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 13.06.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 witam, mam pytanie....wiem, że temat był pewnie wałkowany ale nie mam dzisiaj stałego dostępu do netu i nie mogę dłużej poszperać. Wiem, że do kominka musi być doprowadzone powietrze z zewnątrz. Czytałem na forum, że dużo osób stosuje rurę fi 160. Temat kominka jako tako pojąłem. Czy do pomieszczenia gdzie będzie piec gazowy (prawdopodobnie jedno funkcyjny z zasobnikiem) też musi być prowadzona jakaś rura z dostarczająca powietrze z zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts