Zbyszek52 10.08.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam ponownie nieocenionych doradców osobistych. Dzisiaj pytanko o prąd sąsiedzki. Otrzymałam warunki przyłączenia do sieci i informacje że prąd będzie w CZERWCU 2008! A ja planuje zacząć koło września budowę. Mam sąsiada jakieś 150 metrów dalej, który powiedział że użyczy, ale żeby było jakoś legalnie. No i moje pytanie: czy ktoś wie jak to "legalnie" się załatwia, bo zakład energetyczny póki co nie wie. Dziękuję i czekam z niecierpliwością, Ania Tak jak wspomniał gildor legalnie pradu się od sąsiada nie pożyczy. Pierwsza możliwość najczesciej stosowana lecz mało legalna - to kup soboie licznik (w Castoramie licznik prądu 3 fazy kosztuje 70zł) włóż to w jakąs puszkę, popros aby elektryk to zmontował (gniazda, bezpieczniki) i pociągnij prad od sasiada. No ale nielegalne to jest . Przepraszam, mam nieśmiałe pytanie: dlaczego pożyczka prądu od sąsiada jest nielegalna? Jeśli oczywiście nie łamie przepisów bezpieczeństwa i nie jest w ramach prowadzonej działalności gospodarczej ( bo tu chyba wymagana jest koncesja). Można przecież pożyczyć prąd a poźniej go oddać, jak szklankę cukru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 10.08.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 napiszę kilka słów o panu Pytlu , wiem, że robi o kilku osób z forum. prosze na niego uważać, bo to straszny naciągacz i kombinator, proszę na niego uważać, ja niestety byłam na niego skazana i nie miałam wyboru, ale gdybym mogła nigdy bym go nie wzięła do wykonania jakiejkolwiek instalacji po rozmowie i wyjaśnieniach z panem Pytlem wycofuję to co wcześniej o nim napisałam, i osoby, u których coś robi lub będzie robił mogą być pewne, że będą miały dobrze zrobioną robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.08.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam ponownie nieocenionych doradców osobistych. Dzisiaj pytanko o prąd sąsiedzki. Otrzymałam warunki przyłączenia do sieci i informacje że prąd będzie w CZERWCU 2008! A ja planuje zacząć koło września budowę. Mam sąsiada jakieś 150 metrów dalej, który powiedział że użyczy, ale żeby było jakoś legalnie. No i moje pytanie: czy ktoś wie jak to "legalnie" się załatwia, bo zakład energetyczny póki co nie wie. Dziękuję i czekam z niecierpliwością, Ania Tak jak wspomniał gildor legalnie pradu się od sąsiada nie pożyczy. Pierwsza możliwość najczesciej stosowana lecz mało legalna - to kup soboie licznik (w Castoramie licznik prądu 3 fazy kosztuje 70zł) włóż to w jakąs puszkę, popros aby elektryk to zmontował (gniazda, bezpieczniki) i pociągnij prad od sasiada. No ale nielegalne to jest . Przepraszam, mam nieśmiałe pytanie: dlaczego pożyczka prądu od sąsiada jest nielegalna? Jeśli oczywiście nie łamie przepisów bezpieczeństwa i nie jest w ramach prowadzonej działalności gospodarczej ( bo tu chyba wymagana jest koncesja). Można przecież pożyczyć prąd a poźniej go oddać, jak szklankę cukru Nie wiem, nie znam się ..... czytałem w muratorze, że jest to na porządku dziennym natomiast niezgodne z prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 10.08.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 po rozmowie i wyjaśnieniach z panem Pytlem wycofuję to co wcześniej o nim napisałam, i osoby, u których coś robi lub będzie robił mogą być pewne, że będą miały dobrze zrobioną robotę a coś bliżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.08.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 po rozmowie i wyjaśnieniach z panem Pytlem wycofuję to co wcześniej o nim napisałam, i osoby, u których coś robi lub będzie robił mogą być pewne, że będą miały dobrze zrobioną robotę a coś bliżej? No własnie bo sam chcę skorzystać z Pana Pytla. Tekts Renaty brzmi jakby Pan Pytel stał za Nią z przystawionym gnatem do skroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha11 10.08.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Też mam takie wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 10.08.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 jak jechaliśmy do Ustki staliśmy na tym remontowanym moście w Świecu 40 minut, wracaliśmy już przez Bydgoszcz i było o wiele szybciej, a w Karwii wyleguje się teraz mój kolega i mówi, że tam już prawie nie ma plaży... jak to nie ma? , wrocilismy 2 tyg temu i plaza byla jak najbardziej owszem na krotkim odcinku tak mniej wiecej na wysokosci centrum Karwii tam gdzie jest plaza strzezona morze zabralo spory kawalek ale tak poza tym to plaza piekna i szeroka, no chyba ze komus nie chce sie przejsc 100 m dalej co do podrozy to my lubimy jezdzic oplotkami - moze ktos skorzysta Sochaczew-Wyszogrod- Gora-Drobin-Sierpc-Rypin-Golub-Dobrzyn(lub Brodnica)-Grudziadz-Warlubie-Starogard Gdanski-wjazd na obwodnice w Straszynie-zjazd do Wejherowa przez Chwaszczyno-Krokowa-no i tu jak kto woli Debki, Karwia, Jastrzebia itp. korkow nigdzie poza b.malym w Wejherowie -remont krotkiego odcinka drogi ale moze juz zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 10.08.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam, co do wylewek to właśnie skończył mi robić EDMUND z forum, polecam Dzięki Łukasz u nas tez robil EIDMUND - to juz 2 lata temu , zreszta w okolicy jest pewnie mnostwo domow, w ktorych robil wylewki, byl ok, ekipa troche gburowata ale zrobili porzadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 10.08.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Cześć! Ale się tematy wakacyjno-wyjazdowe zaczęły ). Potrzebuję namiarów na sprawdzonych parkieciarzy. Wiem, wiem trochę za wcześnie, ale wolę się umówić z wyprzedzeniem, bo teraz każdy ma terminy "na przyszły rok". A wykonawców elewacji i balustrad balkonowych - cały czas szukam. parkieciarza wysylam na priv, u nas ukladal w zeszlym roku, namiar dostalam od forumowicza, w albumie ponizej mozesz zobaczyc kawalek podlogi ulozonej przez jego ekipe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiaran 10.08.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Cześć! Ale się tematy wakacyjno-wyjazdowe zaczęły ). Potrzebuję namiarów na sprawdzonych parkieciarzy. Wiem, wiem trochę za wcześnie, ale wolę się umówić z wyprzedzeniem, bo teraz każdy ma terminy "na przyszły rok". A wykonawców elewacji i balustrad balkonowych - cały czas szukam. ) Zamówiłem dziś drzwi Gerda i bramę Normstahl'a - montaż póżno, bo dopiero za 4/6 tygodni, ale na to nie ma rady, fabryki nie wyrabiają. Pozdr Łukasz Długo !?!?!? 6 tygodni - okna - to mi się spóźniły ! Zamawiane w lutym. I do tego przyjechały skręcone nie tak jak trzeba ! Rozkręcali na budowie ! Koszmar ! Co do parkietów to ja polecam firmę która sama robi i kładzie parkiety - mam w domu 7 lat parkiet, który (poza uszkodzeniami mechanicznymi) jast jak nowy - nie ma żadnych szpar i rozszczelnień. U siebie prawie na pewno będę robił u nich znowu. Gość się nazywa Papis i miał siedzibę w Izabelinie teraz się przeniósł. Tel do niego to 606896743. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Negative 10.08.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam ponownie nieocenionych doradców osobistych. Dzisiaj pytanko o prąd sąsiedzki. Otrzymałam warunki przyłączenia do sieci i informacje że prąd będzie w CZERWCU 2008! A ja planuje zacząć koło września budowę. Mam sąsiada jakieś 150 metrów dalej, który powiedział że użyczy, ale żeby było jakoś legalnie. No i moje pytanie: czy ktoś wie jak to "legalnie" się załatwia, bo zakład energetyczny póki co nie wie. Dziękuję i czekam z niecierpliwością, Ania hi, hi, pewnie muszą przetarg na skrzynkę zrobić ? Jeśli to tylko ten problem, to żaden problem. Na priva mogę podpowiedzieć jak szybko to załatwić (i bez stawiania słupa...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Negative 10.08.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Cześć! Ale się tematy wakacyjno-wyjazdowe zaczęły ). Potrzebuję namiarów na sprawdzonych parkieciarzy. Wiem, wiem trochę za wcześnie, ale wolę się umówić z wyprzedzeniem, bo teraz każdy ma terminy "na przyszły rok". A wykonawców elewacji i balustrad balkonowych - cały czas szukam. ) Zamówiłem dziś drzwi Gerda i bramę Normstahl'a - montaż póżno, bo dopiero za 4/6 tygodni, ale na to nie ma rady, fabryki nie wyrabiają. Pozdr Łukasz Długo !?!?!? 6 tygodni - okna - to mi się spóźniły ! Zamawiane w lutym. I do tego przyjechały skręcone nie tak jak trzeba ! Rozkręcali na budowie ! Koszmar ! Co do parkietów to ja polecam firmę która sama robi i kładzie parkiety - mam w domu 7 lat parkiet, który (poza uszkodzeniami mechanicznymi) jast jak nowy - nie ma żadnych szpar i rozszczelnień. U siebie prawie na pewno będę robił u nich znowu. Gość się nazywa Papis i miał siedzibę w Izabelinie teraz się przeniósł. Tel do niego to 606896743. Pozdrawiam Polecam Galerię Parkietu (sprawdź w necie) prosić Maćka Jutrzenkę. Porządnie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 10.08.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam Zamierzam w przyszłym tygodniu grodzić działkę - słupki, beton oraz siatka i w związku z tym, naszły mnie wątpliwości. Podmurówka będzie miała 70 cm wysokości w tym 10-15 cm nad gruntem. Chcę ją zrobić w dwóch etapach - najpierw jakieś 40 cm w ziemię, do tego zbrojenie i co 5-6 metrów dylatacje z papy. Później będzie 30 cm w szalunku. Z tych 30 cm, mniej więcej 20 - 25 będzie jeszcze obsypane ziemią (muszę podnieść grunt o taką właśnie wysokość). I tu powstaje wątpliwość - czy dylatacje ciągnąć na całej wysokości podmurówki (70 cm) czy wystarczy "zdyletować" warstwę pierwszą? Jeżeli cała wysokość, to czy woda mikro szczelinami nie będzie się wciskała i rozsadzała beton od środka? A jeżeli tylko pierwsza warstwa, to czy zimą, gdy grunt się podniesie, nie popęka warstwa wierzchnia... Po mojemu to trzeba zdylatować całość tylko pojęcia nie mam co zastosować jako materiał dylatacyjny. Ktoś ma może jakiś pomysł? Papa na wierzchu nie będzie dobrze wyglądać. jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartelus 11.08.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Dzisiaj pytanko o prąd sąsiedzki. Otrzymałam warunki przyłączenia do sieci i informacje że prąd będzie w CZERWCU 2008! A ja planuje zacząć koło września budowę. Mam sąsiada jakieś 150 metrów dalej, który powiedział że użyczy, ale żeby było jakoś legalnie. No i moje pytanie: czy ktoś wie jak to "legalnie" się załatwia, bo zakład energetyczny póki co nie wie. Dziękuję i czekam z niecierpliwością, Tak nawiasem mowic to jest paranoja zeby na prac czekac ponad rok. Generalnie elektrowni powinno to zajac gora pol roku. Z tego co slyszalem po prostu czekaja na biala koperte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 11.08.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Dzięki wszystkim za namiary na parkieciarzy.Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 12.08.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 WitamMam do sprzedania ok.280 szt stempli o długości 2,7-3 m z przewagą tych krótszych. Po 3zł/szt. Lokalizacja - Powązki k/Leszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartelus 12.08.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 No właśnie tak więc proszę bardzo opiszcie tak jak chłopu ciemnemu, warstwa po warstwie piasek ubity folia czy papa zbrojenie 10cm betonu (beton z czym?) styropian folia 4cm szlichty (beton z czym?) Styropian u mnie 5cm ( nie wiem wlasnie czy nie za malo) szliczta 7cm ( bo ogrzewanie podlogowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek52 12.08.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Witam,czy możecie podzielić się własnymi doświadczeniami w kwestii wody ze studni w rejonie Babice-Kwirynów-Latchorzew. Chodzi mi o występowanie wody w ogóle ( na jakiej głebokości) oraz jej jakość. Pozdrawiam Zbyszek52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 12.08.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Ideb, czy ten Edmund robi też ogrodzenia? Szukam wciąż ekipy do wylania ogrodzenia (+słupki+siatka). Glazurnika niestety jeszcze nie mam... To dla mnie na razie "pieśń przyszłości". A jak kasy zbraknie to będziemy sami robić... Mario1976 - no to rozumiem całkowicie potrzebę pozostania "na miejscu" A co do przyszłego roku to my sami się zastanawiamy, czy nie spędzimy urlopu w nowym domku (są 2 powody - możemy chcieć nacieszyć się wreszcie "swoimi 4 kątami" albo nie będzie kasy na wyjazd ) misha11 - a Twoi wylewkarze zrobiliby może u mnie ogrodzenie? Dasz namiar? Zbyszek52, uważam, że zawsze warto wiercić studnię, chociażby do podlewania ogródka! A jak przy okazji dokopiesz się do dobrej wody, to będzie z pożytkiem Do wodociągu chyba zawsze zdążysz się podłączyć ? (o ile nie masz takiego obowiązku zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa92 12.08.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Witam , Pilnie poszukuje ekipy budowlanej do budowy stanu surowego z wiezba . Plac budowy jest przygotowany ( prad, woda, wc) , pozwolenie na budowe oraz zgloszenie robot oraz materialy sa rowniez gotowe. Bardzo prosze Was o pomoc Justyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts