Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tym wynoszeniem to bądź ostrożny. Nie można tak sobie wynosić budynku ponad poziom gruntu. Masz zatwierdzony projekt i w nim jest określony tzw poziom "zero". Jeśli podnosisz fundament to formalnie powinna za tym iść zmiana pozwolenia na budowę bo to zmienia wiele wymiarów (choćby wysokość budynku). Trzy bloczki to ok 40cm a to nie mało.

Jeśli będziesz chciał zachować poziom zero zgodny z projektem to będziesz musiał podnieść działkę a to już może okazać się kłopotliwe bo nie można tego robić na własne życzenie. Jak sąsiad okaże sie hrum hrum :lol: to będziesz miał kłopoty z nadzorem. Wiem co piszę mój sąsiad właśnie jest kwi kwi ... i mam doświadczenie w tej dziedzinie :-?.

Z wynoszeniem to nie jest tak, że chcemy wiezowiec :wink: jesli zostałoby tak jak było we wstępnej fazie, to przy podniesieniu drogi (a będzie utwardzane i podnoszona), będę musiał podnieść działkę (przynajmniej z przodu) i wtedy prawdopodobnie nie zmieściłyby się nawet schody (dwa) jakie są w projekcie, a cokół miałby pewnie ze 3 cm. Kierownik stwierdził, że przy opadach pływałbym przed domem w kajaku.

Co do sąsiada to nie ma obaw. Takiego sasiada ze świecą szukać. Z resztą wszystkie sprawy jakie nas dotyczą konsultujemy.

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u nas też w sierpniu miał budowac pan Antek, ale jak mi zrobił wycenę, to alleluja, wiem, że jest super fachowcem, ale za tą cenę co on mi podał (same ściany bez więźby) to teraz mam ekipę jedną co mi wybudeuje ściany a drugą co zrobi więźbę, dach z deskowaniem i kryciem dachówką i oczywiście z obsadzeniem 9 okien połaciowych i to jest chyba różnica :-?

My podpisaliśmy umowę w listopadzie 2006. Jedna z ekip chciała minimalnie mniej, jeszcze jedna zrobiła wycenę o 50% wyższą a na końcu powiedzieli abym sobie doliczył jeszcze vat :wink:

Jeśli rozmawiałaś z nim w tym roku i miał Cię dzieś jeszcze wsadzić to może rzeczywiście cenę walną zaporową.

Ponieważ ostanie wpisy dotyczą ekip budowlanych mam gorącą prośbę o podanie kontaktów na ekipy budowlane, które moglibyście polecić.

Planuje niewielką rozbudowe domu (doklejenie podwieszonego poddasza mieszkalnego na filarach), wiem ze jest środek sezonu ale być może udało by mi się jeszcze kogoś znaleźć na koniec sezonu.

serdecznie pozdrawiam

Kto robi kanalizację?

Jezeli nikogo nie masz mogę polecić.

Pozdrawiam

Krzysztof

rozmawiałam wstępnie z Ernestem Siekiem, ale oczywiście proszę o kontakt spawdzę cenowo może będzie konkurencyjny :D chociaż tak naprawdę nie wiem ile bierze Siek, ale wzięłam go bo ma dobrą opinię na forum :D

My podpisaliśmy umowę w listopadzie 2006. Jedna z ekip chciała minimalnie mniej, jeszcze jedna zrobiła wycenę o 50% wyższą a na końcu powiedzieli abym sobie doliczył jeszcze vat :wink:

Jeśli rozmawiałaś z nim w tym roku i miał Cię dzieś jeszcze wsadzić to może rzeczywiście cenę walną zaporową.

ja rozmawiałam z nim w marcu i z terminami pod koniec wakacji miał jeszcze ok, wyceny na poszczególne etapy dał "przyziemne" :) ale ja mam 3warstwową ścianę i to podrożyło budowę o 30%

Kto robi kanalizację?

Jezeli nikogo nie masz mogę polecić.

Pozdrawiam

Krzysztof

rozmawiałam wstępnie z Ernestem Siekiem, ale oczywiście proszę o kontakt spawdzę cenowo może będzie konkurencyjny :D chociaż tak naprawdę nie wiem ile bierze Siek, ale wzięłam go bo ma dobrą opinię na forum :D

U nas w Borzęcinie robił Pan Jaworski Krzysztof. Cenowo sam nie za bordzo się orientowałem. Dodatkowo jeszcze róznie to liczą i tak raz mb innym razem od wyjscia itd. W moim przpadku ok. 10 wyjść i jakieś 15 mb rur robota wyszła 500zł. Jest punktualny szybki i sam jest w stanie sobie ze wszystkim poradzic zakupy itp.

Super z tym bankiem jakaś alternatywa dla SBO

Ha, ja tez sie ciesze z tej informacji :)

Chociaz prawde powiedziawszy bankomat w SBO nie zawiodl mnie jeszcze ani razu, a wielokrotnie okazywal sie zbawienny :lol:

A moze wiadomo cos w kwestii linii 713?

To juz chyba z pol roku mija odkad gmina odtrabila zamiar uruchomienia nowej linii... Czyzby ZTM caly czas czekal na zakonczenie remontu Warszawskiej?

kto brał ostatnio beton z Czosnowa?

bo przymierzam się do zakupu tam, ale wiem, że kiedyś mieli kiepską opinię, ale ufam, że się poprawili :D

Czosnów raczej nie polecam - brałem od nich beton na płytę fudamentową wiec pomiar był bardzo dokładny. Niestety wydaje mi się że przywieźli conajmniej dwa metry sześcienne mniej niż powinni.

Pytanie do bardziej doświadczonych. Jakie tynki robić tradycyjne tzn. cementowo-wapienne i gładz gipsową czy może kwarcowe. Mój murarz twierdzi że lepsze są te pierwsze bo w kwarcu jak się ściana obije to nie da się tego uzupełnić tym samym materiałem z którego wykonana jest gladź tylko trzeba uzupełniać gipsem a wtedy ściana ma nierówną strukturę. i jest jeszcze kwestia ceny - może ktoś się orientuje, które rozwiązanie jest tańsze.

A czy Tobioe lub komuś z Was hydraulikę robił taki młody chłopak który nazywa się Tyrawa (jeździ Mercedesem w kombiaku) ? Ma mi robić wycenę hydrauliki i podłogowego. Jest z polecenia od mojego budowlańca ale nic o nim nie wiem więcej.

U mnie też robił ten sam ale......... dałem ciała z jedną sprawą.........

Zastanów się jaki będziesz montował piec........ jeśli kondensat to niech zrobi odpływ w okolicy miejsca instalacji kotła, ja tego nie przewidziałem i jest kłopot......... to samo dotyczy wkładu do komina........ dałem tylko rurę 130mm i teraz będą kombinacje......do kominka natomiast szkoda kasy na wsady, używam kilka takich kominków od wielu lat i jest ok.......to tyle......pozdro.............

Pytanie do bardziej doświadczonych. Jakie tynki robić tradycyjne tzn. cementowo-wapienne i gładz gipsową czy może kwarcowe. Mój murarz twierdzi że lepsze są te pierwsze bo w kwarcu jak się ściana obije to nie da się tego uzupełnić tym samym materiałem z którego wykonana jest gladź tylko trzeba uzupełniać gipsem a wtedy ściana ma nierówną strukturę. i jest jeszcze kwestia ceny - może ktoś się orientuje, które rozwiązanie jest tańsze.

Zrób to pierwsze rozwiązanie. Będziesz bardziej zadowolony z efektu. Kwarc jednak ma nierówną strukturę i po malowaniu gorzej wygląda niż gips.

Ubytki w kwarcu najlepiej poprawiać klejem takim jaki się stosuje do elewacji pod tynki cienkowarstwowe. To jest sposób mojego wykonawcy, który twierdzi, że kwarc i klej mają podobną strukturę. Ale zrób gładź. Warto! Zwłaszcza jeśli będziesz robił zabudowę poddasza płytami karton-gips, na które i tak położysz gips. Wówczas w całym domu będziesz miał jednakową strukturę.

Pozdrawiam serdecznie.

jj

slaby prad

trzeba zmierzyc woltomierzem, jakie jest napiecie w gniazdku - powinno byc 230 VAC. JEsli jest mniej sporo mniej to rzeczywiscie masz slaby leniwy prad i trzeba go kijem do roboty pogonic ...

Ale jesli w gniazdku masz 230 V to kijem do roboty nalezy pogonic fachowca ...acha ..i daj mi kontakt do jego dealera ;)

Y

Dzieki za odpowiedz. Jest 230... Tylko podobno ktos we wsi uzywa pily tarczowej i wtedy spada napiecie. :roll: Tak mowil....

Nie ma dealera. :wink: Facet nie jest zly, a nawet jest sympatyczny, tylko strasznie dlugo robi. :roll: Moze ja bardziej nerwowo zareagowalam, sama juz nie wiem... moze nie powinnam tak watpic w jego wymowki... Mozna zwalic na babski rozum...

W koncu chyba skonczy ta robote a ja kiedys zamieszkam i bede mniej marudna.... :wink:

U mnie też robił ten sam ale......... dałem ciała z jedną sprawą.........

Zastanów się jaki będziesz montował piec........ jeśli kondensat to niech zrobi odpływ w okolicy miejsca instalacji kotła, ja tego nie przewidziałem i jest kłopot......... to samo dotyczy wkładu do komina........ dałem tylko rurę 130mm i teraz będą kombinacje......do kominka natomiast szkoda kasy na wsady, używam kilka takich kominków od wielu lat i jest ok.......to tyle......pozdro.............

Z piecem to skłaniam się do jednofunkcyjnego z zasobnikiem. Jakoś czuje dystans do kondensacyjnych :wink: